Silo væltede forkert vej: Politi hyrer ekstern ekspert
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Silo væltede forkert vej: Politi hyrer ekstern ekspert

Siloen skulle fjernes fra havnen i Vordingborg for at give plads for et nyt højhus, men den 53,2 meter høje bygning væltede i den forkerte retning og ramte et - evakueret - bibliotek. Illustration: Stillfoto fra Youtube.com / Vordingborg Net

Fredag gik nedrivningen af en silo i Vordingborg galt. Den 53,2 meter høje silo væltede i den stik modsatte retning end planlagt og ramte det lokale bibliotek. Mandag kan sprængningslederen Kenneth Wegge fra virksomheden Sprængningstjenesten endnu ikke forklare, hvad der fik den 37 år gamle silo til at tippe i den forkerte retning, og politiet har hyret en ekstern rådgiver til at hjælpe med efterforskningen af uheldet. Det fortæller Mads Justesen, der er politikommissær i Sekretariat Midt hos Næstved Politi.

»Vi har taget og indsamlet fotos og skal nu dels vurdere, om den sprængningsplan, der var udgangspunktet for sprængningstilladelsen, er blevet fulgt, og dels, om der var fejl i sprængningsplanen. Det har vi hyret en ekstern konsulent til at hjælpe os med,« fortæller han uden at ville oplyse navnet på konsulenten.

Som at fjerne forbenene på en stol

Sprængningsplanen kan offentligheden heller ikke få at se, men Kenneth Wegge fortæller, at nedrivningsfirmaerne havde skåret en kile ind i siloen i den side, der vendte væk fra biblioteket. I kilesnittet stod der fire 'ben' tilbage, som skulle sprænges væk, hvorefter tyngdekraften skulle få siloen til at tippe i den rigtige retning.

Læs også: Rambøll vurderer genstridig sukkersilo før weekend-stormen

»Du kan sammenligne det med at sidde på en stol, hvor man så fjerner forbenene. Det er en metode, som er meget brugt og anerkendt, både til siloer og skorstene.«

Fik hjælp fra Niras

Sprængningstjenesten har stået for nedrivningen af den gamle cementsilo og det tilhørende trappetårn. Trappetårnet blev nedlagt 9. marts. Men tårnet væltede heller ikke helt som planlagt. Det landede cirka to meter tættere på havnen end forventet, og derfor ramte en del opsprøjt og sten en nærliggende beboelsesejendom, hvor der blandt andet blev knust nogle ruder.

For at sikre, at der var helt styr på faldretningen i forbindelse med nedrivningen af siloen, fik Sprængningstjenesten hjælp fra rådgivningsfirmaet Niras, fortæller Kenneth Wegge.

»De hjalp os med beregne faldkurver, vibrationer og den slags, og har selvfølgelig også set hele projektet,« fortæller han.

Efter artiklen er blevet offentliggjort har Niras henvendt sig til Ingeniøren for at understrege, at Niras »ikke har haft til opgave at kontrollere sprængplanen og dermed heller ikke faldretningen.« Niras' opgave har udelukkende været »at vurdere vibrationer og udkast (opsprøjt) fra nedslaget ud fra den givne sprængplan. Opgaven har ikke omfattet kontrol af sprængplanen, og forudsætningen for NIRAS’ rådgivning har været, at siloen væltede som planlagt i østlig retning.«

Livrem og seler

Sprængningsplanen tog dels udgangspunkt i tegningsmateriale og i konkrete opmålinger af siloen.

Læs også: Boom: Så faldt siloen

»Vi går med livrem og seler, når vi planlægger sprængninger. Der går virkelig mange forberedelsestimer på det, og vi har både brugt tegninger og egne undersøgelser,« fortæller han.

Men har I beregnet, om den del af siloen, der stod tilbage, efter benene var blevet sprængt bort, kunne bære vægten af siloen?

