Skævt ekspertpanel: Høring om mobilstråling vil formentlig advare kraftigt mod mobiler
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Skævt ekspertpanel: Høring om mobilstråling vil formentlig advare kraftigt mod mobiler

Smartphones indstiller sendestyrken efter afstanden til den nærmeste mast. Jo længere væk, desto større intensitet af radiobølgerne. Illustration: PathDoc / Bigstock

Før i tiden hed det sig, at hunden var menneskets bedste ven. I dag er det (formentlig) smartphonen, hvor man holder kontakten med familie og venner, læser og ser nyheder og betaler regninger via netbankens app. Og man føler sig nærmest nøgen uden sin mobil.

Det er uvist, om stråling fra mobiltelefoner, trådløse netværk og anden ikke-ioniserende stråling er sundhedsskadelig og kræftfremkaldende. For videnskabeligt er der ikke enighed omkring fund, der entydigt peger på, om strålingen er skadelig eller harmløs.

I dag håber Folketingets sundheds- og ældreudvalg dog at blive klogere på mobilstråling gennem en høring med indkaldte eksperter, der skal opdatere dem om den nyeste viden. Men der er stor sandsynlighed for, at politikerne vil gå derfra med røde alarmklokker ringende for ørene.

Fire kritikere ud af fem

For blandt panelets fem eksperter er der kun én, som siger, at der ikke er videnskabeligt belæg for at ikke-ioniserende stråling er farlig; professor i translational neurobiologi Albert Gjedde fra Syddansk Universitet.

Resten af panelet er kritiske over for mobilstråling: en dansk privatpraktiserende læge, to svenske forskere samt en fransk professor.

Læs også: Forsker: Elektromagnetisk stråling tredobler risikoen for at abortere

Formanden for sundheds- og ældreudvalget, Liselott Blixt (DF), erkender skævvridningen, men forklarer, at det oprindeligt heller ikke var hensigten.

For man havde bedt eksperter, der normalt rådgiver Sundhedsstyrelsen, deltage. De ligger på linje med Albert Gjedde i forhold til , at der ikke er dokumentationen for en skadelig virkning.

Ministerens fravær blokerer for rådgivere

»Vi har spurgt dem, der har forsket i mobilstråling, og ville gerne have ligevægt af begge sider. Vi har dog haft svært ved at få tilsagn fra andre eksperter, og dem, som rådgiver Sundhedsstyrelsen, må ikke deltage, da ministeren ikke deltager,« skriver Liselott Blixt til Ingeniøren.

Læs også: Italiensk domstol anerkender sammenhæng mellem mobiltelefoni og tumor

Den hæmsko rammer udvalget ifølge formanden tit ind i, og i næste uge vil hun rejse den problemstilling over for statsministeren.

»Det er desværre tit med vores høringer i Folketinget, at eksperter må sige nej, når ministeren ikke er til stede. Men vi vil håbe, at de på en anden måde kan komme med deres forskning til os,« siger Liselott Blixt.

»Min holdning til det er, at vi allerhelst havde haft flere af den anden side med (eksperter på linje med Albert Gjedde, red.), men det vil være værre, hvis vi så ikke kan holde nogen høring, pga. at ingen af dem kan deltage,« mener hun.

Sundhedsministeren er på rundrejse i Asien i denne uge.

Formanden for sundheds- og ældreudvalget, Liselott Blixt (DF), erkender skævvridningen

Jeg mener der her muligvis foreligger lidt af en misforståelse. Det afgørende er hvad den videnskabelige verden som helhed mener om spørgsmålet. Ideen med at have eksperter til at udtale sig er vel ikke kun at høre deres personlige mening (baseret på deres egen forskning), men i videst muligt omfang at have eksperter til også at fremlægge hvad forskningen generelt viser, så selv hvis der deltager flere forskere i mødet som mener stråling fra mobiltelefoner er skadelig, ende forskere der mener det modsatte, så skulle det vel gerne være den omfanget og kvaliteten af den dokumentation de fremlægge der er vigtig og i mindre grad om det er én forsker der siger det ene og tre der siger det andet.
Modsat hvad man oplever i den politiske verden hvor man frisk og frejdigt både overdriver, vildleder, manipulere og nogengange direkte lyver ved fx cherrypicking, eller ved at udelade ubekvemme data og oplysninger for at fremme sin egen sag, så er det ikke sådan man arbejder i den videnskabelige verden. Almindeligvis er forskere flinke til at nævne hvis noget de siger er kontroversielt, eller hvis der er uenighed i den videnskabelige verden herom.

  • 14
  • 0

»Min holdning til det er, at vi allerhelst havde haft flere af den anden side med (eksperter på linje med Albert Gjedde, red.), men det vil være værre, hvis vi så ikke kan holde nogen høring, pga. at ingen af dem kan deltage,« mener hun.

Hvorfor? Var det ikke bedre at aflyse mødet, og venter til at ministeren har tid, så man kan vi et retvisende billede af hvilke meninger der er om emnet?

  • 12
  • 0