Simpel teknik åbner for metode til at undgå pigebørn

16. august 2019 kl. 14:4818
Simpel teknik åbner for metode til at undgå pigebørn
Japanske forskere har fundet en måde at bremse sædceller med x-kromosomer, så hannerne får en fordel i kapløbet. Illustration: Bigstock/rost-9.
Japanske forskere har opdaget, at et bestemt stof brugt til herpesbehandling, kan give sædceller med y-kromosomer en fordel under svømmeturen mod ægget.
Artiklen er ældre end 30 dage

Stoffet Resiquimod viser sig nu ikke blot at have en lindrende effekt på herpesudbrud, men kan også bruges til at give hanner en fordel frem for hunner - allerede inden de er født.

I japanske forsøg med mus har det nemlig vist sig, at Resiquimod får sædceller med det kvindelige x-kromosom til at svømme langsommere.

Ved at bruge en gel med Resiquimod i forbindelse med reagensglasbefrugtning (IVF) lykkedes det forskerne at få en overrepræsentation af hanmus på 90 procent. Det lykkedes omvendt også forskerne at skabe en overrepræsentation af hunmus på 81 procent med samme teknologi, viser forskerne i en artikel i tidsskriftet PLOS.

Ifølge de japanske forskere fra Hiroshima Universitetet har de testet selvsamme teknik på køer og grise med succes - og de er overbeviste om, at teknikken i princippet også kan bruges på mennesker, hvilket vækker bekymring hos flere udenlandske forskere:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Jeg er bekymret over de sociale konsekvenser af det her,« lyder det fra genforskere som ph.d og professor Alireza Fazeli fra Tartu University i Estonia, der ligesom andre kollegaer er bekymret for, at teknologien kan ende i hænderne på kvinder i eksempelvis Indien, så de kan fravælge pigebørn, fordi pigerne har for store økonomiske omkostninger for familien på grund af den medgift, de skal betale senere i livet.

Læs også: Tidlig menstruation giver pigebørn

Ifølge Alireza Fazeli er der meget kort vej til, at teknologien kan bruges i form af en gel, som kvinden smører sin vagina med for at forhindre sædceller med x-kromosoner i at befrugte hendes æg.

»Det er så simpelt, at du kan gøre det i dit soveværelse, og ingen vil være i stand til at stoppe dig,« siger Alireza Fazeli til New Scientist.

Dansk forsker tvivler på effekten hos mennesker

I Danmark maner klinisk Professor Claus Yding Andersen dog til besindighed. Han er ansat ved Institut for Klinisk Medicin på Rigshospitalets Juliane Marie Center, og han stiller sig tvivlende overfor effekten på mennesker:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For det første er teknikken ikke særlig effektiv, når det kun er mellem 80 og 90 procent der kønsselekteres. For det andet aner vi ikke, om stoffet aktiverer de samme receptorer hos mennesker som hos mus. Der er brug for mere forskning, før vi kan sige noget om effekten på mennesker,« siger Claus Yding Andersen.

Andre forskere er skeptiske ved, om teknologien kan bruges på mennesker uden bivirkninger. Det gælder blandt andet den britiske forsker i stamceller og genetik, professor Robin Lovell-Badge fra Francis Crick Institute.

»Vi kan se, at mus født med teknikken ser ud til at være normale, men det vil være afgørende at sikre sig, at der ikke er bivirkninger på længere sigt,« siger professoren til Independent og tilføjer:

»Med andre ord. Lad være med at prøv det her derhjemme«.

Stof har været testet på knap 1000 mennesker

Resiquimod har allerede været testet på knap 1000 mennesker i USA, Europa og Canada i forsøg på at lindre herpes på kønsdelene, men Claus Yding Andersen mener ikke, at patienterne børe være bekymret for, om det kan have øget sandsynligheden for de får drengebørn.

»Min vurdering er, at risikoen er meget lille, da en masse faktorer skal spille sammen for at stoffet i den her gel har påvirket sædcellerne, som jo altså er ude på en maraton for at nå frem til ægget,« siger han.

I hans øjne er opdagelsen af den nye teknik dog yderste interessant, især fordi den åbner for en billig og nem metode til kønsselektering i landbruget, hvor man i dag for eksempel afliver tyrekalve i stedet for at bruge eksisterende teknologi som centrifugering af kromosomer eller flowcemetri til kønsselektering. Teknologierne er nemlig for dyre i landbrugets øjne.

Dansk forsker: Lovende teknologi for landbruget

Den japanske teknologi bygger på, at forskerne har identificeret to receptorer kaldet TLR7 og TLR8 på sædcellernes overflader, der reagerer med Resiquimod. Forskerne har fundet receptorerne blandt sædcellernes 500 gener, hvoraf 18 koder for proteiner på cellernes overflade.

Læs også: Solidt morgenmåltid giver større chance for føde en dreng

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stoffet Resiquimod har stærkere indvirkning på sædceller med x-kromosomer end på sædceller med y-kromosomer, og stoffet virker ved at nedsætte cellens produktion af adenosintrifosfat, som hjælper med at sende energi rundt i cellen. Mindre adenosintrifosfat gør sædcellen langsom, og da effekten er størst på celler med x-kromosomer, så vinder y-kromosomerne kapløbet...for det meste.

»Landbruget bør holde godt øje med det her, for teknologien kan have store potentialer,« lyder det fra Claus Yding Andersen.

18 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
19
20. august 2019 kl. 16:45

Man kan få et indtryl at det problem, ved at studere resultaterne af Kinas et-barnspolitik, som fik ret mange bønder til at drukne deres nyfødte døtre, fordi de ville have drenge til markarbejdet.

Ja, et-barns politik er noget lort.

I stedet for at sigte på en reduktion af befolkningen, skulle man hellere have sigtet på at beholde status quo: Alle par skulle have ret til at få lige så mange børn de ville, indtil de fik en dreng. Så måtte de ikke få flere.

Rent intuitivt ser det ud som om befolkningen stadigvæk vil vokse, og at der bliver en majoritet af piger. I virkeligheden vil hvert par i gennemsnit få to børn, og der vil være lige så mange drenge som piger (når vi regner med at sandsynligheden for dreng/pige er 50/50).

Man kan selvfølgelig kaste grus i maskinen ved begynde at snakke om ligestilling og den slags, men nu drejede det sig om at få tingene til at virke, ikke om politisk korrekthed.

18
20. august 2019 kl. 11:34

Nu er det jo velkendt, at Kina har et problem med kønsfordelingen pga et-barns-politikken (som også nævnt ovenfor). Det fører så bl.a. til, at kvinder bliver traficket fra andre lande og solgt som brude (se bl.a. https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/i-kina-handler-man-med-kvinder - men en hurtig Google-søgning viser flere eksmpler og fra flere lande)

Den slags fokus på at få drengebørn har ført til mange ulykkelige skæbner, og det virker smagløst på mig at tage så let på de omsiggribende effekter det har rundt om i verden.

15
19. august 2019 kl. 07:15

Er noget galt for, at en kvinde kan have flere partnere? Jeg ser intet problem. I stedet for, at få 7 børn med en mand, så at få 7 børn med 7 mænd.

Det kan du jo prøve at diskutere med især fundamentalistiske kristne og ditto muslimer. Plus de fleste mænd, og rigtig mange kvinder selvfølgelig.

Hvad ville du selv synes om, at din kone/kæreste 'gik på omgang'?

Selv om du i rent teknisk forstand har ret, så passer denne model ind i så godt som ingen social konstruktion i dag.

Undtagelsen som bekræfter reglen finder du i Tibet:https://www.avisen.dk/tibetanske-kvinder-dyrker-flermaenderi_61295.aspx

13
18. august 2019 kl. 09:53

De er allerede begyndt at "importere" Vietnamesiske og Filipinske ægtefæller.

12
18. august 2019 kl. 09:46

Mon ikke disse samfund hvor drengebørn er så vigtige, bliver nødt til at bøje sig for simple markedskræfter hvis piger bliver en mangelvare? Mændene skal jo have en partner, og så må de jo finde en pige. En kynisk betragtning må vel være, at 'prisen' for at komme af med sine døtre vel falder, efterhånden som antallet af interesserede mænd stiger...? Kultur er jo kultur, men penge er også penge! Af de to ved vi jo godt hvem der vinder på den lange bane...

11
17. august 2019 kl. 19:33

Et samfund uden kvinder=krig

10
17. august 2019 kl. 18:49

Jeg synes faktisk, det var en modbydelig overskrift...

Mvh MM

9
17. august 2019 kl. 18:43

Måske man skal kigge på kulturen i de pågældende samfund. Er det smart at have sådan en kultur hvor kvinder presses til at ønske brugen af den slags midler.

Nej, det er ikke smart, men sådanne samfund har vi nu engang. Men det bliver da spændnede at se hvordan disse samfund vil reagere, når de på et tidspunkt står helt uden kvinder...

...til at undgå pigebørn er at afholde sig fra sex. Så undgår man med 100% sikkerhed pigebørn.

Samme metode kan også anvendes til at undgå teenage-graviditeter, og hvor effektivt er det nu lige det er...?

7
17. august 2019 kl. 15:34

...til at undgå pigebørn er at afholde sig fra sex. Så undgår man med 100% sikkerhed pigebørn.

4
16. august 2019 kl. 17:39

Måske man skal kigge på kulturen i de pågældende samfund. Er det smart at have sådan en kultur hvor kvinder presses til at ønske brugen af den slags midler.

3
16. august 2019 kl. 17:27

Føj for den!

- århh....slap nu af, mand(?)!: I disse LGBTA(PQQRSTT...?)-tider kommer det sig vel ikk' så nøje!? :))

2
16. august 2019 kl. 17:18

Føj for den!

1
16. august 2019 kl. 15:21

Det bliver godt nok kedeligt for fremtidens mænd, hvis der en dag er markant færre kvinder end mænd i et samfund. Pil ikke ved det. (for dyr kan det måske gå an, under kontrol)