»Der er selvfølgelig også lavet beregninger på alle ben og snit,« svarer Kenneth Wegge.

Se video fra Vordingborg Net

Mennesker var aldrig i fare

Sikkerhedsafstanden under sprængningen var 125 meter, så der var på intet tidspunkt fare for menneskeliv, selvom sprængningen slet ikke gik som planlagt. Det bekræftes også af politiet.

Umiddelbart efter sprængningen rev det lokale beredskab i samarbejde med nedrivningsfirmaet og Beredskabsstyrelsen en del af det ramte hjørne ned. Men efter at have fjernet en del af taget og lidt af ydermuren var bygningen faktisk stabil nok til, at skadesservicefirmaet kunne redde enkelte dele ud af de ramte rum og afskærme resten af bygningen mod vind og vejr. Hos kommunen er man nu i gang med at få skaderne på bygningen vurderet.

Læs også: Sukkersilo jævnet med jorden efter lille forsinkelse

Politiet kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvornår årsagen til uheldet er fastlagt.

KORRIGERET 9. april 2018 kl. 15:32: Efter artiklen er blevet offentliggjort har Niras henvendt sig til Ingeniøren for at understrege, at Niras opgave udelukkende har været »at vurdere vibrationer og udkast (opsprøjt) fra nedslaget ud fra den givne sprængplan. Opgaven har ikke omfattet kontrol af sprængplanen, og forudsætningen for NIRAS’ rådgivning har været, at siloen væltede som planlagt i østlig retning.« Artiklen er opdateret med denne information.

"Sprængningsplanen kan offentligheden heller ikke få at se, men Kenneth Wegge fortæller, at nedrivningsfirmaerne havde skåret en kile ind i siloen i den side, der vendte væk fra biblioteket. I kilesnittet stod der fire 'ben' tilbage, som skulle sprænges væk, hvorefter tyngdekraften skulle få siloen til at tippe i den rigtige retning."

Kilen er skåret for højt oppe, det er vist ikke raketvidenskab men fremgår ret tydeligt af videoen.

Når de fire ben sprænges væk, kollapser kilen, men den modsatte side af siloen når ikke jorden, og derfor vælter den den vej i stedet for.


Jeg ville ikke turde lade de sprængningseksperter fælde mit æbletræ :-)

  • 27
  • 3

Nej, men det er jo kun fordi den væltede ind mod biblioteket og ikke ud mod publikum.

Den bygning, der blev beskadiget, da de rev trappetårnet ned, ligger 100 meter til venstre for siloen. Den mand, der står på p-pladsen i forgrunden, befinder sig cirka 100 meter fra siloen. 20 meter bag ham står flere hundrede tilskuere.

Video fra den første sprængning: http://kortlink.dk/tv2/tkbu

Ifølge lokalsprøjten (sn.dk) var der en tidligere militærmand med erfaringer i sprængninger til stede i fredags. Han havde advaret kommunen et halvt års tid forinden - om at undergrunden var så ustabil, at siloen kunne vælte den forkerte vej ved en sprængning - men var blevet afvist med beskeden om, at alt var i skønneste orden.

Ifølge dagens udgave af avisen, mener formanden for Dansk Sprængteknisk Forening, at en mulig årsag er, at siloen har haft ekstra armering nogle steder, hvilket har gjort den uharmonisk. Og at det kan være svært at finde ud af i forberedelserne.
Militærmanden havde dog talt med en, som var med til at opføre siloen (der i øvrigt også mente at den kunne vælte forkert) - så helt umuligt har det vel næppe været.

  • 12
  • 0

fra de skårne kiler fjernet, eller lå de inden i / uden for siloen?

Det ser ud som om, den venstre del af siloen møder meget større modstand end den højre, da den "sætter sig", hvilket gør, at den højre del kommer længere ned - og dermed - - -

mvh Flemming - der absolut ingen forstand har på at vælte siloer ;o)

  • 8
  • 0