Simple vaskegadgets tumler frem: Vil fjerne 99 procent af plastpartiklerne fra dit vasketøj

Ved en enkelt vask udleder en fleecetrøje 250.000 plastikpartikler til spildevandet, som til sidst ender i naturen.

Både plastikforurening og ikke mindst udledning af mikrofiber er et omdiskuteret emne, men nu melder flere virksomheder sig på banen med simple løsninger til at mindske forurening med mikroplast.

Det drejer sig blandt andre om en amerikansk havmiljøorganisation kaldet Rozalia Project, som har udviklet en speciel type vaskebold, og den tyske startup Guppy Friend, der satser på et vaskeposekoncept.

Begge produkter skulle efter sigende være i stand til at indfange 99 procent af de løse plastikfibre.

Let at fjerne de overskydende fibre

Rozalia Projects kalder deres produkt for en Cora Ball, fordi den er inspireret af koralens udseende og egenskaber.

Læs også: Rensecreme kan indeholde 100.000 stykker mikroplast per ansigtsvask

»Koralen lader vandet flyde igennem sig og fanger små ting på vejen,« forklarer Rachel Miller, leder af organisationen bag Cora Ball, i en præsentationsvideo.

Og ideen er simpel - den lille bold skal bare smides med i vaskemaskinen sammen med tøjet, og her opfanger den løse fibre, som bagefter kan fjernes med fingrene.

»Hvis ti procent af alle amerikanske husholdninger brugte en Cora ball, kunne vi fjerne en mængde plast, der svarer til 30 millioner vandflasker fra verdenshavene,« fortæller Rachael Miller i videoen.

Vaskepose kan også fjerne mikroplast

Guppy Friends koncept er på mange måder ens. Vaskeposen er lavet som et ultrafint filter, der lader vandet løbe ind og ud, men holder på de løse fibre. Og når tøjvasken er færdig, kan man simpelthen bare fjerne resterne af hår, fnuller og fibre, der sidder tilbage.

Illustration: Guppy Friend

Og det er altså ikke kun hår og nullermænd, der bliver samlet op, men også mikrofibre, der kan være helt ned til en mikrometer i længden - det svarer til 0,001 millimeter.

Selvom mange af de små partikler er usynlige for det blotte øje, er de mistænkt for at gøre fisk og andre dyr syge og infertile.

Ingen ved, hvad risikoen for mennesker er, men eksperter mener, at især de små partikler udgør en risiko, fordi de kan gennemtrænge vævet ligesom eksempelvis asbest.

Forskere uenige om problemets omfang

Også herhjemme har debatten raset.

I marts fortalte Ingeniøren om en rapport fra Aarhus Universitet, der viste, at de danske renseanlæg faktisk fjerner 99,7 procent af alle plastpartikler i spildevandet.

Rapporten viste også, at marker gødet med plastholdigt slam fra spildevandsanlæggene ikke indeholder målbart mere mikroplast end de ugødede marker.

Læs også: Mytedræber: Din karklud og din fleecetrøje frikendt for at forurene med mikroplast

En gruppe forskere fra KU og RUC mente dog, at resultatet på 99,7 procent var misvisende, fordi mængden af frasorteret mikroplast blev opgjort i vægt.

Mængden af små partikler måles nemlig sædvanligvis i antal, og på den måde er det pludselig 7,4 procent frem for 0,03 procent, der slipper med ud. Det skyldes, at renseanlæggene er bedst til at fange de store partikler.

»Men fra andre forskningsområder ved vi, at de små partikler er de farligste,« påpegede lektor fra Roskilde Universitet Kristian Syberg dengang til Ingeniøren.

Læs også: Forskere uenige om mikroplast: For tidligt at frikende karkluden og fleecetrøjen

Samtidig er mængden af mikroplast på marker gødet med spildevandsslam, op til 15 gange højere end på ugødede marker. Det viser foreløbige resultater fra igangværende undersøgelser, som både Københavns og Roskilde Universitet er ved at foretage på KU's forsøgmarker i Taastrup.

Det er altså usikkert, hvor meget mikroplast der udledes i Danmark, ligesom de mulige konsekvenser for menneskers helbred langt fra er afdækket.

Bildæk, creme og tandpasta er nogle af de andre hverdagsprodukter, som indeholder og afgiver mikroplast.

Rozalia Project har indsamlet næsten 2,5 millioner kroner på hjemmesiden Kickstarter, hvor almindelige mennesker kan støtte forskellige projekter med små eller store beløb. Pengene går til produktionen af Cora Ball, som kommer til salg på det amerikanske marked til juli og til Europa i løbet af efteråret.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg har ikke belæg for at tvivle på artiklens grundlag: at der udledes partikler fra vaskemaskiner.

Hvorfor er løsningen, eller ihvertfald et skalaforsøg, ikke baseret på at filtrere udløbsvandet fra vaskemaskiner ? Det er vel ikke raketvidenskab at føre udløbsslangen ind i den nævnte pose og lade den, måske i en spand med hul i bunden (slange), dræne til afløb ?

Måske ikke kønt, men et simpelt eksperiment som kan laves af enhver - især med en vaskemaskine i kælderen (<> badeværelset, hvor andre "ordensregler" måske gælder).

 • 0
 • 0

Og efter brug skyller man blot vaskebolden under hanen, så er den klar til næste vask ... ;-)

Hehehe - ja - lige præcist. I hvert fald - hvad skal man gøre af de fibre man samler sammen og hvad med de helt små partikler som man ikke kan samle sammen - men kun kan skylle af. Der er jo risiko for at det hele bare ender det samme sted alligevel. Det må vel være mere vigtigt at undgå der overhovedet er mikroplast i tøjet og i andre ting. Hvad gør det egentligt godt for?

 • 0
 • 0

Det må vel være mere vigtigt at undgå der overhovedet er mikroplast i tøjet og i andre ting. Hvad gør det egentligt godt for?

Når vi taler tøj er der vist mest tale om at der simpelthen er små dele af fibrene der bliver slidt af under brug (og under vask) og som så vaskes ud i maskinen (i det omfang det ikke forsvinder i luften som støv forinden).

Det samme må i et eller andet omfang gøre sig gældende for mange andre fibermaterialer i tøj, men de er ikke til diskussion her, for de er nok lettere nedbrydelige i naturen - hvilket selvfølgelig ikke betyder at de er uskadelige for mennesker.

Parallellen til asbest som omtalt i artiklen virker søgt i og med at asbest-støv på mikroskopisk niveau nærmest er små skarpe nåle. De mikroskop-billeder jeg kunne finde af mikroplast ligner mere små bøjelige tråde eller kugler.

 • 0
 • 0

Det løser jo ikke noget problem. Mikroplasten sidder stadig i filteret og hvad så?

Brænd det, hvis man altså kan se og få det ud. Det bedste var nok et engangsfilter, som bare smides i affaldsspanden bagefter.

Men hvem ved om det overhovedet virker. Eller om det er en udnyttelse af miljøbevidste idealister.

Hvorfor er løsningen, eller ihvertfald et skalaforsøg, ikke baseret på at filtrere udløbsvandet fra vaskemaskiner ?

Vaskemaskinen har en trævlesi, er det ikke bare det system som skal udbygges.

 • 0
 • 0

Folk vasker alt for ofte tøj. De fleste gange kan en simpel og meget let håndvask klare det - alternativt en luftning af tøjet.

Vaskemaskiner slider alt for hårdt på tøjet.

 • 0
 • 0

Jeg bruger tørretumleren med kold luft FØR jeg vasker i vaskemaskinen. Det fjerner både store og små plasticfibre fra fleece, og det er nemt at fjerne fibrene fra tumblerens filter og anbringe dem i skraldespanden til "småt brændbart" - Så ryger de i hvert fald ikke ud i vandet, men hvad sker der, når de brændes?

De allerbedste hilsener

 • 0
 • 0

Vi har da lige fået at vide at det ikke var et problem.

https://ing.dk/artikel/mytedraeber-din-kar...

Det er vist samme undersøgelse, som nærværende artikel nævner, men som den også delvist nu afviser, fordi der i den pågældende undersøgelse bliver målt i vægt og ikke i antal. Måler man i antal fibre bliver de 0,3 vægtprocent udledte fibre til 7,4 antalsprocent i stedet. "Det skyldes, at renseanlæggene er bedst til at fange de store partikler", som artiklen siger.

Så den gamle artikel var lidt for ukritisk og lidt for hurtig på aftrækkeren.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten