Skab offentlig efterspørgsel på 3g-tjenester

Teleeksperter er enige om, at det er så godt som umuligt at rulle umts-auktionen tilbage eller lempe på vilkårene, måske bortset fra at give mobilselskaberne lov til at bygge net ud i fællesskab.

Eksperterne anbefaler samtidig i kor, at politikerne er særdeles varsomme med fremtidige auktioner, og at man i stedet går tilbage til de såkaldte skønhedskonkurrencer, hvor selskaberne kappes om licenserne ved at tilbyde f.eks. billige priser, avancerede tjenester og hurtig udbygning af netværket.

Professor ved Center for Teleinformation på DTU, Knud Erik Skouby, håber samtidig, at politikerne vil gå ind og stimulere udviklingen af et internet- og mobilsamfund – f.eks. ved at øge efterspørgslen af avancerede tjenester og terminaler til sundheds- og hjemmeplejeområdet samt tekniske forvaltninger.

»Set i forhold til den den danske erhvervsstruktur har vi gode forudsætninger for at gøre noget ekstraordinært på mobil kommunikation. Det kan gøres ved både at sikre en efterspørgsel i det offentlig og samtidig sikre en tilhørende forskningsindsats. Det kan nås endnu – inden den danske mobilindustri er helt afviklet,« siger han.

Endelig håber branchen på, at politikerne i det mindste har lært noget af umts-fadæsen.

»Jeg håber, man fra politisk hold har lært, at telebranchen ikke bare er en bundløs kasse man kan tage af. Vil man drive en progressiv erhvervspolitik, skal man ikke beskatte den nye teknologi, men drive den frem,« lyder det fra branchefællesskabet Iteks direktør Tom Togsverd.

Knud Erik Skouby er enig:

»Har man en målsætning om, at et område skal udvikle sig teknologisk og anvendelsesmæssigt, så er det en dårlig idé at kombinere det med et ønske om at få en masse penge i statskassen.«