Skal brænde vandes, før det tørrer?
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skal brænde vandes, før det tørrer?

Torben Nielsen vil gerne vide, om træet brænder bedst, hvis det har været gennemvædet:

"Skal brænde have vand, inden det tørrer? I gamle dage sagde man, at godt brænde helst skulle ligge ude i regnvejr nogen tid, inden det blev stablet, tørrede og kom under tag. Dette skulle ske omkring Skt. Hans. Forklaringen skulle være noget med udvaskning af saft/syre. Er det en skrøne, eller der noget om snakken?"

Andreas Bergstedt, Center for Skov & Landskab, Københavns Universitet, svarer:

"Mig bekendt findes der ikke videnskabelige eller forsøgsmæssige resultater, der kan understøtte formodningen om, at brænde bør stå ude i regnvejr, inden det sættes til tørre.

Tværtimod viser nyere undersøgelser, at tørringen går hurtigere, når træet står under et simpelt halvtag, se arbejdsrapporten "Naturlig tørring af brænde" fra Skov & Landskab, KU.

Personligt/erfaringsmæssigt har jeg dog en smule forståelse for tanken om, at tørringen går hurtigst, hvis brændet har været udsat for skiftende sol og regn et kort stykke tid, inden det kommer under tag. Jeg har altid tilskrevet dette, at der ved skiftende sol, blæst og regn dannes en mængde revner i træets overflade, og fugten vil lettere kunne bevæge sig fra brændets indre til overfladen, når disse revner er dannet.

Da eg er den af vore træarter, som er mest tilbøjelig til revnedannelse, er der rimelighed i snakken om, at netop eg har godt af sådan behandling. At udvaskning af syre eller salte skulle have nogen betydning, er vanskeligt at tro.

Mht. tidspunkter er det rigtigt, at hvis brændet skoves/flækkes om vinteren eller i det tidlige forår, vil det omkring Skt. Hans være så tørt, at det kan stilles i ly i et skur uden fare for mug- eller svampevækst. Om brændet står frit fremme eller under tag i forårsperioden, har ikke den helt store betydning (jvf. ovenstående rapport), men det er meget vigtigt, at brændet bringes under tag, inden efterårsregnen sætter ind i august måned.

Det kan under ingen omstændigheder anbefales at lade brændet gennemvæde af regn i længere tid. I så fald er der stor fare for, at træet angribes af nedbrydende svampe. Hvis det først er sket, vil brændet tørre ekstraordinært langsomt, fordi der frigøres vand ved træets nedbrydning, og mange svampe er særdeles gode til at "holde på vandet"."

Dokumentation

Læs og stil spørgsmål til Scientariet

Spørg Scientariet

Du kan spørge om alt inden for teknologi og naturvidenskab. Redaktionen udvælger indsendte spørgsmål og finder den bedste ekspert til at svare – eller sender spørgsmålet videre til vores kloge læsere. Klik her for at stille dit spørgsmål til Scientariet.

Kunne man ikke bygge en sort beholder, pakke den ind i glas og yderligere rette nogle spejle imod den for at trække på solen til at levere gratis tørring i form af forøget temperatur?

  • 0
  • 0