Skal din første smartphone på museum?

Siden de første smartphones så dagens lys i slut-1990’erne, er teknologien blevet en stadigt større del af hverdagen for de fleste danskere. Den udvikling er gået hurtigt og har haft betydning for såvel vores digitale som vores analoge liv.

Netop derfor skal smartphonen nu på museum, mener man på Danmarks Tekniske Museum i Helsingør.

»Smartphonen er i dag blevet en ting, som mange af os ikke kan forestille os at leve uden. Den er helt afgørende, når vi skal holde os opdateret, og når vi skal dele vores liv og oplevelser med venner og familie. Den har haft stor indflydelse på vores liv og måde at omgås hinanden på. Derfor er det vigtigt, at vi allerede nu sikrer, at historien om smartphonen gemmes for fremtidige generation,« siger Jesper Buris Larsen, direktør på Danmarks Tekniske Museum, i en pressemeddelelse.

Din telefon kan komme med

Museet efterlyser derfor brugte telefoner, der kan indgå i udstillingen, der åbner til oktober. Det skal blandt andet være med til at sikre teknologien for eftertiden, hedder det i meddelelsen fra museet.


Da telefoner omsættes hurtigt, og de gamle smartphones derfor sandsynligvis befinder sig i skuffer og flyttekasser hos danskerne, har museet nu valgt at efterlyse gamle smartphones. Museet er dog ikke klare omkring, hvor mange telefoner der er brug for, eller hvilke modeller der mangler i samlingen. Det fremgår dog, at eksempelvis iPhones og Samsung-telefoner har interesse.

‘Ligger du inde med en smartphone, f.eks. en iPhone eller Samsung, så hører museet meget gerne fra dig. Museet samler p.t. også ældre mobiltelefoner ind, så hvis du har gamle telefoner gemt i skuffen, så er museet også meget interesseret,’ hedder det i pressemeddelelsen.

Et kig på affaldsstatistikkerne for elektronik afslører, at det ikke er usandsynligt, at der findes mange gamle smartphone-modeller i danskernes skuffer. Kun halvdelen af danskernes elektronikaffald ender i elektronikaffaldet, viste en brancheopgørelse i december.

Det gælder også smartphones. Her viste en undersøgelse, som Wilke udførte for teleselskabet 3 i 2015, at halvdelen af danskerne beholder den gamle telefon i skuffen, når dens afløser er indkøbt.

Uenighed om milepælstelefoner

Museet fremhæver særligt to mobiltelefoner, som har været væsentlige i udviklingen af smartphones. Det gælder Nokias 9000 Communicator fra 1996, der af mange betragtes som den første smartphone, og den første iPhone, der kom på markedet i 2007 og satte gang i den popularitet, teknologien stadig nyder i dag.

Grænsen mellem mobiltelefon og smartphone er dog flydende nok til, at andre anser IBM’s Simon fra 1992 som værende den første smartphone. På samme måde var iPhone ikke nødvendigvis den første telefon, der gjorde smartphones populære. Både Blackberry-telefoner og T-Mobiles Sidekick var udbredte i USA i årene op til lanceringen af iPhone.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

For den er ikke indkøbt endnu og bliver det næppe indenfor de næste 1000 år

  • 1
  • 0

Mange tak for denne artikel.

Den fik mig til at kigge mig lidt omkring, ville lige se om der evt. kunne være brug for at jeg donerede min N900.

Et par klik senere viser det sig så, at jeg -muligvis- snart kan få et nyt motherboard til min gamle telefon og lave den om til en Neo900 - så nu vil jeg ikke af med den alligevel.

  • 1
  • 0

Min første anvendelige smartphone var en Palm Treo. Jeg købte den i 2003. Hvis det har interesse og jeg kan finde den i gemmerne et sted er der en donation

  • 0
  • 0

Jeg har en oldgammel Nokia 5230 som vist var blandt deres første med Internet og uden fysisk tastatur. Men den bruger jeg da stadig. Jeg skal bare huske at lade den op en gang om ugen ...

MVH Jan - der har en ny Huawei til daglig brug og kun bruger Nokiaen som anden-fon

  • 2
  • 0

Jeg kender ikke til 'Salander', men Watson havde den i pilotafsnittet til serien "Sherlock".

  • 0
  • 0

som jeg så, var Qtek 100 Før den var telefonen og PDAen to forskellige apparater i min terminologi. Min første telefon var en Nokia 1011 fra februar 1994. Senere kom PSION og PALM med PDAer, og derefter Compac PDA omkring år 2001.

  • 0
  • 0

Jeg har mine gamle telefoner liggende, men vil jeg af med dem?

Det er jo rigtigt, at jeg ikke har noget som helst at bruge dem til - ud over at vise dem til mine børnebørn. Men de var jo så vigtige dengang, fordi de hver især gjorde mit arbejdsliv nemmere og nemmere i takt med teknologiudviklingen (og derfor også mit familieliv). Derfor er de måske noget værd for mig endnu? Snøft...

Okay. Jeg må give dem videre, når jeg har overvundet den følelsesmæssige krise, for jeg kan alligevel ikke helt forlige mig med, at man skal have telefonen i dock, før man kan synkronisere kalender og mails. Men hvor var det fantastisk...

  • 1
  • 0

Jeg har min Nokia 1011 i skuffen. Batteriet udgør hele bagsiden og er af NiMh typen. LiIon var slet ikke kommet i 1994. Men den er jo ikke en smartphone. Den første jeg havde (den har jeg nok også et sted) var en HTC Hero.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten