Skæve klimaafgifter: Seks gange billigere at svine med oliefyr end med benzinbil

Plus29. oktober 2020 kl. 03:0016
Skæve klimaafgifter: Seks gange billigere at svine med oliefyr end med benzinbil
Illustration: Lasse Gorm Jensen.
Hvis CO2-afgifterne skal ensrettes, som både Klimarådet og Cepos anbefaler, rammer det erhvervslivet, landbruget og private med fossil opvarmning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det koster langt mere at udlede et ton CO2 i en benzinbil end med et oliefyr. Klimaafgifterne er nemlig skæve, og benzinbiler bliver beskattet næsten seks gange hårdere end f.eks. opvarmning med oliefyr og naturgas. Det viser en tabel over klimaafgifter fra skatteministeriet.

Mens afgiften for at udlede et ton CO2 med en benzinbil er på 5.994 kroner, ligger den på 1.021 kroner for olie og 1.269 kroner for naturgas.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
16 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
16
30. oktober 2020 kl. 08:44

Torben, hvis du vil reducere CO2-udledningen er det netop godt at bruge biomasse til kraftvarme. Der er krav om kun at bruge bæredygtig biomasse ( typisk rester/overskudsprodukter) i fjernvarmen. Og det rest-biomasse kan jo ikke bortskaffes på anden vis uden at det frigiver sin opsamlede CO2 til atmosfæren. Hvis det rådner i naturen bliver drivhuspåvirkningen meget værre pga. methandannelse. Skovejerne får langt højere priser for konstruktionstømmer end for flis, så det er jo kun grene, skæve og ødelagte træer der bliver til energi. Så jo, lokal rest-biomasse i fjernvarmen er CO2-neutral.

14
29. oktober 2020 kl. 22:53

Man kan jo se afgifterne i forhold til følsomheden af afgifterne (elasticitet kaldes det vist)

Biltrafikken har jo vist sig at vokse på trods af høje afgifter. Den korte forklaring er at trafikken generer indtægter, det gør oliefyret ikke.

Hvis du ikke bruger benzin for at komme på arbede, så får du ikke løn.

Hvis du ikke tænder for oliefyret, så kommer du blot til at fryse, og så kan du blot tage en ekstra trøje på.

13
29. oktober 2020 kl. 21:21

Men det er grotesk at der er så lidt afgift på fyringsolie, når det er en så uønsket opvarmningsform. En gradvis øgning af afgifterne vil gøre det klart for folk at det er om at få skiftet oliefyret ud. Lige som en beslutning om en gradvis øgning af benzinafgifterne vil gøre det klart for folk at det er dumt at købe en ny fossilbil. Få nu vedtaget en politik der virker.

12
29. oktober 2020 kl. 19:15

Vil man gerne have flere el-biler, så må man fastholde afgifterne på benzin - og gerne øge dem på diesel, så de bliver ens i forhold tilbrændstoffernes energiindhold. At øge afgiften på fyringsolie vil gøre det lettere at få os med oliefyr til at skifte til anden opvarmningsform, men såvel forurening som økonomi ved brug af oliefyr er meget forskellig og afhænger af, om man stadig kører med en Tassokedel fra 1960'erne eller der er tale om en nyere og mere økonomisk model med bedre udnyttelse af oliens brændværdi. I de mange år jeg pendlede ca. 90 km dagligt i dieselbil, brugte bilen mere olie end huset (1200 liter mod 900 liter). Så pendling i egen bil er på alle måder en stor samfundsomkostning. Hvis man gør det billigere at køre i bil, vil det blot øge biltrafikken og blive endnu sværere at få folk til at bruge offentlig transport - og staten har nok ikke råd til at undvære afgifterne!

10
29. oktober 2020 kl. 12:48

Set på CO2 så kunne man sætte el-patroner i alle oliefyr og det vil stadigt være billigere end olie.

9
29. oktober 2020 kl. 12:47

Det er billigere at svine (udlede CO2) med et oliefyr end en benzinbil! Man kunne også sige at det er dyrere med en bil end et oliefyr.

Pudsigt nok, så synes det som om det er den høje afgift der skal være målet og ikke den lave.

Hvis adfærdsregulerende afgifter virkede som økonomerne tror, så var der vel ingen der kørte benzinbiler mere. Virkeligheden er en anden, så mon ikke afgifter kun virker en relativt kort tid efter en ændring, derefter vænner man sig til det, i særdeleshed hvis alternativerne ikke er attraktive nok.

7
29. oktober 2020 kl. 10:07

Den ensartede CO2 afgift vil ramme landbuget særligt hårdt. Kunne man forestille sig at lave en modregning i den enkelte landmands CO2 regnskab for vedvaredne energi produceret på egen mark, enten i form af elproduktion fra sol og vind eller biogas fra eget anlæg eller via leverance af biomasse til et biogasanlæg.

Modregningen kunne baseres på værdien af CO2 fortrængning fra alternativ el-produktion beregnet ud fra det gennemsnitlige el-produktions mix i Danmark. Modregningen skulle maximalt udgøre hvad der svarer til at landmandens CO2 regnskab går i nul.

Den foreslåede løsning vil muligvis resultere i en overproduktion af el, som ville kunne absorberes via produktion af elektrofuels, som så ville lægge beslag på yderligere mængder CO2.

6
29. oktober 2020 kl. 09:25

Registreringsafgiften betyder meget per ton CO2 for både diesel- og benzinbiler. Men det er jo en engangsbetaling uden tilknytning til forbrugsudledning. Er der nogen der har et bud på hvorfor den er med?

Samme med den grønne ejerafgift - det er jo en pseudo-forbrugsafgift, der alene fortæller noget om bilens tekniske performance og ikke er knyttet direkte til forbruget og udledningen af CO2.

5
29. oktober 2020 kl. 09:15

Som jeg læser tallene er det registreringsafgift og grøn ejerafgift, der gør det dyrere at udlede co2 fra en bil/billigere fra et oliefyr.

Det passer vel også meget godt med, at en liter diesel og en liter fyringsolie (som udleder det samme ved forbrænding) også koster rundt regnet det samme.

Den grønne ejerafgift kan medregnes for bilen, men hvorfor registreringsafgiften (som er den største enkeltpost), indgår, forstår jeg ikke.

4
29. oktober 2020 kl. 09:12

Det fremgår af tabellen at CO2 afgiften er 177 kr per ton CO2.

De andre afgifter har ikke noget med CO2 at gøre. Det giver ikke mening at blande afgifterne sammen som det gøres her.

Afgifter er adfærdsregulerende. En CO2 afgift får folk til at sænke deres udledning af CO2, mens en værdibaseret registeringsafgift får folk til at købe mindre/billigere biler eller tage offentligt transport. Den værdibaseret registeringsafgift er ikke en særlig effektiv måde at få folk til at sænke deres CO2 udledning.

Noget andet er, at det kan betale sig at sløjfe mange af de andre afgifter og er erstatte dem med en ensartet CO2 afgift jf. klimarådet.

VH Senior forsker i miljøøkonomi Toke Panduro

3
29. oktober 2020 kl. 08:56

Vi har brug for at se en tabel der viser hvad afgiften er for hver energi enhed. (gerne alle typer afgift lagt sammen) Altså afgift per kWh eller Gjoul. Derved kan man kunne se om den energi der vil blive brugt også bliver belagt med en retfærdig afgift, samt om energibesparende tiltag vil fremmes eller ej.

1
29. oktober 2020 kl. 08:21

Det kan kun gå for langsomt med at omlægge energiafgifterne til at modsvare CO2 belastningen. Så kan det godt være at nogle kraftvarmeværker får reduceret rentabiliten af deres spekulation i, at biomassevarme har været fritaget for afgifter. Men det er CO2 der skal reduceres.