Det australske mineselskab overvejer at oprette en åben mine i Sydgrønland i 2010 for at udvinde sjældne og værdifulde letmetaller, der blandt andet bruges i atomkraftværker og halvledere.
Målet er et årsudbytte på op til en million ton af mineralet eudialyt, der indeholder værdifulde letmetaller, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.
Mineselskabets interesse skyldes især letmetallet zikonium, som blandt andet anvendes i atomkraftværker til at beklæde brændselsstave. Herudover indeholder eudialyten også de værdifulde letmetaller tantal og niob, som blandt andet bruges til at kontrollere ledningsevnen i halvledere samt i forbindelse med industriel keramik.
»Disse letmetaller er meget sjældne og findes kun meget få steder i verden i så høje koncentrationer; i dette specifikke område i Sydgrønland og på den russiske Kolahalvø, hvor geologien minder meget om den grønlandske,« siger seniorgeolog Karsten Secher ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus.
Danske geologer fandt første gang det røde mineral i 1888, men man har ikke vidst, hvad man kunne bruge det til, før i de seneste årtier.
Knusningsanlæg og kraftværker
De endelige beregninger af, om det er økonomisk rentabelt for australierne at oprette minen, vil være klar i midten af marts.
Mineselskabet forventer at ansætte 80 lokale medarbejdere, der skal arbejde i den åbne mine i bunden af fjorden Kangerluarsuk og på de tilhørende knusningsanlæg.
Den knuste malm og mineraler vil blive sejlet til udmundingen af fjorden, hvor der skal bygges et oparbejdningsanlæg. Selskabet vil også anlægge en direkte vejforbindelse til byen Qaqortoq og bygge flere kraftværker i forbindelse med knusningsanlæggene.
