Skadelige fluorstoffer fundet i vandværksboringer landet over

Plus18. juni 2021 kl. 11:543
Skadelige fluorstoffer fundet i vandværksboringer landet over
Illustration: Bigstock/Michael Heim.
Flere vandværksboringer i Danmark er så forurenet med sundhedsskadelige PFAS-stoffer, at det sætter den danske drikkevandsforsyning under pres. Ekspert er bekymret for, om vi ser "toppen af isbjerget".
Artiklen er ældre end 30 dage

De bioakkumulerbare miljøgifte PFAS findes i flere af landets vandværksboringer i så høje niveauer, at det sammen med markant skærpede krav til drikkevandskvaliteten nu sætter den danske drikkevandsforsyning yderligere under pres fra historisk miljøforurening med industrikemikalier.

Det findes der allerede eksempler på i flere kommuner.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
21. juni 2021 kl. 17:22

Det er jo vanskeligt at vise rettidig omhu med tilbagevirkende kraft (problemerne ER opstået)

Ja, desværre. Erik Arvins synspunkt om i stedet for at vise rettidig omhu, så problemerne ikke opstår, har været god latin i et par generationer, og hyppigt diskuteret, når skaden så alligevel skete hist og hér.

Det har været en gængs opfattelse, at hvis kemisk rensning af drikkevandet først bliver udbredt for alvor, vil befolkningen totalt miste al interesse for den lokale grundvandskvalitet. (Og således også politikerne). Men der er et helt vandkredsløb, inkl. luftmiljøet, nogle vandløb, søer og et hav eller to derude, som grundvandet også føder. Ud over de økonomiske og energimæssige aspekter, har dette argument også spillet ind.

Man kan håbe at en vist voksende interesse for natur, vandløb og hav (hurra for lystfiskere) kan fastholde interessen, trods evt. øget avanceret rensning.

2
21. juni 2021 kl. 09:33

Erik Arvin:

De mest almindelige metoder til at løse problemet er dog heller ikke de mest ønskværdige. Eksempelvis er det allerede i dag udbredt, at vandværker blander forurenet med uforurenet vand for at leve op til grænseværdier for drikkevandet, der afgår fra værket, fordi »de ikke har kunnet finde andre løsninger,« fortæller han.</p>
<p>»Det anbefaler jeg bestemt ikke, for man kan miste tilliden hos forbrugerne, hvis de begynder at opfatte, at der er kemikalier i det. Det er også en nødløsning at rense vandet. Det koster både energi og materialer, og det er dyrt og strider imod både verdensmål og bæredygtighed. Det er det stik modsatte af bæredygtighed. Vi skal i stedet hele tiden tiden tilstræbe at forebygge og vise rettidig omhu, så problemerne ikke opstår,«

Det er jo vanskeligt at vise rettidig omhu med tilbagevirkende kraft (problemerne ER opstået) - og vi står nu (formentlig) i en situation, hvor det mange steder vil vise sig at være for sent. Det ville være rart, hvis vi kunne undgå både at blande ned til grænseværdierne og at rense - men i takt med at flere og flere stoffer måles for og detekteres og ikke mindst, at grænseværdierne sænkes voldsomt, bliver det til sidst umuligt - - -

Og nu er det jo ikke kun forurenet vand, man blander på vandværkerne - samme princip anvendes for forekomster af uønskede naturligt forekommende stoffer.

Men lad os håbe, at det efterhånden begynder at gå op for politikerne, at det er på tide at få fingeren ud med hensyn til at begrænse mængden af kemikalier, der finder vej ud i vores biotoper.

1
21. juni 2021 kl. 08:24

I plejer at være hurtige til at få lavet et kort, hvor man kan se hvor i landet det "sner".....