Skadelige fluorstoffer fundet i vandværksboringer landet over
De bioakkumulerbare miljøgifte PFAS findes i flere af landets vandværksboringer i så høje niveauer, at det sammen med markant skærpede krav til drikkevandskvaliteten nu sætter den danske drikkevandsforsyning yderligere under pres fra historisk miljøforurening med industrikemikalier.
Det findes der allerede eksempler på i flere kommuner.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Det er jo vanskeligt at vise rettidig omhu med tilbagevirkende kraft (problemerne ER opstået)
Ja, desværre. Erik Arvins synspunkt om i stedet for at vise rettidig omhu, så problemerne ikke opstår, har været god latin i et par generationer, og hyppigt diskuteret, når skaden så alligevel skete hist og hér.
Det har været en gængs opfattelse, at hvis kemisk rensning af drikkevandet først bliver udbredt for alvor, vil befolkningen totalt miste al interesse for den lokale grundvandskvalitet. (Og således også politikerne). Men der er et helt vandkredsløb, inkl. luftmiljøet, nogle vandløb, søer og et hav eller to derude, som grundvandet også føder. Ud over de økonomiske og energimæssige aspekter, har dette argument også spillet ind.
Man kan håbe at en vist voksende interesse for natur, vandløb og hav (hurra for lystfiskere) kan fastholde interessen, trods evt. øget avanceret rensning.
Erik Arvin:
De mest almindelige metoder til at løse problemet er dog heller ikke de mest ønskværdige. Eksempelvis er det allerede i dag udbredt, at vandværker blander forurenet med uforurenet vand for at leve op til grænseværdier for drikkevandet, der afgår fra værket, fordi »de ikke har kunnet finde andre løsninger,« fortæller han.</p>
<p>»Det anbefaler jeg bestemt ikke, for man kan miste tilliden hos forbrugerne, hvis de begynder at opfatte, at der er kemikalier i det. Det er også en nødløsning at rense vandet. Det koster både energi og materialer, og det er dyrt og strider imod både verdensmål og bæredygtighed. Det er det stik modsatte af bæredygtighed. Vi skal i stedet hele tiden tiden tilstræbe at forebygge og vise rettidig omhu, så problemerne ikke opstår,«
Det er jo vanskeligt at vise rettidig omhu med tilbagevirkende kraft (problemerne ER opstået) - og vi står nu (formentlig) i en situation, hvor det mange steder vil vise sig at være for sent. Det ville være rart, hvis vi kunne undgå både at blande ned til grænseværdierne og at rense - men i takt med at flere og flere stoffer måles for og detekteres og ikke mindst, at grænseværdierne sænkes voldsomt, bliver det til sidst umuligt - - -
Og nu er det jo ikke kun forurenet vand, man blander på vandværkerne - samme princip anvendes for forekomster af uønskede naturligt forekommende stoffer.
Men lad os håbe, at det efterhånden begynder at gå op for politikerne, at det er på tide at få fingeren ud med hensyn til at begrænse mængden af kemikalier, der finder vej ud i vores biotoper.
I plejer at være hurtige til at få lavet et kort, hvor man kan se hvor i landet det "sner".....