Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Simpelt måleinstrument skal revolutionere hofteoperationer

Når man i dag indopererer nye hofter fræser man ofte et hul i bækkenknoglen og tilpasser protesen til hullet. Men det er en svær teknik at udføre, for succesen afhænger i høj grad af kirurgens erfaring og øjemål.

I en tredjedel af operationerne opstår der komplikationer, fordi protesen ikke passer godt nok ind i hullet. Nogle gange er protesen så lille, at den falder ud, andre gange er protesen så stor, at den giver brud på bækkenet. Og knoglens elasticitet og hårdhed spiller også ind.

Overlæge ved Ortopædkirurgien i Region Nordjylland, Poul Torben Nielsen, mente derfor, at man måtte kunne løse problemet med et måleinstrument, der kunne hjælpe kirurgen med at tjekke, om han havde lavet et godt nok hul og vælge den rette størrelse på protesen.

Læs også: Nyt måleinstrument skal revolutionere hofteoperationer

Startede som speciale

Men Poul Torben Nielsen havde brug for hjælp til at føre sin idé ud i verden og henvendte sig derfor på Institut for Produktion på Aalborg Universitet. Her faldt de to produktionsingeniørstuderende Eske Winther Petersen og Søren Grøndahl Buch over ideen, da de skulle skrive speciale i 2006.

»Vi manglede noget at skrive speciale om, og det her så meget spændende og relevant ud, så vi kastede os over at få produktudviklet ideen. Efterfølgende blev vi alle tre enige om at arbejde videre med ideen, så vi delte rettighederne mellem os og oprettede et firma,« fortæller Eske Winther Petersen, der nu er direktør i deres firma Medichanical Enginering.

»Men ingen af os havde forudsætninger for at drive forretning, så Søren og jeg tog et halvt års iværksætterkursus ved AAU, hvor vi fik lært alle de livsnødvendige ting.«

Herefter fik de en 2. plads i iværksætterkonkurrencen Venture Cup og støtte fra A.P. Møller Fonden, så de havde penge til at få udviklet en prototype, men på grund af finanskrisen har det været svært at finde en investor, der kunne få dem videre.

»Det nemmeste har været at løse opgaven rent teknisk - det svære har været at løse alt det økonomiske osv.,« siger Eske Winther Petersen.

Testes på mennesker i år

Men nu lysner det for det lille opstarterfirma. Venturefonden Seed Capital, der har hjemme på DTU, har nemlig valgt at investere i selskabet.

»Deres investering gør, at vi nu kan foretage de første kliniske afprøvninger på mennesker. Vi regner med, at de er afsluttet inden året er omme,« fortæller Eske Winther Petersen.

Og Seed Capital har også store forventninger, for globalt gennemføres der mere end 2,5 millioner hofteoperationer årligt og tallet forventes at blive tredoblet over de næste 20 år på grund af den økonomiske vækst i lande som Kina, Indien og Rusland.

»Medichanical Enginering har virkelig imponeret os og er på mange måder en super case. Virksomhedens kompetente stiftere har forstået, hvilken vej markedet for hofteoperationer bevæger sig, og de har identificeret en central problematik samt en enkel og effektiv løsning. Vi tror på, at deres løsning allerede i 2013 kan bidrage til at nedsætte antallet af implikationer ved hofteoperationer til gavn for både patienter og sundhedsvæsen,« siger Jón Ingi Benediktsson fra Seed Capital.

Rent mekanisk opfindelse

Opfindelsen, som de kalder X-pander, er et rent mekanisk måleinstrument, der giver kirurgen mulighed for at tjekke, hvilken størrelse protese-kop, der passer i det hul, som han har lavet, og om hullet er tilstrækkeligt godt fræset, så koppen vil sidde ordentlig fast.

Instrumentet består helt simpelt af et håndtag og et engangsmålehoved, der svarer til koppens form, men som er inddelt i tre elementer. Hovedet indsættes i hullet i hoften, og når der drejes på et håndtag ekspanderes målehovedets diameter, så kirurgen får svar på, hvilken størrelse der passer i hullet.

Hvis måleinstrumentet kan vrides rundt i hullet, er det dårligt, og der skal slibes videre på hullet. Er der meget modstand, når målehovedet skal ekspanderes, er knoglekvaliteten meget hård og ikke-fleksibel, og en mindre kop end sædvanligt skal anvendes.

Er målehovedet let at udvide og kan X-panderen hives ud af hullet er knoglekvaliteten meget elastisk og svag og en større kop end sædvanligt bør anvendes.

Dokumentation

Læs mere hos Seed Capital