Sjusk og dårlige løsninger gør radonsikring ubrugelig i nye huse

Hvis du tror, dit nye hus beskytter dig og din familie mod den kræftfremkaldende gas radon, kan du godt tro om igen. Den hidtil mest grundige danske undersøgelse af radonsikring viser, at usikre tekniske løsninger og håndværkerfejl resulterer i et alt for højt radonindhold i mange nye boliger.

Undersøgelsen, som rådgivningsfirmaet Niras har lavet for Boligfonden Kuben, har fulgt et byggeprojekt i Midtjylland med 16 boliger. Entreprenørerne fik på forhånd at vide, at radonniveauet ville blive målt i de færdige huse.

Alligevel kunne halvdelen af husene ikke overholde den radongrænse på 100 Bq/m3, som siden er indført, og i en enkelt bolig havde håndværkerne simpelthen glemt at lægge den membran ud, som skulle sikre mod radon.

Dårlig tætning omkring rørgennemføringer var en af de værste indtrængningsveje i undersøgelsen. Det samme var sjuskeri med de tapede samlinger. (Fotos: Niras) Illustration: Niras

»Her har vi en meget stor udfordring, som vi bare har lukket øjnene for i mange år,« siger lederen af undersøgelsen, Mette Neerup Jeppesen.

Niras: Fejl i mange huse

Niras' undersøgelse omfatter ret få huse, men den høje fejlrate viser ifølge Mette Neerup Jeppesen, at der med stor sandsynlighed er fejl i radonmembranerne i mange nyopførte huse:

»Med den viden, vi har om radonsikring fra andre projekter, kan jeg se, at entreprenørerne her hverken var mere sjuskede eller opmærksomme end andre entreprenører.«

Troværdigheden understøttes af, at det måleteknisk er den mest grundige radonundersøgelse, der endnu er lavet i Danmark.

Siden 1998 har nye huse skullet tætnes mod radon, som stiger op fra undergrunden. Bortset fra rygning er den radioaktive gas nemlig den væsentligste årsag til lungekræft. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon skyld i cirka ni procent af alle lungekræfttilfælde i Danmark - omkring 300 nye tilfælde om året. Desuden indikerer en enkelt undersøgelse en sammenhæng mellem et højt radonindhold i boliger og akut lymfatisk leukæmi hos børn.

I 2010 blev Bygningsreglementet yderligere strammet, så bygherren er erstatningspligtig, hvis radonindholdet i et nyt hus overstiger 100 Bq/m3.

Samme metoder i dag

Undersøgelsen fra Niras er foretaget i huse bygget før den seneste stramning, men radonsikringsmetoderne er ifølge Mette Neerup Jeppesen de samme i dag.

Er undersøgelsens resultater repræsentative, kan der være fejl i radonsikringen i halvdelen af de omkring 2.000 enfamilieshuse, der er bygget i år. Fejl er dog ikke ensbetydende med, at radonniveauet i de nye huse overskrider 100 Bq/m3-grænsen - det afhænger af radonniveaet på den grund, huset er bygget på.

Teknisk chefkonsulent Niels Strange fra Dansk Byggeri tror dog ikke på, at der er fejl i radonsikringen i halvdelen af de nye huse:

»Jeg tror, at omkring 90 procent af de huse, vi laver, kan overholde 100 Bq/m3-grænsen, hvis man bygger med gængse metoder og et radonsug. Siden reglerne blev strammet, har vi holdt mange kurser for vores medlemmer, så der er større opmærksomhed om radonsikring i dag.«

Men ingen ved det med sikkerhed, for radonindholdet i nye boliger skal ikke måles i dag.

Erhvervs- og Byggestyrelsen, som har indført reglerne, vil ikke under valgkampen vurdere, om der er behov for lovændringer. Oppositionen har til gengæld fremlagt et forslag om, at der skal udføres radonmålinger i alle huse, så fejl bliver opdaget.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Ved ikke hvor store nyheder det her er, selv med mine få års erfaring i faget har jeg set gentagene gang hvordan der sjuskes med fugtspærre, radonsikring o.lign. Men vendt - beton er ikke en sikker randonspære?Har søgt lidt på sagen men kan ikke finde noget.. Nogen der kan finde en god artikle dansk eller engelsk

MVH. Martin "Skinny" Hansen

  • 0
  • 0

Hvor meget radon kan komme fra selve betonen i huset. Beton er jo lavet af de samme sten og klipper som danner radon.

  • 0
  • 0

Men vendt - beton er ikke en sikker randonspære?Har søgt lidt på sagen men kan ikke finde noget..

MVH. Martin "Skinny" Hansen

Tidligere (indtil nu) har man antaget, at 10cm betondæk med min. 6mm armering ikke ville være udsat for svindrevner, og dermed levede op til kravet om radontæthed. Noget tyder åbenbart på, at det ikke er tilfældet.

  • 0
  • 0

Ja, det er også det jeg har lært.. Men hvis det viser sig at man/i/vi har taget fejl ville det være spænde at se de reporter Ulrik referere til - og måske agumentere for at man begynder at smide en radon sikring i selvom man fuldt udstøber terrendækket?

  • 0
  • 0

Det må vel underbygge de artikler der var med bygge-politi eller hvad de nu hed her på ing. Vi er vel ved at være der med byggeriet at sjusk, fejl og usikre løsninger får så stor indflydelse på det endelige resultat, at rådgivere må til at anbefale de test der nu kan udføres, om ikke andet nævne en del af dem så det er bygherre, der kan tage en beslutning. For med de "små" energimængder der teoretisk skal benyttes til opvarmning osv. har mindre fejl jo en større %-vis indflydelse

  • 0
  • 0

Fik ifm. gulvrenovering (nystøbning, med gulvvarme) mureren til, under megen diskussion, at lave radonsikring rundt langs kanten af det nystøbte betongulv. Han mente ikke det var nødvendigt. Plastikfolien blev nogen steder pudset med ind i væggen, andre steder klæbet fast til væggen bag fodpanel. Den sidste model er dog ikke lavet særligt tæt tror jeg.

Jeg fik lavet en radon måling for nylig. Der blev målt 56 bq / m3 i stuen, 102 i børneværelset og 136 i soveværelset. Jeg mistænker kabelopføring i betongulvet i værelserne for utætheden, vil prøve at tætne med byggesilikone. Lige nu prøver jeg at forebygge ved at lufte grundigt ud inden vi sover.

Jeg bor i Kolding, som har et af Danmarks højeste koncentrationer af radonudslip fra undergrunden. vh

  • 0
  • 0

Jeg spørger af uvidenhed:

Hvor skadelig er radon i praksis? Jeg kan godt læse at man mener at 300 får lungekræft af det om året, jeg mener blot at jeg engang læste at det i praksis kun var i sammenhæng med rygning af at det udgør et reelt problem? (om det var pga. af cocktail eller pga. at rygere i forvejen er belastet så det bliver en "trigger" husker jeg ikke).

  • 0
  • 0

I forbindelse med Blowerdoor testen ses de største utætheder ofte hvor gulvet er gennembrudt af rør og kabler i teknikum. Der er efterhånden godt tjek på tætheden af vægge og loft..

  • 0
  • 0

Jeg undrer mig over at det ikke er obligatorisk at foretage en radonmåling i forbindelse med hussalg på lige fod med de øvrige krav til en tilstandsvurdering?

Bjarne Mogensen

  • 0
  • 0

Hvis det, som angivet ovenfor, kun er rygere der er i farezonen og når antallet af rygere er på retur, vil det så ikke være lidt overkill? I min verden vil det blot skabe en irrationel frygt at begynde at foretage målinger. Så vil en lang, lang række huse formentlig i praksis blive usælgelige til trods for at det for de fleste er uskadeligt.

Desuden har jeg svært ved at se hvordan det i praksis skulle være muligt. En måling tager jo måneder. Må ejerne så ikke være i huset imens? Ellers kan de jo blot lufte ud konstant mens målingen foregår.

  • 0
  • 0

Gamle "sunde" huse med fri udluftning (eller træk) på grund af utætheder i dampspærre mv. har ikke problemer med radon da det selv finder en vej ud i det fri.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten