Skænderier og kaos truer dansk raketprojekt

Illustration: Carsten Olsen

Da ilttanken til rumraketten Heat 2X ved en test sidste weekend bristede på grund af for højt tryk, var det symbolsk for situationen i raketforeningen Copenhagen Suborbitals (CS).

Testen af Heat 2X fandt sted foran hundredvis af tilskuere bag det lille raketværksted på Refshaleøen, som de seneste år har fået voldsom opmærksomhed fra tv-stationer verden over. Ingeniøren har også detaljeret fulgt de innovative teknologivalg og været med til at fostre CS gennem bloggen Rumfart på den anden måde på ing.dk. Over 1.000 danskere plus sponsorer støtter projektet økonomisk, og resultatet er en ti meter høj raket, der er uhørt kompliceret for amatører.

Læs også: Raket-fuser: Trykket i ilttanken blev for højt

Men. Det seneste år har CS opbygget et så højt tryk, at revner er opstået. Og ligesom ilt og helium fes ud af tanken i weekenden, så er fem centrale personer inden for de seneste måneder feset ud af foreningen. Trykket blev for stort.

Hvis helium er den gasart, der tryksætter ilttanken på raketten, er raketbygger Peter Madsen den, der tryksætter CS – på godt og ondt. Men i modsætning til rakettens helium er han der endnu, og det skaber en uholdbar situation, lyder det fra eksperter med erfaring fra iværksættere og ngo’er.

»CS er ved at sejre sig ihjel. De skal forstå, at deres situation er fuldstændig klassisk. Deres ildsjæl har startet en bragende succes, som nu kræver en helt anden styring, hvor han afgiver kontrol,« siger Pia Friberg Krejsager, der har 25 års leder- og topledererfaring fra Finansrådet, Niels Brock og konsulentbranchen.

Hun har ikke selv kendskab til CS, men forelagt situationen kalder hun den et skoleeksempel på at vokse fra 5 til 40 mennesker.

Peter Madsen (tv.) er helt central i CS, og under testen sidste weekend var det ham, spørgsmålene blev rettet mod, da det spidsede til. (Foto: Jev Olsen) Illustration: Jev Olsen

Råben, skrigen og tilsvining

Uden Peter Madsen var CS aldrig opstået. Det er hans barn, skabt sammen med Nasa-arkitekt Kristian von Bengtson. Omkring ham er der respekt for hans evne til at engagere folk, få drømme til at flyve og for at knokle til langt ud på natten. Men for nylig fik Peter Madsens opførsel yderligere to centrale personer til at forlade foreningen.

»I værkstedet har han de seneste år antaget en mere og mere konstant brovtende og udskældende attitude. Det gider de færreste CS’ere at bruge fritid på, hvorfor frem­mødet falder,« fortæller rummediciner Niels Foldager, der gik, efter at Peter Madsen havde angrebet ham offentligt i sin blog på ing.dk. Det var dråben, lyder det fra Niels Foldager, hvis exit også førte til, at elektronikudvikler Steen Andersen gik. Og det er kritisk, da Steen Andersen står bag den software, der overvåger raketternes flyvning.

»På en almindelig arbejdsplads havde hans mappe med personalesager været så tyk som en telefonbog. Det er så frustrerende, fordi han også er et dejligt menneske. Men stemningen er somme tider så ubehagelig, og man aner ikke, hvem der bliver angrebet næste gang,« siger Steen Andersen.

CS-folk i flere dele af foreningen tegner et billede af en ildsjæl, der smider med ting, råber ad folk, ikke overholder aftaler, er for fokuseret på at komme i medierne, ønsker kontrol med alt og skifter retning for projektet konstant. Peter Madsen selv er udmærket klar over, at han har svært ved at styre sig, men samtidig kæmper han konstant med et dilemma:

»Jeg øver mig i at ignorere, når jeg ser ting, der er skruet forkert sammen. Det er et dilemma for mig, men ledelsesmæssigt har jeg ingen indflydelse længere. Hvad angår min fremtid i CS, så er alt usikkert. Ofte føler jeg mig som persona non grata i den forening, jeg selv startede. Samtidig er jeg fuldstændig klar over, at jeg ikke kan bygge en raket som Heat 2X alene,« siger Peter Madsen, der er særligt ked af at blive kaldt medieliderlig:

»Rollerne er altså heller ikke helt klare. F.eks. bliver jeg specifikt bedt om at snakke med pressen.«

Angreb på hans mangeårige partner og medgrundlægger af Kristian von Bengtson flere gange på den interne mail fik i vinter von Bengtson til at gå. Og fra ham som fra flere andre af de udvandrede er svaret ‘ja’ på spørgsmålet om, hvorvidt de er indstillede på at vende tilbage, hvis Peter Madsen bliver smidt ud.

Eksperter: I skal turde det kedelige

Tilbage hos ledelseseksperterne er vurderingen, at CS stadig kan skabe sin egen fremtid, men at man ligesom andre foreninger eller virksomheder skal se projektets forskellige faser i øjnene. Lige nu er de på vej ind i en nødvendig lukket fase:

Det er helt typisk med en pioner, der skaber problemer, fordi han ikke kan afgive kontrol.
Nicolaj Højer Nielsen, ekstern lektor, CBS

»Der er intet overraskende i deres situation. Men de skal turde koncentrere sig om de ‘kedelige’ ting nu, som f.eks. regler, beslutningsstruktur, intern kommunikation og økonomi. Det er nødvendigt for at nå en ny åben fase, hvor drømmene og kreativiteten kan få frit spil,« siger Pia Friberg Krejsager.

Præcis samme holdning har iværksætter, investor og ekstern lektor på CBS Nicolaj Højer Nielsen, der blandt andet står bag Code­sealer, der laver sikkerhedsløsninger til netbanker. Han kalder CS’ udfordringer for et skoleeksempel på en virksomhed med succes og peger på, at pioneren – i dette tilfælde Peter Madsen – skal afgive kontrol eller forlade projektet.

»Det er helt typisk med en pioner, der skaber problemer, fordi han ikke kan afgive kontrol. Det virker, som om Peter Madsen har udspillet sin rolle og har brug for sit eget rum for at blomstre op,« siger Nicolaj Højer Nielsen.

Peters Madsens eget rum er i dag hans kemilaboratorium, et rent rum indrettet i en container, hvor han brygger højkoncentreret hydrogenperoxid iført beskyttelsesmaske og med glaskolber i hånden. Kort før testen af Heat 2X beskrev han i et indlæg på ing.dk, hvordan han savner et projekt, som han kan overskue, og hvordan han kæmper med at afgive kontrol, men alligevel blander sig i alt.

På bloggen beskrev han 37 punkter, der manglede at blive gjort, efterfulgt af et hav af åbne spørgsmål om alt fra spændingen på ventilbolte til bekymringer om strømsvigt:

‘Jeg kan ikke svare på det. Jeg aner det ikke. Jeg kan ikke rumme alle disse ting og tage ansvaret for løsning af alle opgaver ... Vi står ved en skillevej, hvor noget skal ændres radikalt,’ skrev han 21. maj.

Leder eller ikke leder?

Den dag var det næsten tre måneder siden, CS havde nedsat en bestyrelse til at føre foreningen videre i kølvandet på Kristian von Bengtsons afsked. Bestyrelsen havde taget fat i økonomi, kommunika­tion og en såkaldt Peter-plan, ifølge hvilken Peter Madsen skulle have en konsulentrolle.

»Ideen var at give Peter en værksteds-, projekt- og budgetmæssig kravlegård, som burde være en ren ønskedrøm for ham: Den gav fortsat mulighed og ressourcer for ham til at eksperimentere med sin store interesse for raketter. Og han ville have en stor organisation udenom, som kunne bringe tingene ud i stor skala for ham. Han ville oven i købet kunne beholde rampelyset,« siger Niels Foldager.

Men her efter tre måneder melder Peter Madsen sig stadig ind og ud af alle mulige projekter i CS. Ved testen af Heat 2X i den forgangne weekend var det også tydeligt, at han både tog og – efterhånden som problemer opstod – fik en helt central rolle. Thomas Pedersen var godt nok udnævnt til leder, såkaldt flight, men flere centrale personer gik til Peter Madsen, da tingene spidsede til.

Ansæt en leder på fuld tid

»Det virker, som om den nye bestyrelse gør alt det rigtige, og skulle jeg rådgive, så ville jeg gøre klar til at smide pioneren ud, før for meget bliver ødelagt,« siger Nicolaj Højer Nielsen:

»Jeg ville fokusere benhårdt på at ansætte en fuldtidsmand til at lede foreningen. Han eller hun skal være praktisk gris uden direktørdrømme, en, der også laver alt det kedelige som momsregnskaber, holder styr på økonomien, tager telefoner osv.,« siger han.

»Selvom CS er ulønnet og frivillig, så er de så store nu, at jeg ville søge sponsorat f.eks. i Saxo Bank helt specifikt til en fuldtidsmand. Hvis CS ønsker større sponsorer senere, så er de også nødt til det, for sponsorer hader rod i regnskabet og internt kaos,« siger Nicolaj Højer Nielsen.

I dag er CS støttet hovedsageligt af de over 1.000 danskere, der sender i alt omkring 100.000 kroner til foreningen hver måned gennem støttegruppen Copenhagen Suborbitals Support (CSS). I CSS har man diskuteret de interne problemer i CS og valgt at følge med CS, hvis der skulle ske et brud med Peter Madsen. Det er interessant, da netop økonomien er en af Kristian von Bengtsons største bekymringer ved at vende tilbage.

»CS er så store, at de sagtens kan klare sig uden Peter Madsen. Men der vil stadig være brug for fuldtidsfolk. Derfor kan der blive brug for en sponsor, også fordi det økonomiske grundlag er usikkert og hviler på medlemmer, som man ikke aner hvordan vil reagere på et exit af Madsen,« siger Kristian von Bengtson.

Selv opfatter Peter Madsen fremtiden som ‘meget dynamisk’, som han udtrykker det.

»Jeg er ikke uundværlig, men det bliver et tab for os begge, hvis vi går fra hinanden. Bliver vi sammen, så går vi måske ned menneskeligt – går jeg, så ændrer CS’ økonomi sig måske. Men sammen kan vi måske bygge en rumraket,« siger Peter Madsen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

………………

Max: "Luk lortet” er nok den væste kommentar jeg nogensinde har set herinde.

Artiklen giver et meget detaljeret indblik i nogle specifikke problemer hos CS, både den formelle organisatoriske struktur, med Peter Madsen selv, men også de frivilliges forståelse af Peter Madsens rolle (det nytter ikke at det er ham de frivillige går til når situationen spidser til, når det er meningen at han skal have en anden rolle).

Det giver nogle snore at trække i til at få CS på ret køl, men at koge det ned til at de involverede bare skal tage sig sammen og blive voksne er en komplet misforståelse af situationen.

 • 58
 • 2

Det giver noget indblik i de ting man har kunnet læse på og imellem linierne. Der bliver nogle tunge beslutninger at tage i bestyrelsen.

Suk. Det var fantastisk mens det varede.

 • 12
 • 0

Personligt kan jeg ikke helt genkende billedet af problemer med rollefordelingen i lørdags. Peter var Booster Lead og det var derfor naturligt at der var en række issues der blev sendt hans vej. Det ville have været forkert andet.

Jeg synes selv at vi havde et fantastisk team work i lørdags, både imellem Peter og jeg men så sandelig også alle de andre.

 • 36
 • 0

»Der er intet overraskende i deres situation. Men de skal turde koncentrere sig om de ‘kedelige’ ting nu, som f.eks. regler, beslutningsstruktur, intern kommunikation og økonomi. Det er nødvendigt for at nå en ny åben fase, hvor drømmene og kreativiteten kan få frit spil,« siger Pia Friberg Krejsager.

Som jeg læser ovenstående, så mangler de en DJØF'er. Og som jeg kender ingemiører og ingeniør-lignende typer, vil de aldrig indrømme det.

 • 13
 • 12

Nu skal der altså flere til at få tingene til at spidse til og det virker ikke helt til at den nye organisation helt har fundet sine ben endnu.

Jeg er ikke et sekund i tvivl om at Peter en en utålmodig mand, der have tingene som han synes og i øvrigt kalder en spade for en spade. Men han er også den der lægger flest timer om dage i CS og har 20+ års raketerfaring og ved hvad man gør og ikke gør.

Nu er det jo sommerferietid, så måske er det tid til at han tager konen i hånden og Fessor under armen og tager tre uger i sommerhus i Vestjylland uden mobil og PC.

Jeg tror alle kunne have godt af en pause og få strøm på batterierne.

 • 28
 • 3

Det var også ret præcist det jeg fik ud af artiklen: "Men her efter tre måneder melder Peter Madsen sig stadig ind og ud af alle mulige projekter i CS. Ved testen af Heat 2X i den forgangne weekend var det også tydeligt, at han både tog og – efterhånden som problemer opstod – fik en helt central rolle. Thomas Pedersen var godt nok udnævnt til leder, såkaldt flight, men flere centrale personer gik til Peter Madsen, da tingene spidsede til."

-Men hvis det der rent faktisk skete på jorden omkring raketten under testen, var at flere centrale personer gik til Peter og ikke den udnævnte Flight (leder), det siger mig at det måske ikke kun er Peter der en noget "galt med". Men måske var det i Peters Booster afdeling at de skulle have noget at vide, og derfor gik direkte til ham frem for via Flight. Så der skal nok trænes kommando vej, for alle der er med i projektet (med eller uden den ene eller anden ombord i CS).

-Jeg forstår godt at Peter melder ind og ud af alle mulig "projekter" i projektet, da hans motor (Booster jo var færdig fra hans hånd, men dog manglede at få elektronik osv osv på inden testen), - det at hjælpe hinanden når noget kræver mere man power, er som jeg ser det det som hæver CS, at alle er med på at hjælpe hinanden (kan man hjælpe og er man færdigt med sit eget eller kan det skydes, vil man hjælpe). Det skal selvfølgelig også være sådan at en gruppe kan sige Nej tak, uden at få høvl for ikke at have Peters hjælp (hvis han tilbyder den), og omvendt skal det være OK at Peter siger fra, hvis det er uden for hans Booster område.

Personligt fik jeg selv en meget positiv overraskelse over/med CS, - da jeg havde meldt mig som nattevagt på Dyret, -var da da første test blev aflyst, fik sludret lidt med folket der gik og forbedrede teststanden, og følt stemningen derude, Intens, og hvad der af følger af små gnidninger (som blev luftet ud med ord, og et smil på læben). Nattevagt ved selve testen, og en pludseligt for os, Morgen briefing. Hvor der var skøn tilgang af "professionalisme", velvilje og løssluppenhed en et fornuftigt mix. Fik muligheden for at være Crowd control, og slog til.. hele dagen fra start til slut virkede vel organiseret, - da alle på tog deres opgaver på dem, og gav uventede opgaver videre til de rette, frem for selv at tage sig af dem og forlade sin egen opgave. Så billedets tekst "Testen af Heat 2x sidste lørdag blev bogstaveligt talt en fuser, da ilttanken bristede på grund af for højt tryk. Det er uvist, hvornår en ny test kan finde sted", synes jeg overhovedet ikke holder, jeg er sikker på at hele CS lærte noget af testen, og sikker på der er kommet nye data ud fra den som de ikke havde i forvejen. -men Ja en Burst disc bristede, som det jo er tiltænkt ved for højt tryk. -pokkers ærgerligt var det, for vi havde gang i at afslutte en total clearing af området, for at kunne frigive for den aller sidste del af testen hvor der skulle trykke på "auto-start sequence" knappen.

Jeg tror på det, - og ved at Peter helt sikkert kan bruge det hydrogenperoxid til et dampdrevet luftskib, -hvis han trænger til en helt ny udfordring at koble fra med. Håber er så blot at alle andre CS'er, også dem der er gået igen kan bruge raket projektet til at fornøje sig med i fritiden. Husk at nyde det, alt fantastisk og smukt er skrøbeligt.

 • 16
 • 1

Ovenstående artikel rummer en række fejl og det er ikke godt når man vil udtale sig så skråsikkert om hvad der er "galt" eller ikke er galt i CS. Hvis man har fulgt bare en smule med ville man vide at der ikke var nogen tank der revnede i lørdags!! Det var en sikkerhedsskive (Burst Disc) der sprang - netop for ikke at ødelægge tanken! "Fejlen" skyldes for højt tryk i tanken pga. en tilfrosset sensor!

Vedr. den organisatoriske opbygning af CS, så er der jo med baggrund i at KvB forlod projektet netop opbygget en ny organisation, der giver mindre "magt" til PM og mere til bestyrelsen!

Alle organisationer med vokseværk som CS vil opleve at "byen ikke er stor nok til alle egoer" og derfor er der nogen der må/vil forlade "bageriet" - dette er ikke nødvendigvis udtryk for krise, men måske nærmere et sundhedstegn da "trykket" i organisationen netop kunne blive for stort!

Jeg er sikker på at CS vil klare "krisen" og at de indenfor nogle år vil nå målet om at være de første danske og første amatører, der får sendt en person ud i rummet!

 • 12
 • 12

Ilttanken bristede i form af en burst disk, hvilket jeg har beskrevet i artiklen, der bliver linket til efter afsnit 2, og som jeg selv er forfatter til, og som var den allerførste information på nettet, som beskrev årsagen til den bristede burst disk. Den her artikel handler ikke om det tekniske, og derfor har jeg heller ikke uddybet det. Det er totalt irrelevant for artiklen, præcis hvordan ilttanken gik i stykker. (og i mine øjne gik den altså i stykker, også selvom det var fuldstændigt kontrolleret i form af en burst disk. Den gik i stykker som planlagt efter sikkerhedsforeskrifterne, men i stykker gik den, for en ny burst disk skal indsættes, før den kan bruges igen). Den nye organisatoriske opbygning af CS har jeg jo netop refereret til i afsnittet leder eller ikke-leder. Rygmarvs-angreb på budbringeren og journalister generelt er pænt trættende, især når folk ikke læser, hvad der står. Og iøvrigt står det for din helt egen regning, når du siger, at man, underforstået jeg, vil udtale mig skråsikkert om hvad der er galt eller ikke galt med CS. Jeg har forsøgt at beskrive situationen i CS, og heldigvis har jeg fået mails fra CS-folk, der mener, at jeg rammer meget præcist. Det er heller ikke underligt, eftersom et meget bredt udsnit af CS har leveret informationerne til artiklen.

 • 45
 • 0

@Djursing - På vegne af CS bestyrelsen vil jeg gerne sige at jeg synes du har skrevet en sober artikel - selvom der jo altid er detaljer der er mere komplicerede end som så.

Bestyrelsen har de sidste 3 måneder arbejdet benhårdt på at få styr på organisationen. Flytningen er ved at være gennemført og vi har fået godt styr på bøgerne. Det organisatoriske aspekt er "on-going" - man kan desværre ikke bare lige flippe fra en styreform til en anden natten over i en forening der består af frivillige. Det er nemmere med betalt arbejdskraft :-)

Vi har i bestyrelsen længe talt om at det ville være fornuftigt at have en lønnet daglig leder af værkstedet - der kunne sørge for alt det praktiske og at der er arbejde nok til alle de hænder der melder sig. Problemet er primært økonomisk da budgettet ikke kan bære det pt. En større sponsor der er villig til at binde sig for en fast periode ville være fantastisk!

Hvis nogen har kontakter til eller sidder i en virksomhed der er interesseret så giv gerne et praj på mw@copsub.com.

 • 32
 • 0

Tak til Niels Foldager og Steen Andersen jeres arbejde har været meget værdsat. Som mening medlem af supportgruppen CSS ville jeg snart ønske, at Peter Madsen trådte til side og gik i gang med at bygge en Zeppeliner i eget ellet i et ny forenings regi. Dette kunne forhåbentlig lokke et par nøglepersoner eller 3 tilbage til CS.

Fra bestyrelsens i CS's side kunne jeg godt tænke mig en plan for hvad de gerne vil opnå i løbet af det næste halve år.

Kommunikationsmæssigt burde Peter Madsen lukke sin blog på ing.dk for at sikre, at den fælles blog på copsub.dk bliver det officielle blad udadtil. Andre skal skrive noget mere (tilsammen) og Peter Madsen noget mindre. Peter bør holde sig til at skrive om egne sideeksperimenter og resten af CS skrive om deres felter. Den offentlige synlighed af at CS er meget mere end Peter Madsen er super vigtig nu.

Jeg vil gerne have, at mine støttepenge også fremover går til et levedygtigt projekt.

 • 17
 • 7

Ingeniøren er ikke interesseret i at miste Peter Madsen som blogger uanset, hvad fremtiden bringer. Rumfart på en anden måde er pt. en CS-blog. Skulle situationen i CS ændre sig, så er der plads til både en Madsen-blog og en CS-blog. Det er meldingen fra redaktionen på ing.dk.

 • 32
 • 1

Mads - Tak for din kommentar !

For nogle år siden kom Kim Larsen til at udtale sig lidt "bredflabet" og mange var sure på ham i den anledning - men ærligt talt - har han ikke i tiden givet os så megen god musik, at vi kan tilgive den uheldighed - hva'ba ?

Lidt på samme måde - klap hesten og få talt sammen og find en løsning - har PM ikke givet så meget at "alle muligheder" skal undersøges og have en chance - hva'ba ?

Klart - det kræver så vilje fra alle til at styre med samme kurs og mod samme mål.

Ad Astra

 • 12
 • 2

@Rud - jeg kan love at alle sten bliver vendt - vi skal finde den bedste vej for projektet. Det ville satme være ærgeligt at misse vejen til stjernerne fordi man har for travlt med at slås :)

 • 16
 • 0

at nu også to så væsentlige personer som Foldager og Andersen melder sig ud. Det virker simpelthen ikke okay, at gamle medlemmer af CS, og frivillige kræfter i det hele taget, bliver tiltalt/behandlet på en måde som til sidst får folk til at løbe skrigende væk.

Da det i lørdags efter ca. 2.5 timers forsinkelse stod klart at der alligevel ikke blev noget skud, så var der, så vidt jeg kunne høre, ingen trælse ytringer overhovedet fra tilskuerne. Selv ikke fra os der havde brugt ca. 1000 kr bare på transport. Vel sagtens fordi folk forstår og accepterer, at en frivillig organisation skal behandles med stor taknemmelighed og tålmodighed. Den attitude må det da for pokker være muligt for alle i CS at tilegne sig. Som Peter Madsen selv tidligere har sagt, så er det ikke målet, men vejen, der tæller. Husk nu på at tage din egen medicin Peter.

Jeg tror at det betyder meget for os CSSere, at vi ved, at i behandler hinanden ordentligt og respektfuldt. Bygger hinanden op i stedet for at rive hinanden ned. Der skal naturligvis være plads til Peter i CS, men der skal, som Foldager sagde i en tidligere kommentar, naturligvis også være plads til CS i Peter. Begge dele skal gælde, ellers er CS ikke det CS som jeg har valgt støtte. Der bør altid være plads til konflikter, men.....

 • 26
 • 0

Jeg forstår godt kommentaren fra Max.

Projektet er så fantastisk spændende at det for alt i verden ikke må falde fra hinanden på grund af personlige årsager. Den største udfordring i at sende en bemandet raket i rummet må være det tekniske, ikke det personlige.

Jeg håber virkelig at det lykkes og jeg håber både Peter og Kristian deltager den dag det lykkes.

 • 12
 • 0

Ingeniøren er ikke interesseret i at miste Peter Madsen som blogger uanset, hvad fremtiden bringer. Rumfart på en anden måde er pt. en CS-blog. Skulle situationen i CS ændre sig, så er der plads til både en Madsen-blog og en CS-blog. Det er meldingen fra redaktionen på ing.dk.

Det er desværre alt for lidt tydeligt at "Rumfart på den anden måde" er en CS blog på ing.dk og ikke en Peter Madsen blog. For mig at se at er denne blog nu en beskrivelse af Peter Madsens' hjørne af CS, hvor han desværre kommer til at udtale sig lidt for bramfrit om alt og alle. For mig at se kommer Peters hjørne af CS til at fylde alt for meget i offentligheden i forhold til alt det der foregår i CS i dag. Ingen tvivl om at ing.dk vil miste en god del læsere og debat hvis Peter Madsen finder et andet fora. For Peter skriver godt og indlevelsesfuldt så længe der ikke går personfnidder i den.

Hvis Rumfart på en anden måde skal blive til en CS blog, så skal der være mindst 50% der ikke er skrevet af Peter Madsen. Det kan være en stor men nødvendig mundfuld for alle de mange frivillige kræfter.

Omvendt så jeg gerne en ren Zeppeliner blog her på ing.dk fra Peter Madsens hånd. Vi skal måske ud i en DSB løsning, hvor vi betaler et bureau for at holde Peter Madsen besæftiget med noget andet end CS.

 • 3
 • 4

Hvor er det dog sørgeligt at CS kommer i sådan en situation fordi centrale personer kommunikere på måder der ikke er gode for organisationens sammenhængskraft.

Vil også sige tak til Niels Foldager og Steen Andersen for deres tid og bidrag til CS. Og hvor ville jeg da bare ønske at Herr Madsen diffunderede ind på værkstedet og påbegyndte arbejdet på en turbinepumpe til næste generation raketter. Det ville være klart den bedste løsning lige nu.

Håber sådan at folk kunne enes om at komme videre sammen på en god måde. Desværre kræver det konstruktiv kommunikerende indsats fra alle parter!

Spørgsmål: Lad os nu tænke den tanke at Herr Madsen rent faktisk forlod CS. Ville der overhovedet være viden i organisationen til at lave turbinepumpe og motor til væskeraketten? Kan CS projektet overhovedet holde til et sådan brud?

Set udefra vil Herr Madsens raketblogs her på ing.dk være svært savnede hvis de forsvinder. Og deres fravær kunne meget vel betyde at CS fik mindre støtte. Det ville være endnu mere sørgeligt!

 • 16
 • 0

Vi skal måske ud i en DSB løsning, hvor vi betaler et bureau for at holde Peter Madsen besæftiget med noget andet end CS.

Nu er jeg godt klar over at det er ironi. Men altså, den type spinkultur, eller rettere totale mangel på anstændig kultur, som omtalte etat-ramte beskæftigelsesprojekt hidhører fra, håber jeg aldrig nogen siden når CS land. Det ville ganske enkelt ikke hænge sammen med de grundliggende værdier som CS står for (håber jeg!).

 • 10
 • 0

Kommunikationsmæssigt burde Peter Madsen lukke sin blog på ing.dk for at sikre, at den fælles blog på copsub.dk bliver det officielle blad udadtil.

Jeg håber denne blog, på trods af, det er PMs personlige talerør, fortsat vil blive fuldt opdateret. For mig er bloggen her på ing.dk, copenhagensuborbitals menneskelige og danske ansigt udadtil.

copsub.com minder designmæssigt en del om wired bloggen, og det er bare ikke det samme for mig rent personligt.

 • 10
 • 0

Fra CSS siden følger og involverer vi os selvfølgelig i processen i fornødent omfang, og vi har tæt dialog med CS bestyrelsen omkring løsningsmuligheder for den nuværende krise. For ja, en krise er det, og for alle os der på den ene eller anden måde har fulgt, støttet eller været involveret i CS, har de sidste måneder ikke været sjove. Uanset hvilken løsning vi i fællesskab finder frem til, er CSS' opgave stadig, som skrevet i vores vedtægter, "at støtte gruppen Copenhagen Suborbitals og deres aktiviteter økonomisk, moralsk og praktisk". Alle tre discipliner er i spil.

CSS støtten til CS er ikke hængt op på et specielt persongalleri, men vi er også bevidst om, at de stiftende medlemmer af CS indtil nu har været et meget væsentligt aktiv i Copenhagen Suborbitals brandet. Eet af de store spørgsmål - blandt mange - er derfor også hvorvidt brandet er stærkt nok til at overleve på langt sigt uden von B, og måske også uden Peter. Copenhagen Suborbitals ER nemlig et stærkt brand, og kendt og fulgt af også den professionelle rumfartsindustri verden over. Det ville da være helt ekstremt surt at skulle smide den goodwill over bord.

Der er mange løsningmuligheder i spil, og uanset hvad, så er det et forandret CS der kommer ud på den anden side. Og det er der ikke nødvendigvis noget skidt i.

 • 21
 • 0

Hvis vi ser bort fra den konkrete situation i CS er det som ikke overraskende at DJØF'ere mener at der skal ansættes flere DJØF'ere. Bare se den offentlige sektor! . o O ( dybt suk! )

Med al respekt må jeg som DJØF'er tillade mig at være uenig.

Jeg vil give dig helt ret i at der ved gud findes mange elendige DJØF'ere hvis primære opgave ser ud til at være at opretholde det bureaukrati der gør at de har et job gennem en lang række uigennemtænkte og uladesiggørlige tiltag der så fordrer mere arbejde fra DJØF'ere uden at nogen bliver stillet til ansvar.

Problemet er at disse personer giver os andre et dårligt ry.

Ledelse, organisation, økonomistyring etc. er faktisk en bragende svær disciplin som få mennesker mestrer. I de organisationer der fungerer bedst er organisationen mere eller mindre usynlig - ting fungererer bare. Der er penge til de vigtige projekter, man har glade medarbejdere, man sidder ikke og arbejder over til klokken et om natten på et umuligt projekt, ledelsen tager ikke credit for projekter som andre har lavet (faktisk tager dygtige ledere sjældent credit for noget som helst) og der er altid mad i buffeten. Det er fordi der er gode organisationsfolk bag.

Man kan sammenligne det lidt med CS active guidance - hvis man havde sat 100 middelmådige programmører til at lave det som Flemming Nyboe har lavet ene mand ville de ikke kunne gøre det om de så havde 10 år til det. Men udenforstående ikke-programmører har en tendens til at se et par finner der bevæger sig lidt frem og tilbage og tænke at det nok ikke er så svært. Men det er det! Og når den brede befolkning tænker på programmører er det Polsag, rejsekortet og Amanda de tænker på. De ser det der går galt, men ikke det der går godt. Fordi det der går godt bare fungerer og ofte er usynligt.

Organisation og ledelse er det samme. Ligesom med software ser man ofte kun det der ikke fungerer. I de organisationer der er godt drevet hører man ofte ikke om ledelsen fordi de har travlt med at flytte barrierer for dem der rent faktisk skal lave noget.

 • 24
 • 0

Eet af de store spørgsmål - blandt mange - er derfor også hvorvidt brandet er stærkt nok til at overleve på langt sigt uden von B, og måske også uden Peter.

Spoergsmaalet er om det er staerkt nok til at overleve med Peter. Jeg kender ham kun fra hans blogs (som jeg altid laeser) men den til tider nedladende og selvforherligende tone goer sig ikke altid lige godt. Jeg har tit prist mig lykkelig over, at han ikke var min chef.

 • 11
 • 0

Med al respekt må jeg som DJØF'er tillade mig at være uenig.

Ingen tvivl om at god ledelse og organisationsdrift er en kunstart. Såvel fagligt som menneskeligt! Stor respekt for de folk som mestrer dette.

Der hvor filmen knækker for mig er når det er vigtigere at administrere end at producere. Lige netop problemet i store dele af den offentlige sektor hvor man nødig skulle bruge penge på at servicere (endsige hjælpe) borgerne fordi det er langt vigtigere at bruge energien på administration og udfyldelse af ligegyldige formularer. Hvilket er et designproblem i organisationen. Ikke et kompetenceproblem hos de ansatte.

Ville CS have gavn af DJØF'ere? Er der overhovedet midler i organisationen til det? For mig at se er der primært samarbejdsproblemer.

 • 4
 • 3

Med al respekt må jeg som DJØF'er tillade mig at være uenig.

Og lad mig tilføje, at CS bestyrelsen også ser ud til at være uenig, jvf Mads Wilsons indlæg ovenfor. "Organisationen", "styreform", "økonomisk" og "budgettet" er ord fra indlægget, som afslører at de kære CS folk er ved at få øjnene op for de typiske ønskelige kompetencer, som DJØF'ere typisk kan bidrage med.

Men som sagt - jeg forventer overhovedet ikke at de alvidende blandt ingeniørerne i debatten her nogensinde vil indrømme det.

 • 3
 • 3

Der er mange løsningmuligheder i spil, og uanset hvad, så er det et forandret CS der kommer ud på den anden side. Og det er der ikke nødvendigvis noget skidt i.

Jeg håber sådan at Herr Madsen kan fortsætte i CS. For det lyder næsten som om at folk her i debatten er ved at smide ham ud af CS. Hvilket vil være yderst trist om det skete. Både pga viden og kommunikation. På den anden side tror jeg også at Herr Madsen er en af dem der har en meget stor opgave fremadrettet i CS hvis det skal bringes til at fungere igen. Og den handler lige netop om kommunikation!

 • 9
 • 0

Der hvor filmen knækker for mig er når det er vigtigere at administrere end at producere. Lige netop problemet i store dele af den offentlige sektor hvor man nødig skulle bruge penge på at servicere (endsige hjælpe) borgerne fordi det er langt vigtigere at bruge energien på administration og udfyldelse af ligegyldige formularer.

Vi er 100% enige Klaus :-)

Ville CS have gavn af DJØF'ere?

Jeg tror du selv svarer på det i den næste sætning.

For mig at se er der primært samarbejdsproblemer.

Og det var lidt det der var min pointe - man ser først ledelsen når den ikke fungerer.

Det sagt så ved jeg at CS bestyrelse gør et meget stort og i min mening meget dygtigt stykke arbejde netop for at få ledelse og organisation på plads. Eftersom at konstruktionen med en bestyrelse der har et lidt udvidet arbejdsområde er relativt ny i CS er det ikke helt slået igennem endnu. Den slags tager lidt tid.

Jeg er dog overbevist om at det nok skal komme til at fungere - det er gode mennesker, og de er bragende dygtige.

 • 3
 • 0

ting fungererer bare. Der er penge til de vigtige projekter, man har glade medarbejdere, man sidder ikke og arbejder over til klokken et om natten på et umuligt projekt,

Fik du ikke lige modbevist dig selv der? CS er jo en frivillig organisation, og handler netop ikke om god frokost, indtjening og at gå hjem kl 4... Tænker at mange finder det så fascinerende NETOP fordi nogle gider at knokle med et umuligt projekt til kl 1. om natten! :0)

PS. Det virker som om at folk har glemt at peter ikke kun er booster ansvarlig... Han er også cs'es Astronaut!

Nu kan man jo argumentere med at det sikkert er muligt at finde en anden der er skør nok, men det vil ikke være det samme. Noget af charmen (en stor del) ligger i fortællingen om en mand der bygger en raket og flyver væk.

 • 19
 • 0

Sidst jeg skrev at da Kristian forlod projektet ville det være starten på slutningen .var der ikke nogen der var enige.men en leder kan ikke være venner med alle.men man skal formulere sig diplomatisk. Peter nu hvor du har bygget dette op vil alle have din plads.så søger de stats støtte,eu midler fonde og andet og tager hele æren nej vær stærk og behold din plads snak pænt til de andre. De der ikke vil være på skuden lad dem gå i land.

 • 6
 • 4

Vi skal måske ud i en DSB løsning, hvor vi betaler et bureau for at holde Peter Madsen besæftiget med noget andet end CS.

          Nu er jeg godt klar over at det er ironi. Men altså, den type spinkultur, eller rettere totale mangel på anstændig kultur, som omtalte etat-ramte beskæftigelsesprojekt hidhører fra, håber jeg aldrig nogen siden når CS land. Det ville ganske enkelt ikke hænge sammen med de grundliggende værdier som CS står for (håber jeg!). 

