Sjusk med boltespænding fældede Vestas-mølle i svensk skov
Juleaften 2015 knækkede tårnet på en svensk Vestas-vindmølle over ved den nederste tårnsektion og sendte møllehat og vinger til jorden i et spektakulært total-havari.
Læs også: Vestas om kollapset 400-ton-mølle: “Vi har aldrig oplevet noget lignende”
Allerede dengang mente Vestas, at årsagen til det usædvanlige havari skulle findes i fejl i fastspændings-proceduren omkring boltene mellem tårnsektionerne.
En ny rapport fra den svenske Statens haverikommission giver Vestas ret i diagnosen, men tegner også et billede af manglende omhu i forbindelse med sammenspænding af tårnelementerne i den svenske vindmøllepark, hvor is mellem tårnflangerne og vand på boltene har gjort det svært at sikre den korrekte tilspænding af boltene.
Mange knækkede bolte
Samtidig fortæller rapporten også, at flere vindmøller i samme vindmøllepark i Lemnhult tidligere - i årene 2013-2015 - havde haft 'omfattende problemer' med løse og knækkede tårnbolte samt med vand, der trængte ind i boltesamlingen mellem tårnsektionerne.
Derfor er anbefalingen til Vestas fra havarikommissionen også, at virksomheden bør følge op på, at instruktioner og manualer overholdes på alle byggepladser.
I sin konklusion beskriver kommissionen, at årsagen til træthedsbrud i boltene mellem tårnsektionerne skal findes i, at boltene ikke var spændt hårdt nok.
Læs også: Vestas om kollaps: Vi tror ikke, boltene var spændt godt nok
Ifølge rapporten skyldtes det, at tårnsektioner og bolte ikke var beskyttet godt nok mod vand og sne, idet de – stik mod instruktionerne – blev opbevaret udendørs. Det gav vand og dermed rust i gevindet, fordi smøremidlet til boltene ikke indeholder rustbeskyttelse. Dermed øges friktionen mellem bolt og møtrik.
Rette moment ikke verificeret
Samtidig var værktøjet, der skulle spænde boltene, ikke kalibreret efter producentens forskrifter, således at man kunne være sikker på, at tilspændings-momentet var tilstrækkeligt.
Og den ansvarlige montør for spænding af tårn-flangerne havde ikke erfaring med dette arbejde eller været på fabrikantens interne kursus om dette.
Det blev – ifølge rapporten - heller ikke verificeret, at boltene blev spændt med det rigtige moment eller testet, hvordan vejrforholdene kunne påvirke muligheden for at opnå den specificerede forspænding af boltene.
Bolteproblemer aldrig rapporteret
Rapporten fortæller også, at tårnet – på grund af problemer med software i vindmøllens styring – i flere omgange har været udsat for ekstra vibrationer og påvirkninger. Men disse lå ifølge Vestas indenfor det, som vindmøllen er konstrueret til, hvis altså boltene var forspændt rigtigt – med 1680 kN (kiloNewton).
Rapporten påpeger som nævnt også, at flere vindmøller i parken i Lemnhult i årene 2013-2015 havde haft omfattende problemer med løse og knækkede tårnbolte samt vand, der trængte boltesamlingen.
Læs også: Efter Samsø-havari: Siemens skal kontrollere 750 vindmøller verden over
Disse forhold blev konstateret allerede ved tre måneders og 1-års-kontrollen af tårnene, men operatøren har oplyst til kommissionen, at han/hun ikke kendte til fundet af løse bolte og knækkede bolte. Problemerne med de løse bolte var heller ikke blevet meldt til tilsynsmyndighederne.
Udvidet kontrol af lokale myndigheder
Ud over Vestas får også de svenske myndigheder nogle anbefalinger med på vejen af havarikommissionen.
Amtet anbefales at sikre, at virksomhedens egenkontrol-systemer fører til indberetning af hændelser af sikkerhedsmæssig karakter.
Læs også: Vestas må pille vinger af 21 nye vindmøller
Ligesom Arbejdstilsynet anbefales at udvikle tjekliste til kontrol af vindmøller og at udvide sine inspektioner i henhold til maskindirektivet, så man er sikker på at maskinen opfylde de relevante sikkerhedskrav i hele sin levetid.
Vestas glad for rapporten
Ifølge global pressechef hos Vestas, Anders Riis, er man i Vestas glad for, at den Svenske Havarikommission har bidraget aktivt til at finde årsagen til havariet og er således også tilfredse med, at den er kommet til samme konklusion som selskabet selv:
»Havariet forekom, fordi specifikke instruktioner omkring håndtering og montering af bolte ikke blev fulgt, og vi har derfor skærpet fokus i vores manualer på den korrekte procedure for håndtering og montering af bolte,« siger han i en mail til Ingeniøren.
Vindmølleparken i Lemnhultparken blev opført i perioden 2012-2013 og består af 32 Vestas-vindmøller med en effekt på 3 MW, en rotordiameter på 112 meter og en tårnhøjde på 129 meter.
Parken har kostet 1,27 mia. DKK.
Artiklen er opdateret med en kommentar fra Vestas Wind Systems.
