’Simpel’ løsning skal bringe sten og jordprøver hjem fra Mars hurtigst muligt

Sådan forestiller en illustrator sig, at det kan se ud, når Nasas Mars-lander henter prøver hjem fra Mars. Illustration: NASA/JPL-Caltech

I sommeren 2020 sender Nasa en ny robotbil ud til den røde planet. Mars-roveren (Mars 2020-missionen) ankommer i februar 2021 og begynder at opsamle jord- og stenprøver, der forhåbentlig kan afsløre, om der har været liv på Jordens rustrøde naboplanet.

Prøverne lægger roveren i en bunke. Og går det, som Nasa håber, bliver prøverne få år senere - i slutningen af 2020’erne - bragt hjem til Jorden til nærmere analyser.

USA’s rumadministration undersøger lige nu, hvordan setuppet skal være. Og mandag mødtes en national komité, der overvåger Nasas arbejde, for at høre om de mulige løsninger.

Rover laster prøver på landingsfartøj

En af løsningerne er et ifølge Nasa ’simpelt’ landingsfartøj, der sendes ned til overfladen på Mars.

Læs også: Nasa søger ingeniør til at passe på universet

Når fartøjet lander tæt på Mars 2020-landingsstedet, frigiver det en rover, der kan samle prøverne fra 2020-roveren op og laste dem på landingsfartøjet.

Fartøjet letter og møder en orbiter, der griber prøverne og flyver dem enten direkte hjem til Jorden eller til et sted mellem Månen og Jorden - cislunar space - hvor de kan hentes ved lejlighed.

Samlet vil opsamlingsmissionen højst tage tre år, begyndende med en launch i år et og hjemkomst i sidste halvdel af år tre. Selve opsamlingsmanøvren er sat til at vare ni måneder, fortæller
Nasa ifølge Space News.

Benytter sig af eksisterende fartøjer

Der er set med Nasas øjne tale om en skrabet, men hurtigtarbejdende løsning, hvor man vil benytte sig af de eksisterende fartøjer i kredsløb om Mars, herunder Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), MAVEN og den europæiske rumfartsorganisation, ESA’s Trace Gas Orbiter, til kommunikation.

Læs også: Buzz Aldrin: Røm rumstationen så hurtigt som muligt

Løsningen vil formentlig dog samtidig indebære, at Nasa dropper eller udskyder en ellers planlagt mission, Next Mars Orbiter – NEMO. Fartøjet skulle være opsendt i 2022 og håndtere både kommunikation og billeder fra MRO, missioner til indsamling af prøver samt senere bemandet rumfart til Mars.

Men Nasa har bedt den nationale komité overveje den videnskabelige betydning af, at man hurtigst muligt får prøverne hjem fra Mars.