Ganske enig. Min pointe er blot at Peter Madsen godt ved hvor irriterende han kan være overfor sine omgivelser, han kan godt se, at han har en mindre heldig side af sig selv. Han har sagt, at det var hans skyld alene at Kristian von Bentzon gik og flere dermed. Det super ærgelige, er at Peter Madsen efterfølgende er kommet med unødig kritik af CS'ere bl.a. her på ing.dk "Rumfart på den anden måde". Der er desværre ikke penge til en anden fuldtidsværksted igangsætter, til at holde trådene fra de mange deltidsentutiaster sammen. Jeg tror på at det vil være rigtigt sundt at få en anden end Peter Madsen til at tage denne tjans. Når der ingen der tager den, så gør Peter, men måske er det bedre at lokke Peter i gang med et afgrænset teknisk hjørne. Spise hans tid med teknik og nye projekter frem for koordinering, som måske har bedre af at lande på jorden inden det bliver samlet op på en ny måde af en ny mand eller team.

At have Peter Madsen som chef, må være lige så fantastisk og forfærdeligt som Mogens Nørgaard, Klaus Riskær, Karsten Ree og Lars Larsen. Klaus Riskær forstod at han ikke skulle drive Cypercity længere, da det blev stort. Mogens Nørgaard fik en grim exit ud af Miracle. Karsten Ree solgte ud på toppen og smed efterfølgende en stor del af fortjenesten ud ved at satse stort. Lars Larsen kører succesfudt videre, men har ikke nogen pæn backlog mht. arbejdsvilkår og arbejdsmiljø i butikkerne. Alle har givet krævet det urimelige af dem selv og deres omgivelser. Det sidste skaber problemerne.

Jeg ønsker ikke Peter Madsen ud af CS, men en betalt ferie kunne måske gøre underværker.

 • 7
 • 0

Måske de skulle få Riskjær på holdet (eller andre pengemænd) - det forlyder sig også, at de skylder penge, så de går sikkert konkurs snart. Synd for alle dem, der har skudt og stadig skyder mindre penge i dem hver måned.

 • 1
 • 20

Jeg ønsker ikke Peter Madsen ud af CS, men en betalt ferie kunne måske gøre underværker.

Meget enig i betragtningerne. Det bedste ville klart være om Herr Madsen kunne koncentrere sig om sin motorafdeling. Samt ikke mindst om hans store tekniske indsigt kunne komme til sin ret i review af designs og praktisk realisering af de dele af raketterne hvor han ved hvad han taler om (og det er jo ganske meget).

Spørgsmålet er blot om Herr Madsen vil kunne værdsætte at få sådan en rolle i sit CS virke? Eller om han hellere vil lave andre ting?

Endelig er der jo den mulighed at Herr Madsen arbejdede deltid i CS og beskæftigede sig med sine egne projekter ved siden af.

Men først og fremmest handler det om at få den konstruktive tone tilbage.

 • 3
 • 0

For mig at se er den grundliggende problemstilling med DJØF'ere i CS nærmere noget i denne stil: "Vi skal lige have lavet en ekstra studs til turbinepumpen!" "Hvordan gør man det i Excel!??"

Eller “hvordan svejser man et budget sammen eller ordner konflikter med en svensknøgle?“ fra den anden side.

Ordentlige DJØFfere ved godt hvor deres kompentencer rækker. Så samtalen ville nok mere have været:

Ing1: Vi skal lige have lavet en ekstra studs til turbinepumpen! Ing2: Kan du ikke lave den, ing3? Ing3: Nej jeg er igang med at pudse finnerne Ing4: Jamen vi skal slet ikke have flere studser på turbopumpen Ing5: Nu tager du lige og fikser den Ing2! Ing4: JEG SAGDE LIGE AT DER IKKE SKULLE FLERE STUDSER PÅ TURBOPUMPEN DJØFferen: Ved I hvad, i stedet for at skændes, så ser jeg lige i mit Excelark at ham vi lukkede inde i sit eget laboratorium i juni måned er vores turbineekspert. Mon ikke vi andre har bedre ting at gøre end at skændes os frem til en beslutning og lade ham der er eksperten bestemme om studsen skal på og i bekræftende fald selv lave den?

 • 4
 • 2

Den nuværende CS bestyrelse er på 5 medlemmer plus 2 suppleanter.

Suppleanterne deltager i alle bestyrelsesmøder, dog uden stemmeret, ligesom de deltager i arbejdet generelt.

Ud af de syv mennesker er der:

3 selvstændige erhvervsdrivende 1 børnehave pædagog, der pt. leder en stor københavnsk børnehave (udover CS)

Vi er godt nok ikke medlem af djøf, men erfaringen med budgetter, personale, skat og al deres værk, personkonflikter, jura, personfnidder, organisationsteori & praksis, 17-kantede personligheder, leverandøraftaler, at lede ledere, pressehåndtering, kaosmanagement, markedsføring osv. er tilstede i rigt mål.

Når vi får sovet ud efter HEAT2X testen og udflytningen fra HAB1, der ved et sært træf faldt sammen i tid, vil vi meget gerne skrive blogs om hvad vi går og laver i det daglige bag kulisserne i CS.

Med Venlig Hilsen Formanden

 • 36
 • 0

Peter skal få meldt ud hvor han står. Det virker som om alle rundt omkring ham har brug for det og ikke før han fortæller hvor meget og hvor lidt han kan tåle at deltage kan CS vurdere om dette er holdbart.

Jeg ønsker at Peter skal blive da han er sjælen/grundstenen i projektet men at så vigtige personer forlader CS igen er ikke holdbart. Jeg er bange for at hvis Peter byttes for de 4-5 hovedpersoner der er smuttet så har CS vundet på det.

 • 6
 • 1

Hvad tænker du først på, når du hører om den danske amatørraket? Peter Madsen! Ergo skal der skabes de rette rammer for ham og derefter for de frivillige, bestyrelse, sponsorer etc

Det er logik for perlehøns at iværksættere indenfor pioner-projekter har en helt særlig betydning for den fremadrettede udvikling. Forsvinder pioneren, uanset årsag, så mister projektet styrefart og det går i ged - ganske enkelt!

Mvh. Lars plbrake.dk

 • 7
 • 7

For mig er bloggen her på ing.dk, copenhagensuborbitals menneskelige og danske ansigt udadtil.

Helt enig. Personligt følger jeg udelukkende projektet fra Peters blog, og den er grunden til at der kommer et beskedent månedligt bidrag herfra.

Andreas siger det helt perfekt i hand indlæg: "Noget af charmen (en stor del) ligger i fortællingen om en mand der bygger en raket og flyver væk". Herfra er den eneste tilføjelse at hele charmen for mig ligger præcis der.

Jeg forstår godt at netop Peter er årsag til hvorfor nogen gode, komptente individer forlader projektet. So be it. Det er ret stor sandsynlighed for jeg ville gøre det samme før eller siden hvis jeg var aktivt involveret med liv og sjæl, min tålmodighed over for uretfærdige personudfald er meget lille.

Men for mig er det uhyre simpelt: CS er netop ikke en virksomhed, det er en forening. Og de det fleste foreninger ender, uanset mange gode mennesker og endny bedre intentioner, som oftest som en kaffeklub med moderate, realistiske mål.

Jeg må sige at CS bestyrelse har overrasket mig meget positivt. Super godt gået! Men for mig er sagen stadig klar: Uden Peter, ingen dansk rumraket. Og jeg vil gerne opleve en dansk rumraket.

 • 10
 • 4

Ja jeg er en af dem der har skudt penge i foretagenet, men jeg bliver bare kaldt en idi*ot og ikke forstår en skid. Det er ikke andet en en flok børn det har gang i en meget farlig leg. Jeg har stoppet tilskuddet. Bare gi´mig tæsk men det er fakta.

 • 2
 • 22

Da grillerne var ved at varme op til motortesten forleden, havde jeg tid til at småsludre med flere - både CS' og CSS'ere. Vi talte blandt andet om hvad det var der gjorde at det kaos vi så altid alligevel mundede ud i at delprojektet lykkedes og testen blev gennemført (så langt som det nu var teknisk muligt).

Men hvad er det der driver værket? Hvad er det der får tingene til at ske trods alle odds?

Efter min mening VAR det P. Madsen og von B. Det er vel stadig P. Madsen, men efterhånden er det mere og mere en fælles vilje til at gøre det umulige. .Og det fællesskab der er i at tossede danskere (som mig) smider 1,2 mio. DKK i nakken på et projekt der i bund og grund ikke burde kunne lade sig gøre.

Det er altså ikke fancy organisering der driver værket. Men derimod en fælles vilje.

Mit råd til CS' bestyrelse og Peter Madsen er: Divisionér. Del projektet om i mere overskuelige bidder og lad en enkelt person stå til ansvar for det. Så er lederens/ledelsesgruppen langt mere delegerende og koordinerende og alle får lov at "lege" på egen boldgade.

Jeg forudså situationen da vi stiftede CSS og derfor står der også noget om hvordan CSS' midler skal anvendes ved opløsning i vedtægterne.

MVH Jan - der krydser fingre for et nyt, revitaliseret CS - med så mange interesserede som muligt om bord

 • 15
 • 1

Nej heldigvis , men den er sgu lige så sjov som Disneysjov om fredagen. Måske lidt sjovere.

 • 1
 • 26

@Max Jakobsen,

Jamen det er da fint, at du trækker din støtte. Det er dit valg. Jeg fortsætter med min. Og det er jo ytringsfriheden, der giver dig ret til at nedgøre CS'ere, CSS'ere og øvrige debatøre.

Men trods de forskellige holdninger til DJØF eller ej, og så videre, så har "vi andre" (altså dig eksklusiv) forholdt os konstruktive og diskutere løsninger.

Det er også fakta, og jeg er af den opfattelse, at det fortæller en del om både "os" og dig i al sin beskedenhed. Det kan du tænke lidt over, hvis du gider.

God Pinse og Ad Astra!

 • 21
 • 3

Lav en raket der kan sende Peter Madsen ud i rummet, og lad ham blive der oppe......så får han også et meget bedre overblik over projektet.........Ha! nogen gange er jeg selv overrasket over hvor genial jeg egentligt er!!!!!!!.....og bemærk lige det neutrale sprogbrug. Men bortset fra det krydser jeg fingre for at de finder ud af tingene, med eller uden Peter Madsen.

 • 4
 • 15

Thomas Larsen :

Så hvis man ikke er enig med dig så skal man bare lukke røven eller hvad???? Jeg er tilbøjelig til at give Max Jacobsen ret, sikke en skræppen op der er hver gang der er nogen der tillader sig at være lidt kritiske over for jeres projekt. Det kalder jeg en FLOT debatkultur, SÅDAN!

 • 2
 • 20

Du har ganske givet ret.

Det CS der fandtes med von B og Madsens dobbelt monarki, har intet med normalt foreningsliv at gøre.

Den størrelse vi ser efter von B, er noget helt andet.

Det vil blive en forening med moderate, realistiske mål. Kaffeklub, ja måske, for det vigtigste i det CS er nu engang kameratskabet og det sociale. Kaffe og en sludder efter arbejde andetsteds betyder noget for mange.

Må jeg spørge dig om du synes der er noget galt i det ?

Min fejl er at jeg jo ser foreningen som et instrument til at løse en opgave. Hvis jeg brokker mig, er det jo fordi foreninger slet ikke er opfundet til at producere eller udvikle teknologi. Så selvfølgelig går det galt.

Konstruktionen med en fuldtidsperson og en raketklub har været prøvet fire gange.

DARK var det i et par år. DSC ditto, så APG og nu CS.

Udfaldet er hver gang det samme. Vilde resultater, efter fulgt af organisatorisk krise hvor fuldtidsmanden enten bliver smidt ud eller går selv. Her efter stasis, hvor foreningen er stabil, men ikke længere har de store visioner, men kan leve i årtier uden den store bevågenhed eller for den sags skyld resultater. Der laves drøn godt arbejde, men det er noget andet. Det er i det små, og målet er primært socialt.

Det ses også i andre sammen hænge. Kunstner kollektivet Halfmachine lavede vilde ting mens deres Femme Fatale, alias Pipaluk Supernova, var der. Da hun blev exitet, skiftede miljøet til noget meget mere stabilt, men de vilde ting er der bare ikke mere. Jeg støtter stadig med 150 om måneden, men der er ingen dansepiger eller vilde ubådsbaletter...

Jeg holder bare af menneskerne...

Jeg har lært lektien. Jeg skal lave egne projekter ala Nautilus...hvor jeg må slide, men er i absolut kontrol, for i sidste ende giver det det bedste resultat. Man forventer ikke noget af andre end en selv, og må tage ansvar. Jan Sørensens divisionering kan give det, og er den bedste løsning. Men, den er ikke ønsket af CS.

Jeg foreslog det selv inden von b forlød cs.

Kildeårsagen til 2X ikke blev testet var ikke en sprængplade. Den er heller ikke operativ. Kimen blev lagt i februar, da vi omgrupperede, og mit engargement forsvandt. Det var ikke mere min raket, og jeg tog ikke ansvar for designet. Det gjorde ingen faktisk, selvom mange arbejdede på 2X.

Den slags kan være farligt. Fra gammel tid har vi sådan noget som sprængplader til at skille uheld fra katastrofer.

Bestyrrelsen vil finde ud af hvad der skal ske med CS og jeg vil finde ud af hvad der skal ske med Madsen. Alt er åbent. Det er som skrevet i artiklen yderst dynamisk. Et har dog været sikkert i mange år...jeg lever af og for ekstreme maskiner, i datid, nutid og fremtid...i CS eller en anden context.

Og...jeg blogger her på ing.dk så længe nogen gider læse det.

Peter Madsen.

 • 27
 • 8

Så du mener altså, at lige meget hvor tåbeligt Peter Madsen opfører sig over for andre deltagere i projektet, så skal han ikke selv justere sin adfærd? Peter madsen kan jo ende med at blive sin egen værste fjende, og på den måde sætte alting over styr. Og det er jo rigtigt mærkeligt når man kan læse, at han godt er klar over at han har et problem med sin adfærd, så må man undre sig over hvorfor han så ikke gør noget ved problemerne. Hvis bare det halve af det der er kommet frem i artiklen om Peter Madsen og hans ledelseskultur er sandt, så må man sige at det projekt styrer mod afgrunden, hvis ikke han ændrer sin stil. Ingen har lyst til at arbejde med en kolerisk leder, man aldrig ved hvor man har, og hvornår man er det næste offer for hans vilkårlige vredesudbrud.

 • 11
 • 4

Rolig nu, glem ikke at det er lidt mere komplekst end som så.

De der har forladt CS er også kommet ind i det af nogen grunde. Jeg har introet langt de fleste, eller kendt andre fra tidligere.

Hvis jeg bare var en kolerisk idiot, var de nok ikke gået ind i det i årevis.

Der er mere til sagen end som så.

Velkommen i øvrigt. Jeg har altid været fan af kritikere.

De har en vigtig rolle når de er konstruktive.

Fortæl CS hvad de skal gøre for at komme videre...på lang sigt.

Peter Madsen

 • 15
 • 6

Ildsjæle er sjældne, derfor skal vi passe godt på dem. Udefra virker de stærke, fordi de brænder for idéen. Men indeni er de skrøbelige, fordi deres liv er projektets liv.

De lever med det, og af det, men uden projektet dør de! Hvis vi støtter dem, og giver dem plads og muligheder, kan de mest fantastiske ting ske. Men det kan være farligt at omgås ildsjæle, hvis man selv er en krudtugle!

Rent praktisk : hvem kan udvikle og designe raketmotorer i CS, bortset fra PM?

 • 6
 • 3

ubetinget kapacitet til at designe motorer af HATV typen. De er veldokumenterede i 3D tegninger.

Vi er i en proces, hvor vi prøver at komme til samme niveau med væskemotorer.

Den er ikke tilendebragt.

T-stoff ligger helt uden for CS, og er betingelsen for relativt enkle turbinepumper.

Peter Madsen

 • 13
 • 8

Den helt grundliggende problemstilling i hele denne sag er at du tilsyneladende mener at din frustration frit kan kommunikeres til andre mennesker i hvilken som helst form du mener er rimeligt.

Derfor handler CS's konstruktive fremtid om at du lærer at styre dit temperament og samtidig at der skabes et rum hvor du trives og kan skabe konstruktivt med både hjerne, hjerte og forpoter.

Det er ikke let! Men først og fremmest handler det om at du bruger dit store engagement på dig selv også. Dybest set handler det om en re-definition af adfærd.

Når det er sagt er der helt sikkert også ting alle de andre CS'ere skal tage fat i. Ingen tvivl om det. Sådan er relationer mellem mennesker nu engang.

Og Peter, jeg er ked over at gå så tydeligt efter manden som jeg gør her. Men helt ærligt handler det om at der skal gøres ting anderledes nu. Og det haster!

 • 18
 • 3

@Klaus Elmquist Nielsen,

Med ovenstående rammer du sømmet fuldstændigt rent på hovedet! Jeg er 100% enig i din observation.

Det er tydeligt, at der er nogle CS'ere, der til tider bliver såret af Peters blog-indlæg. Kære Peter, du føler dig helt sikkert forfulgt lige nu, men prøv om ikke du kan finde det i dig, at kikke mere indad. Og prøv at indse, at din adfærd skaber en masse problemer. Der er ingen efter min bedste overbevisning, der vil kastrere dig og slå indsjælen ihjel. Men alle mennesker har ret til at blive tiltalt nogenlunde respektfuldt.

CS er vokser så meget, at det er så meget mere end dig, Peter. Jeg er sikker på, at CS kører videre uden Peter, men jeg håber inderligt, at det bliver med Peter.

 • 18
 • 1

Wow. Jeg var ikke klar over at Foldager nu også har forladt CS. Da von B tog sin afsked blev jeg rystet, men tænkte dette var nok en enlig svale, et spørgsmål om kemi. Men med Foldagers exit er det klart hvor problemet ligger. Uanset hvor meget jeg elsker formålet med CS kan jeg ikke støtte en organisation styret af en så ubehagelig person som Madsen åbenbart er. Hermed min exit fra CSS.

 • 5
 • 5

...og det pisser på en. Sådan er det nu engang, men man må aldrig glemme den kærlighed det kom af. Husk nu, at hele den frustration der kommer til udtryk her, kommer ovenpå en enorm skuffelse for alle parter forleden. Der er ingen tvivl i mit sind om, at den der sikkert har følt den største skuffelse, er Peter.

Jeg er selv ildsjæl, og ved derfor af bitter erfaring, at ildsjæle kan være både vanskelige og helt aldeles urimelige til tider. Især når ens projekt ikke går som forventet. Det hører åbenbart ganske enkelt med. Man kan prøve at sparke sig selv i røven, men prøv selv (helt praktisk) ! Det gør ikke særlig ondt vel ? Så det duer ikke, så frustrationen må og skal ud på anden måde, og det kommer den uanset om det er hensigtsmæssigt eller ej.

Nu har jeg kun fulgt jer fra sidelinjen, så jeg ved ikke hvor gode i er til at kunne grine af hinandens tåbeligheder, men noget siger mig, at det kunne i måske godt blive bedre til, og det måske kunne være en vej frem ?

Peter laver man næppe sådan lige om på. Så skulle han være mindre ildsjæl end jeg, og det tror jeg bestemt ikke. Jeg tror heller ikke at det vil gavne projektet. Uanset hvor urimelig Peter måtte være (kender kun til det fra disse spalter), så tænk over hvilket enormt ansvar han må føle, når et så stort anlagt projekt bliver en fuser (selvom det kun var en test, som jo netop er en test for at undgå en fatal brøler, men alligevel involverer en masse mennesker og bliver bragt live til langt flere).

Det var fra starten Peter Madsens projekt, og det er det i langt de fleste menneskers øjne stadig. Det er vel stadig ham der sætter røven (livet !) på spil når det virkelig gælder ?

Peters oplevelse af, at "det er min raket" er for mig at se en større drivende kraft end LOX eller andet drivmiddel. Det berettiger selvfølgelig ikke Peter til at være grov eller uforskammet, men ligesom LOX og andre sprængfarlige sager skal håndteres med varsomhed, så skal ildsjæle som Peter også, og nok især efter en skuffelse, som ikke bare er et personligt nederlag, men i den grad også et offentligt.

Dette projekt har taget meget længere tid - mange flere år - en nogen havde forestillet sig. For en ildsjæl er det næsten ubærligt. Nu skal der ske noget - jeg vil se noget ild - det er sådan jeg læser Peters blog og indlæg, og jeg forstår ham.

Jeg forstår så ganske udmærket også alle jer andre, for det er også ubærligt at få en urimelig skideballe for at hjælpe til ganske frivilligt, men det sker i enhver forening hvor nogen virkelig vil noget.

Tag nu en pause alle sammen, og mød op igen med et grin over et så stort arrangement hvis formål var at vise, at en sikkerhedsventil virkede efter hensigten ;-) Det eneste der så vidt jeg kan se gik tabt, var personlig stolthed, og det lod i så gå ud over hinanden.

Siden det hele nu alligevel er "udenpå tøjet" vil jeg bede jer tænke over, at KvB kunne melde fra, alle andre kan melde fra, men kan Peter melde fra med nogen som helst stolthed i behold ??? Uanset om i andre så udfører 99,99% af arbejdet og betaler lige så mange af pengene, så er i stadig supportere, støtter, hjælpere. Er der måske andre der vil sætte sig i raketten den dag det er alvor ? Vil Peter hvis det hele knirker.

I er simpelthen nødt til at rotte jer sammen igen over et godt dansk grin. De pæne skal måske være mindre pæne, og de uforskammede mindre uforskammede, men i kan tydeligvis ikke undvære hinanden. Der er for mig at se ikke andre muligheder, men hvad ved jeg om det ?

Jeg håber inderligt i finder ud af det.

K.h. til alle Lars

P.s. Jeg bor selv sammen med en andalusisk kvinde med et særdeles iltert temperament, og det går kun fordi vi er meget åbne overfor, at enhver uoverensstemmelse meget vel kan skyldes kommunikationsproblemer, og så fordi vi griner så meget af netop det. (Og elsker det fælles projekt ;-)

 • 17
 • 0

Hermed min exit fra CSS.

Tja Jens, det er naturligvis op til hver enkelt at beslutte hvad de vil gøre og støtte. Men ulempen med sådanne udmeldinger er blot at der skabes endnu mere tvivl om CS i fremtiden. Det kan man så lide eller ej. For det er jo ikke et CS problem at kommunikationen mellem visse medlemmer giver problemer.

 • 9
 • 0

Mht. rakettyper, så er det jo PM selv, der har argumenteret frem til den turbodrevne væskeraket. Eksterne kan bare følge hans skiftende argumenter i hans blogs gennem årene. Den rakettype undsiger han nu, fordi han ikke selv magter alle dens aspekter. Det er i øvrigt andre end PM, der har bygget langt størstedelen af HEAT-2X.

Hvis man tror, at CS ikke har diskuteret, vendt og drejet alle muligheder internt, så tager man grundigt fejl. Selvfølgelig har vi det.

Som Kristian Sørensen anfører, er CS’ nye organisation ganske udmærket og kapabel. Den skal garanteret moduleres hen ad vejen; men det er der skabt rum for; også i vedtægterne.

Hvis PM ikke regulært havde skubbet vonB ud af CS (og sit rampelys), men i stedet selv var gået, havde der ikke været noget problem. Det viser, at det ikke er organisationen, der er gal.

Det er eksperimentelt vist, at projektet ikke lykkes med PM og hans adfærd. Han er nødt til hele tiden at inddrage nye personer, som ikke kender ham endnu. Derfor har en del resigneret og forladt projektet.

Tilbage er kun den mulighed at afprøve, om det kan lykkes uden PM. Det er der ganske gode muligheder for.

Niels Foldager Medl. af CSS !

 • 28
 • 2

For det er jo ikke et CS problem at kommunikationen mellem visse medlemmer giver problemer.

Er det ikke Klaus ? Er det ikke egentlig hele problemet, som altså åbenbart også gav anledning til et frossent s-rør ? Een mand kan ikke på nuværende tidspunkt forlanges at tage ansvar for alt, men jeg tænker at det er det netop han føler. Derfor må i sgu nok have helt urimelig meget overbærenhed. Det er et stort projekt, og det kan overbærenhed også være.

 • 4
 • 0

@ Lars Helbo

Problemerne har intet som helst med den nylige skuffelse at gøre. Sådanne hører simpelthen faget til; det ved alle. (Da jeg talte med Thomas Pedersen bagefter, sagde han ordret: "Ja, - Det var lidt ærgerligt".)

Tværtimod knoklede CSerne for at gennemføre testen til trods for problemerne. Det var en flot præstation, - som lykkedes!

 • 26
 • 0

Klaus Elmquist Nielsen : "Tja Jens, det er naturligvis op til hver enkelt at beslutte hvad de vil gøre og støtte. Men ulempen med sådanne udmeldinger er blot at der skabes endnu mere tvivl om CS i fremtiden. Det kan man så lide eller ej. For det er jo ikke et CS problem at kommunikationen mellem visse medlemmer giver problemer."

Hej Klaus. Jeg var en af de første CCS medlemmer og var sågar med til det første CSS møde i Tycho Brahe Planetariet. Jeg har støttet op om dette projekt 100% siden da, økonomisk og via word-of-mouth. Jeg elsker dette projekt! Men jeg elsker også "fair play" og ordentlige arbejdsforhold. Madsens primadonna nykker er simpelthen gået for vidt. Det kan jeg ikke støtte.

 • 7
 • 1

Er det ikke Klaus ?

Det er lidt mere nuanceret end som så. Kommunikation mellem mennesker er altid et fælles ansvar. Men når en part er unødigt offensiv har denne person et ekstra ansvar for at indrette sin kommunikation så andre også kan være der, ildsjæl eller ej. Nogle mennesker har styrken til at håndtere andres offensive adfærd med et smil. Andre har ikke.

Lige netop sagen med HEAT 2X overtrykshændelsen handler om organisationsansvar og hvordan man får delene til at hænge sammen. Det er virkeligt svært. Integration er altid en meget stor udfordring. Det bliver måske den største CS udfordring fremadrettet. De personer som magter at få delene til at hænge så godt sammen mellem afdelingerne i CS at der kommer en helt raket ud af det vil bestemt have en væsentlig del af æren herfor. Men alle bidrag tæller.

Tak for dit fine indlæg ovenfor, i øvrigt.

 • 3
 • 0

I ovenstående er fem - femogtyve år. Det er den tid tager at opdage hvor frygtelig jeg er.

Niels Foldager udholdt, med pauser, selv 16 år, hvor i alle fald de otte var med ret intenst samarbejde.

Hvorfor ? Det virker da selvmodsigende.

Noget positivt må der være. Jeg mindes ikke at have tvunget nogen.

Eftersom det ikke er noget nyt mønster, er det heller ikke bare fordi noget med etcer ændret.

Tværtimod har jeg nydt godt af Doktorens viden og mange gode samtaler om alt mellem himmel og jord.

Psykologi, er om noget raketvidenskab.

Rimeligt hæftigt at opleve dette i offentlighed. Men...sådan er det.

Peter Madsen.

 • 12
 • 9

Noget positivt må der være. [...] Rimeligt hæftigt at opleve dette i offentlighed. Men...sådan er det.

Hej Peter, vil har alle sammen vores måde at være på hvoraf noget er godt og andet er mindre godt. Jeg forstår fuldt ud at det ikke må være spor sjovt at være Herr Madsen lige nu.

Det eneste jeg efterlyser fra din side er at du siger: "Ja, sådan er jeg, men det fungerer ikke mere og derfor må jeg ændre det." Og så rent faktisk gør den indsats der skal til.

Vi ønsker alle sammen at du bliver i CS og fortsætter det vilde projekt sammen med alle de andre gode folk. Og vi glæder os alle sammen til at læse dine næste mange blogs fra dit CS hjørne.

Men den gode løsning har en pris: Din kommunikationsform skal ændres. Og det haster!

 • 10
 • 0

Tværtimod knoklede CSerne for at gennemføre testen til trods for problemerne. Det var en flot præstation, - som lykkedes!

Enig, men mon ikke stemningen ville have været bedre efterfølgende, hvis vi også havde fået et flot bål ? Jeg ser kun tingene fra 2300km afstand, men det kan jo også somme tider give et andet perspektiv, end når man er direkte involveret. Jeg har f.eks. trods ihærdig søgen, ikke kunnet finde det sted hvor Peter "hænger dig ud" på en måde som ikke kræver en del mere inside viden, end man ellers får ved at følge jeres projekt. Du er altså ikke i mine øjne blevet hængt ud i "offentligheden", sådan som det ellers er fremgået fra andre herover.

"(Da jeg talte med Thomas Pedersen bagefter, sagde han ordret: "Ja, - Det var lidt ærgerligt".)" Min pointe er bare, hvad tror du Peter havde af tanker og følelser ?

 • 1
 • 1

Det er trist hvordan det kan gå, bare fordi en person som Peter Madsen brænder så uendeligt meget for hans projekt. Der er uden tvivl behov for at Peter Madsen retænker hans rolle i projektet. Han kan sagtens stadig være en fremtrædende (som den karismatiske person han er) person for CS, men mon ikke PM selv ville finde det befriende at tage sig af et mindre område af stor interesse? Det synes jeg til gengæld han selv skal have lov at vælge. Det med at smide skaberen ud af projektet, synes jeg bør være en sidste udvej, som dog også lyder til at være lige om hjørner hvis der ikke bliver taget fat i de problemer der bliver italesat i artiklen og forhåbentligt også godt og grundigt i organisationen.

 • 2
 • 0

Det er tydeligt at PM slider på forskellige personer i CS. Det er selvsagt helt uholdbart. Men hvad har netop nu sendt projektet ind i sin egen dødsspiral? Det efterhånden længe siden at CS har fået en vild idé og ført den succesfuldt ud i livet. Jeg tror at denne længere periode mellem 'sejrene' er et væsentligt kim i forhold til den nuværende negative stemning. Jeg er nok mere tykhudet (nogle vil endog sige ‘tykpandet’), end de fleste. Men jeg kan som glad CSS’er stadig huske hvor fedt de var da ‘vi’:

 1. Sendte den første raket op fra Østersøen
 2. Fulgte Sputniks første forlægning for egen motorkraft
 3. Indsamlede penge og købte Vostok
 4. Succesfuldt affyrede en amatørraket med hjemmebygget guidance

Selvom jeg ikke selv har spændt én eneste møtrik i projektet, så føler jeg at jeg med mine 150 kr/md har en andel i ovenstående. Det synes jeg er fedt - det er derfor jeg er CSS’er. Havde ‘vi’ vundet nogle af ovenstående sejre uden PM? - nej vi havde ikke engang haft fantasi til at sigte efter målet. Havde vi vundet nogle af sejrene uden CS i øvrigt? - næppe, så omnipotent er PM heller ikke. Delkonklusionen må være at CS har brug for PM - og PM har brug for CS.

Hvad kan så gøres?

 1. CS og/eller PM skal få flere vilde idéer, store og små. Store og små sejre kan så komme med høj frekvens, så når der opstår personlige gnidninger i CS, så er det nemt at tænke tilbage på sidste vilde sejr - den slags luner.

 2. PM’s adgangsbillet til HAB skal være en lyserød kedeldragt med pallietter. Når så PM’s indre ‘primadonna’ bryder ud i lys lue, så kan alle se hvor latterlig han ser ud i kedel-/klovnedragt - så gør disse små udbrud af overdreven indre ildsjæl ikke så ondt på omgivelserne.

CS skal fortsætte - og set med mine øjne helst med alle de fede typer: Foldager, KvB, Andersen og PM.

Ad astra

 • 17
 • 0

Jeg synes det er sindsygt flot med denne meget åbne og hudløse debat. Den vidner om noget om, hvad projektet også står for.

Peter dit projekt har allerede bragt dig højt op, og der er dælme højt ned. Det er uden tvivl CS og CSS der kan bringe dig sikkert ned igen, men det forudsætter at du bliver, og lader dit temperament gå ud over noget andet end dine medarbejdere. Ryst et træ eller kløv noget brænde. Det plejer jeg at gøre.

 • 6
 • 1

er CS' formål at sende en mand op over 100 km og få ham hel ned igen.

Det kræver en væskemotor med turbinepumpe.

Peter kan gøre det, selv om halvdelen af CS folkene forlader projektet med fornærmede følelser. Det tager måske nok lidt længere tid, men han er manden som kan få det til at ske.

Uden Peter er CS blot endnu en dansk amatør raketklub!

 • 3
 • 14

det tydeligt er Madsens forum, her på ing.dk hvor der gives udtryk for at det er hans ide og hans virke det hele. Det mener jeg er en misforståelse.. Som jeg ser det er kvb ligeså meget manden der startede det hele og havde ideerne. Hvorfor har man lige glemt det? Ydermere læser jeg at han er den leder og samarbejdspartner som CS altid har støtte sig op ad.. ikke her på bloggen hvor man KUN følger peters skriverier, men internt i CS hvor projektet sker. Hvis Madsen ikke længere spiller en vigtig rolle i motorudviklingen, som foldager siger og kun laver lort i den. Så er der kun 1 løsning.. kvb tilbage.. har alle også glemt at der mangler et rumskib nu? Der er mange som kan noget med motorer men hvem ellers skal lige lave kapsler?

C

 • 8
 • 1

Må jeg spørge dig om du synes der er noget galt i det ?

Intet. Overhovedet. Jeg har gennem årene været, og er stadig, med i adskillige "kaffeklubber". Meget hyggeligt, og bestemt ikke en dårlig ting overhovedet. Der kommer bare ikke en rumraket ud af det. Og det er også helt fint, jeg har ingen ambitioner om at være med til at bygge en.

Men det er (var?) vel ligesom hovedformålet med CS? Og grunden til at en gruppe mennesker bruger en ikke ubetydelig del af deres fritid, og gang her på jorden, i CS?

Jeg har ikke indsigt overhovedet i interne CS forhold. Det eneste jeg ved er, har jeg læst på din blog, og i kommentarerne dertil. Så jeg kender ikke til hvem der har sagt hvad til hvem, hvornår, hvordan, og hvorfor.

Men det står rimelig klart at adskillige generelt anstændige og rimelige personer gentagne gange har fundet deres grænse for socialt acceptabel adfærd overskredet i så alvorlig grad at de har valgt at tage deres gode tøj og gå. Respekt for det. Det har ret sikkert ikke været en beslutning de har taget let, og bestemt ikke en situation de har ønsket et befinde sig i.

Jeg skal ikke gøre mig klog på om den løsning der er valgt til at adressere - eller er det omgå? - problemet er god eller dårlig, rigtig eller forkert. Men det ser desværre lidt ud som om at det har retning mod at "operationen blev en success, men patienten døde".

For på mig lyder det som om du allerede har valgt at have et ben udenfor, og med det mange af forudsætningerne for CS success. Ikke mindst når du siger "bestyrrelsen vil finde ud af hvad der skal ske med CS' og jeg vil finde ud af hvad der skal ske med Madsen. Alt er åbent".

Hvis du nu helt objektivt skal vurdere situationen, kan de to ting så behændigt skilles ad?

Eller er det rimeligt at antage, at hvis Copenhagen Suborbitals realistisk kan leve op til sit navn og formål, må Peter Madsen (fortsat?) have en rolle der er giver ham lyst og overskud og indflydelse til at være primus motor og promotor i projektet, og at alle, inklusive Peter Madsen, forstår at alle involverede har et legitimt krav på at blive behandlet med respekt og integritet. Og agerer herefter? Fordi begge dele er essentielle komponenter for at projektet kan lykkes, og hvis de to ting kan føres ud i livet, er resten mere eller mindre blot teknik, der kan løses? Og hvis ikke, er det med et blevet uendelig mere op ad bakke for at der nogensinde bliver en dansk rumraket?

