Siri-kommissionen: Danmark skal være legeplads for førerløs teknologi

Illustration: Local Motors, Inc.

Udbredelsen af nye teknologier som førerløse biler, big data og kunstig intelligens skaber nye muligheder og behov for mobilitet. Men Danmark kan også risikere at miste arbejdspladser og spilde investeringer på infrastruktur, som ikke er fremtidssikret, hvis teknologierne ikke bliver tænkt ind i nye projekter.

Derfor er det nødvendigt med en national handlingsplan, som udstikker en fælles retning for transportområdet – og gerne før 2019.

Det er hovedpointen i rapporten ‘Fremtidens transport er digital’, som offentliggøres i dag af transportgruppen under den såkaldte Siri-kommission, der blev nedsat af Ingeniør­foreningen, IDA, og Ida Auken fra Radikale Venstre i 2016 for at undersøge, hvordan kunstig intelligens og andre nye teknologier kan bidrage til økonomisk vækst i Danmark.

»En national handlingsplan er vigtig for at sikre sammenhængen mellem offentlige investeringer, individets behov for at bevæge sig fra A til B og potentialerne i erhvervslivet,« siger Thomas Damkjær Petersen, formand for IDA og leder af transportgruppen.

Rapporten opstiller seks anbefalinger til områder, som regeringen bør tage højde for i en national handlingsplan. Anbefalingerne er lavet på baggrund af interviews med syv danske transportvirksomheder om deres forventninger til den teknologiske udvikling i sektoren og en undersøgelse af danskernes forhold til transport, teknologi og mobilitet.

Testland for førerløse biler

I tillæg til den nationale strategi foreslår arbejdsgruppen, at der skal afsættes 100 mio. kr. til ‘udvikling af et eksperimentelt miljø’ for førerløse biler. De 100 mio. kr. skal dog mest af alt opfattes som et signal om, at seriøse økonomiske investeringer er nødvendige.

»Det betyder, at det ikke er 10 millioner, men heller ikke en milliard, der er tale om. Vi vil gerne vise, at det er vigtigt at have fokus på nye teknologier og fremtidens transport – men hvordan det konkret skal omsættes, er op til politikerne,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Det eksperimentelle miljø kan eksempelvis blive hjulpet på vej af et afgrænset område, hvor virksomheder frit kan teste deres teknologi i levende trafik på forskellige vejtyper og i forhold til andre transportmidler.

»I Danmark har vi en velordnet trafik, en stor udbredelse og accept af mobile services såsom mobil­betaling og en relativt liberal datalovgivning, og det giver os en konkurrencemæssig fordel,« siger Nikolaj Nøhr-Rasmussen, site manager hos Volvo Cars, R&D Denmark, og medlem af Siri-kommis­sionens transportgruppe.

Teknologi, der virker

Han forudser, at Danmark vil blive brugt til test af relativt færdig­udviklede teknologier, blandt andet inden for bilernes kommunikation med hinanden og andre trafiksystemer såsom trafiklys og vejskilte. Udfordringer i forbindelse med bilernes køreevne og sikkerhed er nemlig mere oplagt at teste tæt på fabrikkerne. Danskerne vil derfor få glæde af teknologi, der virker, og som har en høj grad af sikkerhed, mens virksomhederne kan høste erfaringer på et relativt modent marked.

»Danmark har potentialet til at blive en legeplads for bilproducenter og andre virksomheder, der arbejder med transportinnovation. F.eks. når det handler om at teste teknologi i moderne multimodal trafik, hvor bilen kun er ét element,« forklarer Nikolaj Nøhr-Rasmussen.

Og netop den multimodale trafik – altså hvor den enkelte benytter sig af flere typer af transportmidler på sin rejse fra A til B – bliver fremhævet som et af de vigtigste parametre for fremtidens transport, hvor fleksibilitet og personlige præferencer i forhold til tid, pris, og komfort kommer til at spille en større rolle.

Digital platfor for alle transportmidler

En mulighed, som arbejdsgruppen foreslår, er en digital platform à la Rejseplanen, hvor alle typer af transportmidler er medregnet, så man kan vælge f.eks. delebil, låne­cykel eller samkørsel en del af turen.

Det kræver dog, at offentlige myndigheder og private virksomheder er villige til frit at dele realtidsoplysninger såsom position, trængsel og destination.

Siri-kommissionen er ikke de første til at efterlyse en samlet plan for den danske transport. I april efterlyste Danske Regioner en landsdækkende strategi for transportsektoren, og i sidste uge bad landets fem største kommuner i et åbent brev regeringen om en national transportplan.

Hertil svarede transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) dog, at investeringer i infrastruktur vil blive vurderet fra projekt til projekt, og at regeringen ikke har planer om en sammenhængende strategi.

Tror på positiv modtagelse

Alligevel er Thomas Damkjær Petersen optimistisk:

»Jeg tror, vores anbefalinger bliver godt modtaget af ministeren, og at de bliver opfattet som et positivt indspark i debatten.«

Der kommer i alt fire temarapporter, hvoraf transportgruppens er den første. Siri-kommissionen er opkaldt efter iPhones digitale assistent af samme navn.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Der var engang hvor jeg havde en Kangoo, en glimrende bil til småbørnsfamilien og så er den 4 x galvaniseret, den ruster ikke, og det var da også motor og gear som blev slidt op og derfor tænkte jeg at sætte en el-motor i den i stedet for, vi havde kun behov for lidt sjat kørsel i byen med børnene til hverdag og de årlige ture til Jylland kunne klares med tog og lejebil, det var vist i USA at man kunne købe et el kit til kr 40k. Men det gør man ikke bare lige i DK, hvorfor man gerne må i Sverige og England er mig en gåde? Jeg husker det som at de på et eller andet motorkontor fortalte mig at problemet er at bremsesystemet bruger vakuum fra motoren og det vil så betyde at man vil skulle bruge en lille vakuum pumpe i forbindelse med el-motoren og det vil være en kognitiv (et eller andet :) ændring af bilen -og det vil igen kræve en ny typegodkendelse -som så igen kræver en crash test -og der røg bilen så bare... Gør det til en start lovligt at syne sin bil i Sverige og lad os få gang i en masse små bil modding DIY virksomheder, det præsis det vi er så gode til her i andedammen

Det er upcycling det hedder og det må simpelthen være den absolut mest co2 venlige vej at gå, og så afgjort også den sjoveste!

  • 1
  • 3

Jeg har tænkt det samme og fantaserede om at gøre min Audi 100 elektrisk. Hvis man kender sit normale behov i kilometer ville det være nemmere at vælge batteri størrelse. I mit tilfælde ville 50-100 km være nok. men så skulle jeg også belønnes prompte og ikke betale ca 4420 kr i vægt afgift om året. Jeg skal selvfølgelig betale for at slide på vejen og trængsel, men den pris skulle så være afhængig om køretøjets forurening og fysiske størrelse, brug og hvor den bliver brugt. Når det bliver meget nemt at leje og tilkalde den type bil man har brug for til de usædvanlige transport opgaver ville jeg måske kunne nøjes med et ganske lille batteri.

El-cykle ejerskab satte dog en stopper for de spekulationer, så nu overvejer jeg mere at komme af med den og leje når jeg har behov, eller finde nogen med samme behov som mig og dele bilen og udgifterne med.

  • 1
  • 0

Men det gør man ikke bare lige i DK, hvorfor man gerne må i Sverige og England er mig en gåde?

I Danmark er bilen Et Skatteobjekt så staten förer naturligvis en nidkär og nöje kontrol med sine aktiver.

England og Sverige ... Når momsen og forsikringen er betalt så bilen kan registreres, så er det det alt!

Jeg ved ikke så meget om Sverige andet end at teenagerne somme tider bygger biler som er begränset til 45 km/t ud af gamle vrag, en "A-traktor".

http://www.elinstallatoren.se/innehall/nyh... http://sfro.com/

I England skal man bare have synet sin selvbyggede bil under en särlig procedure, afhängigt af hvor meget man har ändret. Hvad jeg har hört fra gamle kollegaer er at det er en forholdsvis "venlig" process hvor man kan få "prä-synet" sit köretäj for at have mulighed for at forbedre det (imod betaling, selvfälgelig).

https://www.gov.uk/vehicle-registration/ra...

og det vil så betyde at man vil skulle bruge en lille vakuum pumpe i forbindelse med el-motoren og det vil være en kognitiv (et eller andet :) ændring af bile

Ja, men bremsesystemet SKAL ikke bruge vacuum for at fungere. Bremserne skal väre fail-safe med uafhängige systemer, men vacuum pumpen behöver ikke at väre det: Hvis motoren går ud skal man naturligvis stadigväk kunne bremse sikkert - selv om man natuligvis skal jokke en del mere på pedalen. Samme med servoen til rattet.

Myndighederne bruger, efter min mening, lidt for ofte deres egen fortolkning af reglerne til lige at at vise hvem der bestemmer og hvem der egentligt arbejder for hvem.

Det störste relle problem, efter min mening, er en fail-safe kontrol til motoren. Det vil jo ikke väre så fedt hvis noget sker med converteren eller styringen og bilen accelererer for fuld kraft (Tesla 0-100, 3 sek!!!).

Men der findes jo standarder for fail-safe kontrol systemer, som man kan studere. Nogen har sikkert fået noget passende igennem en "privat" godkendelse allerede.

  • 1
  • 1

"Det kræver dog, at offentlige myndigheder og private virksomheder er villige til frit at dele realtidsoplysninger såsom position, trængsel og destination."

Og for at systemet skal være super effektivt er det nødvendigt at privat personer også udlevere disse oplysninger. Jeg tror ikke på at man anonymt får lov til at leje en robot bil, og man kommer også til at acceptere opdragende overvågning så man ikke vandalisere/griser køretøjet.

Jeg skulle ikke umiddelbart mene at jeg selv har problemer med det. Kunne man forestille sig at man bare ikke kan gøre brug af de nye teknologier hvis man har et problem med at blive transport overvåget.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten