Sindal Varmeforsyning bygger avanceret biomasse-ovn
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sindal Varmeforsyning bygger avanceret biomasse-ovn

Varmeforsyningen i Sindal vest for Frederikshavn er netop gået i gang med at bygge et avanceret, danskudviklet biomasseanlæg til produktion af el og varme på træflis samt have- og parkaffald.

Anlægget er en ny generation af et prisbelønnet koncept, udviklet af Dall Energy, hvor biomassen først forgasses og hvorefter gasserne afbrændes i to trin. Hermed kan anlægget omsætte alt fra flis til vådt haveaffald med meget lav støv- og NOx-udledning.

Læs også: Dansk biomasseovn slog alle konkurrenter i opfinderdyst

Formand for Sindal Varmeforsyning Bjarne Christensen forklarer i en pressemeddelelse, at man har brugt en del år på at undersøge markedet for et nyt anlæg, der skal erstatte det naturgasfyrede anlæg.

Holder varmeprisen i ro

Fra 2019 er det nemlig ikke længere rentabelt at benytte naturgas til kraftvarme, når det såkaldte grundbeløb forsvinder.

»Med dette anlæg fra Dall Energy, som er et af verdens mest miljøvenlige, kan vi som minimum holde varmepriserne nede. Men hvis det går som forventet, så får vores brugere lavere varmepriser,« siger Bjarne Christensen.

Læs også: Sønderborg Fjernvarme bygger avanceret flis-kedelanlæg

Det nye i Sindal-anlægget er, at man kombinerer den såkaldte modstrømsforgasning af biomasse med ’partiel oxidation’ i det samme kammer, hvorved man får nedbrudt tjærestofferne i forgasningsgassen og i stedet ender med en såkaldt syntese-gas.

To trin giver nyt produkt

Syntesegassen kan omdannes til flydende brændsler (methanol eller syntetisk benzin) og anvendes direkte i en gasmotor eller – som her – forbrændes i en efterbrænder, hvor røggassen anvendes til at opvarme olien i en såkaldt ORC-turbine (Organic Rankine Cycle), der både producerer el og varme.

ORC-turbinen benytter olie i stedet for vanddamp og er velegnet til kraftvarmeproduktion på mindre anlæg. I Brønderslev bygger man også et ORC-anlæg i forbindelse med en traditionel biomasseovn.

Læs også: Unikt anlæg skal opvarme Brønderslev

En yderligere fordel ved partiel oxidations-trinnet er en halvering af NOx-udledningen fra værket. Det er i hvert fald teorien, som baserer sig på beregninger og simuleringer foretaget af Force, og som nu skal afprøves i Sindal.

Støtte fra EUDP og Innovationsfonden

Derfor har projektet også fået godt 8 mio. kroner i støtte af EUDP.

Endvidere støtter Forsknings- og Innovationsstyrelsen projektet, idet Force har lavet en computersimulering af NOx-emissionerne, som DTU senere skal verificere, når anlægget kører.

»Simuleringsmodellen fra Force viser, at udledning fra anlægget kan komme ned på 100 mg NOx pr. normalkubikmeter, men da Sindal Varmeværk er blevet garanteret en udledning på maksimalt 100 mg NOx, installerer vi for en sikkerheds skyld et NOx-rensningsanlæg,« forklarer direktør Jens Dall Bentzen.

Læs også: Termisk forgasning taber kampen til biogas og naturgas

Han tilføjer, at anlægget højst må udlede 100 mg NOx pr. kbm, fordi det er et krav, for at Sindal kan få tilskud til elproduktionen efter reglerne om tilskud til biogas og forgasningsgas.

I forvejen kører selskabets ovn-koncept i andre versioner i Sønderborg, Bogense og i USA hos Warwick Mills.

Og i givet fald:
Hvor hurtigt kan den regulere fra 0-100% fra biomasse til el-patron og fra el-pratron til biomasse?

Altså aftage op til 5 MW strøm fra sol/vind og fungere som 800KW backup for disse.

Måske bare regulering indenfor f.eks 20-100%, dvs 4 MW fra el-nettet og 800KW backup?

Få timer, halve døgn, dage, uger?

  • 0
  • 2

82000 kr per kW plus brændsel og affald.På projektstadium.
Den finske KK er ligefrem billig.

  • 2
  • 6

Hvor hurtigt kan den regulere fra 0-100% fra biomasse til el-patron og fra el-pratron til biomasse?

Det kan vel gøres lige så hurtigt som Amagerværket, når dampen bypasses dampturbinen og ledes over i en varmeveksler som opvarmer fjernvarmevand, og det er få minutter, og det samme den anden vej når så el-produktionen skal startes igen. .

Men så skal der kunne aftages både 5 Mw fra fliskedlen og fra el-patronen i Sindal, og hvis byens varmebehov er vigende så er byens akkkumuleringstank relativ hurtigt fuld og på ganske få timer.

Hvis man lukker kedlen ned så tager det et godt stykke tid inden den igen kan yde strøm til nettet.

  • 4
  • 2