Termovlies LIES - løgne
'KlimaTec: Giver op til 36% varmebesparelse, forebygger skimmel og dækker små revner.'
Sådan reklamerer Silvan for isoleringsproduktet Klimatec Termovlies, som en slags tapet af to lag tekstilfibre. Men hvis forbrugeren tror, at han eller hun kommer til at bruge helt op til 36 procent mindre varme, hvis han klistrer mirakeltapetet op på ydermurene, så tager han fejl.
»Det er skruphamrende forkert. Silvan fortæller ikke hele sandheden om produktet. Derfor er det en helt forkert måde, man sælger det på. Populært sagt tager de røven på folk,« siger Jørgen Steckhahn fra det statslige Videnscenter for energibesparelser i bygninger.
Ifølge producenten, Erfurt & Sohn KGs, oplysninger er det maksimale, man kan opnå, nemlig, at varmetabet gennem en helstensmur - altså en 24 cm tyk massiv mur af teglsten - bliver reduceret med 36 procent. Men størstedelen af varmetabet i et almindeligt hus sker ikke gennem ydermuren, men gennem vinduerne, taget og fundamentet. Ifølge Statens Byggeforskningsinstitut er det maksimalt 30-40 procent af varmetabet, der ryger ud gennem væggene. Og det er kun i huse med massive ydervægge.
Så hvis man bor i et hus med en massiv murstensvæg og plastrer alle ydervægge til med KlimaTec, kan man maksimalt mindske varmetabet med 36 procent af de 40 procent, hvilket svarer til 14,4 procent. Resultatet ligger altså et pænt stykke fra de 36 procents varmebesparelse, som Silvan og importøren C. Flauenskjold lover kunderne.
»Det er misvisende markedsføring, fordi man som forbruger får det indtryk, at man kan opnå op til 36 procent lavere varmeregning,« slår jurist Tina Dhanda fra Forbrugerrådet fast.
»Silvan burde i sin markedsføring være meget mere tydelig på, hvilken effekt du som forbruger egentlig kan opnå. Det ville være bedre, hvis de oplyste de samme isoleringsværdier, som man gør på andre lignende produkter, så forbrugerne har en mulighed for at sammenligne dem,« siger hun.
Ingeniøren har spurgt Silvan, hvorfor de lover op til 36 procents energibesparelse, når det klart er uopnåeligt, men Indkøbs- og marketingsdirektør, Thomas Juul Buchholt, sender spørgsmålet videre til importøren C. Flauenskjold.
Marketingschef Bjarke Stryn-Hajslund, fra C. Flauenskjold kan ikke umiddelbart oplyse, hvordan C. Flauenskjold og Silvan kan hævde, at KlimaTec kan skære over en tredjedel af energiforbruget til opvarmning, men lover at vende tilbage, når han har snakket med producenten.
De tal, han ender med at sende, viser, at KlimaTec faktisk isolerer lidt dårligere end danske isoleringsprodukter fra Isover og Rockwool. Den såkaldte Lambdaværdi er 0,04 W/m2K mod 0,037 W/m2K for almindeligt mineraluld. Så at sætte KlimaTec op på væggen svarer til at klistre 3,2 mm mineraluld op på væggen.
»Du kommer da lidt ned (i varmeforbrug), men slet ikke i nærheden af de 36 procent. Hvis du alligevel skal tapetsere væggene, kan du da bruge det, hvis det ellers ikke er for dyrt,« siger Jørgen Stechahn.
I 2009 fik Bilka og Metro en næse af Erhvervs- og Byggestyrelsen, fordi kæderne hævdede, at et andet isoleringsprodukt, det 10 mm tykke Airflex, isolerede lige så godt som 200 mm mineraluld.
Silvan har i dag fjernet isoleringen fra deres hylder, fordi produktet ikke lever op til det, som kæden har lovet i deres markedsføring.
Se Silvans side om KlimaTec
Se C.Flauenskjolds side om KlimaTec
Termovlies LIES - løgne
Fysisk umuligt at opfinde sådan en produkt. En grund regel må man ikke glemme, jo lavere lambda-værdi - jo bedre isoleringsevne. Hvordan kan en sådan en tynd produkt give så lav Lambda-værdi?
Men ingen tvivl den vil være god mod udjævne vægge, som kan glattes med dette produkt.
ps: Jeg er ikke ansat hos rockwool.
se lige mirakel produktets video:
-> Khalid,
Et tyndt produkt har ikke meget med dets lave lambda-værdi. Lambda-værdien er en materialeegenskab og er "næsten" konstant selv om materialetykkelsen varierer.
Tager du tykkelsen af materialet og dividerer med varmledningsevnen (lambda) får du termisk isolans - som nok er det du mener.
Om produktet har en varmeledningsevne på 0,040 W/mK eller 0,037 W/mK er ikke det der vælter regnskabet. Der findes også produkter i klasse 34 og klasse 32 på det danske marked. Søger man til Tyskland findes produkter i klasse 19 til indvendig isolering (blanding af mineraluld og aerogel). Prisen har det dog med at stige når varmeledningsevnen skal nedad.
Men "logik" bør sige at isoleringsmaterialer i 3 mm tykkelse ikke giver nogen mening.
Ydermere er varmetabet fra et hus heller ikke kun via varmetab gennem konstruktionerne - men også et ventilationstab da ventilationsluften bærer en del varme ud.
PS. Har været ansat hos Rockwool ;-) men er nu i den rådgivende ingeniørbranche.
hvorfor skal vi igen og igen høre om disse vidundermidler der med få cm isolerer bedre end alt andet? hvor svært kan det være at dokumentere virkningen? en std.kasse isoleret med det pågældende materiale, med en alm elektrisk varmekilde inden i, mål inde og ude temp og den tilførte energi. angiv målingen i % af en den samme måling udført med iso -eller rokw. i samme tykkelse.
Det dér sølvblanke dug-materiale, som ses overalt på billeder/film fra NASA, Rumstationen osv., og som Falck reddere og lavine-redningsmandskab altid pakker ulykkes-ofre ind i. Materialet angives at holde på (reflektere) en god del af den (sparsomme) varme, der udgår fra de tilskadekomne. I hvilken grad ville "rumfarts-dugen" reflektere/holde på varmen, opsat på husvæggen ?? :-)
»... hvis det ellers ikke er for dyrt«
Men det er det jo netop: 93 kr pr kvm, hvortil kommer en speciel klæber til 40 kr pr kg.
Kan man så også få et godt tilbud på en timeshare i Eiffeltårnet?
I hvilken grad ville "rumfarts-dugen" reflektere/holde på varmen, opsat på husvæggen ?? :-)
Det virker kun hvor der er stor temperaturforskel, hvilket vil sige at det er glimrende at sætte bag radiatorer, brændeovne osv:
http://ing.dk/artikel/96840-airflex-bag-ra...
Poul-Henning
Det dér sølvblanke dug-materiale, som ses overalt på billeder/film fra NASA, Rumstationen osv., og som Falck reddere og lavine-redningsmandskab altid pakker ulykkes-ofre ind i. Materialet angives at holde på (reflektere) en god del af den (sparsomme) varme, der udgår fra de tilskadekomne. I hvilken grad ville "rumfarts-dugen" reflektere/holde på varmen, opsat på husvæggen ?? :-)
Steen,
Dugens (som ofte er aluminiumsfolie) vigtigste egenskaber er at nedsætte emittansen af infrarød stråling (varmestråling). For at den skal kunne gøre dette kræves det at den er ren.
Rummet er et fantastisk sted, idet der ikke er støv. Produktet vil derfor have svært ved at virke i bygninger her på jorden, idet byggepladser er fydt med støv mv.
Ydermere fylder disse folier også en del - der skal være en hulrum på begge sider af folien før end at virkningen opstår. Hvis hulrummet ikke er der (dvs. hvis der er fysisk kontakt) er der ingen grund til at bruge foliw. Så kan du næjes med smørrebrødspapir. Det vil isolere lige så godt.
http://shop.plbrandteknik.dk/product.asp?p...
Redningstæppe, Folietæppe 1 stk. 160 x 210cm: 25kr
det er sku da billigt ;-)
ja det er jo rigtigt at en reflektiv iolering benyttes til rumdragter, mest fordi den reflekterer solstrålerne masser af undersøgelser har vist at denne form for isolering kun er velegnet til at hindre opvarming og næppe med en indvendig montering som tapet eller lignende giver nogen som helst form for isolering. mon ikke det skyldes at rumvarmen i huset altså, er meget langbølget?
jeg tror ikke at Erik Beck Jensens testapparatur kan give en forklaring. Hans anbefalede forsøg baserer på ren transmissionstab gennem en flade og det er slet ikke det producenten henviser til.
Måske burde man også tage hensyn til producentens tyske hjemmemarked med de væsentlig dårligere isoleringsstandards for at forstå produktet. Fodkulde og trækfænomener bevirker at beboerne kræver en højere rumtemperatur med de heraf følgende højere transmissions- og ventilationstab. Det gælder særligt, når VVS traditionen i et land satser så ekstrem på natafsænkning, som ikke kan bestemmes af mennesker, som bare bor til leje.
Der er her kun tale om vægenes overfladetemperatur og menneskernes følte " wohlfühltemperatur", ud fra deres strålevarmetab overfor kolde væge. I ekstrem tilfælde kan det betyde 2-3 °K forskel i rumtemperatur.
Remember: I Holger Danskes tid hængte man et skind på væggen, hvis man kom til at sidde for nær en kold mur.
Ja det er! For det er ikke materialerne der giver isoleringsevnen men den stillesåtende luft materialet indeholder. Og jo tykkere lag stillestående luft der er og jo længere vej varmen skal transmitteres gennem materialet og jo dårligere varmeledningsevne materialet har, jo mindre varmetransmission = bedre isoleringsevne!
"og så levede de ellers lykkeligt til deres dages ende"!
Men go` historie med de fantasiprodukter.
Jeg aner ikke hvad den danske importør har påstået. Jeg har kun set producentens film, som Khalid har henvist til. Producentens konkurrenter har mulighed indenfor 3 dage at stoppe al reklame. Tysk handelslov giver med -UVG Gesetz gegen den unlauteren Wettbewerb- konkurrenter en dramatisk kølle i hånden mod ulødig reklame. Der er dog ikke sket noget indtil nu. Konkurrenterne kan altså leve med argumenterne. Det hjælper ikke at debatere det mest elementære af en varmetabsberegning i en statisk situation. Tag Fangers ligning, hvori "Wohlfühltemperatur" er afhængig af lufttemperatur middel strålingstemperatur lufthastighed luftfugtighed. Indenfor dette emne boltrer tapetproducenten sig og er her uangribelig.
du har selvfølgelig ret når du taler om kuldestråling fra rå vægge, derfor brugte man gobeliner og skind, men vi plejer at måle selve transmissionstabet, når vi taler om isolerings og u- værdier og dermed besparelser på varmeforbruget,- termostaten måler jo kun rumtemperaturen og regulerer tilførslen.I gamle dage satte vi cellotexplader på væggene med ca 1cm luft bag, ofte på vægge der var besat af skimmelsvamp, en gang tjære først, også var det flot.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard