Det er sjovt at se ting HELT TÆT PÅ

Det er første gang, Amira og Jibril ser i et mikroskop. Illustration: Jeppe Carlsen

»Hvor mange mikrober er der i en pakke gær?«

Der bliver gættet på alt fra 100 til flere millioner. Én gætter på en milliard, og det bliver det tætteste, de kommer på.

Svaret får du lidt senere.

Det er Andreas, der stiller spørgsmålet. Han er biolog. Og i dag skal han lave sjove ting med en flok børn og deres forældre i Videnskabsklubbens Familieklub. Det er en klub, hvor familier kan komme en lørdag, lære om spændende videnskab og lave sjove eksperimenter. I dag handler det om mikrober og mikroskoper.

Vilbert har fundet en vandloppe. Og selvom den er et krebsdyr og ikke en mikrobe, er den stadig sjov at kigge på. Illustration: Jeppe Carlsen

Mikro.. hvad for noget?

Har du hørt om mikrober? De bliver også kaldt for mikroorganismer. Organismer er alt levende - det vil sige: dyr, planter, svampe, bakterier og sådan noget.

Alle organismer er bygget af en hel masse celler. Også mennesker. Faktisk består du af flere tusind-milliarder celler! Man kalder det for kroppens byggesten.

I Familieklubben fortæller Andreas, at mikrober kun har én celle. De er så små, at man kun kan se dem igennem et mikroskop. Det er derfor de hedder noget med mikro.

En almindelig pakke gær, som man bruger til at bage med, består af en hel masse gærceller. Hver celle er en mikrobe, for den har kun én celle. Så en klump gær er faktisk mange mikroorganismer, der er samlet. Derfor er gær på en måde er levende.

Nu må du hellere få at vide, hvor mange mikrober der er i en pakke gær. Det bedste bud var en milliard, men der er mange flere! Der er faktisk 50 milliarder mikrober eller gærceller – eller 50.000.000.000 – i en pakke gær.

Vildt ikke?

Næsten som en tegning

Til familieklubben får alle lov til at låne et mikroskop, så de blandt andet kan lede efter mikrober. Men de kigger også på mange andre sjove ting. F.eks. muslingekrebs, dafnier, myggelarver og vandlopper.

Amira og lillebror Jibril er med deres mor Latifa, og de har aldrig prøvet at se i et mikroskop før. Men de er vilde med det.

»Det ligner næsten en tegning med blyant!,« siger Jibril, da han kigger på et forstørret flueben i mikroskopet.

Mikroskopet gør benet 400 gange større, end det er i virkeligheden. Jibril og Amira kigger også på noget vand, de selv har haft med. Vandet er fra en mose ikke så langt fra, hvor de bor. I vandet finder de en masse vanddyr og mikrober.

Ved bordet ved siden af sidder Freja. Hun har drømt om at prøve et mikroskop i lang tid, og hun bliver ikke skuffet.

»Det er sjovt at se ting helt tæt på – det ser helt anderledes ud,« siger hun.

Freja bliver ret overrasket over, hvordan prøven fra et gammelt træ ser ud. Og så tænker hun over, hvad hun selv ville undersøge, hvis hun havde et mikroskop derhjemme. Måske noget mad i køleskabet, der er blevet for gammelt? Det kan være, man kan se bakterier på det? Hun ombestemmer sig. Det nok er lidt for ulækkert, siger hun. I stedet ville hun undersøge insekter fra haven.

Familieklubben slutter med at både børn og voksne skal se på et forsøg, de har lavet tidligere på dagen: Kan gærceller spise sukker?

Dét forsøg kan du også lave derhjemmedu skal bare hoppe ind på den her hjemmeside og se hvordan.

Læs flere artikler om teknologi her i børneavisen Techie
 

Emner : Techie
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten