Sjældne halvledermetaller skal udvindes i Grønland

15. januar 2008 kl. 08:391
Sjældne halvledermetaller skal udvindes i Grønland
Illustration: GEUS.
En bjergområde i Sydgrønland indeholder rummer mineralet eudialyt, som indeholder sjældne letmetaller til brug halvledere og atomkraftværker. Et australsk mineselskab overvejer at investere i en åben mine.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det australske mineselskab overvejer at oprette en åben mine i Sydgrønland i 2010 for at udvinde sjældne og værdifulde letmetaller, der blandt andet bruges i atomkraftværker og halvledere.

Målet er et årsudbytte på op til en million ton af mineralet eudialyt, der indeholder værdifulde letmetaller, skriver den grønlandske avis Sermitsiaq.

Mineselskabets interesse skyldes især letmetallet zikonium, som blandt andet anvendes i atomkraftværker til at beklæde brændselsstave. Herudover indeholder eudialyten også de værdifulde letmetaller tantal og niob, som blandt andet bruges til at kontrollere ledningsevnen i halvledere samt i forbindelse med industriel keramik.

Et australsk mineselskab arbejder på at etablere en mine i »Kringlerne« (bjergene på billedet) mellem Narsaq og Qaqortoq i Sydgrønland i 2010. (foto: GEUS) Illustration: GEUS.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det røde mineral eudialyt indeholder flere sjældne og værdifulde letmetaller. (foto: wikipedia) Illustration: wikipedia.

»Disse letmetaller er meget sjældne og findes kun meget få steder i verden i så høje koncentrationer; i dette specifikke område i Sydgrønland og på den russiske Kolahalvø, hvor geologien minder meget om den grønlandske,« siger seniorgeolog Karsten Secher ved De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Geus.

Danske geologer fandt første gang det røde mineral i 1888, men man har ikke vidst, hvad man kunne bruge det til, før i de seneste årtier.

Knusningsanlæg og kraftværker

De endelige beregninger af, om det er økonomisk rentabelt for australierne at oprette minen, vil være klar i midten af marts.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mineselskabet forventer at ansætte 80 lokale medarbejdere, der skal arbejde i den åbne mine i bunden af fjorden Kangerluarsuk og på de tilhørende knusningsanlæg.

Den knuste malm og mineraler vil blive sejlet til udmundingen af fjorden, hvor der skal bygges et oparbejdningsanlæg. Selskabet vil også anlægge en direkte vejforbindelse til byen Qaqortoq og bygge flere kraftværker i forbindelse med knusningsanlæggene.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
15. januar 2008 kl. 13:27

Citat: "»Disse letmetaller er meget sjældne og findes kun meget få steder i verden i så høje koncentrationer; i dette specifikke område i Sydgrønland og på den russiske Kolahalvø, hvor geologien minder meget om den grønlandske,« siger seniorgeolog Karsten Secher"

  • Er det virkelig letmetaller? Zirkon og Niob har nogenlunde samme massefylde som jern - og Tantal det dobbelte!

Og: "bygge flere kraftværker i forbindelse med knusningsanlæggene"

  • Hvor mange og hvor store skal de mon være?

  • Søren