Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Der skal alligevel ikke kun gå får: Overordnet miljøvurdering af Lynetteholm sat i gang

Lynetteholm vil omkranse Flakfortet på ydersiden, når den er Illustration: By og Havn

Det kan ende med at der bare skal gå nogle får derude, lød det flere gange fra transportminister Benny Engelbrecht (S) under den hektiske slutfase med at få vedtaget Lynetteholm i Folketinget før sommerferien.

Svarene kom efter hård kritik, deriblandt fra Danmarks to førende miljøjurister, af, at det alene var den kunstige halvø ud for Københavns Havn, som blev miljøvurderet og behandlet, ikke den dominoeffekt af afledte projekter, som øen vil medføre.

Men nu kommer så den såkaldte strategiske miljøvurdering (SMV), som kritikerne har peget på skulle være lavet først, skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Læs også: Leder: En ø blev serveret med to tunger

Den blev lovet til SF for at sikre partiets stemmer for anlæggelsen af halvøen, som regeringen hidtil har fastholdt formelt set kun har karakter af jorddepot og klimasikring.

»Der er mange år, til København har en ny halvø i havnen, men nu hvor Folketinget har besluttet selve anlægget af øen, kan vi gå i gang med drøftelserne og analyserne af, hvad Lynetteholm kan bruges til – ud over at være en del af stormflodssikringen,« lyder det fra transportminister Benny Engelbrecht i pressemeddelelsen.

Linjeføring for metro og havnetunnel

SMV'en skal undersøge den overordnede byudvikling af Lynetteholm og Nordøstmager - deriblandt Refshaleøen - set i sammenhæng med den ønskede infrastruktur i form af cykel-, vej- og metroforbindelse til området samt den fremtidige stormflodssikring i form af en portløsning i Kronløbet, skriver ministeriet.

Hidtidige undersøgelser har peget på at en vippeport og skydeport ved Oceankaj i Nordhavn er den bedste løsning, når det gælder stormflodsporten.

Og i et bilag til SMV-meddelelsen kommer der også flere detaljer på, hvordan regeringen og Københavns Kommune forestiller sig infrastrukturløsningerne.

Læs også: Analyse: Stort flertal vedtager Lynetteholm - spørgsmålet er, om den holder i EU-retten

Østlig Ringvej undersøges som en forlængelse af Nordhavnstunnelen mod Lynetteholm og Refshaleøen og videre i en sænketunnel langs Amagers østside mod Københavns Lufthavn og Øresundsbroen.

Når det angår metroen, har politikerne besluttet sig til at gå videre med linjeføringen M5 Vest, som bliver en helt ny linje, som skal bygges etapevis - i første omgang Østerport til Refshaleøen, og potentielt som fuld cirkelbane.

Læs også: Forundersøgelser: Havnetunnel vil koste op mod 31 mia. kr. og ny metro op til 20 mia. kr

Egentlige VVM'er igangsættes i første halvdel af 2022, lyder det fra ministeriet.

»Metrolinjen belyses som en etapeopdelt linje, så forbindelsen til Lynetteholm kan blive første etape på en længere linje, der kan løse pladsproblemer i den kollektive trafik andre steder i byen. Tilsvarende undersøges Østlig Ringvej som en sænketunnel langs Amagers østkyst, der forbinder Helsingørmotorvejen i nord med Øresundsmotorvejen i syd,« fremgår det.

Lynettens flytning undersøges ikke

Ifølge ministeriet, får SMV'en karakter af en såkaldt idéfasehøring af de kommende miljøkonsekvensvurderinger, samt hvordan der kan laves en passende cykelinfrastruktur til de nye byudviklinger.

En stor del af Lynetteholm-projektet, flytningen af rensningsanlægget Lynetten, som afstedkommer sin egen dominoeffekt, når spildevand i fremtiden skal udledes nye steder og grunden skal ryddes op, er til gengæld ikke nævnt i SMV-oplægget.

Læs også: Biofos-direktør: Hovedstadens vandrensning bør samles på ø ved Hvidovre

Meget tyder på, at rensningsanlægget kan ende på endnu et kunstigt ø-projekt, Holmene i Hvidovre, som også høster kritik, ikke mindst fordi industriområdet kommer til at mangle betjening med kollektiv trafik.

Læs også: Kollektiv transport taber: Eksperter kritiserer kunstigt erhvervs-øhav

Selve afgrænsningen af SMV-arbejdet skal ligge klar til efteråret.

Både i forbindelse med SMV'en og VVM'erne for vej og metro lover Transportministeriet høringsfaser.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

En havnetunnel, en metrolinje, havneområde med krydstogtskibe, mulighed for lystbådehavne, lejligheder med havne/havudsigt og tæt på Københavns centrum...

Gad vide, ad hvilke snørklede veje der bliver taget en endelig beslutning om Lynetteholmen, af politikere i årene fremover. Bliver Lynetteholmen en fåreø eller bliver det til Københavns mest eftertragtede bydel?

... Jeg er ikke i tvivl!

  • 4
  • 2

Det forekommer helt utroligt, at Københavns Kommune uden videre kan overtage en del af de danske farvande og forvandle dem til en bydel, som så skal være en del af Københavns kommune. Jeg troede at de danske farvande tilhørte os allesammen, og i så fald burde en overtagelse jo kun ske ved ekspropriation.

  • 17
  • 2

Jeg synes, at det er relativt interessant at høre, hvad den reducerede vandgennemstrømning nord fra og til Køge Bugt (gennem Københavns Havn) kommer til at betyde for vandkvaliteteten i Køge Bugt, når (og hvis) både Lynetteholmen og de foreslåede Holmene (ved Avedøre) bliver virkelighed. Dét måtte Ingeniøren gerne grave i.

  • 16
  • 0

lad os nu se om ikke dette ender med en sag for EU-domstolen. At et kæmpe renseanlæg skal flyttes er ikke christiansborg problem. renseanlægget rense jo ikke kun københavnsspildevand,man må påregne at lave et nyt som jo skal overtage fra det gamle medmindre man vil plaske det hele ud et andet sted. Men da alt der lugte af højhuse er no go i københavn, vi har jo lovet billigere boliger,det kan i et område med høje grundpriser kun klare ved at gå i luften. Lynnetten har æren af at være slut behandlingssted og pumpe spildevandet 1 km ud i øresund. Mond ikke når regninger dukker op. politikernes og embedsmændens redningskrans dukker op. dette projekt er ikke samfundsmæssigt forsvarligt og der kommer den sædvanlige kø ved håndvasken.

  • 9
  • 0

Jeg synes, at det er relativt interessant at høre, hvad den reducerede vandgennemstrømning nord fra og til Køge Bugt (gennem Københavns Havn) kommer til at betyde for vandkvaliteteten i Køge Bugt, når (og hvis) både Lynetteholmen og de foreslåede Holmene (ved Avedøre) bliver virkelighed. Dét måtte Ingeniøren gerne grave i.

Du tror du ejer Staten, Ib. Sødt. Naivt, men sødt.

Staten ejer dig. Og mig. Og os alle sammen. Det er vist efterhånden ret tydeligt for enhver.

Ingen flyrejser for os almindelige mennesker, ingen bøffer, en cykel i regnvejret og tårnhøje afgifter på alt det sjove. Det er vores fremtid. Vi skal passe vores arbejde, betale vores skat og holde vores kæft. Staten gør hvad der passer den, til fordel for en lille skare af udvalgte politikere vi selv har stemt på. Du ved, dem som bliver inviteret til EM i fodbold på stadion mens vi andre ikke engang kan rejse ind i landet. De er eliten, som skal beskyttes mod os der ikke anses for andet end potentielle smittebærere.

  • 10
  • 15

Du tror du ejer Staten, Ib. Sødt. Naivt, men sødt.

Staten ejer dig. Og mig. Og os alle sammen. Det er vist efterhånden ret tydeligt for enhver.

Ingen flyrejser for os almindelige mennesker, ingen bøffer, en cykel i regnvejret og tårnhøje afgifter på alt det sjove. Det er vores fremtid. Vi skal passe vores arbejde, betale vores skat og holde vores kæft. Staten gør hvad der passer den, til fordel for en lille skare af udvalgte politikere vi selv har stemt på.

At tro, at jeg skulle eje staten er hverken sødt eller naivt, men helt hen i vejret. Staten er jo os allesammen, og derfor tilhører det staten ejer os allesammen, ikke bare mig eller de politikere vi selv har valgt. Der er jo kommunalvalg i år så det var måske et godt tidspunkt at holde de enkelte politikere ansvarlige for det de beslutter. Det her projekt må jo stoppes. Det er jo ikke bare en stænklapaffære, som nemt kan rettes. Når først Lynetteholmen er der kan den ikke flyttes igen.

  • 10
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten