Det skal være lettere at sikkerhedsgodkende samarbejdende robotter

Målet med samarbejdet COVR, som Teknologisk Institut er en del af, er at udvikle en værktøjskasse, som robotprogrammører kan bruge til at teste og validere deres samarbejdende robotter med i fremtiden. Illustration: TI

Markedet for robotter, der arbejder tæt sammen med mennesker uden afskærmning, forventes at stige voldsomt i de kommende år, blandt med danske Universal Robots, der sidste år rundede en omsætning på over en milliard kroner.

Robotterne er kendt som samarbejdende, fordi de kan anvendes side om side med mennesker i produktionen. Lige nu er proceduren for sikkerhedscertificeringen af disse robotter dog tidskrævende og besværlig.

Fem europæiske videninstitutter – med danske Teknologisk Institut i spidsen – er derfor gået sammen med en fælles mission om at gøre det langt nemmere at løfte arbejdsmiljøet og produktiviteten med samarbejdende robotter.

Initiativet hedder COVR og finansieres af EU. COVR skal bidrage til at øge sikkerheden for mennesker og robotter, der deler arbejdsrum i produktioner rundt omkring i verden.

»Kollaborative robotter er ikke ude i fremtiden. Markedsparate teknologier er klar til at blive sat ind i produktionen allerede nu. En af hovedårsagerne, til at vi ikke ser flere sande kollaborative robotter i brug, er, at sikkerhedscertificeringen er meget kompleks,« siger centerchef og projektkoordinator Kurt Nielsen fra Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi.

Forvirring om test og godkendelse

Han frygter, at hvis ikke lovgivning og standarder på området bliver nemme at tilgå, forstå og anvende, så ender de med at forhindre implementeringen af samarbejdende robotter. Derfor er et af projektets hovedformål at levere en samlet, overskuelig ramme for sikkerhedsgodkendelse af samarbejdende robotter, som er tilgængelig for alle.

»Med så mange forskellige direktiver og standarder hersker der megen tvivl om, hvilke tests der er nødvendige for at kunne garantere sikkerheden af en kollaborativ robot, « siger Kurt Nielsen og fortsætter:

»Vi er nødt til at ensrette godkendelsesmetoder – og i virkeligheden hele tilgangen til sikkerhed – på en mere effektiv måde, som er fyldestgørende for alle involverede i godkendelsesprocessen.«

Læs også: Åbne standarder dirker automations­industrien op

Sidste år åbnede Teknologisk Institut et laboratorium for robotsikkerhed, og nu udvides det arbejde med et fælles europæisk samarbejde.

Lige nu er der ifølge José Saenz fra det tyske institut Fraunhofer IFF i Tyskland – en af partnerne i projektet – ikke nok, der kender til og forstår sikkerhedsstandarderne vedrørende robotteknologi.

»Der findes ikke en veletableret praksis, når det handler om at verificere sikkerheden for kollaborative robotter, og generelt er det for vanskeligt for virksomheder at bringe nye kollaborative robotter ind i deres produktion,« siger han.

COVR består af Teknologisk Institut, italienske National Research Council, tyske Fraunhofer IFF, franske Alternative Energies and Atomic Energy Commission og hollandske Roessingh R&D.