 • 4
 • 1

Henning Sørensen:

Hvordan vurderer du risikoen for at et CS uden PM ender i kaffeklub-modellen ? Kan du skrive et par ord om dette ?

I kategorien "lykkes" ville jeg ikke indregne en kaffeklub. Men arbejdsglæde ville være velkommen og en stor ressource, og jeg vil regne prognosen for god. De tekniske udfordringer, ville naturligvis blive de samme.

 • 13
 • 0

Videre på foldagers snak om kaffeklub...

Der er ingen tvivl om at projektet kan lykkedes teknisk uden PM. også på motor-delen, uanset hvor meget andre blog-læsere har en opfattelse af det modsatte. Jeg ved ikke hvorfor man tror PM er krævet der. CS´s store problem er nemlig at de fleste ikke helt forstår hvordan det foregår i CS og hvem laver hvad.

Hvis CS kan opretholde en eller flere, som holder døren åben på fuld tid, så kan projektet nå sit mål. Det kan det ikke nu. Det kan der nok skaffes midler til... Som jeg har forstået det lykkedes det mere eller mindre CS, uden PM, at gøre klar til HEAT2X-testen.. det er fanme godt gået og viser hvad der er muligt..

Og ja, Carsten.. dette er absolut PM´s forum..

vonB

 • 24
 • 1

Jeg har fulgt rumfart på den anden måde med stor interesse næsten siden begyndelsen, men har aldrig kommenteret før da jeg ikke før har haft noget fornuftigt at bidrage med. Det har jeg nu. Jeg arbejder med crisis management.

Der er flere problemer her og de stikker dybt.

Der er tale om en forening bestående af en række introverte individer der er glade for raketter. De har fra starten været ledet af den extroverte Peter Madsen der har formået at tiltrække disse individer til sit spændende projekt. Det er dels lykkedes fordi projektet i sig selv er spændende (jeg tror ikke der er mange andre steder man får lov at arbejde hands-on med store raketter) og dels fordi Peter Madsen er en begavet fortæller af historien.

Peter Madsen er tydeligvis et excentrisk individ der kun har sit projekt i hovedet - jeg er ganske sikker på at en psykolog ville komme med diagnosen manisk. Måske manio-depressiv, men det kender jeg ikke personen godt nok til at vide.

Denne mani er et strålende værktøj til at starte ellers umulige ting, men den har nogle gevaldige bagsider.

En af dem er at lige så gode maniske mennesker er til at starte ting lige så dårlige er de til at gøre dem færdige. Her ser diagnosen ud til at passe strålende, idet Peter Madsen ser ud til at hele tiden drifte til nye teknologier og rakettyper uden at gøre de foregående færdige. Det samme gør sig gældende med undervandsbåden som han heller ikke fik bygget færdig.

En anden er at hvis ikke det persongalleri han arbejder sammen med gør tingene præcis som han foreskriver bliver han frustreret. Han har meget svært ved at forstå og acceptere at der er et større persongalleri der måske har andre ideer og ønsker at gøre tingene på en anden måde. Dette giver sig også til udtryk i den måde han ser ud til at behandle sine medarbejdere på. Hvis ikke de kan svejse er de ikke gode nok. Dette gør selvsagt at de folk han arbejder sammen med før eller siden forlader ham. Jeg synes at erindre at han er blevet smidt ud af andre raketværksteder før.

Som Pia Friberg Krejsager påpeger i artiklen er det en kendt problematik. Rumfart på den anden måde er hverken de første eller de sidste til at gennemgå denne fase. Det store problem er dog at det ikke er blevet fanget før, da det er evident at de organisatoriske problemer har været en vedvarende svøbe gennem længere tid.

Det ses b.la. ved at flere nøglemedarbejdere har forladt projektet. Jeg kan forestille mig at flere er på vej - det ligner et åbent oprør.

Der er også en anden problematik der gør denne situation interessant. Peter Madsen er et oratorisk talent, og er det eneste talerør for projektet. Dette kombineret med hans personlighed gør at projektet for følgere af rumfart på den anden måde formentlig fremstår meget anderledes end for de folk der til daglig færdes i raketværkstedet. Det er Peter Madsen der skaber sandheden for sine følgere, selvom denne sandhed måske kun er halv og ikke passer med den realitet der forefindes i værkstedet.

Det kunne sagtens tænkes at Peter Madsen måske ikke er så vigtig som mange læsere tror.

Dette er formentlig en stor frustration for alle de introverte medarbejdere på raketværkstedet der ser halve sandheder fremstillet som det endelige ord, men de er for flinke og for generte til at tage til genmæle. Til gengæld forlader de projektet.

Min vurdering er at den bedste udgang er at Peter Madsen helt forlader projektet. Han vil konstant love at opføre sig anderledes, som han også gjorde da Christian Von Bengson forlod projektet. Men det vil han ikke gøre. Han vil vedblive at være den samme.

Som jeg ser det er der to farer ved at Peter Madsen forlader projektet:

 1. Braindrain. Jeg skal ikke gøre mig klog på hvor meget viden der ligger hos Peter Madsen og hvor meget der ligger hos de andre medarbejdere, men jeg kan forestille mig at Peter Madsen's andel er mindre end mange læsere tror.

 2. Kaffeklubs mentaliteten. En af de ubdstridte forcer ved Peter Madsen er hans unikke evne til at drive sit projekt fremad. Dette vil man miste. Dog virker det som om projektet nu er stort nok til at bære sig selv, samt at der er en række medarbejdere der har stor nok interesse i det til at få det til at lykkedes.

Men jeg er ganske sikker på at med en Peter Madsen involveret vil projektet begå selvmord.

 • 17
 • 14

Peter.. er du bange for at der pludselig opstår en forståelse for hvad der foregår.. Nu begynder tingene at give mening. Der er intet Se og Hør her.. Projektet handler om at få en bemandet rumraket i luften. det er det vi støtter og det som CSS støtter.

C

 • 13
 • 1

"Hvad tror du der er sket ? Hvorfor dette brud efter så mange år ?"

Godt at se von B tage bladet fra munden.

Nuvel, 2X testen var desværre ikke et CS uden Peter projekt. Prøv at læse artiklen ovenover. Der er meget langt til det du skriver, desværre. Hvis du ikke vil tro det...så kan der meget vel ske en ulykke, for det er ikke legetøj vi snakker om. 2X klargøring var et teamwork, og det var ikke gået uden alle, incl. jeg spillede med.

Hr. Von Bengtson, min fejl til trods, så har jeg arbejdet med raketter siden 1985, og lidt er der faldet af. CS booster vil lide lige så meget under mit exit, som CS rumskib har lidt under dit. Læg dertil at vi snakker om raketdrivmidler som ikke kender til sagen og bare slår fra sig. Det er farligt, om du tror mig eller ej, at smide 25 års erfaring ud med badevandet.

Vi skal virkelig til at passe på her. Artiklen her har skabt en debat, hvor hvert indlæg koster CS goodwill, og som lægger både CS, CSS og jeg personligt ned. Rigtigt dårligt og helt på Se og Hør niveau, fordi det går på personer.

Derfor skal vi stoppe det, uanset hvor meget man har på hjerte. For hinandens skyld. Danmark er lidt fattigere uden CS, og bliver hellere ikke rigere eller sjovere hvis jeg ikke i fremtiden kan lave ting.

Derfor - Good night to all you good people on the good Earth...som Will Anders sagde fra Apollo 8.

Hvis man har fløjet til Månen vil hele denne debat og nedsmeltning se fuldkommen latterlig ud.

Vi skal videre, uanset om det er sammen eller hver for sig.

Peter Madsen

 • 23
 • 9

Peter Madsen:

Niels Foldager udholdt, med pauser, selv 16 år, hvor i alle fald de otte var med ret intenst samarbejde. Hvorfor ? Det virker da selvmodsigende. Noget positivt må der være.

Ja da! Du er jo ikke noget ondt menneske. Jeg har værdsat de mange, mange timers arbejde og samtaler. Og projekterne har ramt mine største interesser.

Eftersom det ikke er noget nyt mønster, er det heller ikke bare fordi noget med ét er ændret.

Det har du ret i (fraset, at vonB m.fl. forsvandt). Men selv med en årelang proces vil det være den sidste dråbe, der får den store virkning. Det begræder jeg da.

 • 18
 • 0

Der er slet ikke tale om at projektet forstsætter med mig om bord. Så lige den model skal ingen frygte.

Men - jeg ville så gerne hvis vi kunne evaluere dette her om seks ""Peter løse" måneder. For jeg må betro dig at de to farer som du nævner, brain drain og kaffeklubssyndromet vil ramme hårdt.

CS er desværre bygget på meget få skuldre. Du kan fjerne få nøglepersoner, og maskinen reagerer som en motor uden krumptap. F.eks. er alt guidance i praksis hængt op på Flemming Nyboe, og alt rumskibs design på von B. Fjern en af dem, og der startes næsten på bar bund.

Nu er alt startet på bar bund, så alle kan da undværes. Jeg startede selv på bar bund i børnehaven med at spørge en pædago hvor dan man får ild til at brænde nedad. For det havde jeg set en raket gøre. Det tager lidt tid, og jeg må bede om din respekt for et fag som er lige så komplekst som at være tandlæge eller kok.

Vi har set det med von B. Der er INTET sket i rumskib, siden han tog sit tøj og kik. Det er ikke bredt ud, og der er ikke involvering af mange på et plan så de kan overtage. Det er en svaghed, men man kan ikke uddelegere hvis ikke folk har tiden.

For motor vedkommende er det ikke anderledes. Jeg har hjulpet med 2X testen alt det jeg kunne, og det var nødvendigt for at den kunne gennemføres. Jeg er ked af at sige det, men sådan ligger landet altså.

Det var så nemt hvis bare du havde ubetinget ret.

Du skriver jeg ikke gennemfører noget og nævner undervandsbåden. Jeg vil gerne have en forklaring på de ca. 1200 dyk i tre undervandsbåde, som alle blev færdige, operationelle og dykkede mange mange gange inden for ti år. Det har taget andre, yderst kompetente folk næsten to årtier at få en ubåd færdig.

Netop det at være vedholdende, som i tilfældet med ubådene, er ikke typisk for den fantasttype du gerne vil beskrive mig som.

Husk også...at se de har ting som delprojekter der bliver færdige. 1X blev færdig, og blev fløjet. Smaragd blev færdig og blev fløet. LES motoren blve færdig og blev fløjet. Sapphire blve færdig - og fløjet. T-stoff fabrikken blve færdig og gik online, ditto T-stoff fabrikken version 2. Alt arbejdet med T-stoff har jeg helt ejenhændigt stået for.

Ikke vedholdende...og anklaget for at være manio depressiv...så tak. Der er landet en blog med nyt en til to gange om ugen i årevis...så de depressive faser må godt nok være hurtigt overstået.

Du for mig ikke til at hoppe i havnen, min ven. Jeg er ganske og aldeles ukuelig, og jeg tager fat på fremtiden fordi jeg elsker at leve og lave ting, og - at fortælle gode historier.

Men - tak for omsorgen.

Peter Madsen

 • 23
 • 6

Hej Peter

Det grundlæggende er at CS har brug for din viden og din arbejdsomhed, men er ved at ødelægges af dine primadonna nykker. Og spørgsmålet er så ganske enkelt: Are you willing to do what it takes?

 • 14
 • 0

Nu må dette hysteri altså stoppe.

CS eksisterer takket være Peter Madsen. Punktum. Der render 40+ (eller hvor mange der nu er pt.) rundt i CS. Hvorfor det? Der har jo været en anden amatørraketklub i det københavnske (DARK) de seneste mindst 25 år. De 40+ mennesker kunne jo bare løbende have meldt sig ind der og bygge raketter. Det gjorde de ikke. De meldte sig ind i CS. Og det gjorde de pga. Peter Madsens visioner, drive og talegaver. Jeg har al mulig respekt for von Bs evner og faglighed, men det var altså ikke ham der solgte billetter. Uden billetter ingen penge at bygge grej for eller få tag over hovedet.

Når man så skal læse en eller anden humanists krise med fakta om tre manglede ubåde og uden forståelse for teknologiudviklingen og udviklingen af de økonomiske rammer i løbet at CS' historie, bliver jeg altså lidt træt. Ville CS lave en stearinlysraket i dag med det budget de nu har? Næppe...

Det siges at politik er det muliges kunst. En amatørrumraket er det umuliges kunst.

Peter har bestemt sine fejl og burde slæbes til middag hos fru Eriksen i Kolding (min mor). Så ville han få en overhaling i at hvis man ikke har noget pænt at sige om andre, så holder man sin mund. Ros offentliggøres, ris klares på tomandshånd.

 • 23
 • 6

Hrmm jeg vil lige dreje debatten lidt. HEAT 2X testen fremstår som det eneste der er sket i CS i lang tid.

Siden von B mfl forlod CS er der sket mangt og meget. Vi har fået nye vedtægter, vi har nedsat en ny bestyrelse. Denne bestyrelse har brugt MEGET lang tid på at få CS op på fode igen. Store personproblemer er hårde ved alle organisationer, også CS.

Dog er det lykkedes at sparke gang i en nedlukning af HAB 1, få stablet et miljø op som PM skulle kunne trives i (men ikke gør), opstartet HEAT 2X igen og få nye folk på opgaven med masser af drive, få færdigbygget en teststand på 160 ton, med enorme mængder infrastruktur, opbygge et HELT nyt værksted i en tom hal på 600 m2, sætte ny motor i Sputnik, få gennemført en meget stor del af renoveringen af Nautilus. Meget med PM's hjælp (og økonomiske støtte), andet uden. Samme dag som HEAT 2X testen blev et 6,5 tons centerskrog flyttet ud af HAB1 og det sidste rydtet dagen efter. Tirsdagen før HEAT test var der faldskærmstest hos Copenhagen Air Experience.

Alt dette er sket SAMTIDIG med at vi i 2 måneder har været lukket inde af et melodunte GP, nu er lukket inde af Copenhell og Distortion. Vi lykkedes at få en HEAT 2X test på benene imellem MGP og Copenhell. Vi havde siger og skriver 3 mulige weekender!!

Der er ingen der er klar over hvor meget diplomati, lån af maskiner, lifte, diskussioner med diverse vagter, andre lejere med meget mere vi har brugt tid på.

Og samtidig er vi så ved at finde ud af hvordan vi kommer nærmere vores endelige mål - At få en mand over 100 km.

Forstå at dette er målet for CS - Det er ikke kaffe, citronmåner eller noget andet. Vi har ét mål - At bruge vores kapaciteter til Sea Launch til at sende raketter op. Det er DET ENESTE VI VIL! Ja vi fik et hug og alle afdelinger er ikke oppe på fuld damp endnu.

Alle CSS'ere kan stole 110% på at det er det deres penge går til. Vi finder en vej med eller uden PM og andre der desværre er faldet fra.

I det næste stykke tid vil værkstedet blive færdigindrettet, gammelt ragelse smidt ud, nye kontorfaciliteter indviet og Sputnik og Vostok blive endeligt sejlklare. Vi er nu ved at finde datoer for det næste forsøg med HEAT 2X - Så snart Copenhell er færdig har vi igen muligheder, og der er allerede lavet planer for udførsel af de nødvendige rettelser, så vi kan teste HEAT 2X.

Glæd jer - det bliver en fed tur :-)

Mvh Morten Bulskov Copenhagen Suborbitals

 • 34
 • 0

I forbindelse med indlæg om dette mislykkede motortest ser jeg, at CS savner professionel viden om trykmåling, og det er vist sket før.

Trykmåling er ikke altid ligetil og også indenfor kraftværksindustrien forekommer fejl, som man ikke altid kom til rette med. Denne fejl her på CS var ikke en sensorfejl, men designen af målekredsen, og det forekommer også på flys pitorør, som jo består af 2 trykmålinger.

Af indlæggene her, ser jeg også, at CS savner professionel viden om tryksikring af beholdere.

Viden findes måske, men den er ikke kommet til rette, hilser Tyge

 • 3
 • 5

Tak Morten Bulskov for din fine opsummering og forsøg på at få drejet debatten hen, hvor den bør være og handle om:

Nemlig om CS's aktiviteter - store som små - med det oprindelige formål som mål samt at få styr på funktioner og ressourcer - herunder de menneskelige - og få fordelt ansvar:

Konsensus eksisterer, når der hersker enighed blandt en stor del af systemets medlemmer om, hvilke problemer der bør behandles, opstilling af handlingsplaner samt hvilke beslutninger der er nødvendige på både kort og lang sigt.

Således vil, skal og må evt. personspørgsmål træde i baggrunden og her blive disse behandlet på lige fod for alle aktive CS'er.

Også tak til Michael Eriksen for hans opsummering af opnåede realiteter.

Og så må denne da gå over i historien:

"Peter har bestemt sine fejl og burde slæbes til middag hos fru Eriksen i Kolding (min mor). Så ville han få en overhaling i at hvis man ikke har noget pænt at sige om andre, så holder man sin mund. Ros offentliggøres, ris klares på tomandshånd"

Gammel medlem af CSS som stadig er stolt af det.

 • 8
 • 0

@ Tyge Vind:

Hvorfor ikke skrive hvad du mener er galt med målekredsen og hvilken viden CS mangler mht. trykbeholdere?

 • 16
 • 0

Forestil jer at en statistikker sad med to datasæt af følgende karakter:

{ tidspunkt for forekomst af en given diskussion, [navne på de involverede personer] }

{ tidspunkt for en given persons er exit fra CS, navnet på den udvandrede person }

Forestil jer nu at statistikeren gennemfører en faktor-analyse på dette datasæt.

Tror i at faktor analysen med stor tydelighed vil identificere navnet herr Madsen som en afgørende faktor i at folk vandrer bort fra CS?

Hvis ja, så har i meget tydeligt svaret på hvor problemet i CS ligger. I hvert fald det problem som får folk til at udvandre fra foreningen, hvilket må siges at være et væsentligt problem!

https://en.wikipedia.org/wiki/Factor_analysis

 • 2
 • 12

Hvis Rumfart på en anden måde skal blive til en CS blog, så skal der være mindst 50% der ikke er skrevet af Peter Madsen. Det kan være en stor men nødvendig mundfuld for alle de mange frivillige kræfter.

Formodentligt er det som alle andre steder, der er nogle der er gode til at skrive, nogle gode til at føle/mærke og tage sig af andre, og nogle der er piv dygtige til det som de elsker at gøre. Også er der alle dem som kan lidt af det hele.

Jeg tror at CS kun består af dem der er piv dygtige til det det elsker at gøre, for de er der jo af frivillig vej, og kva det de kan. Nogle af de folk er så oven i købet også gode til at føle og mærke, og tage sig af andre og de gnidninger/problemer der opstår. Færre af disse selv samme gode folk, er så oven i købet gode til at skrive om deres del af CS, men det er muligheden for at skabe/bygge/lave Rumraket der har trukket dem til CS -ikke muligheden for at skrive Blog.

Jeg forstår så ganske udmærket at disse gæve fyre, som knokler for at komme videre med CS imod det ene eller andet mål, at de ikke lige prioritere/har yderligt overskud til at skulle levere en blog.

En enkelt af CS folket fangede min opmærksomhed, allerede da han byggede ubåde, og jeg er faldet pladask for hans måde at skrive på, og det er præcist det der holder mig fast -hans totalt ufiltrerede passion for det han gør. Men CS er så meget meget mere, som jeg så lidt af ved selvsyn, - men det kommer ikke frem i lyset fra grupperne/personerne selv i blogs, i samme grad. Som jeg ser det er det vigtigt at "rumfart på den anden måde" er levende, bliver skrevet på jævnligt, - for den blog er livsnerven (på dansk) ud af til, og artiklerne bliver heldigvis oversat til Engelsk og bragt på CS-websitet.

At så der ikke er 50-50% fordeling imellem Peters og samtlige andre i CS, i bloggen må bare være sådan. For pokker stå i det om man skulle begrænse en skrive lysten mand som har alle overstående kvaliteter, men ikke mester dem alle når noget brænder på, eller passionen har overtaget. Endnu være ville det blive om man ved tvang skulle gennemføre at de forskellige afdelinger i CS skulle levere antal blogs som modsvarede Peters antal.

Mod stjernerne, via citron måne, kaffe og hygge

 • 9
 • 1

Jeg er ingeniør og ikke den store fan af djøfificering, så muligvis er jeg en smule bias'ed.

 • men jeg er altså stadig vildt imponeret over hvad CS har opnået - både gennem tiden og ikke mindst i dette forår. Selv i et excelark må det se meget godt ud! Test eller ej, CS lærer en masse og dokumenterer det. Jeg syntes jeg får meget for mit månedelige bidrag.

Det er ca. 4-5 mdr. siden at von B forlod CS og strukturen herefter blev ændret. Hvad med lige at give bestyrelsen og medlemmerne en chance for at lære den nye struktur at kende og justere den ind. Det har aldrig været hemmeligt at CS kan stoppe i morgen uden varsel, men lad da lige være med at skubbe på den vogn kære kritikere - og stop med at lave diagnoser ud fra bloggen.

Peter er som han nu er og det kan nogle leve med og andre kan ikke. Sådan er det faktisk med de fleste mennesker i denne verden! CS har jo allerede vist at de kan fortsætte selvom nøglepersoner forlader skuden.

Godt at se at både Madsen, Foldager og von B stadig kan kommunikere i en pæn tone og samtidig tale ærligt. Det kunne mange lærer noget af!

 • 19
 • 1

Som Kristian Sørensen anfører, er CS’ nye organisation ganske udmærket og kapabel.

En organisation der efter en omstrukturering fortsat kan tillade, at den visionære leder skubber nøglepersoner ud, er ikke sund. Desuden er den nye organisation opstået netop som reaktion på at PM ikke skulle ende ud med at skubbe folk ud, så den må siges at have fejlet kraftigt, efter at flere nu går og smækker med døren.

For slet ikke at tale om at afholde rivegilde i et offentligt forum...

I har bare ikke formået at adressere elefanten i rummet (no pun intended), og derfor bliver der ved med at falde porcelæn på gulvet.

For selvfølgelig er organisationen ikke opgaven voksen, når skylden for ødelæggende konflikter, og diffuse opgaver og mål, konsekvent bliver tildelt PM - lige meget hvor gode grunde I mener at have til at pege på ham fremfor organisationen, som udspring for balladen.

 • 4
 • 9

Jeg er ingeniør og ikke den store fan af djøfificering, så muligvis er jeg en smule bias'ed.

men jeg er altså stadig vildt imponeret over hvad CS har opnået - både gennem tiden og ikke mindst i dette forår. Selv i et excelark må det se meget godt ud! Test eller ej, CS lærer en masse og dokumenterer det. Jeg syntes jeg får meget for mit månedelige bidrag.

[...]

Godt at se at både Madsen, Foldager og von B stadig kan kommunikere i en pæn tone og samtidig tale ærligt. Det kunne mange lærer noget af!

Nu er DJØF'isering jo som udgangspunkt et negativt ladet ord. Og din nedsættende kommentar om Excel-ark ifm DJØF'ere, viser at du ikke bare er biased, men decideret fordomsfuld. Held og lykke med det, især i lyset af din sidste kommentar.

Bestyrelsen har jo erkendt at der skal løses typiske DJØF-opgaver for at få projektet til at hænge sammen; økonomi (herunder ressourceoptimering), regler og budget (og hermed definering af mål og opfølgning).

Målstolperne er konstant blevet rykket i CS, tests der fejler grusomt udråbes til succes'er, fordi man lærer jo af sine fejl, og nøj hvor blev vi kloge af at raketten bare stod og gjorde ingenting, og ihh hvor er vi glade for alle data de det gav os.

Nej, Claus, næppe nogen seriøs DJØF'er imponeres over den væltede myretue vi her kan bevidne. Hvis du er imponeret, så held og lykke med det også.

CS ligner én stor udviklingsafdeling, et slaraffenland for ingeniører mv., der ønsker at rode med ny teknik, vildere mål, og stadigt mere komplekse opgaver. Enhver DJØF'er vil spørge sig selv om CS sigter efter at levere, eller være legeplads/beskæftigelsesterapi for de involverede - altså præcis det som de fordomsfulde blandt ingeniørerne typisk hentyder til under begrebet DJØF'isering.

Kan CS levere, eller vil det eksistere for evigt i kraft af et konstant flow af nye ideer og nye drømme som man kan løbe efter, i stedet for at følge de eksisterende til dørs?

 • 3
 • 17

Det har været en meget hudløs, og meget hård omgang efter Djursings artikel. Ros til ham for at skrive den, og få låget af.

For noget er selvfølgelig galt.

Skruer er ganske udmærkede til sammenføjning af træ, ligesom søm har sine fordele. Men det bliver noget bras hvis man sømmer skruerne i og skruer sømmene i.

Jeg er sikker på jeg i relation til CS er kommet til at ligge på den forkerte hylde, hvor det jeg har af godt at tilbyde ikke kommer til sin ret, og de ulemper jeg også kommer med, bliver destruktive. Derfor er der ingen tvivl om at jeg skal videre, det er faktisk noget jeg har ønsket mig længe.

Jeg er nødt til at tage det fulde og hele ansvar for projekter jeg er i. Jeg arbejder gerne hårdt, og skaffer gerne pengene, men prisen er at et projekt jeg er i enten er et Peter Madsen projekt, eller et projekt i krise. Derfor skal jeg være min egen, og ikke været et tandhjul i CS.

Flemming Nyboe, som kan mere end I lige tror, regnede dette ud for længe siden. Havde CS og jeg bare lyttet.

Når jeg ikke bare kunne gå, var det fordi jeg ikke havde et sted at gå hen. Det arbejder jeg på at skabe nu, og det er designet til at være bombesikkert mod nogen af de dårlige sider jeg har, og virke forstærkende på de gode.

Jeg tror ikke jeg skal arbejde i foreninger med frivillige mere. Jeg vil i stedet operere lige som jeg gjorde mens Nautilus blev bygget, hvor jeg på godt og ondt selv tog slæbet, æren og skideballen hvis der var en. Der er sket afgørende ting siden, som gør det nemmere for mig - f.eks. har jeg fået lov at blogge her på sitet, så jeg kan dele projekter med læserne. Jeg har fundet foredrag som en god måde at få min lille økonomi til at fungere. Den model kan udvikles til at finansiere alt muligt herligt, for mine personlige behov er små. Bitte små. Til gengæld er jeg ikke istand til at ligge stille, om det så bare er et par dage. For der er så meget man kan !

Mine fremtidige aktiviteter vil være lige så lette at følge som mine nuværende, måske endda nemmere.

Derfor kan jeg med et stort smil skrive.... :O)

Vi ses snart, til lands til vand og i luften...til alle jer her på sitet.

Peter Madsen

 • 19
 • 8

Vi skal virkelig til at passe på her. Artiklen her har skabt en debat, hvor hvert indlæg koster CS goodwill, og som lægger både CS, CSS og jeg personligt ned. Rigtigt dårligt og helt på Se og Hør niveau, fordi det går på personer.

Meget enig, Peter! Det er nemlig en debat der på ingen måde er god for nogle af de involverede. Heller ikke dig.

Netop derfor ville det være godt om der blev gjort en indsats fra Herr Madsen således at fremtidige konflikter undgås. Og det handler udelukkende om adfærdsændringer inden for kommunikation af frustrationer.

Når det er på plads kan CS bestyrelsen starte på et få skabet en forening der fungerer i god ro og orden. For det er der tydeligvis ikke nu.

 • 1
 • 0

Hej Peter!

Det blev så den hårde løsning for dig og CS. Det er jeg rigtig ked af at læse. Håber begge parter får en god fremtid hver for sig!

En ting jeg undrede mig meget over da CS startede på væskeraketter var hvordan I kom så hurtigt i gang. Først senere gik det op for mig at det var den store raketviden du har med dig. Desværre forsvinder den ud af CS nu. Og det er rigtigt ærgerlig!

Håber sådan at du trods din hårde beslutning alligevel vil kunne give tips og viden til CS så de kan komme videre uden dig.

Tror også at det største problem for CS fremadrettet bliver at få en person der er så god til at skrive blogs som du er. For den bliver svær at hamle op med!

Alt i alt en sørgeligt historie! Men tak for alle de gode blogs.

Mvh Klaus

 • 12
 • 3

Alle de mange gode CS'ere incl. Peter Madsen bør lige trække vejret dybt en gang og glæde sig over ed fans de havde til den forgangne Heat 2X rakettest. Over 500 glade folk var mødt op. Alle raketpølserne blev spist, der blev en ventetid på 1½ time ekstra og pling pludselig gik trykket af tanken og alle måtte gå hjem for testen var afblæst. Der var ingen sure miner, der var en op på hesten igen stemning. Selv brugte jeg +6 timer i toget fra og til Århus den dag, men følte ingen grund til at bliver sur over at testen ikke kunne gennemføres med fuld succes. Der er rigtig meget god energi at arbejde videre med. I en anden tråd her på ing.dk skrives der positivt om informationsstrømmen undervejs i testen. Om hvor gode CSS/CS er blevet til at lave live-streams og en åben teknisk diskussion om hvordan man kunne gøre det endnu bedre. Dette er virkeligt rocket science. For mig er rocket science, det at man skal have en organisation, der skal mestre et meget bredt spektrum af videnskab og teknologi for at kunne sende en raket til vejrs.

Jeg ville ønske jeg kunne sende Peter Madsen på betalt ferie til en videnskabens pendant til sportsnørdernes Club La Santa Sport. Se at komme i gang med at lave en luftballon eller Zeppeliner, der kan hæve Peter højt nok op til, at der kan testes faldskærme uden brug af raketter til opturen. Jeg vil nyde at se Peter komme hjem fra denne sommerferie med fornyet positiv energi og en gennemprøvet faldskærm. En hjemkomst netop som resten af CS har bevist, at de kunne gennemføre en Heat 2X test med fuld succes.

 • 2
 • 0

GISP, -og ikke for sjov, der stod jeg godt nok lige stille. Var det et dead stop, som jeg og i andre skrivere måske var med til at udløse -ved at skrive på en blog.

Synes det frem gik af

Der er slet ikke tale om at projektet forstsætter med mig om bord. Så lige den model skal ingen frygte.

, men kunne ikke tro det.

Peter for fanden da, - som altid, Husk og pas på dig selv - og få hele Dig med, hvor end Du peger hen af. -Glædede mig dog meget over afslutningen på det du skrev.

Mine fremtidige aktiviteter vil være lige så lette at følge som mine nuværende, måske endda nemmere.

Derfor kan jeg med et stort smil skrive.... :O)

Vi ses snart, til lands til vand og i luften...til alle jer her på sitet.

Peter Madsen

-Det håber jeg så inderligt Vi gør, ses igen Troels Gripping

 • 3
 • 1

Meget enig, Peter! Det er nemlig en debat der på ingen måde er god for nogle af de involverede. Heller ikke dig.

Netop derfor ville det være godt om der blev gjort en indsats fra Herr Madsen således at fremtidige konflikter undgås. Og det handler udelukkende om adfærdsændringer inden for kommunikation af frustrationer.

Til gengæld kan man vel sige, at debatten her har været en yderst effektiv måde at kommunikere et budskab ud, som for alle andre end netop de involverede ville være meget svært at forstå - og hvem skulle i givet fald skrive det ?

@Klaus. Der skal 2 til at slås, og der skal 2 til at kommunikere for at løse slagsmålet. Din gentagne ytring om, at det kun er den ene part der skal ændre noget har jeg svært ved at tro på. Begge parter må gøre indrømmelser i en konfliktløsning. Ellers levner det kun mulighed for den løsning af den gordiske knude, som Peter nu har valgt. Det er meget ærgerligt, og han bærer ikke ansvaret for dette alene, såvidt jeg kan bedømme udfra denne tråd. Eksempelvis din brug af "Herr Madsen".

At der undervejs er nogen (som oven i købet kalder sig professionel indenfor konfliktløsning) som begynder at stille psykiatriske diagnoser på et tydeligvis uoplyst grundlag, og får 10 thumbs up for det og kun 1 down (min), så synes jeg det er ret så tydeligt at der er noget dumstædigt på begge sider.

Peter har i flere omgange gjort ubehagelige personlige indrømmelser, trods det at han her har været trængt helt op i en krog i noget der ligner en "alle imod een" situation. Det vidner da om en vis imødekommenhed, som det måske nok kunne have været værd at bygge på ?

Han har nu gjort sin stilling op og ransaget sig selv i dette offentlige forum. Det er efter min mening stærkt og modigt gjort, og vidner om en person der bestemt ikke har brug for en diagnose.

Jeg håber at CS efter dette brud også vil finde anledning til selvransagelse, også indenfor det kommunikative. Ellers flytter aben bare ind igen når den næste ildsjæl indfinder sig.

Held og lykke til både CS og så sandelig også til Peter.

 • 12
 • 5

Martin Bøgelund:

En organisation der efter en omstrukturering fortsat kan tillade, at den visionære leder skubber nøglepersoner ud, er ikke sund.

Desuden er den nye organisation opstået netop som reaktion på at PM ikke skulle ende ud med at skubbe folk ud, så den må siges at have fejlet kraftigt, efter at flere nu går og smækker med døren.

Det er ikke korrekt. Det var vel rimeligt, at den nye organisation forsøgte at lave et rum til PM; vel vidende, at prognosen allerede på dét tidspunkt var dårlig, og flere af samme grund forlod CS. Men det skulle retfærdigvis afprøves. Det er ikke rimeligt at laste organisationen for det forsøg. Vi, der gik for nyligt, kunne meget vel være gået inden den nye organisation blev etableret.

 • 15
 • 2

@Klaus. Der skal 2 til at slås, og der skal 2 til at kommunikere for at løse slagsmålet. Din gentagne ytring om, at det kun er den ene part der skal ændre noget har jeg svært ved at tro på. Begge parter må gøre indrømmelser i en konfliktløsning. Ellers levner det kun mulighed for den løsning af den gordiske knude, som Peter nu har valgt.

Vel skal der to til at slås. Men der skal kun en til at producere uhensigtsmæssig adfærd. Det er udgangspunktet for mine skriverier i denne tråd.

Meget enig i at anvendelsen af omtalte diagnose ikke var hensigtsmæssig og meget vel kunne såre Herr Madsen unødigt. Hvilket bestemt ikke er meningen (hvis man spørger mig).

 • 6
 • 0

Jeg håber at CS efter dette brud også vil finde anledning til selvransagelse, også indenfor det kommunikative. Ellers flytter aben bare ind igen når den næste ildsjæl indfinder sig.

Meget enig der! For konflikter er ikke noget Peter Madsen har opfundet. Det sker mellem alle mennesker. En ikke uvæsentlig del af fremtiden for CS handler om at finde måder hvor samarbejdet trives på. Præcist som i alle andre organisationer. Nogle steder lykkes det. Andre steder ikke.

 • 1
 • 1

Nu må flere simpelthen droppe det lommefilosofiske ævl. Det kræver to til en debat. Det kræver to til en tango og det kræver to til samarbejde. Men det kræver teorestisk set kun 1 til at lægge den anden eller flere ned..

C

 • 8
 • 2

Til Niels Foldager som skriver:

"@ Tyge Vind:

Hvorfor ikke skrive hvad du mener er galt med målekredsen og hvilken viden CS mangler mht. trykbeholdere?

Fordi: - De nødvendige oplysninger savnes i debatten. - CS har hidtil ikke svaret på mine forslag - Jeg er heller ikke professionel på trykmåling

 • For beholdere findes der normer og myndigheder både i Danmark og internationalt (USA), som man kan studere og få hjælp af.

Helt klart tror jeg, at man bl. a. har overset H2O isdannelse, hilser Tyge

 • 3
 • 9

Det er svært ikke at læse Peters seneste kommentar ovenfor, som andet end et farvel til CS.

Jeg håber bestemt ikke at dette samtidigt bliver enden på CS, og håber at nogle af de bærende kræfter der har forladt CS på det seneste. Benytter lejligheden til at vende tilbage og viser at CS er mere og andet end Peter Madsen, hvad jeg tror det er.

Held og lykke til Peter med alle hans fremtidigt vilde projekter, som jeg gerne følger her.

Jeg fortsætter dog gladeligt mit beskedne bidrag til festlighederne i CS! (Under forudsætning af CS ikke imploderer de kommende måneder)

Ad astra!

Fra en CSS'er og DJØF'er!

 • 19
 • 1

Det er svært ikke at læse Peters seneste kommentar ovenfor, som andet end et farvel til CS.

Jeg håber bestemt ikke at dette samtidigt bliver enden på CS, og håber at nogle af de bærende kræfter der har forladt CS på det seneste. Benytter lejligheden til at vende tilbage og viser at CS er mere og andet end Peter Madsen, hvad jeg tror det er.

Held og lykke til Peter med alle hans fremtidigt vilde projekter, som jeg gerne følger her.

Jeg fortsætter dog gladeligt mit beskedne bidrag til festlighederne i CS! (Under forudsætning af CS ikke imploderer de kommende måneder)

Ad astra!

Fra en CSS'er og DJØF'er!

 • 3
 • 1

Peter Madsen :

Tak for dit svar Peter, det blev jeg glad for.

Mit svar på dit spørgsmål om fremtiden er følgende :

Mit forbehold er at jeg ikke kender jeres projekt indefra, men kun fra en artikel i ingeniøren!

For det første må i skrotte ideen om 100 % frivilligt arbejde, det holder ikke i et projekt af den størrelse. Der skal være en fast stamme af professionelle medarbejdere der tager sig af alt det kedelige, som feks regnskab, sponsorarbejde og den slags. Selvom i rider på en bølge lige nu, varer det ikke ved, der er en grænse for hvor længe folk kan blive ved med at bruge deres frie timer så intensivt.

For det andet skal i have en plan for hvordan i skal arbejde, altså helt simple regler, systemer og procedurer. Det lyder kedeligt, men hvis man skal væk fra landsbysmedje niveauet og rykke op på første klasse, er det tvingende nødvendigt med et system af regler og procedurer for at undgå fejl og forkert brug af ressourcer. Hvem gør hvad, og hvornår. Og så er det vigtigt at man bevarer en god og respektfuld tone overfor hinanden, skænderier er særdeles ufrugtbare hvis det bliver en vane at arbejde på den måde.

For det tredje skal i have en klar ledelsesstruktur, så alle ved hvem har ansvaret for hvad. En klar kommandovej, som alle også overholder! Der skal udpeges projektledere, som hver især har ansvaret for en del af projektet. Der skal være en testleder, som leder testarbejdet. Der skal være en projektleder for kvalitet, ja kvalitet for det her projekt handler i høj grad også om den slags emner, og ikke kun udvikling.....osv osv. Og der er det vigtigt at man respekterer kommandovejen, ellers vil det ende med at ingen tager ansvar for noget, for det gør chefen alligevel i den sidste ende, når han for 117 gang har overrulet en beslutning. Og det er her du må trække dig lidt tilbage, og overlade ansvaret til andre, for ting kan godt gøres på mere end en måde. Din fremtidige rolle i projektet kunne måske være som en slags konsulent som nogen har foreslået, den ide synes jeg er ret god.

Nu er der nok nogen der vil sige, jajajaja han ved jo ikke en skid om vores projekt for han har aldrig sat sine ben der. Og vi gør jo allerede alle de ting, han så bedrevidende skriver om her. Men et eller andet er der jo galt, når folk stille og roligt siver fra projektet på den måde det er sket. Og med risiko for at blive kaldt alt muligt, så skal den selvfede stemning og rykklapperiet ophøre i CS, i skal se indad nu og prøve at udvikle jer til noget der er bedrer.

Mvh Wilier

 • 2
 • 3

Først så truer jeg ikke med at melde mig ud som støtte af CSS. Jeg har støttet fra før der var noget der hed raketvenner / CSS og det fortsætter jeg også med nu. Faktisk har jeg lige været inde og øge mit bidrag med 50% og var der andre der ville gøre det samme ville det være super. Jeg vil se raketter blive afprøvet. Jeg vil vide noget om de udfordringer der er med at bygge dem og høre om bevæggrundene for de løsninger der vælges undervejs. Jeg vil deltage i debat om de valgte løsninger og hvis det er muligt vil jeg hjælpe på afstand med at løse nogle få opgaver som jeg måske kan magte at hjælpe med.

Nu skriver Peter at han smutter. Det syntes jeg er trist, men det er desværre nok den eneste rigtige løsning.

Jeg er nødt til at tage det fulde og hele ansvar for projekter jeg er i. Jeg arbejder gerne hårdt, og skaffer gerne pengene, men prisen er at et projekt jeg er i enten er et Peter Madsen projekt, eller et projekt i krise

De par linier siger om noget nok grunden til at det ikke længere kan fungere. Jeg syntes det er modigt af ham at indrømme at sådan er han og så også tage konsekvensen af det.

Jeg har arbejdet for flere iværksættere gennem tiden og der er jo nogle fællesnævnere der går igen uanset om det er raketter eller noget helt andet der udvikles. Iværksætteren er utrolig dygtig til at sælge ideen. Der er ingen begrænsninger, men kun muligheder. Projektet er, i hovedet i på iværksætteren, altid meget længere end det nok er hvis der kigges nøgtern og objektivt på det. Iværksætteren kan ikke lide at blive modsagt. Er der to løsningsmuligheder er det iværksætterens der er den rigtige.

Peter har været formidabel til at sælge ideen. Der er ikke mange der vil evne at sælge ideen i Danmark om at sende en mand op i rummet for private midler. Personligt har jeg faktisk aldrig troet på den del, men hvis man kan få en raket (med eller uden payload) op i 100km vil det være en stor succes og hvis man kunne bygge en raket med kapsel og en test dummy der faktisk viste sig at kunne "overleve" turen ja så ville det være på den anden side af en kæmpesucces. Skridtet fra en dummy til en Peter mener jeg dog ville kræve mere end støtte fra os "nørder" der støtter med lidt penge hver måned med mindre Peter (og dem der skulle trykke på launch knappen) ville være villig til at at deltage i noget der mindede om russisk roulette med 3 patroner i tromlen.

At der ikke har været ret mange begrænsninger, men kun muligheder kan man tage eksemplet på ballon projektet. Det ville "slet ikke" koste noget, men bare give muligheden for at endnu flere kunne få noget at lave.

At projektet måske var lidt længere i Peters hoved end det måske var i virkeligheden kan man tage ud fra at vi allerede var ved at lave kugletanke til et andet trin og 1600 tankene allerede var under bygning inden turbine pumpen overhovedet var testet med LOX eller så vidt jeg ved med en performance der er krævet til en TM65 (I parantes kan vel nævnes at man allerede talte om en TM250 inden TM65 kom til at køre med nominel kammertryk)

At ting skulle gøres på Peters måde.

Jeg øver mig i at ignorere, når jeg ser ting, der er skruet forkert sammen. Det er et dilemma for mig, men ledelsesmæssigt har jeg ingen indflydelse længere

Det kunne også være at ting var skruet anderledes sammen (og ikke forkert), men det kan være svært at acceptere for en iværksætter. Det kan måske også være medvirkende til at det har været svært for Peter at holde mange folk i sving. Hvis ikke han mener de kan skrue ting rigtig sammen tager det jo enormt lang tid at sætte dem i arbejde. Hvis man for at få det gjort "godt nok" bliver nødt til selv at bore alle hullerne til nitterne er det ret ret begrænset hvor mange man kan få til at hjælpe

Man forventer ikke noget af andre end en selv, og må tage ansvar. Jan Sørensens divisionering kan give det, og er den bedste løsning. Men, den er ikke ønsket af CS.

Jeg foreslog det selv inden von b forlød cs.

Det forstår jeg ikke helt. Jeg syntes jo set udefra at det netop er hvad bestyrelsen har gjort ved f.eks at give Madsen sit eget område. Det har så desværre bare ikke været nok til at Peter har kunnet trives og det er super ærgerligt.

Jeg håber virkeligt at CS er på et stadie hvor Peter kan undværes. Ingen tvivl om at det bliver super svært. Han har en masse viden og erfaring som det ville have været rart at kunne blive ved med at bruge og ikke mindst har han været det store talerør udadtil. Det er der nogle der skal overtage for hvis det udvikler sig til en "lukket kaffeklub" ja så forsvinder de månedlige bidrag der er nødvendig. Jeg vil da heller ikke betale hver måned til en klub som jeg pga bopæl ikke kan deltage fysisk i så blogs og interaktion med dem der betaler er nødvendigt.

I artiklen nævnes der sponsor. Det har hidtil været lidt et skældsord, men jeg ville ikke se det som noget forfærdelig. Modellen med at sponsoratet kunne bruges til at betale en enkelt fastansat lyder i mine ører fornuftigt. DJØF er jo også et skældsord her på sitet, men jeg mener at en evt. fastansat skulle være en projektleder. Altså en person der kan danne sig overblik over alle de arbejdsopgaver der er, men ikke nødvendigvis er den der skal have en holdning til hvor tæt nitterne skal monteres. Den del skal han/hun kunne uddelegere til de frivillige der nu end har forstand på det.

Peter jeg håber du finder noget spændende at kaste dig over og tak fordi du stod fadder til den tenager der forhåbentligt nu finder ud af at stå på egne ben.

Jeg håber den introverte Foldager (det var lidt sarkastisk undskyld) og andre kommer tilbage og giver en hånd. Som jeg har forstået det har Foldager bla. været en af dem der har skrevet procedurer til anvendelse i forbindelse med test og launch og forhåbentligt uden at træde nogle over fødderne savnede jeg under sidste test at der var lidt mere fastlagte procedurer undervejs.

Held og lykke til alle

 • 12
 • 0

midt i al denne virak er der et par ting man ikke skal glemme.

 • Det er lykkedes at få en organisation på benene der en gang om året formår at lave en sealaunch i Østersøen.

 • Det er lykkedes at lave væskeraketter

 • Det er lykkedes at lave active guidance

 • Det er lykkedes at opbygge en flåde af supportfartøjer til sealaunches.

 • Det er lykkedes at lave en successfuld midflight mission abort og motorsluk

 • Det er lykkedes at lave funktionel elektronik og telemetri der b.la. gør det muligt at nedtage live data

 • Der bliver sendt live fra sealaunches midt i østersøen.

 • Det er lykkedes at bygge en raket der potentielt kan nå over 100 kilometer grænsen, og dermed i rummet.

 • Det er lykkedes at skabe en støttegruppe der er villige til at finansiere det.

Og meget mere...

Bare et af ovenstående punkter ville være en kraftanstrengelse i sig selv, Copenhagen Suborbitals har formået at gøre en hel række uopnåelige opgaver til virkelighed.

Det er simpelthen fantastisk. Tillykke med det - i har rent faktisk allerede opnået det uopnåelige. Og jeg er sikker på at det ikke slutter her.

 • 25
 • 0

Programmører benytter med stor succes bug-trackere til at holde styr på store komplekse udviklingsforløb.

Så snart en person opdager en mangel, en fejl, et problem eller en udfordring, som han ikke selv kan løse nu og her, så bliver problemet indrapporteret på bug-trackeren.

En leder kan så stå for at kategorisere de enkelte bugs under det rigtige ansvarsområde. Lederen kan også udlægge en særlig samling bugs til at udgøre en 'milestone' - f.eks. kunne alle manglende opgaver i forbindelse med statisk test af HEAT 2X samles i én milestone.

Når en frivillig tropper op på værkstedsgulvet behøver han nu i mindre grad holdes i hånden af en fuldtidsansat værkstedsfører. På bug-trackeren kan han både se hvilke opgaver der har højeste prioritet samt se en kort beskrivelse af hvad opgaven går ud på. Den frivillige bliver altså mere selvhjulpen.

Der findes en guds velsignelse af bug trackers på nettet. Jeg er fint tilfreds med den som github.com stiller til rådighed. I den bug tracker kan man kategorisere sine bugs i milestones. Den har dog ikke implementeret noget begreb al 'a 'ansvarsområder', men det kan emuleres ved at oprette 'milestones' og så blot give dem navne der beskriver et ansvarsområde.

 • 6
 • 0

Klaus Elmquist Nielsen:

Hvad er sandsynligheden for at du kunne finde på at finde tilbage til et CS uden PM?

Det kan jeg ikke sætte et tal på, udover, at den straks vil være > 0.

Min umiddelbare følelse er en stor lettelse over at slippe for mere bøvl, men iblandet savnet af alle mine gode CS-kammerater.

Jeg har mange andre interesser, men går ind i CS, hvis det accepteres (vedtægterne), og jeg tror på projektet, og jeg kan se, at nu kører det dælme´ - inkl. indførelse af arbejdsglæde.

 • 27
 • 2

Det kan jeg ikke sætte et tal på, udover, at den straks vil være > 0.

Det er godt at høre! Håber både dig og CS fremadrettet får løst tingene på en god måde! Og hvem ved måske kan tidligere medlemmer ind imellem give et par tips inden for områder hvor der mangler viden?

For mit eget vedkommende sidder jeg her og drømmer om CNC maskiner, højtemperatur legeringer og closed cycle aerospike motorer. Men det er så bare mig der er en drømmer!

(Er udmærket klar over at styrken i CS er at gøre tingene så enkle som mulige).

 • 1
 • 0

@ Tyge Vind:

Hvis du mangler oplysningerne og ikke selv er professionel, har jeg lidt svært ved at anvende din indvending.

Helt klart tror jeg, at man bl. a. har overset H2O isdannelse,

Har overset H2O isdannelse generelt? Det skriver du da ikke? Der blev udført en omfattende tørringsprocedure af tanken og ventiler, som tidl. beskrevet.

Achilleshælen var en forglemmelse af, at der kunne stå vand i transducerrøret. En dum fejl, som skinner i øjnene på baggrund af alle de 1000 detaljer, som var bragt i orden.

Man kommer til at tude ved tanken, (som så atter skal tørres).

 • 22
 • 1

Det var en af de mere kreative forslag, Jon! Ingen tvivl om at IT støttet opgaveinformationer kunne være en mulig vej frem. Det kræver naturligvis at nogen vedligeholder informationen for ellers vil et hvilket som helst IT system med bruger leveret information bare sande til. Er spændt på hvordan det ville fungere i praksis i CS.

 • 0
 • 0

Hvor er mennesket dog forudsigeligt, havde teste leveret et brøl i 90 sek. Havde folk omfavnet hinanden og det var ikke endt i "pigefnidder". Alle store visionære projekter har deres antiklimaks. Ing. Bør oprette flere blogs med hver sin “afdeling” og peter burde bruge sin tid på formidling, såsom foredrag- og overlade teknikken til andre (bare mit ydmyge råd)

Jeg melder mig hermed snarest ind I css, selvom jeg ikke har råd (stud)

 • 11
 • 1

@Nicolai

Jeg melder mig hermed snarest ind I css, selvom jeg ikke har råd (stud)

Hej Nicolai.

Alle der vil støtte CS med store og små beløb er velkomne i CSS. Vi anbefaler ganske vist en betaling på 150 kr per måned, men modtager også gerne selv meget mindre beløb bla. af hensyn til studerende og den trængte økonomi studerende eller måske arbejdssøgende oftest har. Det gør vi i CSS fordi vi modtager alle bidragsydere med åbne arme og fordi vi hellere vil have lidt og ikke mindst en god ambassadør knyttet til projektet. Og hvem ved? Mange ender med over tid at sætte deres bidrag op og øge deres engagement i CS/CSS og dette sker både i medgang og i modgang. CSS blev jo dannet efter krisen med den berømte hårtørrer og LOX-ventil.

Man skulle tro, at medlemmer falder fra, når det er svært, når der er krise eller når der sker uheld eller blot er almindelig modgang, men gang på gang oplever CSS det modsatte. Medlemstallet øges og medlemmer øger deres frivillige bidrag, ofte over det anbefalede beløb.

Derfor Nicolai, vil jeg blot sige velkommen :-)

mvh Peter Maersk-Moller (CSS bestyrelsesmedlem, CS-medlem og en del af CS StreamTeam)

 • 10
 • 0

Dejligt at høre Foldager som den første af gruppen der forlod CS, melder positivt ud. Håber på flere kommer på banen.

En hurtig officiel udmelding omkring PM fra bestyrelsen er næste skridt fremad.

Til Peter: Tak for dine gode blog indlæg. Jeg har sjældent læst på indlevende og bevægende. Håber du kommer godt videre og blogger om andre projekter du indfinder dig bedre i.

Mvh. M

 • 9
 • 2

Man skulle tro, at medlemmer falder fra, når det er svært, når der er krise eller når der sker uheld eller blot er almindelig modgang, men gang på gang oplever CSS det modsatte. Medlemstallet øges og medlemmer øger deres frivillige bidrag, ofte over det anbefalede beløb.

Det er også sådan jeg håber det forløber. Men skal jeg være helt ærlig kunne jeg godt være bekymret for hvordan CS vil trives på sigt når der er en væsentlig og medrivende kommunikator mindre. Den gode ing.dk blog har betydet rigtigt meget for projektet hidtil.

Til gengæld er jeg ikke så bekymret for projektførelse, samarbejde, økonomi og alle de tekniske aspekter. Den del skal nok gå!

 • 1
 • 0

Nicolai Madsen:

Hvor er mennesket dog forudsigeligt, havde teste leveret et brøl i 90 sek. Havde folk omfavnet hinanden og det var ikke endt i "pigefnidder".

Det har ikke noget med testen at gøre. Det er ikke en CSer, der har skrevet ovenstående artikel. Testen var d. 31. maj. Jeg udmeldte mig den 23. maj. Steen Andersen havde besluttet, at han ville træde ud ved MECO. (Det var derfor, han løb rundt i lukkede kurver, da MECO aldrig blev aktuel :-) Han stiller dog, med sit datagrej ved næste test for ikke at ødelægge noget.

Velkommen i CSS.

 • 13
 • 0

Tak for et venligt og omhyggeligt svar Niels:

@ Tyge Vind:

Hvis du mangler oplysningerne og ikke selv er professionel, har jeg lidt svært ved at anvende din indvending.

Helt klart tror jeg, at man bl. a. har overset H2O isdannelse,

Har overset H2O isdannelse generelt? Det skriver du da ikke? Der blev udført en omfattende tørringsprocedure af tanken og ventiler, som tidl. beskrevet.

Achilleshælen var en forglemmelse af, at der kunne stå vand i transducerrøret. En dum fejl, som skinner i øjnene på baggrund af alle de 1000 detaljer, som var bragt i orden.

Man kommer til at tude ved tanken, (som så atter skal tørres).

Min erfaring af transducerrør:

På STAL brugte vi i halvtresserne 10 mm rør med krav på stigning hele vejen til transducer med tanken, at kondensat løb tilbage mod dampstrømmen, men en selvrådig BBC montør skiftede til 16 mm, og mit overslag viste, at det var berettiget, med tanke på mængden af kondensat og dermed instabile trykmålinger.

Så for den aktuelle måling behøver man: . Alle dimensioner og data for hele påfylningen og transducerrøret med ev. kalibreringsventiler og - medie. . Kalibreringsproces og trykdynamik. . Omgivningstemperatur og ev. isolering ved måling af et stigende tryk med strømmende O2. . Sikker tømning og tørholdning for hele systemet for H2O f. eks. med vakuum.

Så kan man regne ud, hvis der kan opstå svingninger eller andre fejl i trykmålingen. Diameter på røret hele vejen (min. ventil) kan være afgørende.

Fra debatten om trykluftmagasin for gasturbiner husker man måske indvendingen mod disse i form af isdannelse ved dellast (drøvling), hilser Tyge

 • 0
 • 1

Meget enig i at anvendelsen af omtalte diagnose ikke var hensigtsmæssig og meget vel kunne såre Herr Madsen unødigt. Hvilket bestemt ikke er meningen (hvis man spørger mig).

Klaus, jeg håber du vil opfatte dette som konstruktiv kritik, for det er ment sådan.

Ja der skal kun en til at "producere uhensigtsmæssig adfærd", men der skal altså flere til at holde det i live. Det ved alle der har haft teen-age børn. At kalde en rigtig slem injurie, fremsat offentligt, for "ikke hensigtsmæssigt", forekommer mig som en meget iskold følelsesforladt bemærkning, som måske for Peter er endnu mere sårende.

Det er åbenbart iorden at sparke hårdt til en mand der ligger ned, hvis en anden (hårdt trængt) undskylder med "ikke hensigtsmæssigt".

Jeg har selv for mange år siden som ildsjæl, forsøgt at arbejde sammen med en "isklump". Det gik ikke, og det kostede en ellers velfungerende organisation livsgnisten.

Divisioneringen skulle helt sikkert have været foretaget for længe siden, så man kunne have holdt is fra brændstof (ikke kun i ingeniørmæssig betydning, men så sandelig også i psykologisk betydning). Is kan være fint til at køle hede gemytter ned, men det må ikke sætte en prop i hullet. for så sker der som bekendt ikke det man gerne ville.

Klaus forstå mig ret. Jeg bruger bare dig / dine bemærkninger, som eksempler på, hvad der også kan udløse nogle gevaldige spændinger. Du prøver, i mine øjne, på at fremstå som kølig korrekt, men er det reelt ikke, og det pisser selvfølgelig en krudtugle som Peter af, da hans agenda er den stik modsatte. Der er intet "hensigtsmæssigt" i at ville flyve 100km op i luften og bare håbe på at komme levende ned igen. Det er ikke "korrekt" at gøre sådan noget, sådan som verden ser ud i dag, men det er "rigtigt" at gøre det, for vi har brug for noget ægte og gerne skør optimisme af samme grund.

Jeg håber der er mere at den slags i CS, og at de ikke, som Peter, lader sig selv køre ud over kanten i overdreven arbejdsiver (morakkeri vil jeg kalde det på nordjysk), og, at hvis det alligevel er ved at ske, at der så er nogen i CS der kan fortælle dem at de trænger til lidt ferie, men på en kærlig og forstående måde. Det er der måske også nogen der har forsøgt med Peter. Det ved jeg intet om, men der er ikke ret meget i denne tråd der tyder på det. Det er ikke kommet til udtryk.

Der skal efter min mening fortsat kraftigt arbejdes på kommunikation i CS. Disse problemer er ikke løst med Peters retræte. Ikke kun korrekt kommunikation, men især medmenneskelig forståelse, hvilket vist ikke indgår i pensum på ingeniøruddannelsen ? Det er i den grad nødvendigt i et projekt som hverken er korrekt eller hensigtsmæssigt, men netop bygger på det vanvid vi alle (alle faggrupper) nok savner lidt, og derfor bliver tiltrukket af.

Der er selvsagt brug for kølige ingeniører, men der er tydeligvis også på nuværende tidspunkt brug djøffere, de skøre, de utilpassede, fantasterne. Det kræver selvsagt masser af kommunikation og overbærenhed og accept af det som ikke lige er ens egen spidskompetence. Hvis kun ingeniørerne bliver tilbage kan jeg ligeså godt klikke ind på NASA. De er tydeligvis bedre til den sport.

Uanset hvor umulig Peter måtte have været i denne sammenhæng, så må i fame ikke feje alle andre problemer som har medvirket til denne kedelige udvikling ind under gulvtæppet.

Jeg har helt samme oplevelse som Troels Gripping "GISP, -og ikke for sjov, der stod jeg godt nok lige stille. Var det et dead stop, som jeg og i andre skrivere måske var med til at udløse -ved at skrive på en blog."

Prøv at læse Peters sidste indlæg i "Rumfart på den anden måde" og læs så hele denne tråd igen, og læg mærke til hvordan Peters indstilling ændrer sig i forløbet.

I fik "hævn" og til lykke med det, men i fik også kappet det ene ben af foreningen og skal nu finde en protese. Erstatte Peter med en dummy ? Hallo, hvor blev så eventyret af ???

M.v.h. Lars "Kunstterapeut" ;-)

 • 3
 • 6

Jeg er ikke nervøs for at de mennesker som allerede er en del af projektet skulle begynde at neddrosle deres arrangement inden for den nære fremtid. Vi har allerede hørt meldinger om CSS'ere som øger deres bidrag eller endda nu melder sig ind. Indlæg fra CSS som indikerer at medlemstallet ikke normalt påvirkes negativt af kriser, samt Morten Bulskov's meget betryggende indlæg om CS indefra.

Men at CS nu har mistet begge sine 2 fuldtidsarbejdere, har jo nødvendigvis medført et tab af arbejdstimer hvilket må betyde noget for hastigheden hvormed CS når sine mål. Det kan betyde at der kun kan affyres hveranden sommer, færre test, færre delprojekter osv. - Og så tror jeg at støtten til projektet på sigt vil begynde at falde...

Altså, står CS nu ikke med et helt konkret arbejdstime-problem som truer med at starte ovennævnte dødsspiral ?

Og så til sidst, en lidt egoistisk (og kynisk?) betragtning: Hvis CS får tilført de nu tabte resourcer og PM påbegynder et nyt vanvidsprojekt kan det jo ende med at de sidste par dage har givet mig dobbelt op på alle hylder !

 • 6
 • 0

Op til HEAT2X har ca. 20 mennesker leveret 30-60 arbejdstimer pr. mand pr. uge i CS i to måneder, ved siden af deres fuldtidsarbejde, familie, egne firmaer etc.

Dette er ikke så usædvanligt i CS. Det er sædvanligt niveau op til en stor test eller en stor opsendelse.

En "gennemsnits uge" ligger lavere. De er der vel 10-15 folk der leverer 20-40 timer pr uge til CS, og yderligere en cirka lige så stor gruppe der leverer 2-10 timer pr. uge i gennemsnit.

Årsagen til der ikke er blevet blogget mere om hvad de har foretaget sig i denne korte hektiske periode op til HEAT2X statisk test, er primært at der ikke har været timer i døgnet til det.

Det der trods alt har været blogget om dem har primært været på vore nye engelsksprogede webside. Der er en dansksproget pendant på trapperne.

De seneste tre måneder har været noget hektiske. Først med at finde vore ben igen efter det forløb der kulminerede med vonBs exit, og dernæst med at få HEAT2X klar til prøvestandstest.

Jeg vil vove den påstand at de seneste cirka 45 døgn op til HEAT2X testen har været de mest effektive i CS historien.

Aldrig før har så mange leveret så mange resultater på så kort tid, og aldrig før har det været så velorganiseret med en håndfuld afdelinger der har arbejdet på hver sin del af opgaven, under en fælles overordnet ledelse. Tidsforbruget har været på niveau med tidligere tests, men udbyttet i form af leverede løsninger og løste problemer har været højere.

Det er mit håb at vi fremover finder overskud til at blogge mere i dybden om hvad de enkelte nye afdelinger i CS beskæftiger sig med, hvem de består af og hvad der hver især driver dem.

Med Venlig Hilsen Formanden

 • 18
 • 0

Men at CS nu har mistet begge sine 2 fuldtidsarbejdere, har jo nødvendigvis medført et tab af arbejdstimer hvilket må betyde noget for hastigheden hvormed CS når sine mål.

Prøv at læse denne blog fra formanden: http://copsub.com/blog/moving-house-2/

Her skriver han: "The typical active Copenhagen Suborbitals member is working 20-40 hours a week on tasks related to Copenhagen Suborbitals on normal weeks. A handfull works more than that."

Og tænk så over hvor meget der egentlig produceres. Som Morten Bulskov også skrev ovenover, så har vi nået enormt meget de sidste par måneder, på trods af fnidder og Karaokekonkurrencen. Rigtig meget har været ny infrastruktur der skulle på plads... (hov, overhalet indenom)

 • 7
 • 0

Vær tryg ! - jeg er allerede i fuld gang. Det bliver brint / elektrisk drevet, har høj Q faktor, er bemandet og giver 3D rumlig frihed for en person og kan bygges ret nemt.

Første skridt blev taget i bygning 101 på DTU sammen med to stjerne dygtige studerende for nogen tid siden. Med andre ord, der er basis for en flyvende start.

Jeg kan slet ikke vente med at få åbnet den nye blog.

Jeg har også fundet et ideelt, smukt, bombesikkert, fantastisk sted til nye eventyr. Det bliver muligvis august før jeg kan flytte ind, men det giver tid til at spare sammen til maskiner, grej, mere T-stoff og alt det andet der skal til. Min eneste kilde er foredrag om det hele, men det skal gå. Ellers må jeg bare nøjes med at spise bananer eller få Fessor til at komme hjem med flere fugle.

Jeg ville være langt mindre bekymret for P. Madsens fremtid end for CS´s ditto. Derfor er det så vigtigt folk fortsætter i CSS, og holder ved, og derved giver de her fantastiske mennesker en chance. Men jeg synes også meldingerne her ser ud til at det er den vej det går. Man skal - på lidt længere sigt - belønne høj aktivitet.

Udfordringen CS står med er teknisk og organisatorisk benhård. CS skal selv blogge det ud, men menyen står på store væskeraketter og ikke citronmåne, og jeg tager hatten totalt af for det.

Støt CS ! - Madsen har det godt !

Peter Madsen

 • 34
 • 0

Hej Peter!

Det glæder mig virkelig at du er godt på vej med nye projekter. Bliver spændende at følge med i!

Spørgsmål: Hører T-stoff fabrikken i den berømte container til CS eller til dig? Eller kunne det tænkes at I vil deles om den?

mvh Klaus

 • 4
 • 0

Tænk, at så en dramatisk dag i CS historien afsluttes så fint. Her fra sofaen lyder det som om valget er helt rigtigt, både for CS og Peter.

Peter, dit indlæg herover er meget, meget stærkt - du sender dit hjerteblod og projekt videre på smukkeste vis. Tak for at berige os med dette eventyr igennem årene; det bliver spændende at følge dit nye projekt:-)

Og jeg tænker at CS nu kan få dampen op på en endnu bedre og venlig måde, forhåbentligt med Niels, Steen og Kristian på rampen igen.

Mod stjernerne - uden stjernenøkker.

KH En Stor Peter og CS Fan

 • 10
 • 0

Jeg har gennem hele dagen læst med på bloggen, og jeg synes godt nok den har været mere intens end formandsvalget i Venstre i tirsdags.

Det er lidt underligt at du Peter, skal videre. Jeg havde ellers set frem til en rundtur i HAB2 til august med dig. Men nu må vi se hvad der så sker med rundvisningen...

Jeg håber inderligt at CS, fortsætter det gode spor og får skudt en mand i rummet. Jeg håber også, selvom det nok bliver svært, at CS bliver ved med at kommunikere drømme! - og få vist man godt kan nå dem!

Det som har givet mig inspiration, motivation og lyst til følge CS her på ing.dk, det er de blogs som omhandlede drømmene, håbet, moral og de fantastiske resultater.

Jeg har kaldt PM en "dreammaker" og det er det fantastiske ved dig PM. Tak for alt - og jeg glæder mig til at læse mere fra dig.

/Lars (Måske kommende css medlem :-)

 • 12
 • 0

@Mads og Kristian

Jeg håber ikke at jeg med mit indlæg, efterlod en opfattelse at jeg negligerer CS' store indsats, de mange resultater og opgaver som er blevet løst, ikke mindst i tiden frem til sidste test. Det var i hvert fald på ingen måde min hensigt, tværtimod!

Min bekymring gik blot på at de vel 100-120 ugentlige timer som CS mistede ved KVB's og PM's exit ville gøre det nødvendigt for CS at neddrosle hvis ikke timerne blev erstattet.

Jeg kan forstå på jeres indlæg at I (af flere grunde) på ingen måde deler denne bekymring. Jeg ville da således være et skarn hvis jeg fortsat ville holde fast i min.

Mange tak for svar.

 • 6
 • 0

Bestyrelsen og Peter Madsen havde i dag kl 12:00 et møde om Peters Madsen fremtid i CS.

Den senere tids uro har for stor del bundet i at Peter flere gange har givet udtryk for at have mistet interessen for projektet. Peter er en ildsjæl der har behov for mindre projekter han selv kan overskue.

På mødet bekræftede Peter Madsen sin intention om at udmeldt sig af CS, med henblik på at leje eget værksted hvor han kan lave små projekter og har for nuværende plan om at lave et TV program der følger hans eksperimenter med alt muligt mellem himmel og jord.

På mødet aftalte vi at holde udmeldelsen internt nogle dage, for at afslutte nogle projekter i god ro og orden og få tid til at aftale detaljerne i bodelingen. Eftersom Peter nu har meldt ud alligevel, følger hermed en udmelding fra bestyrelsen på CS vegne.

Vores intention er er fortsætte arbejdet i CS med uformindsket styrke. Det er vores håb at de nøglepersoner der har meldt sig ud siden årsskiftet vil vende tilbage. Vi har allerede positive tilbagemeldinger fra flere.

Bestyrelsen forventer at melde en nu dato ud for test af HEAT2X senest tirsdag. Testen forventes afholdt ultimo Juni eller primo Juli.

Vi håber naturligvis at alle vil støtte os fremadrettet – bestyrelsen vil snarest komme med en strategi og plan for fremtiden.

På Bestyrelsens vegne, Kristian Elof Sørensen Formand for Copenhagen Suborbitals

 • 28
 • 0

Peter Madsen er tydeligvis et excentrisk individ der kun har sit projekt i hovedet - jeg er ganske sikker på at en psykolog ville komme med diagnosen manisk. Måske manio-depressiv, men det kender jeg ikke personen godt nok til at vide.

Nu synes jeg grænsen for almindelig anstændighed er mere end nået.

Det hører ingen steder hjemme at komme med den slags lommepsykologiske diagnoser af andre mennersker i fuld offentlighed. Jeg er dybt rystet over at nogle kan finde på ytre den slags. Det fortjener hverken Peter eller nogen andre at opleve.

Jeg vil opfordre dig til at overveje dine ord meget grundigt næste gang du at egen vilje overvejer at bidrage med din ekspertise inden for kriseløsning i et offentlig forum. Du om nogen burde vide, at ytringer som dem du er kommet med, kun forværrer situationen og er med til at gøre folk kede af det.

 • 31
 • 0

[...] har for nuværende plan om at lave et TV program der følger hans eksperimenter med alt muligt mellem himmel og jord.

Lige præcist den konstruktion lyder som en afsindig god ide for både Peter Madsen og resten af Danmark. Det kunne meget vel have en positiv indvirkning på nørdprocenten i den danske befolkning. Ikke dårligt!

Krydser fingre for CS's fremtid og vil se hvordan jeg bedst kan støtte CS fremadrettet. Bliver ligeledes spændende at se hvordan bloggene udvikler sig. Måske lidt videnskabsjournalistisk assistance ville være nyttigt? Formidling er en vigtig del af drømmesalget og drømme er hvad CS er eksperter i at skabe!

 • 7
 • 3

@Martin Wolsing du har så meget ret i dine sidste betragtninger! Det gør mig meget ked af det, at se Peter blive svinet til på den måde. Jeg holder enormt meget af Peter på godt og ondt og derfor bliver jeg meget ramt når man kan tillade sig at udtale sig om et andet menneske på den måde. Jeg kan også blive meget vred og sur på Peter men verden er ikke kun sort eller hvid. Ej heller Peter!

Jeg er en del af CS bestyrelse og har fulgt hele processen på meget nært hold og kan slet ikke genkende alle de beskrivelser, løsninger og opfattelser der florere i denne tråd om hvilken medicin CS bør have.

Mit indlæg er et udtryk for min personlige opfattelse og holdning og ikke bestyrelsens i CS.

Jeg er ikke DJØFér men er ledelsesuddannet og arbejder med personaleledelse og HR til dagligt i en organisation der er større end CS. Jeg er ikke uddannet ingeniør ej heller håndværker. Jeg var og er rumentusiast der måske kan kaldes en slags "amatør-rum-historiker" der ved ufattelig meget ubrugeligt om bemandet rumfart og raketter. Da jeg startede i CS havde jeg også den opfattelse at jeg som vidste en masse om ledelse der kunne fixe og optimere CS til at komme hurtigere og mere effektivt i rummet. Men jeg blev meget klogere...

CS kan på ingen måde sammenlignes med an almindelig arbejdsplads og skal det heller ikke. Den dag CS vil ligne en arbejdsplads vil CS dø. Vi ankommer, efter arbejdet, til "Dreamfactory" netop fordi CS ikke ligner den arbejdsplads vi lige er kommet fra. Dette betyder ikke, at vi ikke er seriøse og tager arbejdet alvorligt. Tværtimod. Aldrig i mit liv har jeg oplevet så mange engageret og dygtige folk der er fantastiske til at løse alverdens tekniske problemer. Mennesker der bruger det meste af deres fritid på CS. Hvis ikke vores koner så hvor beskidte og trætte vi er når vi kommer hjem, ville de tro vi havde en elskerinde. Vi kommer netop i CS for at gøre det umulige. Ikke for andres skyld men for vores egen skyld. I CS er der 50 forskellige bevæggrunde til hvorfor vi kommer dag ud og dag ind. Men tilfælles har vi drømmen om, at sende en person ud i rummet med en raket bygget af os selv.

En ting har jeg opdaget ved at være med i CS, er at CS mere ligner et kunstnerkollektiv end en arbejdsplads. Hvor en række seriøse og kreative mennesker kommer og yder en overmennesklig indsats hver eneste dag. Prøv lige, at sætte min version af CS i en bås bestående af smarte moderne management løsninger. Det kan man ikke, vel? Prøv at lede en kunstner til at skabe hurtigere og bedre kunst?

Lad nu derfor være med at forslå hurtige og smarte lærebogsløsninger iform af DJØFer, professionelledelse, projektledelse ol. Vi har dem allerede og det er ikke der løsningen ligger.

Giv os lidt arbejdsro og vi skal nok komme ud i rummet med en selvbygget raket. Men vi kan kun gøre det hvis CSSerne bliver ved med at bakke op og støtte projektet fremover. Og hvis vi er de rette folk med et fælles mål!

Peter er begyndt, at drømme andre drømme og har andre lyster end de fleste andre i CS. Lad ham da gøre det og respekter det. Det er ham vel undt!

NASAs Gene Kranz har sagt det ret godt: “To recognize that the greatest error is not to have tried and failed, but that in trying, we did not give it our best effort”.

God vind, Peter, velkommen tilbage til gamle venner og lad os så komme i arbejdstøjet!

 • 28
 • 1

Min bekymring gik blot på at de vel 100-120 ugentlige timer som CS mistede ved KVB's og PM's exit ville gøre det nødvendigt for CS at neddrosle hvis ikke timerne blev erstattet.

Jeg forstår selvfølgelig godt din bekymring, og den er ikke tolket negativt. Med fare for at citere en politisk organisation, så udspringer den jo af en kærlighed til projektet. Selvfølgelig betyder enhver exit noget, og især en af denne kaliber. Min pointe var blot, at vi efterhånden er så mange, og at der hos de fleste ydes en indsats der gør, at den samlede produktivitet er så høj at vi hver især bliver mere og mere undværlige. Det er jo trods alt meget godt. Jeg kommer til at tænke på da Peter fik en hjernerystelse. Dengang frygtede alle her på ing.dk at nu var det sket med CS, og at vi ville gå i stå mm. Det skete heldigvis ikke. Jeg tog i går en tur igennem vores fotoalbum (http://copsub.com/ressources/picture-gallery/), for at se hvad vi egentlig har præsteret de sidste par måneder. Det, der især glædede mig, var at se hvor mange forskellige ansigter der dukker op på på billederne. Vi er meget langt fra at være et one-man show, og har været det rigtig længe. Det ændrer ikke på, at Peter er en fantastisk motivator, og at han ønskes det allerbedste for sine nye udfoldelser! Jeg glæder mig i hvert fald til at følge hvad han finder på...

 • 16
 • 0

Hvem fra CS vil så i fremtiden holde liv i bloggen her på ING.DK? I et tidligere indlæg fremgik det at det var Peters blog og ikke CS. Vil CS så begynde at blogge her side om side med Peter eller hvordan??

 • 1
 • 0

Straks tirsdag vil Ingeniøren i samarbejde med hhv. Peter og CS sørge for at begge kan være repræsenteret på ing. CS overtager rumfart på den anden maade og Peter får en ny blog. Så ja, de kommer til at blogge side om side på ing.dk. På vegne af redaktionen. Thomas Djursing

 • 19
 • 0

Man kunne her spørge om drømmen om en tur i rummet aldrig kan blive en drøm som kan drømmes af en.

 • 0
 • 1

Som Thomas Djursing skriver, så vil CS kunne fortsætte med at skrive "Rumfart på en anden måde" mens jeg for mulighed for at bloggen i en ny blogrubrik, som er min egen.

Jeg tror i øvrigt ikke der bliver tale om "mindre projekter" - bare mere frihed til at tage en hurtig beslutning, mindre forvirring, mindre koordination med ikke tilstedeværende, mere tagen ansvar selv.

Den model fungerede fint med Nautilus. Jeg har meget bedre muligheder for at gøre den slags i dag, på grund af alt det som er kommet ud af CS: bloggen, foredrag, netværk, knowhow.

Ting jeg ikke selv kan vil jeg gladelig lade lave af professionelle ude i byen, men meget kan klares med smart engineering.

Eksempler på "outsoucing" kunne være radiosendere, datalogger, anden elektronik.

Peter Madsen

 • 10
 • 0

Man skal gøre sig klart, at man idet øjeblik man starter en blog udstiller sig selv og dem man repræsenterer i det offentlige rum - på godt og ondt! Hvis man ikke er særdeles hårdhudet, skal man holde sig væk. Der vil altid komme dumsmarte, ignoranter, hudløs ærlige eller andre indlæg, som man skal tage stilling til. En del bør man blot forbigå i larmende tavshed. Bloggeren, forening eller privatperson, må ikke trække kortet: "Det er bare fordi du/I ikke har indsigt i det hele". Bloggeren er selv ansvarlig for at fortælle "sandheden " og må og kan kun bedømme læsernes reaktioner udefra det bloggen har fortalt. Hvordan skal folket vide bedre. Jeg er ikke enig i den lommepsykologiske evaluering af Peter, men det er altså vilkårene når man udstiller sig selv i en blog at den type indlæg kan fremkomme. I mange blog er det det eneste der sker. Jeg begræder Peters og Kristians bortgang fra CS, da det var deres drøm jeg delte. Jeg er endnu ikke sikker på at CS kan løfte den del af byrden. Men hvis repræsentanter af CS ikke bliver mere åbne på godt og ondt, så stopper det hurtigt. CS lever af bidrag fra private som mig og derfor skal de levere varen. Det er ikke kun gjort med test på Refshalevej og på Østersøen, men så afgjort også med en ærlig og fyldestgørende blog her på ing.dk. Jeg har ikke skrevet med Kristian om hans mulige tilbagevenden til CS, men tror nu han har fundet et super sted, hvor han kan realisere sine vision og drømme, men det må tiden vise. Jeg håber meget at de øvrige kernefolk, der er forsvundet, kan komme tilbage, men jeg ved selv hvordan det er at lægge et projekt bag sig, som man har brændt 110% for. Beslutningen er lidt taget og det bliver aldrig helt det samme igen. Jeg tror det skyldes at man har slugt for mange kameler på vejen ud og de er altså svære at fordøje. Det er sjældent at den sidste dråbe er den værste, det var blot den sidste. Jeg håber at CS uden Peter, viser sig tilliden i mit fortsatte bidrag værdig. Fremover vil jeg forøvrigt hellere vente længere på en fast dato, fremfor aflysninger. Billetto har fået gebyrer to gange for mange og de kunne være brugt bedre i jeres kasse. Med gode ønsker om fremtiden, Martin.

 • 10
 • 1

Jeg tror at mange her har det som mig. Jeg synes Peter er en fantastisk person på mange måder. Problemet kom da det begyndte at sætte pres på en anden ting jeg holder af, CS. Så startede der forskellige vægtninger af personer, projekter osv - alt sammen med en hvis sørgmodighed.

Jeg er derfor glad for at det ser ud til at gå begge parter godt. Jeg vil elske at se et tv program starring Madsen. Jeg vil også gerne sende et månedligt bidrag.

 • 2
 • 0

Martin Zacho:

Men hvis repræsentanter af CS ikke bliver mere åbne på godt og ondt, så stopper det hurtigt. CS lever af bidrag fra private som mig og derfor skal de levere varen. Det er ikke kun gjort med test på Refshalevej og på Østersøen, men så afgjort også med en ærlig og fyldestgørende blog her på ing.dk.

Jeg er ikke uenig med dig. Selvfølgelig skal folk kunne se effekten af det, de støtter.

Men det er nu interessant at se, at da CSS blev dannet, var det for at fremme projektet ved at aflaste CSerne, så de fik mere tid til projektet. Nu har de bare at "levere varen"; ikke kun i form af en vis mængde tests, opsendelser, rundvisninger, foredrag, videoer, fotos og live streaming, men også via blogs, hvor der stilles mindstekrav til indholdet.

Mht. sidstnævnte skal man måske passe på, at indholdskrav ikke går ud over skrivelysten og spontaniteten. "Er det her nu godt nok?" kan ødelægge det for selv den bedste skribent.

 • 15
 • 0

Henrik Jensen:

Og jeg vil opfordre CS' bestyrelsen til kort sagt få lettet sig inden en anden løber med sølvtøjet.

CS' bestyrelse har været lettet lige siden, de blev nedsat. Og har løst meget store problemer. CS ønsker ikke at indgå i nogen konkurrence, men at fortsætte det projekt, som hele tiden har været målet.

 • 14
 • 0

Det er hævet over enhver diskussion, at Peter Madsen er en formidabel skribent og hans medriven kommer især af, at han kan sætte sig til tastaturet efter en 20 timers hardcore dag, fordi han simpelthen ikke kan lade være. Han må bare dele. Når formand Kristian skriver, at der ikke altid er timer i døgnet til også skrive blog, så er det jo ikke rigtigt, men er et spørgsmål om prioriter. Der kan være mange gode grunde til at prioritere et blogindlæg ned, når man skal til at tøjle et ti meter stort monster. Men blogindlæggene er i mine øjne utrolig vigtige, fordi de ofte er det eneste indblik, vi andre får i hverdagen i CS. Det er jeres følgers fix, og folk sidder i hobetal derude og opdatere ing for at se om ny blog er kommet. Eller wireds, da Bengtson blogger der. Hvordan CS vælger at køre deres blog er jo helt op til dem, og nogle kan det bare, som det mest naturlige. F.eks Poul Henning Kamp og Madsen. Men i næste uge skal vi klart snakke sammen om, hvordan den kører mest optimalt, hvem der skal styre den, og så skal CS jo finde sin stil. Men ofte opdateringer af bloggen er vigtig for at holde interessen. Et billede med en kort bemærkning kan nogle gange være nok, eller offentliggørelsen af jeres tjekliste op til test, og det behøver ikke tage tid. Selv har jeg holdt adskillige foredrag for bloggere for at hjælpe dem til succes på nettet, og glæder mig til at hjælpe CS også. Syntes egentlig allerede indlæg og gæsteblogs fra bla Pedersen og Bulskov har overrasket positivt.

 • 18
 • 2

Der kunne jo være den perfekte homage til stifteren, PM, at han stadig er manden der skal ombord når tiden er til det (hvis han tør) :-)

 • 3
 • 0

@Thomas Djursing

"Når formand Kristian skriver, at der ikke altid er timer i døgnet til også skrive blog, så er det jo ikke rigtigt, men er et spørgsmål om prioriter."

Måske man prioritere forkert hvis det viser sig at man er så træt næste dag at man glemmer at rense et S-rør.

 • 0
 • 2

@ bang. Præcis. Derfor skrev jeg også: Der kan være mange gode grunde til at prioritere et blogindlæg ned, når man skal til at tøjle et ti meter stort monster.

 • 4
 • 0

Jeg er ikke enig i den lommepsykologiske evaluering af Peter, men det er altså vilkårene når man udstiller sig selv i en blog at den type indlæg kan fremkomme.

Det er på ingen måde vilkårene. Og vi er nødt til at sige fra hver gang det alligevel sker. Vi må aldrig droppe den kollektive opdragelse i forhold til hvordan man taler til og om folk på nettet. Kun ved at sige fra signalere vi at den opførsel ikke er i orden.

I virkeligheden er det slet ikke så svært. Ting man aldrig ville sige ansigt til ansigt, skal man også lade være med at skrive på nettet.

Eller er det pgså vilkårene at man på en generalforsamling i en forening rejser sig op og fortæller hele forsamlingen, at man synes en navngiven tilstedeværende person lider af psykiske problemer?

Ikke i min verden.

 • 12
 • 1

Men hvis repræsentanter af CS ikke bliver mere åbne på godt og ondt, så stopper det hurtigt. CS lever af bidrag fra private som mig og derfor skal de levere varen. Det er ikke kun gjort med test på Refshalevej og på Østersøen, men så afgjort også med en ærlig og fyldestgørende blog her på ing.dk.

Helt enig ud over at blog nu ikke nødvendigvis behøver at være på ing.dk Det jeg nogle gange har savnet er ikke nødvendigvis det kæmpe lange indlæg med "Vi havde flydende vand stående med søgang i det S rør" men bare 3 linier med et link til billede af S rør der var skyld i at en sensor ikke virkede. Ud fra det lange indlæg vidste jeg ikke hvor sensor og rør sad og hvordan det var bukket, men efter 3 linier og et link til et billede var det soleklart hvad der var sket. I skal huske at i ikke skal sælge os en færdig raket. Vi skal være med til at "bygge raketten" (eller vi skal ihvertfald have illusionen af at vi er med til det). Når i har lavet en test skal i ikke først hjem og analysere på de data i får. Smid dem ud offentligt med det samme og så kan i ro og mag gå hjem og lave jeres analyse. Når en burst disc sprænger så tag et billede og læg på nettet og lav en blog med et link til det billede. Der behøver nok ikke stå mere end "her stoppede testen". Så skal der nok være nogle som f.eks mig der gider kommentere hvis der er nogle der spørger hvad er en burst disc. Det med at i skal bare støtte os og give os arbejdsro det er jeg meget uenig i. Hvis jeg "bare" vil se en raket affyring så kan jeg klikke mig ind på nasa.gov. De er med alt respekt bedre til det end vi/i er, men der kan man bare ikke følge processen op til affyring. Djursing skriver del checkliste inden test. Ja nemlig. Det kan godt være den ikke er perfekt, men den giver os en mulighed for at følge med. I får helt sikkert også på puklen for hvorfor den ikke indeholder dit og dat, men det er en del af at være offentlig og så længe en evt. kritik er konstruktiv har i jo også mulighed for at der måske faldt et guldkorn af fra en skribent som i kunne bruge.

Altså vær åbne og vær ikke bange for at komme med et gæt på hvad der er f.eks er gået galt under en test. Viser det sig at det er noget andet ja så er det ikke nogen katastrofe. Det eneste i skal afholde jer fra er at hænge nogle ud for at have lavet S røret forkert eller have glemt at tømme det. Det er JER der har designet S røret og det er JER der har glemt at tømme det.

 • 8
 • 1

@ Peter Madsen (og andre)

Jeg kender en anden Peter med nogenlunde samme personlighed som dig. Han blev også båret ud af sit første firma af DJØF'erne, men er nu succesfuld på banen igen sammen med en lille flok fra tidligere, som forstår ham og accepterer temperamentet. Vi to har kun mødt hinanden en enkelt gang på HI messen for mange år siden og den anden Peter har jeg kun mødt på et møde af nogle timers varighed, men alligevel vil jeg ikke have de store betænkeligheder ved at arbejde sammen med nogen af jer, hvilket jeg nok ikke kan sige om visse af de personer, som nu har forladt CS. Det kan da godt være, at bølgerne engang imellem går meget højt; men hvordan tror man, at stemningen er i NOMA's køkken eller på et formel 1 team, der lige har mistet vigtige point på grund af en sjuskefejl? Er man medlem af en modeljernbaneklub eller er man del af et bemandet rumprogram med potentiale til at slå folk ihjel og riste en hel lejrskole i en cocktail af ethanol og LOX? Når jeg f.eks. ser kortsluttede ledninger og sekskantstag, omdrejningstællere, der ikke virker under de bedst tænkelige omstændigheder og en motorcontroller, som ialtfald ikke er designet til at klare vibrationer, kan jeg godt forstå dine frustrationer. Problemet med open source organisationer som CS er, at kritik er totalt bandlyst, hvilket også fik mig til at trække mig fra bloggen. Alle klapper hinanden på skuldrene og siger "Nej, hvor er vi gode", men det færdige produkt som f.eks. OpenOffice er sjældent værd at skrive hjem om.

Her på falderebet vil jeg godt give dig nogle kommentarer med på vejen.

Hvis du har 10 komponenter, der alle har en fejlhyppighed på 1%, er der omkring 90% sandsynlighed for succes. Har du 100 komponenter med samme fejlhyppighed, har du næsten garanti for fiasko. Du har tidligere blogget om, at tingene kun lige skal gøres godt nok, hvis man nogensinde skal blive færdig. Det er nok også korrekt; men problemet er, at når kompleksiteten stiger, stiger "godt nok" grænsen også, så sværhedsgrænsen vokser med en høj potens af kompleksiteten. Det, der efter min mening slog dette projekt ihjel, var dine fuldstændig urealistiske luftkasteller om at blive Danmarks nye rumprogram i konkurrence med bl.a. Space X med deres over 3000 fuldtidsansatte og millioner af dollars i ryggen - godt hjulpet på vej af nogle rygklappere og jubel-ja-sigere, som heller ikke kunne se, at månerejser og månebiler skulle være noget problem for en organisation, som ikke engang magter at puste et par pilatesbaloner op. Glem alt om orbitale flyvninger etc. I vil aldrig nogensinde kunne skyde højere end 100 km fra Bornholm af den simple årsag, at I så ikke vil kunne garantere, at nogen dele i de værst tænkelige fejlsituationer ikke lande uden for skydeområdet, og I har ikke økonomi til at skyde andre steder fra. Alligevel var du i gang med at bygge en formel 1 racer uden udsigt til nogensinde at få en racerbane at køre på. Havde du i stedet fastholdt dit oprindelige mål - hvordan får man en person på 75 kg op i 100 km højde og ned igen i god behold på den simpleste og billigste måde - havde I været meget længere med projektet. "Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away." (Antoine de Saint-Exupéry).

Du betegner dig selv som kunstingeniør; men hvordan opfatter du egentlig en kunstner, som ikke kan andet end at kopiere, hvad andre har lavet tidligere? Er det kunst eller ligegyldigheder, som verden sagtens kan undvære? Tænk lige over det, når du næste gang blindt kopierer andres ældgamle designs - oven i købet uden at tænke over de forudsætninger, der lå til grund for den valgte løsningsmetode. Husk det gamle indianske ordsprog: "Den, der går i andres fodspor, kommer aldrig foran og ser ikke stierne på sin vej". De eneste, der kan skabe økonomi i at kopiere, er dem, der kan producere til en meget lav pris som f.eks. kineserne. Alle andre er nødt til at være innovative, og det var ikke just det, der prægede CS. Det startede meget godt; men I endte med at vælge den - i mine øjne - mest klodsede og komplekse løsning hver eneste gang, hvilket endte i massevis af sprængmøtrikker, en ustabil rumkapsel med elendige flydeegenskaber, der krævede skørter og ballute, og hvor astronauten nærmest skulle ind med skohorn, en kompliceret rumdragt med et mindst lige så kompliceret life support system, væskemotorer med tilhørende turbinepumper og et LES tårn, som skal skydes af - hvis det da ikke allerede er rystet af, når lydmuren gennembrydes (!) etc. etc. Med CS's beviste pålidelighed var der dømt fiasko på forhånd. Det bliver spændende at se, om CS magter at videreføre dette projekt med en lille håndfuld aften- og weekendkrigere; men hvis KvonB kommer tilbage i folden, kan de jo ialtfald spare faldskærmsudviklingen og slække lidt på de øvrige krav, da han jo går ind for selvmordsprojekter :-) I mine øjne har CS ikke en chance, hvis de følger den linje, du har lagt. CS er jo kendt for at kalde enhver fiasko for en succes, da man jo lærte en masse, og man skal jo lære hele livet. Det bliver nok også nødvendigt, hvis man kun kan skyde hvert andet år og skal bruge ialtfald 3 fuldstændig fejlfri skud, før det er forsvaligt at sende en astronaut med. Den første HEAT 1600 bliver måske sjov at bygge, den næste nok lidt minde, men jeg kan garantere for, at det bliver ualmindelig træls, inden man når så langt, at det er forsvarligt at sende en astronaut med.

Et sidste råd - lær at skelne mellem "Nice to have" og "Need to have". Vostok og HAB2 var i mine øjne mere det første end det sidste og var ved at dræne økonomien totalt pga. de faste omkostninger. En ny Sputnik, som samtidig kunne fungere som bjærgningsfartøj med udsigtstønde og kran, havde været meget billigere og mere hensigtsmæssig end en båd, hvor folk bliver søsyge, som har for høj tomgangsfart til at kunne fungere som følgefartøj og som ud fra røgsøjlen at dømme måske står over for en kostbar hovedreparation. Det samme med HAB2. Kunne I bygge én hybrid i HAB1, kunne I også bygge 4, skrue dem sammen til en dobbelttrekant og sætte en fornuftig kapsel ovenpå; men også her væltede dine urealistiske, interstellare drømme, som krævede store væskeraketter, det hele ved at nødvendiggøre HAB2 og ødelægge dit engagement, da du til sidst blev nødt til at opgive din elskede HAB1.

CS levede af din meget levende, ca. ugentlige blog her på ing.dk og mindst ét skud om året fra Bornholm. På trods af talrige opfordringer kan antallet af gæsteblogs vel tælles på én hånd, så hvem i alverden har evnen og tiden til at gå i dit fodspor på dette område, og med højest ét skud hvert andet år er CS's dage vist desværre talte. Jeg ønsker dig held og lykke fremover; men hold nu dine drømme på et niveau, der er realistisk at gennemføre, hvilket også er nødvendigt, hvis det lige som dine ubåde skal blive dit projekt.

 • 8
 • 17

Hej alle. Hold da op. Der sker virkelig ting og der bliver prikket rundt omkring til mig, omkring min holdning og hvor jeg står. CS er også mit lille barn, så jeg har jo svært ved at ignorere hvad der sker med det og tænker en hel del over det disse dage. Først og fremmest, så er min position en helt anden nu. Jeg arbejder på overtid med at rejse Mars One og bygge fem byer, som placereres rundt på kloden og så er der landeren i 2018 sammen med Lockheed Martin. Projektet er mere vanvittigt end mine tidligere beskæftigelser og jeg elsker det. Så længe Mars One er i live er jeg der.. Jeg tænker dog at træde ind i CS igen. Jeg vil i den grad, jeg magter det, støtte projektet og hjælpe hvis det giver mening. Jeg har talt med bestyrelsen om en evt vejleder-rolle på kapsel, som er gået helt i stå. Det kan evt være med til at støtte de folk der vil tage lead på det, hvis jeg holder det mental i gang og er med til at sikre videnoverdragelse fra de sidste 6 år, samt den videre process. CS har masser af dygtige mennesker som vil kunne lave kapsel, specielt hvis de har noget backup til beslutninger og retning. Så, hvis det er ønsket....

Uanset hvad, så vil jeg anbefale at man fortsætter med at støtte CS. De skal have chancen, for som jeg kan se ind i organisationen, så kan de løfte opgaven...

Held og lykke til peter og hans nye projekter... Vi ses i HAB og på Mars...

Vonb

 • 41
 • 2

Det ville i øvrigt være dejligt, hvis WebFatter ovre på cupsub lige kunne lave et RSS feed med deres blogindlæg?

 • 4
 • 1

Efter først nu til formiddag at have fundet tiden til at læse dette kommentarspor igennem, er der mange tanker som kæmper om pladsen. Mange ærlige mennesker har lukket op, også omkring de svære emner - og hvor er det positivt at se, hvordan de for projektet toneangivende personligheder formår at bevare en sober omgangstone til trods for ophedede temperamenter og kameler på vej gennem fødevarekredsløbet. Som hovedsageligt anonym og geografisk "ikke-i-nærheden" CSS-medlem er jeg både oprindeligt indfanget og sidenhen fastholdt primært gennem læsning af Madsens blog-indlæg, og da den første personkrise i februar blev offentlig kendt, opstod for første gang en tvivl om, hvor langt motivationen for at opretholde støtten egentlig rækker. Netop nu er det også helt klart Madsens opfordring til ikke at forlade CSS der er min primære bevæggrund for at give projektet "en chance til". Dette indlæg skal på ingen måde opfattes som en trussel om at forlade en forening i krise, men er tænkt som en afspejling af, hvor væsentlig bloggen har været for at fastholde interessen for alle os, som ikke har mulighed for fysisk at være til stede i det daglige liv i CS. Jeg gruer lidt for at det, fuldt ud forståeligt i øvrigt, ikke vil være en let opgave at holde gryden varm i blogsfæren for det nye CS - men vil også opfordre til at gøre, hvad der er muligt for at opdatere. Hellere ofte og kort end slet ikke!

Endelig ser jeg også frem til fortsat at følge ildsjælen Madsens kommende eventyr, og vil absolut overveje at udvide engagementet med også at støtte disse, skulle nye støttemuligheder opstå. Et ydmygt forslag herfra ville være endnu en støtteforening som med masser af glimt i øjet passende kunne hedde PMS ;-)

Ad Astra - også i dén grad!

 • 18
 • 0

Tak for resumet af alle dine forslag, holdninger og hvad vi ellers skal kalde det. Det var så samme historie som vi allerede har læst 10 gange.

 • 14
 • 1

Det er vist ikke ualmindeligt at succesrige organisationer startes på "primadonna-power", her kropsliggjort af vonB og PM, for så at skulle gennem en krise-/omstillingsperiode til en mere "upersonlig" organisationsform med bestyrelse osv. Mange af os har nok også fornemmet at den stærke personfiksering omkring PM/vonB ikke ville kunne holde i længden, og jeg må ærligt indrømme at jeg glæder mig til (forhåbentligt) at høre mere om alle de andre medvirkendes historie i tiden fremover. Helt ideelt vil det selvfølgelig være hvis vonB og PM på en eller anden vis kan komme med som menige CS-medlemmer, og bidrage med den tekniske ekspertise de nu engang har, under de forbedrede forhold som den nye organisering håbes at give.

Jeg krydser fingrer for at CS ikke "sælger ud" til "Saxo Bank" eller lign., som det foreslås i artiklen.

 • 6
 • 1

@Carsten Kanstrup,

Hvorfor skrev du så ikke en mail direkte til Peter, så du dermed undlod at hælde øregas ud i ansigtet på os andre ??

 • 10
 • 11

Hvorfor skrev du så ikke en mail direkte til Peter, så du dermed undlod at hælde øregas ud i ansigtet på os andre ??

Hvorfor gjorde du det ikke selv i stedet for at poste dette indlæg?

Kære Peter, du føler dig helt sikkert forfulgt lige nu, men prøv om ikke du kan finde det i dig, at kikke mere indad. Og prøv at indse, at din adfærd skaber en masse problemer. Der er ingen efter min bedste overbevisning, der vil kastrere dig og slå indsjælen ihjel. Men alle mennesker har ret til at blive tiltalt nogenlunde respektfuldt.

CS er vokser så meget, at det er så meget mere end dig, Peter.

Men du mener måske, at dine udgydelser om, hvordan Peter bør opføre sig, mere egner sig for et offentlig forum end mine? Peter er som han er. Det kan ingen lave om på, og at kalde ham manio-depressiv, som det også er blevet gjort i denne blog med adskillige thumbs-up, er fuldstændig horribelt.

CS var aldrig skabt uden Peter, og de eneste rigtige successer, CS har haft, skyldes hans hybridmotorer, som var det eneste, der virkede 100%. Nu ser man så mange af de rygklappere, som gang på gang har givet alle hans indlæg adskillige thumbs-up, falde ham i ryggen og sige, at CS måske var bedre uden ham. Vor herre bevares.

 • 16
 • 16

Der er ingen der ikke siger at blogs ikke kan være en team ting i CS. Man kunne for eksempel gå og tage noter i løber af dagen med gode pointer og skrive noget sammen når der er nok at sige. Samt alle de skæve vinkler. Husk I lever af at sælge drømme!

Jeg er fuldstændig enig med Thomas Djursing i at det lige netop er vigtigt at bloggene er gode og flydende. Og at det måske er den sværeste del at erstatte efter Peters exit. Men det bliver jo noget andet i alle tilfælde fordi CS skal finde sin egen stil og ikke bare kan overtage Peters skrivestil. Mon ikke de gode skribenter udkrystalliserer sig hen ad vejen?

 • 0
 • 0

@Carsten:

Du har fuldstændigt ret i, at uden PM, ingen CS, men at sige, at CS's store successer udelukkende skyldes ham, er skudt helt forbi.

Den største succes er uden tvivl Sapphire. Der sad ganske vist en hybrid nederst på den, og denne var ganske rigtigt delvist bygget at PM, men dog beregnet af Foldager. Selve støbeteknikken til motorerne fik sig også et kraftigt løft siden PM's oprindelige design.

Men mest og alt skyldes Sapphires succes dog guidance systemet!! - og i dette havde PM stort set ingen aktier.

Alt for mange har set CS som PM + "det løse" og det er en sandhed, som er blevet alt mindre og mindre gennem de seneste år, hvilket jeg også ser som hovedårsag til den nuværende situation. Peter kan ikke leve uden at være centrum, og derfor er udgangen på historien også den eneste logiske og lykkelige.

Jeg vil ønske Peter alt muligt held med sit nye projekt - og vil måske søge optagelse i CS igen ;o)

Mvh Flemming (Skrevet på telefon så bær over med typo's)

 • 23
 • 3

Det er på ingen måde vilkårene. Og vi er nødt til at sige fra hver gang det alligevel sker. Vi må aldrig droppe den kollektive opdragelse i forhold til hvordan man taler til og om folk på nettet. Kun ved at sige fra signalere vi at den opførsel ikke er i orden.

Hvad enten du kan lide det eller ej, så er det vilkårene. Du kan vælge at være uenig og ytre denne uenighed, men forbered dig på en sisyfos opgave, hvis du vil opdrage på såkaldte voksne mennesker. Jeg er for det meste i stand til at sortere den type kommentarer fra og komme videre.

 • 3
 • 0

Hold da kæft, hvor her sker meget. Igen - godt at høre fra von !

Carsten Kanstrup...lad os se på status her og nu.

Jeg står med et "blank sheet of paper" og kan helt nøgternt kikke på hvad der virkede i CS og hvad der ikke virkede. Det er lige så meget organisatorisk som teknisk.

I dag skulle jeg i HAB 2 lave lidt alu svejsning. Jeg arbejder på T-stoff fabrik III, og skulle langs svejse en tank til dens kondensator. T-stoff II har været en bragende succes, og i min verden er T-stoff fremtiden.

Her er et øjebliksbillede...

Jeg fik gravet mig ned gennem mylar folie og klistermærker, og fik visuel kontakt til svejsebordet. Så fandt jeg den fine friskluft forsynede svejsemaske. På gulvet. Det lille skueglas var revnet. Det svejseglasset lige så, og det klare forglas var væk. Vi har masser af reserver, ingen kan finde. Friskluften tages ind i et bælte, men det har den sidste bruger ikke anet, så en trykluft slange var mokset ind i lufttilslutningen og gjort fast med gaffatape og en serviet. Over på gulvet bag nogen kasser flød bæltet ingen aner løser alt dette.

Jeg reparerede de forskellige sager på en halv time og udførte sømmen på ti minutter. Næste gang er det det samme. Hver gang man skal noget skal man bygge sin arbejdsplads op forfra. Finde strøm, finde lys, finde plads. Reparere ting som er brugt komplet forkert og misforstået som eksemplet med svejsemasken. Alle CSere kender det. Spredt viden.

Man ønsker ikke at arbejde i et sådant miljø. Man har ikke lyst til at købe noget til det miljø, for det forsvinder ret sikkert før det bliver taget i brug. Ditte og jeg har lavet værkstøjstavler, til alt håndværktøj. Alle de mange ting har en plads, med tegning af tingen. Vi har otte hamre i forskellige vægtklasser. Der var to at finde. Jeg fandt også kun to ud af tolv opmærkede gripex tænger - men jeg skulle gudskelov kun bruge to.

Jeg er holdt om med at sige - "jeg kan ikke finde bidetangen", og siger i stedet "må vi bruge bidetænger" fordi det er så vandvittigt at man ikke kan finde en bidetang i CS, at jeg opfatter det lige som en dogmefilm, hvor man ikke må bruge kunstlys. I det miljø bliver jeg tvær, irritabel og til sidst umulig. Jeg kan godt forstå Foldager ikke gider høre på det. Det kan jeg virkelig. Men det er dette "fællesværksted" som får en, der rigtigt gerne vil lave noget, men ikke kan, til at blive lokal irriterende.

Nogen siger det er mig der laver alt rodet. Det er helt sikkert også mig, men det er virksomhedskulturen der er kildeårsagen.

Hvis CS hidtil har kunnet opsende en raket om året, vil en løsning af dette medføre det stiger til tre, for 2/3 dele af en tid går med det.

Alle forsøg på at løse dette er hidtil mislykkedes. Alle normale metoder har været afprøvet.

Morten Bulskov og CS 2.0 vil gøre et forsøg, og det håber jeg lykkes. Men det er en monster opgave at få CS hjem til at fungere. Der er måske 10.000 artikler, som alle skal have en plads, og vurderes som bliv eller smid væk. De tager fat, og støt dem, der er gode ideer til løsninger.

Nu flytter jeg så.

Nyt værksted, kun en bruger, ikke ryger. Lægger man bidetangen på gulvet, ligger den nøjagtigt samme sted inden for hundrededele af millimeter dagen efter. Men den har som alt andet, en veldefineret plads.

Fascistoidt ? Ja. Men det andet bliver man bims af.

Jeg har sat en container ved CS med mine egne ting i. Det der en general prøve på nyt sted. Den er fuld af reoler, med store og små plastkasser. Hver kasse er omhyggeligt mærket med indhold, og sjovt nok, jeg kan finde nøjagtigt det jeg har brug for på sekunder. Det er modellen for det nye sted. Andre kan måske, men jeg kan ikke holde rodet ud længere. Rodet er produktet af mange brugere, alle med de bedste intentioner.

CS største udfordring er at dele viden og opgaver på mange mennesker. Det kan ikke siges nok gange.

Det er en opgave jeg ikke har fremad. Min udfordring er benhårdt at gå efter det enkle, og optimere for at få mest ud af de ressourcer jeg kommer med. Jeg skal også lære at acceptere mig selv, som en der laver Peter Madsen projekter, og ikke det store kollektive socialistiske fællesbord hvor alle bestemmer lige meget. Nej tak.

Jeg forsvarer gerne demokratiet med våben i hånd, men jeg vil ikke praktisere det !

Der er tusind veje til Rom. Jeg vælger min. Viva Italia, vi ses dernede !

Tilbage til det hvide papir.

Når man starter er man ikke bundet af andet end det man har lært. Jeg kan se tilbage på de skønne år i CS, og lære af det. Alle CSere, jeg selv ikke undtaget, er grej liderlige tekniknørder. Vi elsker alt mekanik og elektronik.

Du har faktisk ret Hr. Canstrup. Din analyse er bedre end du selv aner. Tag dig ikke af dem der vil lukke munden på dig.

Jeg røg i fælden, og troede at vi godt kunne magte noget meget mere komplekst end HATVen. Jeg elskede at bygge de rigtige væskemotorer, og de virkede jo, eller rettere, kommer rigtigt til deres ret når de får de pumper. Men...når man går fra prøvestand til flight udgave ( HEAT 2X ) og får et elektronik og software lag ovenpå...så skal man til at være dygtig for at lykkes. Meget dygtig, også organisatorisk - det kræver projektledelse, ordentlige specifikationer, god planlægning og dygtig, tilstedeværende ledelse.

Det kan jeg ikke løfte. Men - back to basic´s...og ind med den simple raket, en person kan overskue.

Med T-stoff kan jeg lave en ny SuperHATV, som har den performance, vi ikke kunne opnå med N20. En ventil, ikke tolv og hulk, ingen smukke pumper. End ikke en tændsats er nødvendig. Men noget der virker, og er robust mod sjusk. CS bedste motor har været og er den alsidige HATV hybrid, som har kunnet skræddersys til alt muligt. Den vil jeg bygge videre på, og det er i fuld gang.

Tilgiv os, vi er nørder ! Vi kan ikke modstå teknologi. Hvis dette var stenalderen ville vi jage bisonokser med laserstyrede gatlingkanoner, og smadre alt kødet. Jeg kan se M. Bulskov for mig i bjørneskind med en minigun...Men en bue kan gør det. Den er bare ikke så sexet som en otte løbet gatling.

Der kan man måske innovere med noget nyt !

Jeg skal have en juridisk entitet at arbejde i, og den kommer. Hvis folk virkelig er med på den, kan en sådan sagtens modtage donationer. I ved alle sammen hvad det går til, og hvis nogen synes min lædersofa bliver for lang, så kan man jo bare lade være med at donere. Men - det er ikke lædersofaer jeg vil ha, det er skønne fartøjer man selv bygger. Det må være lovligt for en virksomhed at modtage indbetalinger og købe materialer for dem. Eller sågar udbetale dem som skattepligtig løn. Teknikaliteterne i det må en revisor finde ud af.

Men allerhelst vil jeg bare ud og holde foredrag ! Det er en skøn interaktiv måde at møde folk på, og det gør alting økonomisk muligt. Folk får "return of investment" på stedet, og kommer ikke bagefter og savner et produkt, for de har fået det. Nogen gange kommer de enda tilbage efter mere. Jeg har være på Novo Nordisk og Grundfos tre og fire gange. Noget må virke.

Slutteligt...det er ikke et CS 2.01 jeg starter. Det er Peter Madsen Laboratorium, The NEXT Project, som skal kunne lave alt muligt til lands til vands og i luften. Selvom der skal laves raketter, så kan et afslappende sidespring altid gøre godt. Der er så meget man kan !

Jeg starter med en herlig teaser, den brintdrevne 3D person transporter nævnt i går. Mere om det når der kan blogges igen !

Peter Madsen

 • 21
 • 6

Nu har de bare at "levere varen"; ikke kun i form af en vis mængde tests, opsendelser, rundvisninger, foredrag, videoer, fotos og live streaming, men også via blogs, hvor der stilles mindstekrav til indholdet.

Niels, jeg tror jeg er blevet lidt overfortolket og/eller ikke har udtrykt mig godt nok.

Når man som jeg, "kun" har mulighed for at støtte projektet økonomisk og ved at viderebringe det dejlige budskab, så er det nødvendigt at der også fylder information til mig fra gode og pålidelige kilder. Jeg har ikke tal på de gange, hvor jeg har stået og snakket ved kaffemaskinen eller i kantinen på min arbejdsplads og dermed været med til at samle støtte. Det kan jeg kun gøre i kraft af en god blog eller lignende. Så hvis I vil have gode ambassadører, er et højt informationsniveau et must. Her er jeg vist kommet hvilket at antage at du er tilbage i flokken. ;-)

En anden ting er, at jo mere tidskrævende raketterne bliver, jo sjældnere bliver der real life tests. Jeg vil da meget gerne have en kvartalsvis opdatering på hvad mine 500+ kroner per måned går til. Det at kernefolk forsvinder uden en lyd, bekymrer mig noget og er principielt ting jeg synes burde have været meldt ud i et nyhedsbrev til CS'S støtter.

 • 9
 • 0

Alt for mange har set CS som PM + "det løse" og det er en sandhed, som er blevet alt mindre og mindre gennem de seneste år, hvilket jeg også ser som hovedårsag til den nuværende situation.

At CS måske opfattes som PM plus "det løse", er I jo selv skyld i. Hvor mange gæsteblogs har du f.eks. skrevet, og hvor mange foredrag har du holdt? I kan takke Peters ugentlige skriverier for CSS's store medlemstal.

 • 14
 • 9

Jeg starter med en herlig teaser, den brintdrevne 3D person transporter nævnt i går. Mere om det når der kan blogges igen !

Jeg bliver meget skuffet hvis det ikke er en brint-Zeppeliner.

Men begå nu ikke samme fejl som CS. Hav en aktiv hjemmeside fra starten af. Der skal ikke meget til et lille projekt som dit kommende: en gammel aflagt PC med Linux, Apache2 og FlatPress som CMS vil kunne dække dit behov i overskuelig fremtid. Det er ikke smart og fancy, men det ikke back to basics der er konceptet?

 • 1
 • 0

Foldager har skam holdt foredrag.

Når nogen forlader en virksomhed eller som i dette tilfælde en forening, så er det bydende nødvendigt at man får kommunikeret at "Nåe, det er ikke noget særligt"

Det er en del af den damage control, som man sætter ind med. I tilfældet her er det ikke så vigtigt om det var noget særligt, men at vi alle ønsker at give CS de bedste chancer fremad. Det kræver før noget andet at CSS ikke kollapser. Det kræver fortsat tillid til virksomheden...ellers falder aktien...

Så herfra...det var ikke noget særligt, jeg tussede bare rundt og snakkede lidt - og CS kører nu videre, til alles glæde. Hvis den historie kan redde barnet, så er det sandheden. De er gode, dygtige mennesker, reelle mennesker. Giv dem chancen.

Zacho,

Ja da ! Der skal blogges og involveres, det er jo ikke nogen gavebod vel ? Men blogging og indragelse er også en gensidig fornøjelse. Jeg har aldrig blogget et ord fordi jeg skulle.

Der er et trade, en deal mellem mennesker, en symbiose til fælles glæde. Nettet gør det muligt !

Jeg glæder mig selv til den nye blog, som er et fantastisk multitool, hvis man tør bruge det offensivt. jeg er friere til netop at inddrage nu, og det skal der eksperimenteres videre med...

Peter Madsen.

 • 15
 • 1

"Der skal to til en aftale" og "man har en aftale til en vælger at bryde den ..."

Det giver vel næsten et godt billed af problemstillingen, der nu ser ud til at finde en løsning, idet der ikke skal indgås så mange aftaler fremover.

 • 0
 • 0

Jeg har været tæt på at melde mig ind I CSS fordi det var et vandvittigt spænende projekt, men kunne ikke rigtigt sætte fingeren på hvorfor jeg ikke syntes det var et GODT projekt.

Idéen var god med CS, men fik ligesom opfattelsen af at CSS’ere skulle betale deres kontingent og ellers holde sig fra at kritisere og frabedt at involvere sig, men få dét som CS, nu en gang havde lyst til at dele ud af.

Der var selvfølgelig muligheden for at komme at høre brølet fra en static test, men når man bor i Nordjylland, er det en lang og dyr tur, som kunne blive til en ”fuser” som i lørdags.

Nogle er mere end tilfredse med at få ”feel good” ved at betale, og den slags personer er altid at foretrække. CSS’ere som disse er fast indkomst - fred til at designe, konstruere, teste. Hvis der var nok CSS’ere kunne CS jo blive næsten professionelt.

Der er nogle, som har ytret sig at de gerne ville noget mere end blot at betale ”licens”. Nogle ville gerne fabrikere delkomponenter (f.eks. kopiering af en pumpe, Alu støbning, svejse), oprette hele underafdelinger, være med til at få skidt under neglene eller bare at være ”med”. Hvis man ikke lige er i fornuftig køre-afstand, bro-bizz er det ligesom udelukket. Jeg tror også det der ville være flere CSS’ere, hvis der er ”lokalforeninger”, som kunne få nogle mindre outsourcing opgaver (har ingen anelse hvad det kunne være – radio test?), hvor nogle kunne mødes en lørdag – søndag eller to, bygge ”noget” over en øl kaffe og sende det til CS. Det er nok mere min ønskede form.

Nogle vil gerne have lov til at få RAW data fra tests umiddelbart efter, som der kunne visualiseres, fortolkes, præsenteres, adgang til tegninger, få lov til at komme med design forslag, men ikke rigtigt havde mulighed for anden info end det som står på denne blog. Selvom der tales om Open-Source, blev det lidt afvist at der kunne deles ret meget mere, end det som var tilgængeligt. Der er skal gøres en stor indsats, for at skaffe de personer, som ikke lige har sin daglige gang i HAB, og ved hvordan et S formet rør ser ud. Der er en del ingeniører derude som ved en ting eller to. Jeg tror det vil være muligt at tiltrække flere CSS’ere, hvis de blev mere involveret, noget ægte open source hvor det blev værdsat at nogle blandede sig, fik delopgaver og fik lov at komme med alternative forlag, i et format som var lidt større end et debat indlæg.

Jeg har også fået opfattelsen af at CS ikke ønskede sig at sted med information, processer, procedurer, dokumentation, men at det skulle fungere som en samling af autonome individer. Jeg kan godt følge tankegangen – Det er s’gu bare bøvl. Den slags er bare nødvendige.

Processer og eksisterer allerede når der er 3 personer om et projekt. De fældes bare ikke ned på papir, men hvis en person ikke overholder processen, eller ikke kender informationen (fordi han ikke lige så blyant tegningen på bagsiden af gipspladen) får han at vide at der er kvajebajere. Processer skal ikke laves så det gør noget besværligt, de skal give information om hvordan noget laves på den hurtigste og nemmeste måde. Her kunne jeg sagtens forestille mig nogle CSS’er gerne ville involvere sig.

Jeg har fuld forståelse at det er laaaangt mere bøvlet at mange involverer og blander sig. Men det er nu engang ofte de samme som betaler kontingent.

Nu vil jeg se hvordan det udvikler sig, men indmeldelsen i CSS er kommet tættere på - Håber jeg.

 • 8
 • 0

Martin Zacho:

Når man som jeg, "kun" har mulighed for at støtte projektet økonomisk og ved at viderebringe det dejlige budskab, så er det nødvendigt at der også fylder information til mig fra gode og pålidelige kilder.

Nu startede jeg jo også med at skrive: "Jeg er ikke uenig med dig. Selvfølgelig skal folk kunne se effekten af det, de støtter."

Det at kernefolk forsvinder uden en lyd, bekymrer mig noget og er principielt ting jeg synes burde have været meldt ud i et nyhedsbrev til CS'S støtter.

Det er jo en balance i en sådan krisesituation. Nogen ville udlægge en sådan annoncering som en primadonnaattitude. Desuden var der den nært forestående, statiske test at tage hensyn til, og som folkene skulle have lov at koncentrere sig om, selvom de var ved at gå op i limningen.

Som beroligelse for dig har jeg hørt, at glæde breder sig i CS. Ét af mange forårstegn er, at Mejling igen ses på sin plads ved videoredigeringen. Fløjtende!

 • 17
 • 2

i dette er at Madsen har det på nøjagtigt samme måde som CSerne - kun glad og meget tilfreds med afklaring.

Peter Madsen

 • 19
 • 4

@Carsten:

Du har fuldstændigt ret i, at uden PM, ingen CS. Jeg vil ønske Peter alt muligt held med sit nye projekt - og vil måske søge optagelse i CS igen ;o) Mvh Flemming (Skrevet på telefon så bær over med typo's)

Skal man også bære over med manglende sammenhæng? Der er jo ingen CS.

Jeg vil opfordre community til at ekskludere Rasmussen.

 • 0
 • 26

Hej Peter

Jeg vil såmænd bare udtrykke min støtte til CS og dig. Jeg glæder mig til at se hvad der vil komme fra begge steder :)

Jeg er glad for at se at de grove personangreb tilsyneladende ikke har taget modet fra dig PM i forhold til at blogge og nye projekter. Held og lykke til CS/S og PM med de næste projekter.

PS: Peter hvis du har brug for lidt hjælp til virksomhedsopstart ved jeg en smule om den slags fra mine egne iværksætteeventyr - du er meget velkommen til at kontakte mig på pkl(snabela)daybuilder.dk, det ville være mig en fornøjelse hvis jeg kan hjælpe dig med flere inspirerende projekter.

Mvh Philip

 • 8
 • 4

...at følge CS og Peter. Herfra skal de alle have et skulderklap og anderkendelse for at være modige og ærlige nok til at tage diskussionen offentligt. Jeg glæder mig enormt til at følge med i hvad de kan drive det til og vil fortsætte med at støtte både økonomisk og praktisk, hvor jeg kan.

Ad astra baby - for CS og CSS er sgu lige så awesome som Arnold.

 • 5
 • 0

Lokale CSS communities var netop een af de ting der blev ønsket på sidste CSS generalforsamling, dog i første omgang med fokus på at have et socialt og raketfagligt forum med ligesindede. Vi var egentlig godt på vej til at sætte det i søen her efter nytår, men blev overhalet af virkeligheden, og har i den mellemliggende tid, sammen med CS, fokuseret på projektets overlevelse.

Ideen med lokale CS/CSS byggede underleverancer til projektet har været vendt et par gange, og var - i hvert fald med den hidtidige organisation - for vanskeligt at realisere. Men - måske vi tager den op igen. Een af CS' tidligere ingeniørpraktikanter, Sylvester (der var ankermand på flammedeflektoren), var også langt med tankerne om en lokal CS afdeling i Aarhus, der kunne fremstille mekaniske delleverancer.

Meget er muligt. Lad os se på det, når vi lige får ro på, og overblik over, projektet igen.

Vi havde i øvrigt entreret en flok CSS'ere til at være nattevagter ved VTC3 før sidste test. Tak for indsatsen til jer !

Og så glæder vi os til at se dig under fanerne i CSS, Michael. Der er mere end nogensinde brug for alle der vil bidrage - såvel økonomisk, som på andre fronter.

/Jørgen, Bestyrelsesformand CSS

 • 15
 • 1

Jeg er fuldstændig enig. Vi er mere end klar over hvor vigtig blog'en er for CS. Derfor får den også meget opmærksomhed fremadrettet. Vi er ved at strikke sammen hvordan vi gør det i praksis, men det vil blive en kombination af "daglige arbejds billeder", kombineret med de mere dybdegående tekniske emner.

Blog'en skal fortælle historien om hvad vi laver og hvorfor vi elsker det nok til at bruge al fritid (og lidt til) på det. Jeg kan ikke love Peters niveau til at begynde med fra alle bloggere, men øvelse gør jo mester :-)

 • 12
 • 0

Ja den har jeg skam også. MEN lige nu skyldes det altså at vi har tømt et lejemål og ikke har nogen steder at gøre af alting.

Vi har ikke lige 100k til reoler, kasser, arbejdsbænke etc etc. Man KUNNE starte med at gribe i egen barm og lægge ting på plads - men det sker ikke og så er glidebanen startet.

Men det næste der sker er sortering og vurdering af hvad der er behov for. Det vil så blive indkøbt som økonomien tillader det. Samtidig vil det klart hjælpe ikke at have 15 sideprojekter stående rundt omkring.

 • 17
 • 0

Peter Madsen skriver:

Næste gang er det det samme. Hver gang man skal noget skal man bygge sin arbejdsplads op forfra. Finde strøm, finde lys, finde plads. Reparere ting som er brugt komplet forkert og misforstået som eksemplet med svejsemasken. Alle CSere kender det. Spredt viden.

Man ønsker ikke at arbejde i et sådant miljø. Man har ikke lyst til at købe noget til det miljø, for det forsvinder ret sikkert før det bliver taget i brug.

Forstår så sandelig godt frustrationen her. Der er virkelig brug for noget værkstedsdisciplin for at det kan komme til at virke ordenligt. Lyder ikke så produktivt!

Men fortvivl ikke! Selv gode gamle Skunk Works havde problemer med dette indtil en effektivitets-ekspert ankom med udsagnet: "I vil hade os for det nu men elske os for det på sigt" - og havde evig ret i begge dele!

Og se, der var allerede et emne til nogle blogs omkring hvordan man får et stort frivilligt drevet værksted til at virke så alle kan koncentrere sig om at arbejde mest muligt effektivt. Ikke bare en gang men som en normal procedure fremadrettet som stort set altid virker.

Håber så ikke det bliver en eller anden konsulentramt process men simpelthen en standard procedure som alle bare bruger. Mener at en af løsningerne for Skunk Works var at afsætte tid til sidst på et hold til oprydning.

@Morten Bulskov: Jeg kan se I allerede er i gang. Bliver en spændende rejse!

Nyt værksted, kun en bruger, ikke ryger.

Er CS en rygerarbejdsplads!? Vel var det sådan under Apollo programmet, men! :-O

 • 3
 • 0

Men begå nu ikke samme fejl som CS. Hav en aktiv hjemmeside fra starten af. Der skal ikke meget til et lille projekt som dit kommende: en gammel aflagt PC med Linux, Apache2 og FlatPress som CMS vil kunne dække dit behov i overskuelig fremtid. Det er ikke smart og fancy, men det ikke back to basics der er konceptet?

Lige netop en hjemmestående server ville jeg som nok lige overveje en ekstra gang. Hvis en server i dag ikke får sin sikkerhed monitoreret og vedligeholdt af folk der har styr på sagerne bliver den hacket på et øjeblik. Så hellere betale sig fra det hos et web hotel og sørge for at have egne sikkerhedskopier.

 • 5
 • 0

@ Peter Madsen

I dag skulle jeg i HAB 2 lave lidt alu svejsning. ....

Jeg forstår dig virkelig udmærket. Jeg kunne heller ikke leve med den slags.

Med T-stoff kan jeg lave en ny SuperHATV, som har den performance, vi ikke kunne opnå med N20. En ventil, ikke tolv og hulk, ingen smukke pumper. End ikke en tændsats er nødvendig. Men noget der virker, og er robust mod sjusk. CS bedste motor har været og er den alsidige HATV hybrid, som har kunnet skræddersys til alt muligt. Den vil jeg bygge videre på, og det er i fuld gang.

Det er lige netop også den vej, jeg ville gå, da det jo ser ud som om, H2O2 kan håndteres sikkert (stabilisatoren opkoncentreres også). Så er det bare 4 hybrider i en dobbelttrekant med aktiv styring af pitch og yaw vha. en simpel H2O2 fordelig mellem dem to og to (væk med de problematiske jet-vanes, som måske ikke lader sig skalere til HEAT 1600 størrelse uden at smelte), og roll kunne styres med spaltet H2O2 direkte. Får man styr på roll - og det skal man jo alligevel, for at astronauten ikke bliver rundtosset, kan selv den mest primitive PID regulator (med ulineært P-led) sikkert holde raketten på kursen lige så godt som Flemming Nyboes relativt komplicerede metode.

Og lad os så lige rette den fejl, Michael Eriksen efterhånden har gentaget adskillige gange. Det kan godt være, at der ikke spaltes meget O2 fra 2 H2O2; men det hele handler om energi, der i sidste ende konverteres til højde plus tab. Ifølge energibevarelsessætningen må bindingsenergi i H2O2 bidrager på nøjagtig samme måde som den energi, der frigives, når hybridbrændstoffet forbrænder med O2.

CS ville efter min mening have væsentlig større chance for succes, hvis du var blevet og dem, der ikke kan acceptere din natur, bare havde trukket sig, og projektet derefter var skaleret ned til en størrelse, som alle i den resterende flok kunne håndtere og overse og føle, at det var deres raket. Den anden Peter, som jeg refererer til, har bare en dygtig udviklingschef til konstant at hive i håndbremsen og sørge for, at der kommer producerbare og pålidelige produkter ud af hans vilde idéer. Det fungerer tilsyneladende fint.

 • 5
 • 11

Delta-H er -55 kJ/mol.

I forhold til hvad?

Det kan jo heller ikke være særlig optimalt at slæbe adskillige ton vand med sig, fordampe det og varme dampen op med det ene formål at reducere udblæsningstemperaturen, så jet vanes i grafit eller wolframlegeringer (ikke kobber!) kan holde. Ifølge Peter er en H2O2 hybrid ganske potent. Den kan måske ikke bringe noget i orbit, men den kan formodentlig bringe en person op i 100 km højde, og alt andet er alligevel urealistisk med de midler, CS råder over.

 • 3
 • 9

Det skulle glæde mig, hvis du og Peter kunne få et samarbejde i fælles værksted.

Jeg ville ikke have noget mod at arbejde sammen med Peter; men for det første bor vi alt for langt fra hinanden, og for det andet har jeg ikke tid til at lave ting til et sådant projekt i en standard, som jeg vil sætte mit navn under. Jeg er perfektionist, og hvis der oven i købet er liv på spil, ville jeg nok ende i noget, der ligner space grade eller ialtfald SIL 3-4, og det er altså ikke noget, man lige laver på en eftermiddag eller to.

Jeg vil dog følge begge projekter med interesse fremover og se, om der ikke bliver et rumkapløb.

 • 4
 • 7

Jeg bruger et software værktøj til beregning af ISP, som funktion af kammertryk, drivmiddel kombination, tryk uden for, blandingsforhold mellem indgangsstoffer og meget andet.

Det rummer over 1000 forskellige substanser, som der kan fyres med, fra hydrazin til borhydrider over svovl, salpeter og trækul.

Programmet er oprindeligt fra 60érne, og har kørt på den tids "elektronhjerner"

Koden, der kører programmet er blevet åbnet, og det findes i dag som et excel ark. Det hedder Guipep, eller bare Pep.

Vi har ingen grund til at tro det regner galt.

Data, på faktiske motordesigns understøtter dets resultater 100 %.

LOX giver med næsten alt den højeste ISP, men husk at mange ting spiller ind. Den samlede kombinations densitet er f.eks. afgørende, for det bestemmer hvor meget drivmiddel der kan medføres.

Kombinationer af H2O2 80 - 85 % og RP-1 ( altså groft sagt petroleum ) har en ISP på 260 - 280 mod 299 for LOX / RP-1, men da densiteten er 25 % højere, kan man have mere med. ( @ Pc = 1000 psi / sea level )

Analyser viser at f.eks. et øvre trin med H2O2 / RP-1 vil have højere delta V end LOX / RP-1.

Men - vigtigere er det at stadset er opbevarligt, uden at være lige så grimt at håndtere som N2O4 eller HNO3.

Da det samtidig er energetisk...så kan man bruge det i hybrider.

Der er ingen bedste drivmiddel. Hvis CS lykkes med pumpen, og styring, kan CS flyve hurtige og højere end med alt andet på LOX / ethanol eller RP-1 som space X. Men det kræver en meget effektiv organisation, og sådan en skal CS først udvikles til. At gøre det som amatør er svært. Jeg troede det var teknik, men det er samarbejdet der er det vanskeligste. Ikke bare for knaldperler som jeg. Jeg har mange mange gange ydet psykologisk krisehjælp til CSere der var klar til at gå, men med hiv og sving blev. Der har været voldsomme spændinger mellem forskellige opfattelser af deadlines, pligt og lyst, ansvar og bare personer som var inkompatible.

Hvad laver en mission planner i CS ? Jo, han får f.eks. PAX planen til at gå op så inkompatible personer ikke ender i samme lille gummibåd på søen.

Det er realiteter som rammer selv de bedste. At CS har magtet det vidner ikke mindst om von B´s evner som Flight.

CS er så absolut også et socialt eksperiment.

S-røret med søgang, engine controleren monteret på selve motoren, dårlig udnyttelse af pladsen, kun en tryksensor, en tryksensor til manøvreluft som nok var istaleret, men ikke kunne afløses fordi den ikke var skrevet ind i softwaren...er alt samme ting en system ingeniør ville rydde op i og få planlagt ordentligt inden der bygges. Det er den vej CS skal, hvis en så optimeret og kompleks raket skal lykkes.

Der er absolut ikke noget til hinder for at flyve højt og hurtigt på en H2O2 hybrid, og med et "clean sheet of paper" og beskedne ressourcer ( f.eks. ingen Flemming Guido ) skal der tænkes smart.

Jeg er tvunget til at tænke anderledes, fordi de ressourcer ikke er med mig. Til gengæld skal jeg kun holde styr på en meget enklere raket.

CS har arvet min drømme måne raket, og jeg vil elske at se dem lykkes. Jeg glæder mig til at se tests fra tilskuerpladserne, for det bliver spændende som bar h....

Det er også en spændende øvelse at prøve den simple ind til benet model.

Så jeg bikser lidt med den kombination, og vi får det sjovt imens er jeg sikker på. Mere om dette i fremtidige blogs. Og jo - der skal også leges med andre ting som Dr. Hugo Eckener og Fritz Opel ville nikke genkendende til.

Det bedste ved alt dette er at parterne er kommet ud af noget der var blevet et ulykkeligt ægteskab. For nørderne i dette land får mere at deltage i, debattere og vågne op til på en kedelig dag.

Fedt !

Peter Madsen

 • 12
 • 2

Nu er jeg jo hverken CS'er eller CSS'er, da jeg, selvom jeg meget gerne ville, har erkendt at der kun er plads til at dyrke et vist antal drømme i ét liv, så i kan jo tage følgende "kollektive skideballe" til efterretning, I den grad det selv passer jer.

Endvidere skal den ses i lyset af at det jeg mener I alle (CS, CSS, PM og KvB) fortjener en kæmpe ros for alt hvad I har opnået, uanset hvad der sker fremover.

... men skideballen gælder altså jer alle:

Da jeg læste PM's indlæg, som jeg citerede lidt højere oppe, stod det pludselig 100% klart hvad problemet er. Hverken mere eller mindre.

PM beskriver det meget klart.

 • For at kunne udføre 10 minutters arbejde, skal der først investeres 30 minutter i at reetablere arbejdspladsen og finde værktøjet.

Det er lige præcis spild af 75% af jeres allervigtigste ressource - nemlig jeres sparsomme tid og kræfter, og i værste fald jeres motivation!

Jeg er muligvis selv en ildsjæl i visse henseender, men jeg er bestemt ingen primadonna. Alligevel kan jeg sagtens se mig selv udtrykke samme frustration som den jeg kan forstå mange CS'ere har oplevet fra PM's side - for han oplever jo hver dag at den drøm han har investeret ALT i, sandsynligvis aldrig lader sig realisere, pga dette eklatante ressourcespild.

Jeg kan så også forstå på PM's efterfølgende indlæg, at det i mindst ligeså høj grad er ham selv der roder, som alle andre.

... men det bliver frustrationen jo ikke mindre af !!!

Selvom jeg tror I allerede ved det, så vil jeg gerne understrege for den resterende del af CS, at hvis I ikke starter med at få 100% styr på denne del, så glem ALT om at opnå de store mål i drømmer om i fremtiden.

Jeg er selv et rodehoved af natur, men jeg lærte på den hårde måde, gennem mine år i motorsporten, at ligeså snart to eller flere mennesker skal arbejde effektivt sammen, så er orden alfa omega for præstationen.

Jeg håber da ikke der ser ud på Vostok som der ser ud på jeres raketværksted. Forestil jer lige at komme mosende ind i havnen - gashåndtaget er brækket af og smidt væk - og det tager 30 minutter at finde 2 anvendelige fortøjninger!

Trods skibe og andet andet I har investeret i, så er jeres raketværksted jeres absolut største og vigtigste værdi, da det primært er her drømmene realiseres - så hvorfor ikke behandle det som den værdi det er?

Stod det til mig, skulle det ikke bare være ordentligt, det skulle også se godt ud, så I der bruger det ligefrem kan være stolte af det, og synes det er lækkert at arbejde der.

For for alvor at forstå hvad det betyder, kan jeg anbefale jer en udflugt til gokartbanen på Amager på én af de større løbsdage. Kig ind til de forskellige teams i teltene, og se hvordan de organiserer og indretter sig, i disse trange og primitive vilkår, under disse hektiske og stærkt konkurrenceprægede begivenheder.

Ligger de og roder med tingene på pressenningsgulvet eller sågar på den bare jord, og ligger motorer, hjul, køredragte og værktøj i bunker langs teltvæggene?

Eller har de etableret mobile arbejdspladser med værktøjsskabe og vogne, hvori der ligger præcis det værktøj og de remedier der skal bruges - hverken mere eller mindre - og alt ligger på deres respektive pladser og er RENT og I PERFEKT STAND.

Står tingene endda i snorlige rækker? Er der måske endda mærket af på gulvet, hvor vogne og skabe skal stå?

Ligner det ligefrem et Formel-1 værksted, hvor der er hængt tavler med sponsorreklamer og portræt af Gokart-køreren op på væggen over arbejdspladsen?

I finder formentligt alle kategorier, og kan så vurdere hvilken kategori I selv hører hjemme i.

Derefter er det bare at gå ud og se hvilke teams der præsterer bedst i løbet.

Hvem tror I selv på? ;-)

Er det dem, hvis kører har en 100% konkurrenceklar gokart klar til hver træningssession og heat, og derfor kun behøver at fokusere på at komme hurtigst muligt rundt på banen - fordi mekanikererne altid kan finde en ren og skarp bidetang, på max 3 sekunder i blinde?

Eller er det ham der misser en træningssession, fordi karten ikke var klar, og møder stresset og frustreret op til startstregen, i sidste sekund - fordi mekanikeren ikke lige kunne finde den rustne bidetang i papkassen sammen med gamle kæder, nederst i bunken under dæk og vådt regntøj?

Som sagt er det ikke ordensduksen, der taler her, for jeg er desværre selv det værste rodehoved af natur - men erfarede derfor også på den hårde måde, at hvis ikke jeg fik styr på dette, så var al den tid og alle de penge min søn og jeg brugte på de europæiske gokartbaner - spildt!

Vi havde derfor mindst ligeså stor fokus på vores værksted og grej, som vi havde på præstationerne på banen, da det var en ubestridelig selvfølge, at disse to ting hang ganske nøje sammen.

Vi bestræbte os derfor ikke bare på at der skulle være orden i værkstedet - nej, det skulle fand'me ligefrem se godt ud - og sågar dufte godt - helst bedre end konkurrenternes.

Et lækkert sted at være! Kreativt og inspirerende! Et sted vi er stolte over at vise frem!

 • ikke mindst fordi det også fortæller andre noget om hvor meget vi selv tror på det!!!

Det bedste - og værste - vi opnåde i gokart, var en bronzemedalje ved europamesterskabet i Intercontinental A i Italien 2003 - som vi efterfølgende blev frataget, fordi vi ikke havde homologeringen på vores bremseskive på plads!

Ja - djævlen bor i detaljen - i raketbranchen såvel som i motorsporten!

Helt så konkurrencepræget og præstationskrævende er det (heldigvis) ikke på min daglige arbejdsplads, for det holder man ikke til gennem et helt arbejdsliv.

Her har jeg mit eget arbejds(skrive)bord med arbejdsstation og kommode, som jeg roder på som det passer mig, da det kun er mig selv der må bruge det. Her hersker der orden i kaos.

Derudover deler jeg et højspændingslab sammen med to andre ingeniører og et par elektrikere.

I labbet har alting sine faste pladser, og vi har en fælles aftale om at vi ALTID efterlader bordene ryddede, gulvet fejet og værktøjet rengjort og på deres faste pladser.

Ellers fungerer det bare ikke! - og hvis der roder som PM beskriver, så ville labbet simpelthen være livsfarligt at gå ind på!

Det hænder selvfølgelig for os alle at vi glemmer at lægge noget på plads. Det kan ske for alle, men vi er så også indforstået med at være genstand for offentlig mobning eller decideret skideballe dagen efter!

Kære venner - I ved at I ikke kan nå jeres mål uden hinanden, jeres fælles arbejdsindsats og tætte samarbejde.

... dette lader sig bare ikke gøre, uden i starter med at sætte sådanne fælles regler omkring værkstedet - og OVERHOLDER dem!

Med disse ord håber jeg så inderligt I når jeres mål! Jeg kniber en tåre, når det sker! ;-)

De bedste hilsner,

Søren Lund

 • 15
 • 1

@Kandstrup Så vidt jeg kan gennemskue, så er det væsentligste formål med de 25% vand i spritten at køle dysen og brændkammeret - ikke jet vanes.

 • 2
 • 0

http://www.youtube.com/watch?v=yW5X8dhxA_8 ( husk at bruge copy paste, eller virker linket ikke )

Et tip er at vælge "Share" sektionen under video titel på youtube siden og kopier/indsæt dette link. For det virker nemlig godt, selv på ing.dk!

Nogle gange skal man dog kæmpe lidt hvis der er playlists eller lignende med i url'en for den video man er ved at se.

Nuvel, Peters videoforslag på kort form: http://youtu.be/yW5X8dhxA_8

 • 2
 • 1

Delta-H er -55 kJ/mol.

Do your math.

Det er ikke et særlig godt svar. Kanstrup har jo ret i at det er den samlede energi der er vigtig og ikke bare den energi der frigives ved at spalte H2O2. Hvad får du ud af at køre med 100% ethanol og 80% H2O2 i forhold til LOX og vodka? Forøvrigt tror jeg også de -55 kJ/mol er forkert. You do your math!

 • 1
 • 3

Peter M's nye projekt og det K von B har gang i med Locheed Martin lyder rigtig spændende.

CS skal nok komme oven på igen.

Jeg vil gerne støtte med en bankoverførsel (billigst) en gang om måneden. Der er tale om et lille beløb, og jeg vil ikke være medlem. Bare tag de donerede penge og brug dem til CS aktiviteter.

Hvordan gøres det nemmest muligt? Svar fra kassereren ønskes.

 • 2
 • 0

@Kandstrup Så vidt jeg kan gennemskue, så er det væsentligste formål med de 25% vand i spritten at køle dysen og brændkammeret - ikke jet vanes.

Dysen og brændkammeret kunne formodentlig godt køles med LOX, som vist også var det man gjorde på V2; men problemet med jet-vanes er, at godt nok stiger varmekapaciteten med 3. potens af størrelsen, men det redder dem kun de første sekunder. Derefter kommer problemet - den varmeoptagende overflade stiger med 2. potens, men varmeledningsevnen kun med 1. potens, da den er et areal divideret med en afstand. Det betyder, at uanset hvad man gør, kan man få meget vanskelig ved at forhindre smeltning, når størrelsen skaleres op. Den eneste måde kan være at bruge jet-vanes i et materiale med tilstrækkelig højt smeltepunkt og så holde temperaturen derunder med tilstrækkelig vand, som man så skal ofre energi på at slæbe med og fordampe. Selv om kobber fungerede fint i små størrelser og med en ordentlig klods i siden, er der ingen garanti for, at dette design fungerer i HEAT 1600 størrelse, så det er lidt af en gambling at satse på det med mindre man har adgang til wolfram legeringer; men alt det har jeg jo påpeget for længst.

 • 8
 • 6

Et tip er at vælge "Share" sektionen under video titel på youtube siden og kopier/indsæt dette link. For det virker nemlig godt, selv på ing.dk!

Hvis man trykker på det udemærkede lille spørgsmålsteg over inputboksen, hvor der står "Hjælp til formattering", står der hvordan man laver et link. På den måde kan man bare putte youtube ind i et link, og så virker det altid - som sådan her

http://www.youtube.com/watch?v=yW5X8dhxA_8

 • 3
 • 0

Selv om kobber fungerede fint i små størrelser og med en ordentlig klods i siden, er der ingen garanti for, at dette design fungerer i HEAT 1600 størrelse,

Der er ingen garanti for noget. Heller ikke for, at de holder til hele 2Xs burn.

 • 6
 • 1

Kan vi nu ikke bruge de der thumbs ups'n'downs lidt fornuftigt? Kanstrups sidste indlæg var sobert og indeholdt fornuftige betragtninger. Det havde næppe fået thumbs down hvis det havde været enhver anden som havde skrevet nøjagtig de samme ord.

Vi undergraver CS hvis vi bedømmer et indlæg ud fra forfatterens navn frem for indlæggets indhold, for så vil sådanne kritiske stemmer forsvinde. Og så bliver det netop et ryg-klapper-forum og CS vil gå glip af muligvis vigtig kritik/forslag/anskuelser/ideér/spørgsmål osv. Vi bliver nød til at tro på at CS selv kan forholde sig til de inputs debatten bidrager med!

Jeg har godt forstået at Hr. Kanstrups facon pisser mange af, men manden er (i mine øjne) både intelligent, har stor faglig viden og villig til at bruge en del tid på at gennemtænke relevante scenarier.

Man kan være uenig med Hr. Kanstrup, og det er der mange der er, men lad os i det mindste være enige om at vi går efter bolden, ikke manden.

 • 19
 • 4

Skriver faktisk ret godt og interessant men bliver høvlet ned. Meget ærgeligt for jeg kunne godt tænke mig at se hvad der ville komme ud af at diskutere de problemstillinger han nævner.

 • 6
 • 3

Gud fader du taler som du har forstand til. Jeg synes det er symptomatisk at vi alle skal vænne os til Peter - måske burde det være omvendt ? Vi er immervæk 20+ mennesker der har forsøgt i årevis.

Dette er sagt af en person som Peter har bragt med ind i CS og en som holder utroligt meget af Peter. Jeg er ked af her vi er kommet til, men jeg kan dælme se det er det bedste for alle parter. Peter var endt i en situation hvor han ikke var glad og manglede motivation. Noget af dette er de personlige ting der er vendt til døde.

Jeg har et mantra - der er altid i alle sammenhænge 1/3 del af det du laver der er røvsygt. Det gælder arbejde og hobby. Du skal igennem dette for at have det sjovt. Når det stiger over 1/3, så skal du til at revurdere. Når det 1/2 så skal du skifte græsgange. Det er simpelthen her vi er nået til.

Det er ikke et spørgsmål om at Peter skal blive i CS og lave hybrider igen. Der blev valgt teknologi og nu vil resten af CS godt udforske denne teknologi. Vi har valgt en bi liguid motor fordi vi ikke har lyst til at slås med de problemer store hybrider har. Vi vælger at der skal videnskabelig instrumentering på, at der skal computere til at styre - det ønsker Peter ikke længere. Så istedet for at forstyrre projektet med for store sideprojekter med tvivlsomt udbytte (udover for sjov faktoren), så tager CS og Peter konsekvensen og skilles. Længere er den ikke.

/Morten

 • 20
 • 0

Kanstrup:

Jeg ville ikke have noget mod at arbejde sammen med Peter ...

Det er klart. I har jo også mødt hinanden på Herningmessen.

.. men for det første bor vi alt for langt fra hinanden ...

En komfortabel undskyldning at have.

... og for det andet har jeg ikke tid til at lave ting til et sådant projekt i en standard, som jeg vil sætte mit navn under. Jeg er perfektionist, og hvis der oven i købet er liv på spil, ville jeg nok ende i noget, der ligner space grade eller ialtfald SIL 3-4,

Netop. Du har ikke forstået præmissen for vores projekt.

 • 16
 • 1

Mikkel Møller:

[quoteSkriver faktisk ret godt og interessant men bliver høvlet ned. Meget ærgeligt for jeg kunne godt tænke mig at se hvad der ville komme ud af at diskutere de problemstillinger han nævner. [/quote]

Så gå tilbage i tiden. Vi har brugt masser af ressourcer på at svare ham gennem årene. Han kommer ikke med noget som helst nyt. Han anerkender ikke, at CS kan vælge andre end hans veje - eller projektet som sådan. Mærkeligt at han bliver ved at interessere sig for det.

 • 18
 • 2

Jeg synes der er et vigtig spørgsmål, som ikke synes besvaret. Klare mål er jo vigtige - og målet med CS var jo at sende Peter Madsen 100 km.op i luften og få ham sikkert ned igen.

Nu har Peter forladt CS.

Hvem indtager sædet i kapslen?

 • 0
 • 0

Jer ingen grund til andet end at pladsen forbliver åben til Peter hvis det skulle komme så langt at drømmen kunne indfries.

 • 0
 • 0

Jeg troede faktisk, at CS havde en dedikeret mand til at holde styr på værkstedet og værktøjet.

Det er ikke en mand der skal rende og rydder op efter andre, men en man kan gå til, hvis man har spørgsmål til værktøjet, hvis man er ny, eller holder øje med om der nu er nok boremaskiner, om der mangler consumables, arrangerer arbejdsborde med strøm, lys, osv., om alle borebits er på deres plads, sørger for anskaffelse af nyt værktøj og fjernelse af gammelt/ødelagt værktøj og holder budget for værkstedet.

Det kan godt være det koster lidt at have sådan en mand gående, men hvis resultatet er at hver værkstedbruger i gennemsnit sparer en time hver dag i værkstedet, tror jeg det giver rigtigt meget igen.

Mindre end det ville være fuldstændigt uacceptabelt i mine øjne til arbejde i et værksted, hvor der går mange mennesker.

 • 4
 • 1

Dette er sagt af en person som Peter har bragt med ind i CS og en som holder utroligt meget af Peter. Jeg er ked af her vi er kommet til, men jeg kan dælme se det er det bedste for alle parter

Det lyder som en ældre kone hvor manden er løbet med en yngre model. Iht Peters skriverier har Peter åbenbart ikke været mere deprimeret end, at han har kunnet udarbejde en forretningsplan, arbejde på sin personlige ejendom og starte pakningen. Jeg er udmærket klar over at CS' bestyrelse har foretaget sig mange ting, men måske er det på tide at erkende fakta og begynde at tænke på fremtiden.

 • 2
 • 11

Kanstrup: Jeg ville ikke have noget mod at arbejde sammen med Peter ...

          Det er klart. I har jo også mødt hinanden på Herningmessen. 

Ja, hvor jeg så ham knække et USB modem i arrigskab over ikke at kunne sende et netop skrevet indlæg!

Jeg har set hans temperament, men alligevel ville jeg ikke være så bange for at give det en chance.

.. men for det første bor vi alt for langt fra hinanden ...

          En komfortabel undskyldning at have. 

Ja, det må du jo selv vide, for det er jo netop én af begrundelserne for, at du ikke selv kommer så tit i HAB! Det er klart, at når man bor i midtjylland, kommer man ikke lige forbi HAB engang om ugen.

... og for det andet har jeg ikke tid til at lave ting til et sådant projekt i en standard, som jeg vil sætte mit navn under. Jeg er perfektionist, og hvis der oven i købet er liv på spil, ville jeg nok ende i noget, der ligner space grade eller ialtfald SIL 3-4,

          Netop. Du har ikke forstået præmissen for vores projekt. 

Jo, det er lige netop det, jeg har. Hvis I kunne finde ud af at lave tingene simpelt, innovativt og enkelt, var der måske tid til at gøre de få ting, der bliver tilbage, ordentligt. I stedet kaster I jer ud i et projekt på størrelse med Space X's Falcon 1 og tror, at I kan magte det, når I ikke engang kan få en simpel omdrejningstæller til at virke på en sommersøndag eller huske at tømme et rør for vand, som I selv har fyldt i. Space X har over 3000 fuldtidsansatte, og Wernher Von Braun udskrev bare det antal "frivillige", som han havde behov for, og ingen af disse turde yde andet end deres aller bedste!

Efter Peters sidste hjertesuk omkring rodet i HAB begynder jeg mere og mere at forstå ham. Der kunne jo faktisk være en årsag til hans frustrationer! Jeg ved ikke, hvad vej Peter ønsker at gå, om han endelig indser, at innovative løsninger i stedet for blind copy-paste måske ikke er så tosset, om det ender i et rumkapløb, og om jeg nogensinde får mere/nogen fritid; men jeg har faktisk lige netop alle de kompetancer, som Peter mangler. Jeg er elektromekanikingeniør med speciale i procesautomation, og jeg er licenceret radioamatør med A-licens, så I kunne godt få konkurrence ;-)

 • 7
 • 15

@Henrik Jensen - deprimeret?? - Det der er faktum i denne sag er at Peter har mistet interessen for projektet! Det er blevet for stort for ham og han kan ikke trives med ikke at kunne tage en dag af gangen og arbejde med det han nu har lyst til. Det har været en kilde til stor frustration for alle længe og den beslutning der nu er taget er i den grad til alles bedste. Peter kan få sit eget værksted og eksperimentere. Med luftballoner, peroxid og flødeost hvis det er det han har lyst til. CS kan så fortsætte målrettet i det spor vi har lagt: at få 2X i luften, bygge flere store væskemotorer, færdigudvikle turbopumper og en computerplatform der er standardiseret og gennemprøvet.

Vi er langt med det hele allerede. Det der ligger foran os er benhårdt arbejde og masser af tests. Det har Madsen ikke lyst til at deltage i, bla fordi det kræver at mange personer er involveret og langtidsplanlægning.

I forhold til bloggen er det vigtigt at huske at den altid har beskrevet CS gennem Peters øjne. Og med 50 par øjne i alt er der meget som et enkelt par ikke ser :-)

Bloggen vil blive genoptaget allerede fra tirsdag og vi har sat et hold fra de forskellige afdelinger der vil skrive på skift. Vi vil så vidt muligt lave opdateringer fra værkstedet et par gange om ugen eller mere - krydret med teknikbaskere om forskellige emner. Der er masser af historier der kan fortælles om alt det der foregår i HAB.

Det vil formodentlig bliver sådan at de fleste blogs starter på dansk og relevante af dem vil herefter bliver oversat og lagt på sitet - til glæde for vores udenlandske publikum.

@Diverse - vedr. Rod og arbejdsvilkår i HAB: Først må jeg på alles vegne beklage at vi ikke har haft tid til at rydde Peters arbejdsbord. Det er selvfølgelig ikke i orden at vi 10-15 mand bruger 50-100 timer om ugen hver på at gøre klar til den største test nogensinde og samtidig flytter alt fra den gamle hangar + rydder udenomsarealer og tømmer 4 20 fods containere. Og da slet ikke når Peter nu interesserer sig for noget andet og helt har valgt at melde sig ud af flytningen - da han jo alligevel ikke ved hvor ting skal være...

Når det er sagt - så står det højt på vores ønskeliste at have en mand der kan gå i værkstedet i dagtimerne og holde styr på ting. Økonomien er blot ikke til det pt. Men vi arbejder på en løsning. Vi har i øvrigt netop af en hengiven fan fået lov at købe en gaffeltruck samt pallereoler til 48 paller til en meget favorabel pris. Det bliver skønt at få sat skik på det nye værksted!

Bestyrelsen har møde i eftermiddag hvor vi regner med at få sat en dato på den næste 2X test, samt få sat navne på de forskellige udviklingsområder. Jeg kan afsløre at vi har tilsagn fra en erfaren turbopumpemand og at tests i den afdeling snart vil rulle igen :)

Jeg vil i mellemtiden henlede opmærksomheden på et fremragende indlæg som Alex netop har begået om videodownlinket på HEAT2X: http://copsub.com/blog/rocketcam-1/

Ad astra!

\Wilson

 • 23
 • 1

Jeg ved ikke, hvad vej Peter ønsker at gå, om han endelig indser, at innovative løsninger i stedet for blind copy-paste måske ikke er så tosset, om det ender i et rumkapløb, og om jeg nogensinde får mere/nogen fritid; men jeg har faktisk lige netop alle de kompetancer, som Peter mangler. Jeg er elektromekanikingeniør med speciale i procesautomation, og jeg er licenceret radioamatør med A-licens, så I kunne godt få konkurrence ;-)

Seriøst så kunne det være spændende med jer to i et parløb og muligvis kunne det faktisk virke fordi i opholder jer flere 100km fra hinanden og i kunne arbejde selvstændig på hver jeres del. Skulle i fysisk dele værksted, ville jeg ud fra det jeg har set her på ing, ikke forvente et samarbejde på over 1 måned, men der kunne nok komme noget rigtig godt tv ud af det ;-)

Mht rodet i HAB så forstår jeg godt det er et issue og det skal der gøres noget ved. Lige nu har folk arbejdet som sindsyge for at få en test klar samtidigt med at der skulle flyttes og det har måske ikke været den bedste kombination (men som jeg forstår det nødvendigt for at ramme et vindue hvor man ikke blæste skæget af Conchita Wurst eller ristede en Copenhell deltager der stod og pissede op af VTC-3). Jeg kunne også forestille mig at den orden Peter kræver er Peters orden. Altså at bidetangen med det gule håndtag skal ligge i den røde værktøjskasse sammen med 2 stk 13 fastnøgler. En orden som måske er oplagt for Peter, men som måske ikke er helt så oplagt for den nye CS'er. PS: Når i finder den helt skudsikre måde at mærke værktøj på så vil jeg gerne lige have et hint!

når I ikke engang kan få en simpel omdrejningstæller til at virke på en sommersøndag eller huske at tømme et rør for vand

Carsten jeg syntes du har mange gode synspunkter, men du har en lidt (for) kontant måde at fremføre dem på og nogle bliver måske fremført lidt for ofte og nogle er måske ikke helt retfærdige. Ved ikke hvad det er for en omdrejningstæller, men formoder det må være noget med en turbine. Uanset hvad så er jeg helt sikker på CS kan få en omdrejningstæller til at virke, men derfor betyder det jo ikke at de ikke kan komme ud for at de har glemt at skrue en ledning på (eller hvad der nu var gået galt). At de har glemt at tømme et rør og at det måske er bukket forkert er alle nok enige om. Det rør var så lige den del der fik det til at gå galt, men jeg kan jo spørge dig om du aldrig tager fejl? Hvis vi tager rumdelen og tage fejl kan vi jo sige at NASA og underleverandører var total inkompetente i forbindelse med Apollo 13. De havde en ilttank med et elektrisk varmelegeme og og en termoswitch. Termoswitchen var valgt til en for lav spænding (designændring undervejs så oprindelig var den fin). Termoswitchen var en ekstra sikkerheds funktion som aldrig ville blive brugt under normale forhold, men fordi de på et tidspunkt "tabte tanken" røg der en slange/rør af som kun blev brugt når tanken skulle drænes efter en test. Den fejl valgte man at se bort fra og for at tømme den satte man så bare i stedet strøm på varmelegemet og ventede til alt LOX var fordampet. Problemet var jo så bare at termoswitchen svejste sig sammen pga den ikke kunne tåle den strøm/spænding som løb igennem den. De holdte dog et vågent øje med temperaturen under tømning og den blev tilsyneladende aldrig for varm (de havde bare glemt at måleren ikke kunne måle så høj en temperatur at det var defineret til at være for varmt). Carsten mener du så ikke også at NASA var totalt inkompetente? 1: De tabte tanken (godt nok kun et par cm) 2: De ignorerede at der var noget der ikke virkede (slange / rør til tømning) 3: De havde en forkert komponent i tanken 4: De tænkte ikke over at måleren ikke kunne måle over en vis temperatur 5: De tænkte ikke over at det dog var underlig at temperaturen under tømning stabiliserede sig præcist på en bestemt værdi

Det lyder super godt at der kommer en erfaren turbopumpemand ind i projektet. Den del glæder jeg mig enormt til der kommer noget mere info om.

 • 11
 • 1

@Benny:

Jeg kunne også forestille mig at den orden Peter kræver er Peters orden. Altså at bidetangen med det gule håndtag skal ligge i den røde værktøjskasse sammen med 2 stk 13 fastnøgler. En orden som måske er oplagt for Peter, men som måske ikke er helt så oplagt for den nye CS'er.

Intet kunne være mere forkert. Peter roder præcis lige så meget som vi andre dødelige - Peters orden er at den bidetang han lagde på gulvet for 3 uger siden skal ligge på det samme sted når han måske skal bruge den. Og han forbeholder sig naturligvis ret til at råbe af alle hvis den ikke gør det. Også hvis den er lagt på plads :)

Det handler ikke om rod - men om evnen til at arbejde sammen med mange mennesker -og alt hvad det indebærer. (Jo det handler også lidt om rod - men vi er som minimum lige gode om det :) )

\Wilson

 • 13
 • 0

Ved ikke hvad det er for en omdrejningstæller, men formoder det må være noget med en turbine.

Det var det nemlig, og der er talrige lignende eksempler. F.eks. er fejlhyppigheden på oppustning af pilatesbaloner 75% (50% i Lindø forsøget og 100% ved LES testen). Det er bare ikke godt nok, hvis målet er en bemandet raket i Falcon 1 størrelse med hundredevis af mission kritiske komponenter. Men bliv bare ved med at klappe hinanden på skuldrene.

Carsten mener du så ikke også at NASA var totalt inkompetente? 1: De tabte tanken (godt nok kun et par cm) 2: De ignorerede at der var noget der ikke virkede (slange / rør til tømning) 3: De havde en forkert komponent i tanken 4: De tænkte ikke over at måleren ikke kunne måle over en vis temperatur 5: De tænkte ikke over at det dog var underlig at temperaturen under tømning stabiliserede sig præcist på en bestemt værdi

NASA's ledelse - som mange andre ledelser (Scandinavian Star etc.) - tog nogle gevaldige chancer engang imellem. Til gengæld er det det rumfirma, der til dato har lavet langt de mest spektakulære stunts, så inkompetente, det er de ikke.

 • 2
 • 13

NASA's ledelse - som mange andre ledelser (Scandinavian Star etc.) - tog nogle gevaldige chancer engang imellem. Til gengæld er det det rumfirma, der til dato har lavet langt de mest spektakulære stunts, så inkompetente, det er de ikke.

Dit argument i denne sammenhæng kunne lige så godt have været: "When luck becomes consistent we call it skill" ;)

 • 13
 • 2

Vi laver ikke andet ! Tiden står ikke stille. I denne weekend flyttes det sidste så vores lejede containere kan afhentes, der arbejdes på HEAT 2X så vi kan teste snart (på trods af Copenhell har spærret adgangen til teststanden), der laves nyt netværk i værkstedet og det omkringliggende område så der kan streames og vi kan arbejde.

Måske netop det faktum at Peter har tid til en "forretningsplan" er et godt tegn på at vi andre har lavet det tunge, mens Peter har lavet andre ting.

Vi har allerede, som jeg tidligere skrev, en meget klar holdning til hvad vi skal. Hvordan vi gør det diskuteres og derefter deles det med verden. Det er nu engang den måde man gør det i en forening, selv en så speciel som CS. Som før skrevet - glæd jer, der skal arbejdes med raketter i stor stil :)

/Morten

 • 16
 • 0

Dit argument i denne sammenhæng kunne lige så godt have været: "When luck becomes consistent we call it skill" ;)

Det har altså intet med held at gøre, når man i første forsøg sænker en rower (Curiosity) ned på Mars i nogle wirer og får stort set det hele til at virke 100%. Man må bøje sig dybt i støvet med så mange tusinde fejlmuligheder, som hver især kunne have sat en definitiv stopper for projektet. Peter har godt nok kaldt NASA en papirtiger; men hvis det er det, der skal til for at gennemføre noget sådant, skulle CS måske overveje at gå bare et lille skridt i den retning?

 • 4
 • 10

@Kanstrup .. Jeg bøjer mig dybt i støvet for NASA og det de kan. Jeg fandt blot din argumentation lidt pudsig :)

Og vi er ganske enige - når kompleksiteten stiger skal der et vist minimum af procedurer til for at lykkedes. Vores kunst bliver så at holde niveauet af bureaukrati så lavt som praktisk muligt.

 • 6
 • 1

@Henrik - hvad er det for en indikation du savner fra bestyrelsen? (Bestyrelsen som Morten i øvrigt er en del af :) )

 • 5
 • 1

@Henrik:

For lidt over et døgn siden skrev formanden:

Den senere tids uro har for stor del bundet i at Peter flere gange har givet udtryk for at have mistet interessen for projektet. Peter er en ildsjæl der har behov for mindre projekter han selv kan overskue.

På mødet bekræftede Peter Madsen sin intention om at udmeldt sig af CS, med henblik på at leje eget værksted hvor han kan lave små projekter og har for nuværende plan om at lave et TV program der følger hans eksperimenter med alt muligt mellem himmel og jord.

På mødet aftalte vi at holde udmeldelsen internt nogle dage, for at afslutte nogle projekter i god ro og orden og få tid til at aftale detaljerne i bodelingen. Eftersom Peter nu har meldt ud alligevel, følger hermed en udmelding fra bestyrelsen på CS vegne.

Vores intention er er fortsætte arbejdet i CS med uformindsket styrke. Det er vores håb at de nøglepersoner der har meldt sig ud siden årsskiftet vil vende tilbage. Vi har allerede positive tilbagemeldinger fra flere.

Bestyrelsen forventer at melde en nu dato ud for test af HEAT2X senest tirsdag. Testen forventes afholdt ultimo Juni eller primo Juli.

Vi håber naturligvis at alle vil støtte os fremadrettet – bestyrelsen vil snarest komme med en strategi og plan for fremtiden.

Vi ville vente med at lave en samlet udmelding indtil alt var på plads så vi kunne være helt klare i spyttet omkring hvad skal ske i de kommende uger og fremadrettet. Denne aftale valgte PM at ignorere. Som jeg tidligere har skrevet samles bestyrelsen igen om en times tid for at lave en detaljeret plan.

I forhold til vores indkomstgrundlag er det for stor del de penge der indsamles fra CSS hvilket pt. beløber sig til i omegnen af 90K om måneden. Dertil kommer løbende drypvise indtægter fra arrangementer og lign.

I forhold til ejendomsret: Jeg er ikke sikker på jeg forstår dit spm. Alt hvad vi har er foreningens ejendom jvf. vedtægterne. Ting som medlemmerne har købt for deres egne penge tilhører naturligvis hver enkelt - med mindre man har doneret genstanden til foreningen hvilket sker jævnligt. Peter har forespurgt om han kan frikøbe nogle ting af foreningen som vi muligvis ikke har brug for længere og det vil bestyrelsen tage stilling til senere idag.

Det er klart at vi mister Peters evne til meget hurtigt at gå fra tanke til handling, men jeg vurderer ikke at projektet som sådan vil blive sat tilbage på grund af manglende viden.

\Wilson

 • 20
 • 2

Min søn sagde engang; "Jeg hader at lede efter noget som jeg ikke selv har smidt væk". Jeg forstår ham til fulde, for vi er begge rodehoveder - set med andres øjne, men vi har hver vores helt private "orden" som ingen andre forstår, og derfor har vi også ret svært ved at samarbejde. Jeg fornemmer at det er det samme i HAB, bare i langt større skala + deciderede ordensmennesker som min far, som brugte langt mere tid på at rydde op og sætte på plads, end egentlig at lave noget.

Vi har aldrig prøvet, men jeg er ret sikker på, at hvis vi 3 generationer forsøgte at samarbejde om noget, så ville vi alle 3 blive pisseirriteret på hinanden på mindre end 6 uger. Ikke 6 år, og vi er endda i familie.

Holger Bech sagde storgrinende engang i et interview i hans egen lejlighed, at alt det her kaos er jo slet ikke mit, for kaos opstår helt af sig selv. Næ dér hvor der er orden er det mit, for det kræver en indsats. Han burde vel vide det som vores fornemste kaosteoretiker ? (Kig bag din computer/stereoanlæg - har du anbragt ledningerne sådan ? Næ, de har deres eget liv ;-)

Klart at når i er 20+ sikkert ret forskellige mennesker i samme værksted, så har i en kæmpeudfordring. En rationaliseringsekspert kunne nok ændre en del, men da målsætningen ikke er den samme som i en traditionel virksomhed, så er det nok tvivlsomt om det er den rette løsning, da det måske er en løsning som kun bringer jer hurtigere til målet, som så bare i mellemtiden har flyttet sig. De rationelt effektive skal have deres orden, og de kreative (som oftest er de værste rodehoveder) skal kunne have deres private udgave af orden i fred. Det har i jo været inde på i flere omgange og det er dælme ikke nemt at gennemføre.

På mine work-shops i ovnbygning, hvor 8-10 mennesker fra hele verden mødes i kun en uge, har jeg kun haft succes med een enkel grundregel: Læg alt værktøj tilbage nøjagtigt hvor du fandt det ! (Kun begrænset succes, for når det kommer ud i andet eller tredje led kan den første ikke længere huske hvor han fandt det, men trods alt virker det nogenlunde).

At have min egen private spand værktøj under en work-shop opgav jeg helt, da det hele en dag lå på gulvet, fordi der var en skulle bruge spanden :-0

Jeg forstår jeres kvababbelser i den grad alle til hobe. Jeg tænker det måske nok er sundt nok, at kvb har andet at lave nu, for jeg håber at i derved nu kan finde løsninger på problemerne i et mere ligeligt fællesskab, uden at have en "far" svævende over det hele.

Det er noget af et socialt eksperiment i (også) har gang i, og jeg håber ved gud at det lykkes. At samarbejde på tværs af alting om et fælles mål, som ikke handler om magt og vækst og højere tal på bundlinjen, er usædvanligt og særdeles ønskeligt og i sidste ende nok meget nødvendigt i en større sags tjeneste.

Ad astra, men bevar jordforbindelsen ;-) Lars (som ikke er medlem af noget som helst, men blander sig i alting;-)

 • 7
 • 0

Hej Peter

Hvis du tilfældigvis læser dette, så har du glemt din aftale med et TV hold der skal filme en dampgeneratortest kl 15 i dag den 9/6. Du er meget savnet - Ring til os eller kunden.

Mvh Morten CS Bestyrelse

 • 16
 • 0

Kanstrup:

Det er klart, at når man bor i midtjylland, kommer man ikke lige forbi HAB engang om ugen.

Hvad skulle I også i HAB? Jeg ville mene, at det var meget bedre, hvis Peter kom over i dit værksted. Så kunne han også vise dig, hvordan man holder fin orden i et værksted.

 • 13
 • 5

@Lars - der er vist mange mantraer om orden, kaos og rod.

Her er et, som jeg lige har rystet ud af ærmet:

Orden kan for kreative individer være en nødvendig byrde, for at nå et mål, mens det for ordensmennesker er målet i sig selv.

(håber ikke jeg fik fornærmet et par ordensmennesker der ;-)

Os, som ind imellem sætter os høje mål - ofte i trods overfor dem der påstår vi ikke kan (der findes vist en del af begge slags her i tråden) - er vist meget sjældent ordensmennesker af natur.

Vi har jo noget helt andet end orden i tankerne, når vi arbejder, og orden kommer typisk først i fokus, når roderiet gør det umuligt at komme videre.

Når kabelbundtet er strippet op, så forekommer det ikke naturligt at gå hen til tavlen og hænge bidetangen på sin plads. Den får lige lov at ligge på gulvet, så den er nem at nå, hvis vi skulle får brug for den igen.

... og før vi har set os om, så ligger hele kræmmeriet i en vold rund omkring os.

... og når man arbejder med høj motivation og stærk fokus, så bliver man jo helst ved til man segner, og så er der jo ikke lige overskud til at rydde det hele op og gøre rent, inden man går.

Næste dag har vi så fået en genial idé, som vi slet ikke kan vente med at komme igang med, så værktøjet får lige lov at ligge til vi vender tilbage ..... måneder efter!

Hvad enten det er mine bidetænger eller dine mureskeer vi taler om her, så er det faktisk rimeligt uproblematisk, så længe det er et énmandsforetagende vi har gang i.

Men forestil dig at du vågner op i nat, og har opdaget at masseovne i GW-størrelse er svaret på verdens energiudfordringer, og ved at du ikke får fred for dig selv, før du har bevist det for omverdenen.

... og samtidig ved at det ikke lader sig realisere uden en masse entusiastiske personer omkring dig, som er tilstede fordi de vil være en del af din fantastiske vision.

Her ved du jo (om ikke andet fordi du har læst ovenstående tråd) at du lynhurtigt bliver stoppet af den der "egen private orden" du taler om.

Det var det jeg selv måtte erkende, inden vi gik efter verdensmesterskaberne i gokart, så jeg indså simpelthen at jeg var nødt til at lære det, for at vi kunne komme videre.

Det er i øvrigt heller ikke så svært. Det er nogenlunde det samme som at huske at få bukserne på, inden man går ud om morgenen.

Det er jo heller ikke noget vi gør, fordi det at have bukser på er motiverende, men fordi vi trods alt har forstået det uhensigtsmæssige i at gå på arbejde uden bukser på.

Det eneste vi behøver at lære, er således at forstå hvor komplet uhensigtsmæssigt det er at vi selv og vore medspillere skal bruge unødvendig tid på at finde (og genetablere) værktøjet, og så huske dette, inden vi går fra arbejdet.

Selv jeg har kunnet lære det, så det kan både du, PM og resten af den danske raketindustri også lære at forstå.

Og når vi alle har lært det, så er det faktisk let at blive enige om, at det at efterlade værktøjet på gulvet, når man går, er nogenlunde ligeså kritisabelt som pisse i jordbærbedet, og vil blive påtalt derefter.

Og når alle har forstået det, så tager man selvfølgelig påtalen til efterretning, uden at blive fornærmet, for det hænder jo for os alle at vi pisser ved siden af.

Efter min bedste overbevisning, så er dette et must for at CS kan have en fremtid.

Det med at have en mand gående, der "sørger for" orden i værkstedet, er glimrende, såfremt hans opgave er at indrette og strukturere værkstedet, så det fungerer optimalt.

Men er det også hans pligt at rydde op efter andre, er det da den direkte vej til at skabe et hel hær af primadonnaer - hvilket selv sagt ikke er hensigtsmæssigt. ;-)

Det er og bliver derfor hver mands forbandede pligt at rydde op efter sig selv, og sørge for at det værktøj man har haft i hænderne er rent og i orden, og evt sørge for at det bliver behørigt repareret eller købt nyt, hvis det går i stykker mellem hænderne på én.

Det hører ganske enkelt med til den respekt man viser sine medspillere, at man ønsker at de skal have de bedst mulige arbejdsbetingelser, ligesom man selv ønsker.

Det er ligeså vigtigt, naturligt og fremmende, som når man går og fortæller hinanden "hold kæft hvor er vi gode", både i HAB og på ing.dk!

Bliv ved med det, drenge! ;-)

 • 8
 • 0

Lars Helbro:

Det er noget af et socialt eksperiment i (også) har gang i, og jeg håber ved gud at det lykkes.

Ja, det er det da. Hele CS projektet er ét stort eksperiment.

Problemet med rodet anses for væsentligt reduceret nu.

Dengang PM skubbede vonB ud, gav mange støtter udtryk for bekymring for, at projektet skulle kulsejle.

Nu har den anden af projektets initiativtagere, PM, fået lyst til at lave noget helt andet og har fritaget sig fra enhver forpligtelse overfor hidtidige støtter.

Så håber de tilbageværende CSere, som modsat vil forsøge at indfri ønskerne fra de mange, mange interesserede, på en vis goodwill og forståelse fra støtterne.

 • 22
 • 5

Niels Foldager skriver:

"Nu har den anden af projektets initiativtagere, PM, fået lyst til at lave noget helt andet og har fritaget sig fra enhver forpligtelse overfor hidtidige støtter"

Helt fuldkommen forkert.

Sådan forholder det sig på ingen måde. Jeg hæfter for alt hvad jeg har lovet og alt hvad jeg har gjort, og det vil følge mig fremover.

Jeg har gennem mit arbejde i CS, opnået en masse knowhow, og en masse erfaringer som er finansieret af ikke mindst de over 1000 støtte medlemmer og mange individuelle donorer. Dem står jeg i gæld til og jeg kan kun give tilbage ved at fortsætte i samme "branche" med samme mål.

Fra i morgen kan anstrengelserne følges i en ny blog på ingeniøren, som uden nogen forbehold kan tage læserne med hele vejen. Når noget sker, ved I det før nogen andre.

Jeg brækkende en finger da jeg borede i TM65´s topflagne...jeg skev en blog med titlen "AV" med min venstre pegefinger, inden jeg tog på skadestuen. I er som læsere inviteret med, hele vejen, på godt og ondt.

Ingen blankpoleret spin her, ingen hemmeligheder, det er live, det er online, det er interaktivt, det er her og nu når det sker.

Følg den nye blog.

For dælen, man kan da ikke skulle seks års arbejde ud med badevandet og bare tro den er fin !

CSerne er ikke forpligtet til noget, de kom og ville hjælpe, og har gjort det...men har ikke startet denne rejse endsige forpligtet sig til at afslutte den med splash down efter en 100 km tur ud i rummet.

At de har lyst til at forsøge på det, står helt for deres egen regning. Det kan ingen kræve af dem. De kom bare for at hjælpe til. De har gjort det fantastisk godt.

Jeg har ikke skiftet interesser, jeg er den samme Peter, men jeg kan ikke fungere i en konstruktion som CS, eller noget andet "foreningsvæsen" fordi jeg altså ser verden på den måde jeg nu gør. Det er et liv som indebærer at man er komittet på en total måde, som jeg ikke kan få andre til at forstå.

Jeg har boet under mit tegnebord på værkstedet, og i Nautilus under hendes bygning. Jeg har elsket det, levet i det og fordybet mig. Min første morgenmad med Sirid fik jeg i øverste kurv på Sputniks affyringsrampe. Jeg er i det, med det, om det, på det - komittet helt ind i knoglemarven.

En Hobby ?

Foldager har en gang sagt om mig at jeg er "ukontrolerbar" Det er nok det pæneste, smukkeste og rigtigste skudsmål jeg nogensinde har fået.

Hvor mange her vil gerne have en Peter Madsen under kontrol ?

Peter Madsen

 • 19
 • 5

Ellers tak, -Jeg vil nyde at se dig på samme vis som da jeg fulgte med dig på de første ubåde. Til den seneste, hvor jeg faldt over en video -som vist nok lå ved en person der også flyver modelfly, og har sit eget UHF system. Hvor den skønne hr Madsen siger nogenlunde "hvis vi ikke får tilladelse til at skyde, så kan vi altid montere,,,, så jeg har verdens første private raketbærende ubåd, så kan de ikke stoppe mig".

Jeg ser også gerne den samme Peter der viste mig og min datter, den inverterede Svejsesøm som Den første lille motor, der hard startede, havde efterladt på Oxygen tankene der stod ved VTC3.

Glæder mig udmådeligt til at se hvad Du har gang i, -de 2 gutter du nævnte tidligere har jo begået både luftskibe, og monteret raketter på køretøjer på hjul og skinner.

 • 4
 • 3

@Wilson

I forhold til ejendomsret: Jeg er ikke sikker på jeg forstår dit spm. Alt hvad vi har er foreningens ejendom jvf. vedtægterne.

Sådan set var mit indlæg ikke et spørgsmål, men en opfordring til at forholde sig til den nye situation.

Ejendomsret er en fantastisk kilde til sure miner. "Alt hvad vi har er ..." er vidunderlig enkel, men et sted skriver Peter Madsen at han har en "container ved CS med mine egne ting i", et andet sted skriver han "Jeg tager med mig ganske få ejendele" Beklager, men det er ikke helt konsistent og dermed mulig kilde til uoverensstemmelser.

Mere langsigtet, så er offentlig eksponering af CS været baseret på Peter Madsens person, det må håndteres.

Indkomstgrundlag: CSS medlemmer støtter CS, men bliver de ved med det?

Kompetance: Der er den tekniske kompetance, hvor man formentlig har god dækning, måske er der et gap på H2O2 raffinering. Men jeg tænker egentlig mere på PR, networking og "tænke nyt" evne.

Lad være med at betragte mit indlæg som en negativ kritik, men som en opfordring til at erkende, at situationen har ændret sig, med de muligheder og problemstillinger det nu medfører.

 • 4
 • 0

Hvad enten det er mine bidetænger eller dine mureskeer vi taler om her, så er det faktisk rimeligt uproblematisk, så længe det er et énmandsforetagende vi har gang i.

Men forestil dig at du vågner op i nat, og har opdaget at masseovne i GW-størrelse er svaret på verdens energiudfordringer, og ved at du ikke får fred for dig selv, før du har bevist det for omverdenen.

... og samtidig ved at det ikke lader sig realisere uden en masse entusiastiske personer omkring dig, som er tilstede fordi de vil være en del af din fantastiske vision.

Her ved du jo (om ikke andet fordi du har læst ovenstående tråd) at du lynhurtigt bliver stoppet af den der "egen private orden" du taler om.

@Søren Vi er enige langt hen ad vejen, men der er også nogle "men-er". Orden og kaos kan faktisk godt gå op en højere helhed, så der både er plads til rodehoveder og ordensmennesker på samme arbejdsplads. Det handler, efter min erfaring, mere om respekt for andres "territorie", end om der er orden eller kaos i hvert enkelt territorie. Det var lidt det jeg gerne ville dele med CS, da jeg tydeligt fornemmer, at Peter bestemt ikke er det eneste rodehoved i CS.

Det er soleklart, at man ikke skal spilde tid på at lede efter noget som helst på en racerbane hvor det handler om sekunder. Det samme gælder livreddene udstyr, når en eller anden en dag måske kommer lidt for voldsomt ned igen efter himmelflugten i CS.

I skabelsesprocessen er det noget andet, hvad enten det er en go-cart, en raket, eller en ovn. Her kan man næsten ikke "spilde" tid nok på at tænke sig om. Problemet er her, at man tænker ikke så godt hvis 50% af hjernekapaciteten går med at lede efter bidetangen.

I de fleste autoværksteder med flere ansatte har hver mand sin egen rullende værktøjskasse. Hvilken private orden han har i sin kasse må han selv styre, sålænge resultaterne bliver leveret. Problemer opstår først, hvis man begynder at låne af hinanden, uden at spørge og lægge tilbage samme sted.

Hvis mange forskellige mennesker skal dele alt værktøj i en skabende proces kan det næsten kun gå galt. Derfor er mit forslag til CS, at alle "de faste" har hver sit sæt småværktøj - hver sin bidetang om du vil - alt hvad det reelt ikke er uoverkommeligt at anskaffe i flere eksemplarer og tydeligt mærket til "ejermanden". Dermed bliver mulig kaos reduceret til det dyrere/pladskrævende værktøj, som drejebænk, svejseudstyr o.lign. og her kommer respekten for, at andre også skal bruge det ind.

På stålvalseværket i Fr.værk, hvor jeg arbejdede som ung sammen med flere tusinde andre, havde vi skilte til at sætte på f.eks. en drejebænk "Her arbejdes", sådan at andre ikke "pillede" ved en specialindstilling en anden lige havde sat op, og dermed spildt tiden med det. O.k. det var heller ikke helt problemløst, da nogle glemte at fjerne skiltet igen når de var færdige. Vi har jo med mennesker - medmennesker - at gøre, og ingen er fejlfrie.

Man kan dog komme langt ved at reducere mængden af det der skal holdes styr på af de mange, sådan at der også er reelt plads til dem med "privat orden i kaos". For at fortsætte Holger Bechs forklaring siger han; "...., men graver man dybt nok i ethvert kaos, vil man altid finde en eller anden slags orden !" Sagt på en anden måde - en myretue ser nok kaotisk ud for os mennesker, men den er det bestemt ikke for myrerne.

Jeg har i langt de fleste af min 25år som ovnbygger arbejdet sammen med en eller flere makkere. Det er mestendels gået vældig fint, især sålænge vi respekterer hinandens rodespand. "Jeg låner lige den her specialske" "o.k." og den bliver lagt tilbage igen straks efter brugen. Der hvor det går galt er, når respekten for, at sådan må det være, ikke er tilstede. Hvis alt værktøj er "vores", eller mesters, så har vi lynhurtigt et reelt kaos hvor der skal psykologer til at udrede en forklaring på den orden Holger Bech snakker om, og det duer selvfølgelig ikke hvis målet er et produkt og ikke en terapeutisk udredning af deltagerne.

På mine work-shops er stort set alt værktøj mesters, og der hersker af samme grund en vis grad af kaos. Jeg kan ikke på få dage indføre en veldefineret orden og arbejdsgang for en masse vidt forskellige mennesker, som jeg oftest slet ikke har mødt før vi går igang. Kun ganske få regler som "Bruger du den her hammer ?" hvis den står lige ved siden af en mand som lige nu har brug for begge hænder til et eller andet. Spørg først og læg tilbage hvor du tog den.

Ryd op efter endt arbejdsdag - ja, jo og somme tider nej. Er jeg færdig med et delprojekt, så rydder jeg op for at se resultatet mere klart. Er jeg midt i en proces og måske trænger til at sove på hvordan jeg kommer videre, så skal værktøj og murstumper sgu ligge hvor jeg efterlod det når jeg næste morgen vågner op med ideen til at komme videre. Så skal jeg ikke forstyrres af, at skulle lede efter mit værktøj, fordi andre i misforstået hensynsfuldhed har ryddet op efter jeg gik i seng.

Det der for andre ligner kaos, skal selvfølgelig ikke ligge der i dage/ugevis, fordi man lige har fået en anden idé i løbet af natten, som man så kaster sig over. Så kan man selvfølgelig ikke forvente at dyngen stadig er der når man endelig vender tilbage. Det duer selvfølgelig kun i et enmandsfirma, og kun hjemme i værkstedet - ikke hos kunden. Men undervejs i en skabende proces er et vist mål af kaos efter min mening uundgåeligt. Ellers er det ikke en skabende proces, men montørarbejde.

I et godt længerevarende samarbejde, som jeg havde med Frank igennem 10 år, kunne vi rydde op efter hinanden, fordi vi kendte hinanden godt nok til at vide hvor den anden først ville lede efter det værktøj der var blevet flyttet. Oftest i mandens spand, men også sommetider lige dér hvor man ved at han skal bruge det lige om lidt, men det tager tid at nå dertil, og der er rigtig meget tid at hente ved den form for firehændigt klaverspil. I 3 år var vi 6 hænder der virkelig kunne få "klaveret til at spille", så det er muligt. Også for 3 ekstreme individualister med hver sit kaos i hver vores spand. På stålværket var vi i 70erne 3.500 mand om at udføre ca. 1000 mands arbejde (det var dyrt at gå i stå hvis en mand manglede, og manglede man en hammer hentede man bare en ny på depotet), men dér handlede det om tallet på bundlinjen, og historien viser jo, at det heller ikke var løsningen.

Jeg genkender meget mig selv i Peter. Jeg kan, og gør meget, sålænge jeg kan have "min spand" i fred. Hvis ikke, så mister jeg gnisten og søger andre veje.

Undskyld at jeg var længe om at nå frem til pointen, men den er altså (relateret til overskriften på artiklen som startede denne lange tråd) at ... Skænderier opstår når man ikke forstår, og respekterer, hinandens nødvendige kaos i en skabelsesproces. Man kan ikke bare indføre de samme procedurer som på en fabrik, for så bliver der måske nok produceret, men ikke skabt nytænkning.

Jeg håber meget, at CS vil komme ud på den anden side på en måde hvor der stadig er plads til kaotiske kreationister, for det var jo i bund og grund netop dét som startede hele showet, eller hvad ?

Måske et seminar med input fra folk som Jens Galschiodt, eller/og topfolk fra NovoNordisk kunne bidrage til at skabe rum til både de kreative rodehoveder og de ligeså nødvendige ordensmennesker, så de kan nå det fælles mål. Ingen af parterne kan, efter min mening, gøre det alene. Det er projektet blevet for stort til.

 • 5
 • 1

Hvad med CSS og de sponsorer, som med ekstrabidrag har betalt for bl.a. Vostok? Skal vi nu til at have to støtteforeninger, to Sputnik og to raketklubber, som begge konkurrerer om myndighedernes gunst mht. skydeområde? Det er jo helt klart, at søværnet skal øve sig for at kunne forsvare Danmark; men jeg kan da godt se situationen fra den fiskers side, som ikke kan forstå, hvorfor han skal gå glip af en god fangst, bare fordi en hobbyklub skal have det sjovt. Der er plads til én raketklub med store raketter i Danmark - ikke to eller flere!

Værkstedsrod? I kan jo bare kikke indenfor på et hvilket som helst autoriseret autoværksted for at se, hvad der fungerer og læse Søren Lunds udmærkede indlæg ovenfor. Hver mand sit aflåselige værktøjsskab eller værktøjskasse med det mest nødvendige. "Kan jeg ikke lige låne din bidetang" er den sikre vej til frustrationer! Desuden er der ingen, der forlader værkstedet, uden at rydde op efter sig, og defekt værktøj SKAL repareres, sendes til reparation eller man skal sørge for nyindkøb. Er det virkelig den slags, som skal splitte CS? Så er I sgu en større samling primadonnaer og pattebørn, end jeg troede, så nok om værkstedet. Kan det fungere på tusindvis af andre arbejdspladser, kan det også hos CS og behøver ikke at være en kilde til daglige frustrationer - specielt ikke nu, hvor I har fået plads nok.

Til det "gamle" CS vil jeg sige: Er I virkelig så naive at tro, at I kan udvikle en raket på størrelse med Space X's Falcon 1 til et niveau, hvor det er forsvarligt at bruge den til bemandet rumfart, og hvor sikkerheden mod skade på 3. person svarer til SIL 4 - mulig massedød? HEAT 1600 vil kunne opnå nogenlunde samme kinetiske energi som USA's nye superbombe, der alene ved denne energi kan ramme mål omkring 20 m under jorden eller gennembryde over 10 meter beton. Det er HEAT 1600 selvfølgelig for blød til; men det sætter alligevel tingene lidt i perspektiv. Desuden har HEAT 1600 potentiale til at varme en hel lejrskole op til over 1000 grader eller sætte de ofte knastørre skovområder på Bornholm i brand. Det er altså ikke legetøj det her! Ikke nok med at sværhedsgraden stiger næsten eksponentialt med kompleksiteten; men overgangen fra en LOX hybrid til en væskeraket har også lige ganget den nødvendige sikkerhed med en faktor 10 fra SIL 3 (død af 1-3 personer) til SIL 4 og dermed gjort det umuligt at lave sikkerhedssystemerne i software alene. Selv om I ikke tror mig på nuværende tidspunkt - jeg er jo bare en gammel kværulant uden visioner, kan jeg næsten garantere, at I bliver nødt til at downgrade til noget nær det oprindelige niveau, hvis I skal have bare den mindste chance for succes - altså lige netop det niveau, som Peter nu også har erkendt, er nødvendigt.

Vi ender altså med to, stort set identiske raketprojekter og en masse frustrerede CSS'er, som ikke ved, om de skal fortsætte med det gamle CS eller gå med Peter og hans meget levende blog, der er det, der har solgt billetter hidtil - uanset om andre vil erkende det eller ej. På det område er Peter altså en kunstner!

Til Peter vil jeg sige: Jeg forstår udmærket dine frustrationer. Det er aldeles umuligt at lukke øjnene for noget, der ikke er så godt, som man selv kunne have lavet det - bare fordi det ikke er min afdeling. Så kan DJØF'erne komme nok så meget med deres fine ledelsesteorier, og de selvbestaltede psykoanalytikere kan kalde dig manio-depressiv, så meget de lyster. Den slags kunne jeg heller ikke leve med, og derfor gælder der én regel for iværksættere - ansæt aldrig en person, der er dårligere end dig selv. Du er f.eks. selv en fremragende svejser, så alt under certifikatsvejsere vil kun føre til frustrationer. Du står til gengæld nu med mange problemer - et ansvar over for CSS og sponsorerne, som du - uanset hvad du skriver - får meget svært ved at leve op til. Du står også uden værksted, Dino, svejsemaskiner, Sputnik, H2O2 fabrik og økonomi.

Til jer alle: Det eneste, der nu kan redde begge projekter og sikre en konstant stor opbakning er et fælles raketprojekt skaleret ned til en størrelse, hvor I har en realistisk chance for at gennemføre det med astronautens og andres liv i behold. Jeg ved godt, at der er adskillige, som hellere ville forlade projektet end at gå den vej, som jeg har foreslået med f.eks. en selvstabiliserende kapsel suget fast til raketten med bl.a. vakuum, så man kan garantere en fejlsikker frikobling; men det er da et startgrundlag. En fælles fjende er jo ikke det værste at samles om :-) Hvis det kunne være løsningen, skal jeg gerne skitsere det i SketchUp og evt. præsentere det for jer.

Find nu sammen - ikke så meget for jeres egen skyld, men for de sponsorer uden hvilke, ingen af jer har en chance.

 • 4
 • 12

Kanstrup

Værkstedsrod? I kan jo bare kikke indenfor på et hvilket som helst autoriseret autoværksted for at se, hvad der fungerer og læse Søren Lunds udmærkede indlæg ovenfor. Hver mand sit aflåselige værktøjsskab eller værktøjskasse med det mest nødvendige. "Kan jeg ikke lige låne din bidetang" er den sikre vej til frustrationer! Desuden er der ingen, der forlader værkstedet, uden at rydde op efter sig, og defekt værktøj SKAL repareres, sendes til reparation eller man skal sørge for nyindkøb.Er det virkelig den slags, som skal splitte CS

Hej Carsten

Ganske kort: Nej det var ikke "den slags" - -

Det kan i sagens natur være ganske svært som bloglæser at navigere gennem det meget spin, der har præget denne "skilsmisse", Spin der har været nødvendigt (og fortsat er det)af personlige hensyn. Lige som meget få fik at vide, hvad der egentlig skete mellem Lars Løkke og Kristian Jensen i Odense, kommer den fulde sandhed om dette brud næppe heller ud i den brede offentlighed - og skal det heller ikke, da den kun tjener til at tilfredsstille nogens nysgerrighed.

Men skåret helt ind til benet; Det kunne ikke fortsætte i den eksisterende konstruktion, og den løsning der er valgt er den bedste (eneste) gangbare.

mvh Flemming

 • 9
 • 0

Meget er der sagt om Kanstrup og meget vil der helt sikkert blive sagt om Kanstrup. Det er lige så sikkert som Kanstrup næppe har skrevet sin sidste kommentar. Men en ting er sikkert og det er, at jeg skylder ham tak, rigtig mange tak. Tak skal du have Kanstrup fordi du giver lige netop det brændstof jeg bruge for at få drømmen til at live op igen. Det er drømmen om en dansk raket over Kármán linien ved de 100km, drømmen om bi-liquid fuel raketter og drømmen om sende en bemandet rumraket op.

Brændstoffet er lige netop at Kanstrup siger man ikke kan og der findes ikke noget bedre end at arbejde med noget som dømmes som umuligt. Måske har han ret, måske er jeg en drømmer, men jeg kan drømme og jeg er ikke den eneste og jeg vil sammen med alle kolleger i CS glædes over hver eneste lille som stor forhindring vi får ryddet af vejen trin for trin på vejen mod drømmen

Udforingerne er store og der er stadig mange ubekendte. Vi har haft mage udfordringer både på det tekniske plan og på det personlige. Naturligvis har der været og vil der komme personfnidder. Naturligvis kunne vi ikke finde og vil ikke kunne finde værktøjet ind imellem. Naturligvis har nogen og vil nogen forlade projektet efter mange år og naturligvis er der kommet og vil der komme nye kræfter og nye talenter i spil. Men på trods af alt det, er det alligevel stort det CS allerede har opnået og endnu større bliver det, vi alle håber på at kunne komme til at opleve.

Jeg glæder mig til at se turbinepumpe gruppen samles og gå igang med arbejdet for fremtidens raket. Jeg glæder mig til at se toppen til HEAT-2X blive færdigspecificeret og færdiggjort. Jeg glæder mig til besværet med at pakke Mads's faldskærme og streamers, der jo altid synes at fylde mere end der er plads til. Jeg glæder mig til forberedelser til forlægning til Spaceport Nexø. Jeg glæder mig til de fantastiske hektiske og krævende forberedelser den næste opsendelse vil fordre. Jeg glæder mig til vi skal igang med at fastlægge specifikationerne for HEAT-3X, der må blive et nødvendigt trinbrædt inden CS1600 kan flyve.

For mit vedkommende er vi klar til at streame det hele Live i HD til jer alle sammen og i mellemtiden kan det være jeg skal genopdage og genopfriske fræsning, bukning, drejning og andet metalarbejde, eller måske skal jeg bare male eller feje og helt sikkert rydde op en gang imellem.

Men en ting er sikkert. Udfordrende bliver det og så meget desto sjovere og bekræftende når netop Kanstrup og andre siger "man ikke kan".

Måske har det ret, men det skal ikke forhindre os i at prøve. Synes i vel?

I mellemtiden kan jeg så lige fixe den statiske støj på kommentatorsporet til Live-streaming næste gang og se om vi kan få liv i de motordrevne gamle og brugte , men oversolide, X-Y-kameraholdere vi har fået ind på hylden fra en venlig sjæl. Der var også nogle zoom-linser som Alex nu kigger på . De er ganske vidst kun gange 10, men bestemt en forbedring i tilføjelse af vores nuværende kameraliste. Bliver også spændende at inkludere det DVB-baserede videofeedet fra raketten som Alex har skrevet om på Copsubs hjemmeside.

Hilsen fra CS's mixerstudie i OB-1 (campingvognen)

 • 23
 • 0

Jeg glæder mig til vi skal igang med at fastlægge specifikationerne for HEAT-3X, der må blive et nødvendigt trinbrædt inden CS1600 kan flyve.

Helt uden at kunne vide det, synes jeg, det var nogen gode argumenter (albuerum osv.), der blev fremført for at gå direkte fra HEAT-2X til HEAT1600 med en turbine drevet TM65. Måske er det den, i vil kalde for HEAT-3X? Men for Guds skyld, behold navnet HEAT1600 for den store fremfor CS1600 eller lign.

CS1600 får mig mere til at tænke på computerspillet Counter-Strike (CS) end på rumraketter.

 • 1
 • 0

Udfordrende bliver det og så meget desto sjovere og bekræftende når netop Kanstrup og andre siger "man ikke kan".

Jeg har aldrig skrevet, at man ikke kan. Det har Wernher Von Braun, NASA, Space X og mange andre jo for længst bevist; men jeg tror bare, at det vil være væsentlig mere motiverende for CS at gå fra succes til succes end fra fiasko til fiasko. De, der har bygget raketter i HEAT 1600 størrelse før jer, har alle haft flere hundrede gange flere ressourcer til rådighed end jer - ikke mindst efter at stort set al økonomien i CS nu går til at dække de faste udgifter.

Hvad vil der f.eks. ske, hvis LES tårnet ryster løs, når lydmuren gennembrydes? Smaradg brød jo sammen på netop dette tidspunkt, og de første supersoniske fly rystede næsten også i stykker på trods af, at de var designet af de dygtigste aerodynamikere, så scenariet er vel ikke så utænkeligt - specielt ikke da LES tårnet bare består af en "lysmast" med en masse udæmpede egenresonanser. Det tager vel omkring 2 år at bygge og opsende en HEAT 1600 for måske bare at opdage, at det næste LES tårn også knækker af. Hvor mange forsøg skal der så til? Hvornår løber folk trætte?

Min pointe er, at for hver eneste fejlmulighed, man fjerner, stiger også sandsynligheden for succes, og det er det, der skal drive CS. Give-me-five. Yes, Sådan. Hold k..., hvor er vi gode. Den ene fiasko efter den anden kan altså ikke holde dampen oppe hos ret mange særlig længe.

Når man læser denne blog, er der ingen grænser for, hvad CS kan klare fra landsætning af månebiler til rumelevatorer. Det har sammen med meget store armbevægelser hos visse deltagere medvirket til valget af STORE væskeraketter med deraf følgende nærmest eksposive forøgelse i kompleksitet. I drømmer. Man ser Peter svæve rundt i rumdragt, men glemmer, at det life-support udstyr, han er forbundet til, er milevidt fra et være udviklet en en autonom enhed, der kan tages med ud og også kan overleve en meget hård landing på vandet. Hvem skal gøre det? Niels Foldager burde om nogen vide hvilke enorme krav, der stilles til medicinsk life-support udstyr. Det er altså ikke noget, man bare udvikler på en eftermiddag. Når jeg f.eks. over for Flemming Nyboe foreslår, hvordan man godt kunne have haft en plan B baseret på Newtons love, så faldskærmen kunne udløses nogenlunde fornuftigt, selv om gyroen blev rundtosset, får jeg forklaringen - manglende tid. Er det mest logiske så ikke at fjerne alle disse tidskrævende ekstraprojekter som f.eks. rumdragten, der reelt set ikke forøger sikkerheden ud over, hvad man kunne opnå med et lidt tykkere kapselmateriale?

KEEP IT SIMPLE!!! Det er sådan set bare det, der er mit budskab.

 • 8
 • 11

Jeg går ud fra at CS lige skal finde et nyt fodfæste og derefter sin egen vej mod målet. En HEAT-3X med én turbinedrevet TM65 lyder da som et meget rationelt trin frem til en eventuel 4 x TM65 drevet HEAT1600, frem for at bygge en enkelt TM65 ind i en alt for stor HEAT1600.

Og er det bare mig, eller er det ikke langt tid siden at PM og/eller CS har pustet til drømmen om at der skal sidde en levende person i toppen af raketten?

 • 2
 • 0

Peter skriver

Det er også en spændende øvelse at prøve den simple ind til benet model.

Undskyld, men var det ikke der CS startede? Hvem var det der ved sideksperimenter fandt på at den simple hybrid ikke var nok til at komme 100 km op?

 • 14
 • 0

Spørgsmålet er, om der overhovedet er plads til en turbinedrevet pumpe i en HEAT-2-3X størrelse raket, sammenlignet med "albuerummet" i en HEAT1600. Lig dertil, at det er blevet fremført, det er nemmere at fremstille sektionerne til HEAT1600 og det uden, at den større raket bliver nævnværdigt dyrere end en HEAT-2X.

HEAT-2X størrelse vil ikke have plads til turbiner. En HEAT-3X med Ø80 eller Ø96, det sidste noget med pladestørrelse, der gør det nemt at lave tankene, ville sandsynligvis kunne få plads til pumper og set i mit personlige horoskop en naturlig vej mod HEAT1600. Uden pumper skal raketten tryksættes som HEAT-2X og det fordrer tykke materiale, mere vægt og rigtig gode svejsninger. Omvendt er pumper svært. Hvad der kommer efter HEAT-2X er dog ikke fastlagt og snakken internt i CS går lystigt. Der er mange meninger medens vi forsøger at finde ud af facts. Sådan er processen og det lader til at virke. I sidste ende vil "facts and reason" danne basis for en forhåbentlig god beslutning. Der er mange veje til Rom.

HEAT1600 er ikke væsentlig dyrere eller tungere end de andre modeller, men den kommer ikke til at flyve uden turbinepumper, og skal den langt nok op, fordrer det enten 4xTM65-II eller måske en TM260. En sådan konfiguration ligger nogle år ude. Men lad os nu se. Løser vi turbinespørgsmålet, kan en HEAT1600 flyve med en TM65-II til at starte med i første skud. Tager det længere tid at løse turbineudfordringen, må vi vælge en tryksat raket efter HEAT-2X. Men inden vi kommer til en HEAT1600 med turbine og enenkelt TM65-II virker en HEAT-3X med turbine som en vej at gå. Men det er kun en enkelts mening og i sidste ende skal beslutningen tages på faktabaseret grundlag og disse fakta foreligger ikke endnu.

hilsen inde fra OB-1

 • 12
 • 1

Ingen tvivl om at efter HEAT-2X, skal der sættes (alt) ind på at fremtrylle en driftsikker turbine. Uanset om det er til en HEAT 3X eller 1600. Men med den store kan man medbringe TDSII som boilerplate i starten. En HEAT-3X i en tredje eller fjerde diameter virker som en omvej, men det bliver spændende at læse i en fremtidig blog, hvad i vælger og hvorfor.

 • 1
 • 0

De, der har bygget raketter i HEAT 1600 størrelse før jer, har alle haft flere hundrede gange flere ressourcer til rådighed end jer - ikke mindst efter at stort set al økonomien i CS nu går til at dække de faste udgifter.

Jeg vil bakke Carsten op her. CS' projekt er løbet af sporet. 2X har været tre år undervejs og det står hen i det uvisse om den kan tåle et 90 sekunders burn. Det er aldrig prøvet. Mislykkes 2X testen og raketten får væsentlig skade er 2X færdig og der bliver aldrig bygget en ny. Andre ville have kørt TM65LE motortest i 90 sekunder et par gange før man sætter hele raketten i spil.

Samtidig er der ikke et aktivt testprogram for TM65-II, selvom den har været planen et par år. Der ikke lavet en eneste. Der er heller ikke bygget en eneste turbine i over et år og kun een i alt.

Jeg tror CS vil være bedst tjent med at droppe drømmen om bemandet suborbital flyvning i overskuelig fremtid. Lav i stedet en Smaragd/Sapphire combo og få noget op i 100 km. Ubemandede droner og ubemandet rumfart er alligevel den vej alle andre kigger, og det ligger indenfor CS' muligheder.

En amatørraket i 100 km vil være stort i sig selv. Og klarer man 100 km, hvor langt kan man så komme med et ekstra trin?

 • 4
 • 12

De næste par år bliver afsindige spændende at følge og ikke mindst vigtige for CS. Tænk på hvad, der er sket det sidste 1-2 år. De har organiseret sig på en ny måde, de har klargjort flåden, de har bygget VTC-3, de har flyttet fra HAB1 til HAB2, og de har startet indførelsen af turbinedrevet væskeraketter (the real deal).

Så alt andet lige må de være klar til at sætte alt ind på at fremstille og teste en driftsikker en TM65-II efter HEAT-2X er testet og fløjet.

 • 11
 • 0

Michael Eriksen:

Mislykkes 2X testen og raketten får væsentlig skade er 2X færdig og der bliver aldrig bygget en ny.

Enig. En ny og større model kommer i stedet.

Andre ville have kørt TM65LE motortest i 90 sekunder et par gange før man sætter hele raketten i spil.

Der kan argumenteres begge veje. Det nye CS står nu engang med et hang-over i form af en 2X på teststanden. Fremover vil motorer blive afprøvet mere, før de indsættes.

Jeg tror CS vil være bedst tjent med at droppe drømmen om bemandet suborbital flyvning i overskuelig fremtid.

Vi dropper ikke den drøm.

Lav i stedet en Smaragd/Sapphire combo og få noget op i 100 km.

Det vil være et svinkeærinde. Vi skal videre.

Ubemandede droner og ubemandet rumfart er alligevel den vej alle andre kigger, og det ligger indenfor CS' muligheder.

Vi kigger ikke nødvendigvis i samme retning som alle andre.

 • 26
 • 0

Enig Max! For en del af "ildsjældene" på Refshaleøen overskygger målet midlet...så brug du hellere dine penge på noget mere fornuftigt... Det er faktisk sjovere at brænde sine penge af selv, end at andre gør det for dig.

 • 0
 • 6

så brug du hellere dine penge på noget mere fornuftigt... Det er faktisk sjovere at brænde sine penge af selv, end at andre gør det for dig.

Nææ, ikke nødvendigvis, og i hvert fald ikke for mig personligt.

Jeg har langt større glæde af at CS brænder 150 af mine kroner af hver måned, end at jeg selv gør det. Og jeg tror i øvrigt ikke, at jeg ville være medlem, hvis jeg ikke følte sådan.

Jeg har langt større fornøjelse ud af CS end af hvad jeg selv ellers kunne finde på at smide 150 kr/måned efter - så kedelige er vi nogen der er :-)

Og at jeg så samtidigt kan slæbe mine unger ud og vise dem noget sej naturvidenskab nogle gange om året, så går regnskabet rigtig meget i plus.

Så jeg fortsætter med at støtte CS (og måske PMS) så længe de laver seje raketter, som jeg kan føle et lille bitte medejerskab af. (Med mindre de fortsætter med barnlige "slåskampe" på ind.dk, men det satser jeg på går i sig selv, når trykket er faldet tilstrækkeligt).

 • 18
 • 0

Her er lidt filosofi, som jeg har samlet sammen de sidste par dage

Der er en opfinder - han er også istand til at iværksætte sin opfindelse, ved energi og initiativ. Han får endvidere nogen til at hjælpe sig med at iværksætte - men husk det er frivillige hjælpere. Det er opfinderens DNA det hele drejer sig om - alle hans hjælpere, er hans forlængede arm. Det kan tænkes, at hans iværksætteri er så vellykket, så der strømmer penge til - dette er i sig selv et gode, som indeholder faremomenter. Det kan også tænkes, at han er så dygtig, at han kommer tæt på de store drenge på området, så disse føler sig gået for nær. Husk så, at der er tale om frivillige - der er altså ikke ansættelsessamtaler - men dørene er åbne for enhvær - dette åbner for muligheden: af mangel på kontrol af pengestrømme, af kvalitet i detaljen - det åbner også muligheden for at de store ideer drukner i forenings politiske stridigheder (demokrati).

Det er ikke demokrati og slet ikke foreninger der er brug for: Hvis der skal skabes - feks. stor kunst - store ideer med en solid DNA - store velfungerende brands - så skal alle i organisationen have et klart ikon, at se op til, med et klart DNA - feks en konsert med Pavarotti eller transport med Mærsk-Møller - Legoklodsen - Grundfospumpen OSV. (det kunne også være en raket)

Peter Madsen er vores Ikon - det er hans raket - han ved hvordan den skal bygges - spørg ham.

I min optik, så går det ikke, med en organisation, der opbygget som en forening, med det fnidder det medfører.

Det er Peters verden, vi facineres af - Det er Peters verden der, tricker vores drømme Organisationen skal være opbygget med Peter Madsen som central figur - alt, skal være hans forlængede arm -

Sådan en flok frivillige - de har alle, deres egen agenda - og mennesker er nu en gang forskellige, og skal være det.

Og at bygge en raket, er ikke noget man falder over - Peter er nået langt - kunne han være nået endnu længere - er det de rigtige der har fået skylden? - Selv om Peter som idemand og håndværker er den centrale figur, så er det ikke ham, der kan være leder, dvs lederen skal være under Peter.

Hvad tænker i jer - det er Peters ide, det er hans barn - skal han så sidde til møde i en forening og argumentere for at få lov til at have sine følelser for sit værk.

Følelser, ja - jeg kan huske i starten, hvor var vi dog begejstrede og Peter var vores helt - så skete der det uungåelige, at bøtten vendte og Peter viste sig at være et menneske, med fejl, som os andre - og det værste, vi ville ikke indrømme, at vi kunne skifte mening, så derfor kaldte vi det en masse andre ting som selvcentrering, egotripper, rodehoved - så går vi skævt af hinanden -

CS klare sig nok uden mine 500/mdr.

MVH

Peter

 • 5
 • 14

Jeg har fulgt artiklerne og debatterne om CS her på sitet relativt tæt, og jeg har især fulgt rigtigt meget med i de artikler og debatter der har drejet sig om den interne uro i foreningen. Jeg har også et vist personligt kendskab til enkelte af foreningens medlemmer, herunder ikke mindst nys udmeldte Peter Madsen, som jeg har kendt gennem nogle år.

Min mening om al person-fnidderet skal ikke deles her, men jeg vil gerne slå til lyd for, at man fra "publikums" side giver de respektive parter, repræsenteret ved CS og PM, en chance for at finde deres ben at stå på efter bruddet, før man giver sig til at "kræve" specifikke strategier, designfilosofier, tidsplaner osv. Jeg ser en tendens til, at der lægges pres på især CS for at levere "resultater" (motortests, opsendelser, etc.) i en hulens fart, for ellers mister "man" interessen, dropper CSS-kontingentet, trækker støtten, etc. Jeg håber ikke den holdning er repræsentativ for den store skare af følgere (ingeniører, teknikere, drømmere, drengerøve og andet godtfolk) der har fulgt og bakket op om CS gennem årene. Personligt er jeg ikke særligt fokuseret på, om der testes eller flyves noget spektakulært i år, eller ikke. Det jeg gerne vil se, er tegn på at CS fungerer som organisation, at der foregår et sundt og målrettet udviklingsarbejde, at der er viden og vilje til at komme videre. For mig er retning og metode langt vigtigere end hastighed, i denne sammenhæng. Med de udmeldinger der er kommet fra CS i de seneste dage, bliver det ikke udeblivelsen af en "spektakulær event" i år, der får mig til at trække støtten. Dårlig eller manglende kommunikation om overvejelser, planer, fremskridt og resultater kan derimod gøre det. Det samme gør sig gældende, hvis person-fnidderet og mudder-kastningen fortsætter på længere sigt.

Her og nu fortjener CS, at man giver dem ro, opbakning og positiv interesse - samt en forståelse for at der nok er en række ting der skal afklares internt, og som det ikke tjener hverken foreningens eller medlemmernes interesse at få udbasuneret i offentligheden. Jeg stoler på, at vi nok skal få den investerede tillid og tålmodighed igen med renters rente, i form af spændende beretninger, fede maskiner og spektakulære events - for nu at blive i jargonen.

 • 18
 • 0

Uanset hvad men mener om hvem kan vi ikke komme udenom at Peter Madsen og Kristian von B startede og drev projektet. Projektet var dem og de var projektet. Det bliver aldrig det samme uden.

Om der kan opstå et nyt, måske bedre projekt på resterne af CS, må tiden vise. Indtil da ønsker jeg alle parter god vind.

MVH Jan - der håber på at lave raketpølser hvis der bliver en næste gang

 • 3
 • 0

Uanset hvad men mener om hvem kan vi ikke komme udenom at Peter Madsen og Kristian von B startede og drev projektet. Projektet var dem og de var projektet. Det bliver aldrig det samme uden.

Om der kan opstå et nyt, måske bedre projekt på resterne af CS, må tiden vise. Indtil da ønsker jeg alle parter god vind.

MVH Jan - der håber på at lave raketpølser hvis der bliver en næste gang

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten