Singler ryger bagerst i jobkøen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Singler ryger bagerst i jobkøen

Singler, som får en fyreseddel, har meget større risiko for at ende i et langt ledighedforløb end fagfæller, der bor sammen med en kæreste eller en ægtefælle. Arbejdsløshed og singleliv er med andre ord en rigtig dårlig kombination, mener Morten Esmann, der er chefkonsulent og karriererådgiver i Komplement, der er konsulenthus for Ingeniørernes A-kasse (IAK).

»Det er min og mine kollegers klare erfaring, at der er en sammenhæng mellem de to ting. Vi kigger på ledighedsmønstre og har diskuteret, om det kan være et tilfælde, at der er så mange singler blandt de langtidsledige ingeniører, men det tror vi ikke,« siger Morten Esmann.

I sidste uge funderede han over kombinationen singler og arbejdsløshed i en blog på IAK's hjemmeside, og kom med sine bud på, hvad der kan være årsagen og løsningen på problemet.

»Er det de samme egenskaber, der skaffer os et nyt job, som vi bruger, når vi får en partner. Er det måske nemmere at sælge sig selv til en ny arbejdsgiver, hvis man har én at sparre med derhjemme, eller handler det måske om, at de mere introverte typer både har svært ved at sælge sig selv til en kæreste og til en arbejdsgiver?« lyder nogle af Morten Esmanns bud.

Selv mener han, at det introverte kan spille en rolle - ikke mindst blandt ingeniører:

»Nogle ingeniører er ikke så sælgende og udadvendte. Vi har alle mødt de typer til en fest, hvor man skal trække ordene ud af dem. Spørger man: 'Nå, hvad laver du så', svarer de bare: 'Ingeniør', og så siger de ikke mere. Men når de gør det samme til en jobsamtale, så er det jo ikke så smart,« siger Morten Esmann.

Jobsøgning er blær

Problemet med de introverte ingeniører bliver ikke nemmere af, at de direktører, afdelingschefer eller HR-folk, de møder til jobsamtalen, ofte er ekstroverte, hvilket gør, at de to parter taler forbi hinanden. Og selv professionelle HR-folk og ledere glemmer at se forbi de introverte karaktertræk og vurdere ansøgeren på fagligheden:

»Jobsøgning er blær. Det er der ingen tvivl om, og det kan gøre det svært for de introverte,« siger Morten Esmann.

Hvis ledige singler skal nå ned på samme arbejdsløshedsperiode som ledige med en partner, så handler det ifølge Morten Esmann om at målrette hjælpen til dem:

»Traditionelle jobkurser, der fokuserer på at skrive cv'er og ansøgninger, er måske slet ikke det, de har brug for. I stedet skal vi måske fokusere mere på at lære de introverte at komme ud over kanten,« siger han.

Han understreger, at det ikke nyttet noget at forsøge at lære en indadvendt person at være udadvendt. I stedet forestiller han sig, at IAK kunne bruge tid på at hjælpe dem med at sætte ord på deres faglige kompetencer og andre stærke sider:

»Det vanskelige på arbejdsmarkedet lige nu er, at den, der banker hårdest på døren, får jobbet - og der nytter det ikke noget, at vi fortæller de introverte, at de bare skal råbe højt, for er man ikke god til det, så lyder det hæst,« siger Morten Esmann.

Screening skal målrette hjælp

IAK er i øjeblikket ved at udvikle et screeningssystem, så de kan danne sig et billede af, hvor lang tid en given ingeniør statistisk set skal bruge på at komme i arbejde igen.

På baggrund af data om uddannelsesretning, alder, geografi, civilstand, seneste månedsløn og lignende data deler systemet de ledige i tre kategorier i forhold til den tid, det tager, at komme i arbejde igen, forklarer direktør i IAK, Per Hansen:

»Hvis systemet viser, at en person skal bruge længere tid på at komme i arbejde, så sætter vi et intensivt forløb i gang, mens vi bruger færre ressourcer på dem, der statistisk set er hurtigt i job igen,« siger Per Hansen.

Høj månedsløn betyder kort ledighed

Mens singler bruger længere tid på at komme i job end folk i faste forhold, så viser IAK's erfaringer, at ledige, der har tjent over 50.000 kroner pr. måned, inden de blev fyret, er den gruppe, der kommer hurtigst i job.

»Det er svært at komme med en entydig forklaring, men det har sandsynligvis noget at gøre med, at folk, der har haft en så høj indtægt, har økonomiske forpligtelser, som gør, at det er vigtigt at komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet,« siger Per Hansen.

Screeningssystemet bliver netop nu testet, og forventes klar til brug i september-oktober. IAK-direktøren håber, at det kan være med til at flytte mere indflydelse over til de ledige:

»Beskæftigelsessystemet afmægtiggør mennesker. Når du bliver ledig, går du fra at træffe selvstændige beslutninger på arbejdspladsen, til at få at vide, hvad du skal gøre. På den måde afmægtiggør man folk og tager selvtilliden fra dem. Men screeningssystem vil vi mægtiggøre mennesker, så de selv træffer beslutninger om, hvad de har brug for af kurser og hjælp for at komme videre,« siger Per Hansen.

Om hjælpen skal udvides til et datingbureau for ledige ingeniør-singler, står foreløbig som et retorisk spørgsmål sidst i Morten Esmanns blog.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Mens singler bruger længere tid på at komme i job end folk i faste forhold, så viser IAK’s erfaringer, at ledige, der har tjent over 50.000 kroner pr. måned, inden de blev fyret, er den gruppe, der kommer hurtigst i job.

»Det er svært at komme med en entydig forklaring, men det har sandsynligvis noget at gøre med, at folk, der har haft en så høj indtægt, har økonomiske forpligtelser, som gør, at det er vigtigt at komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet,« siger Per Hansen.

Det kunne også være, at disse ingeniører er i besiddelse af nogle attraktive kompetencer, der efterspørges i virksomhederne.

 • 0
 • 0

En anden mulighed kunne være, at singler kan tage det mere roligt med at søge nyt job og nyde "friheden" lidt, når man ikke har en (eller flere = børn), der står derhjemme og venter på at få del i lønchecken.

I øvrigt har man ikke nødig at være introvert bare fordi man er single (eller ingeniør) - nogle af os er mere til frit valg i smørrebrødsforretningen i stedet for det samme stykke med postej og surt året rundt/livet ud.

 • 0
 • 0

At hvis man er så grim som man nu kan være, så er det svært at få job i disse udeendefokuserede tider,,og så er det også svært at finde en partner.At kombinere jobsøgningsivrighed med udseende er noget useriøst noget - Det næste bliver vel at de med flade pander og store øjenbryn har svært ved at få job også,,,Frenologi er noget, der hører til i den mørke middelalder,,synes jeg. Mon ikke motivationen til at søge job mere er afhængig ef en persons økonomiske forhold end udseendet.

 • 0
 • 0

I øvrigt har man ikke nødig at være introvert bare fordi man er single (eller ingeniør) - nogle af os er mere til frit valg i smørrebrødsforretningen i stedet for det samme stykke med postej og surt året rundt/livet ud.

Der er også undersøgelser der viser at gifte mænd lever længere, men er mere parate til at dø ;-)

Det kan være at problemet hidhører fra HR afdelingen, som måske har behov for at være istand til at vurdere lidt mere "skæve" uddannelse og jobforløb, hvor ansøgere kan have en baggrund der ikke er direkte ud af bogen. Undersøgelser viser f.eks. at de der har været udstationeret ofte har problemer med at få "godskrevet" de specielle kompetencer de tilegner sig her. Der er måske en del singler i dette segment?
I samme HR afdeling kan være problemer med kommunikation. Ofte er det kvinder som sidder i disse afdelinger og de kan måske have svært ved at evaluere nogle "nørdede" mænd?

 • 0
 • 0

Hvis man vil have job og ikke kan få noget, så har man et problem, uanset ens ægteskabelige status.

Men at en statistiker finder en mere eller mindre signifikant correlation mellem aldeles irrelevante parametre, det er kun hans eget problem. Bortset fra at vi andre spilder tiden.

 • 0
 • 0

Svaret er lige til højrebenet... Gifte vil gøre alt for at komme væk fra konen/manden i 8 timer om dagen... Når de har set på kæresten i to uger har de behov for at møde andre mennesker... Singler kan brede sig i hele lejlighedden, spille playstation til kl ged om natten og hvorfor skulle de søge job :D

 • 0
 • 0

Selvfølgeligt søger singler også jobs, men måske er deres netværk mindre, det er vel ganske logisk. Det kan også være at virksomhederne bevidst selekterer i deres stab således at dem med mindst forpligtelser bliver afskediget først, det kan også være en hypotese. Det forekommer mig bare svært anti-videnskabeligt at påstå at det skulle have noget med introverthed at gøre (blandt ingeniører!). Jeg har personligt aldrig været ude for at dem jeg har snakket med til en jobsamtale ikke netop havde forstand på ingeniører, men det kan da til dels være rigtigt at det er bedst at gå udenom HR-afdelingen i sin søgning, altså netværke.

Den slags spekulationer skulle manden ærligt talt tage og holde for sig selv indtil han kan påvise noget mere end en korrelation. Hvis han skulle gå hen og få den tanke at introverte skal laves om til extroverte i et eller andet af hans kursusregi er manden ikke blot inkompetent men også til skade for samfundet.

 • 0
 • 0

En arbejdsløs ingeniør har en forholdsvis større indtægtsnedgang end en arbejdsløs arbejder eller håndværker.

Så det vender måske den anden vej rundt, at en arbejdsløs ingeniør mister sin attraktivitet som skaffedyr og bliver forladt af partneren.

 • 0
 • 0

En arbejdsløs ingeniør har en forholdsvis større indtægtsnedgang end en arbejdsløs arbejder eller håndværker.

Så det vender måske den anden vej rundt, at en arbejdsløs ingeniør mister sin attraktivitet som skaffedyr og bliver forladt af partneren.

Der er ingen tvivl om, at det er noget om det. Måske, kunne man undersøge problemet, ved at indrage i undersøgelserne, om singlerne har haft en partner, eller om de altid har været singler. Personer, der altid har været uden job, har måske også altid været singler, fordi de ikke kunne tjene nok, til at forsørge en familie. Det, som kvinder tænker på først, når de vælger mænd, er om de kan forsørge en familien. De vælger hellere en røver, der er millionær, end en intelligent, og ærlig ingeniør.

Lars Jørgensens kommentar, om at dem der tjener over 50.000 kr. har nemmest ved at få job, fordi at det er dem, som erhvervslivet kan bruge, tror jeg bestemt også på. Der er jo en sammenhæng, mellem lønnen, og hvor attraktiv man er - det er almindelig markedsøkonomi. Hvis der var mange, som kunne tage jobbet til en lavere løn, så havde lønnen jo været lavere.

Uanset en persons kvalifikationer, tror jeg også, at erhvervslivet, har tendens til, at sidestille løn med kvalifikationer, således at en tidligere høj løn, betragtes som være identisk med de bedste kvalifikationer. En god løn, er derfor salg i sig selv. Du kan ofte sige nej til et job, bare ved at foreslå en lav løn. Herefter, kan du tydeligt se på antagelseskommiteens væremåde, at I vist ikke er på talefod længere. Og, du kan få lov at gå tidligt hjem.

Det er svært at komme med en entydig forklaring, men det har sandsynligvis noget at gøre med, at folk, der har haft en så høj indtægt, har økonomiske forpligtelser, som gør, at det er vigtigt at komme hurtigt ud på arbejdsmarkedet

Jeg tror, at Per Hansen her er helt galt på den. Personer, med høj indtægt, har en langt bedre økonomi, og vil kunne tage fri på Hawaii, hvis de ønskede det. De behøver rent faktisk ikke arbejdsløshedsunderstøttelsen, og kunne få lån i banken, hvis det skulle være. Derimod dem, med langt ringere løn, og hvor pengene højst lige har kunnet gå rundt - hvis de har kunnet gå rundt - de har naturligvis stor grund til, at ønske job. Men, det er dem som ikke får det, og ikke dem der har penge nok, og kan låne, hvis de mangler. Per Hansen, ser ikke ud til, at have spor begreb om arbejdsløse, og de forskellige typer af arbejdsløse. Også det, at han ikke ved, at virksomhederne vælger de dyre, fordi de er bedst, viser hans manglende viden.

Morten Esmann omtaler derimod et reelt problem. Det, at tjene penge, at sælge sig selv, og at være udadvendt, samt at få job, og tjene godt, hører ofte sammen. Ingeniører har det med fordybelse, og er derfor ikke rigtigt denne type - vi burde alle være arbejdsløse. Og sådan, var det nok også gået, hvis ikke erhvervslivet var tvunget til, at bruge ingeniører. Jeg tror, at mange ledere - med mindre de er ingeniører selv - betragter ingeniører, som et nødvendigt onde.

 • 0
 • 0