Sjusk i højklassificeret laboratorium: 75 forskere muligvis smittet med miltbrand

75 personer bliver i disse dage overvåget eller får tildelt antibiotika, efter at de ved et uheld har været udsat for Bacillus anthracis - herhjemme bedre kendt som miltbrand. Det skriver det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention i en pressemeddelelse. Det var på centrets laboratorium i Atlanta, at bakterierne blev spredt.

Det amerikanske US Health Agency fortæller, at forskere i et højsikrede biosikkerhedslaboratorium ikke fulgte de normale procedurer, hvilket betød, at bakterier ikke blev inaktiveret, inden de blev sendt videre til forskning.

De potentielt inficerende prøver blev flyttet og brugt til eksperimenter i tre forskellige laboratorier under Centers For Disease Control, som ikke er udstyret til at behandle levende miltbrandsporer. Forskerne, som troede, at bakterierne var blevet inaktiveret, var ikke iført tilstrækkeligt beskyttende udstyr, da de behandlede materialet.

Levende bakterier skulle ikke være levende

Efterforskningen fortsætter, men tidlige rapporter viste, at det højklassificerede Centers for Disease Control-laboratorium, som forberedte miltbrandprøverne, ikke i tilstrækkelig grad fik inaktiveret bakterierne, inden de blev sendt videre til centrets andre laboratorier, som ikke har samme sikkerhedsniveau.

Efterforskere har fastslået, at på et tidspunkt mellem 6. og 13. juni kan procedurerne i to af de tre laboratorier have gjort, at miltbrandsporerne kunne bæres i luften, og dermed gjort dem smittefarlige.

Den utilsigtede eksponering blev opdaget 13. juni, da de originale bakterieplader blev indsamlet for at blive destrueret. Her blev der fundet levende bakterier på pladerne. Pladerne havde fremstået som negative for miltbrand, da prøverne blev udsendt til andre CDC-laboratorier.

Lav risiko

Efterfølgende begyndte man med det samme at tage hånd om sundhedsrisiciene, og de medarbejdere, som havde behandlet de aktive bakterieplader, fik besked.

Centers for Disease Control gør meget ud af at fremhæve, at alle skridt nu er taget for at beskytte de involveredes helbred, selv om risikoen for infektioner bliver betegnet som 'meget lille'. Blandt andet er der givet antibiotika til hele det potentielt udsatte personale.

Centers for Disease Control regner ikke med, at medarbejdere ud over i laboratorierne, familiemedlemmer eller den generelle befolkning har risiko for at blive udsat for bakterierne.

Emner : Bakterier
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Luftbåren Pulmonal anthrax er den farligste af alle typer miltbrand med en dødelighedsprocent der nærmer sig 90%.

Det er næppe "almindeligt tilgængelig" antibiotika der tilbydes de potentielt smittede forskere, men resultatet af den to-delte forskning i udvikling af Anthrax til biologisk krigsførsel samt forskning i bakteriedræbende medicin.

2 spørgsmål: 1. Er målet med forskningen på de omtalte forskningscentre mon udelukkende at udvikle bakteriedræbende medicin? 2. Er denne medicin som åbenbart kan reducere dødeligheden fra 90 til 0% tilgængelig for USAs allierede?

  • 3
  • 1

Men det kan jo ikke ske udtaler Yoshiro Kawaoka, som har rekreeret fugleinfluenzaen 'den spanske syge', for nylig :-)

"Ifølge Yoshiro Kawaoka er de fleste kritikere slet ikke klar over, hvor ekstremt reguleret og sikre hans laboratorier er, og han afviser kritikken."

http://ing.dk/artikel/forsker-faar-hoevl-g...

Nu er det jo ikke hans laboratorium der har lavet en fejl, men erfaringen viser at hvis det kan ske, vil det med sandsynlighed grænsende til vished ske på et tidspunkt.

  • 5
  • 0

Det er nok lige så usandsynligt, at smitstoffer kan slippe ud, som at et atomkraftværk kan opleve et katastrofalt havari. Var det ikke sådan noget, der kun ville ske én gang på 25.000 år? Jeg synes, jeg kan huske tallet fra begyndelsen af 80'erne.

Der har i øvrigt været et mindre udslip af koppevirus for en del år siden, i England.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten