Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Silo væltede forkert vej: Politi hyrer ekstern ekspert

Siloen skulle fjernes fra havnen i Vordingborg for at give plads for et nyt højhus, men den 53,2 meter høje bygning væltede i den forkerte retning og ramte et - evakueret - bibliotek. Illustration: Stillfoto fra Youtube.com / Vordingborg Net

Fredag gik nedrivningen af en silo i Vordingborg galt. Den 53,2 meter høje silo væltede i den stik modsatte retning end planlagt og ramte det lokale bibliotek. Mandag kan sprængningslederen Kenneth Wegge fra virksomheden Sprængningstjenesten endnu ikke forklare, hvad der fik den 37 år gamle silo til at tippe i den forkerte retning, og politiet har hyret en ekstern rådgiver til at hjælpe med efterforskningen af uheldet. Det fortæller Mads Justesen, der er politikommissær i Sekretariat Midt hos Næstved Politi.

»Vi har taget og indsamlet fotos og skal nu dels vurdere, om den sprængningsplan, der var udgangspunktet for sprængningstilladelsen, er blevet fulgt, og dels, om der var fejl i sprængningsplanen. Det har vi hyret en ekstern konsulent til at hjælpe os med,« fortæller han uden at ville oplyse navnet på konsulenten.

Som at fjerne forbenene på en stol

Sprængningsplanen kan offentligheden heller ikke få at se, men Kenneth Wegge fortæller, at nedrivningsfirmaerne havde skåret en kile ind i siloen i den side, der vendte væk fra biblioteket. I kilesnittet stod der fire 'ben' tilbage, som skulle sprænges væk, hvorefter tyngdekraften skulle få siloen til at tippe i den rigtige retning.

Læs også: Rambøll vurderer genstridig sukkersilo før weekend-stormen

»Du kan sammenligne det med at sidde på en stol, hvor man så fjerner forbenene. Det er en metode, som er meget brugt og anerkendt, både til siloer og skorstene.«

Fik hjælp fra Niras

Sprængningstjenesten har stået for nedrivningen af den gamle cementsilo og det tilhørende trappetårn. Trappetårnet blev nedlagt 9. marts. Men tårnet væltede heller ikke helt som planlagt. Det landede cirka to meter tættere på havnen end forventet, og derfor ramte en del opsprøjt og sten en nærliggende beboelsesejendom, hvor der blandt andet blev knust nogle ruder.

For at sikre, at der var helt styr på faldretningen i forbindelse med nedrivningen af siloen, fik Sprængningstjenesten hjælp fra rådgivningsfirmaet Niras, fortæller Kenneth Wegge.

»De hjalp os med beregne faldkurver, vibrationer og den slags, og har selvfølgelig også set hele projektet,« fortæller han.

Efter artiklen er blevet offentliggjort har Niras henvendt sig til Ingeniøren for at understrege, at Niras »ikke har haft til opgave at kontrollere sprængplanen og dermed heller ikke faldretningen.« Niras' opgave har udelukkende været »at vurdere vibrationer og udkast (opsprøjt) fra nedslaget ud fra den givne sprængplan. Opgaven har ikke omfattet kontrol af sprængplanen, og forudsætningen for NIRAS’ rådgivning har været, at siloen væltede som planlagt i østlig retning.«

Livrem og seler

Sprængningsplanen tog dels udgangspunkt i tegningsmateriale og i konkrete opmålinger af siloen.

Læs også: Boom: Så faldt siloen

»Vi går med livrem og seler, når vi planlægger sprængninger. Der går virkelig mange forberedelsestimer på det, og vi har både brugt tegninger og egne undersøgelser,« fortæller han.

Men har I beregnet, om den del af siloen, der stod tilbage, efter benene var blevet sprængt bort, kunne bære vægten af siloen?

»Der er selvfølgelig også lavet beregninger på alle ben og snit,« svarer Kenneth Wegge.

Se video fra Vordingborg Net

Mennesker var aldrig i fare

Sikkerhedsafstanden under sprængningen var 125 meter, så der var på intet tidspunkt fare for menneskeliv, selvom sprængningen slet ikke gik som planlagt. Det bekræftes også af politiet.

Umiddelbart efter sprængningen rev det lokale beredskab i samarbejde med nedrivningsfirmaet og Beredskabsstyrelsen en del af det ramte hjørne ned. Men efter at have fjernet en del af taget og lidt af ydermuren var bygningen faktisk stabil nok til, at skadesservicefirmaet kunne redde enkelte dele ud af de ramte rum og afskærme resten af bygningen mod vind og vejr. Hos kommunen er man nu i gang med at få skaderne på bygningen vurderet.

Læs også: Sukkersilo jævnet med jorden efter lille forsinkelse

Politiet kan ikke på nuværende tidspunkt sige, hvornår årsagen til uheldet er fastlagt.

KORRIGERET 9. april 2018 kl. 15:32: Efter artiklen er blevet offentliggjort har Niras henvendt sig til Ingeniøren for at understrege, at Niras opgave udelukkende har været »at vurdere vibrationer og udkast (opsprøjt) fra nedslaget ud fra den givne sprængplan. Opgaven har ikke omfattet kontrol af sprængplanen, og forudsætningen for NIRAS’ rådgivning har været, at siloen væltede som planlagt i østlig retning.« Artiklen er opdateret med denne information.

Emner : Anlæg
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Sprængningsplanen kan offentligheden heller ikke få at se, men Kenneth Wegge fortæller, at nedrivningsfirmaerne havde skåret en kile ind i siloen i den side, der vendte væk fra biblioteket. I kilesnittet stod der fire 'ben' tilbage, som skulle sprænges væk, hvorefter tyngdekraften skulle få siloen til at tippe i den rigtige retning."

Kilen er skåret for højt oppe, det er vist ikke raketvidenskab men fremgår ret tydeligt af videoen.

Når de fire ben sprænges væk, kollapser kilen, men den modsatte side af siloen når ikke jorden, og derfor vælter den den vej i stedet for.

Jeg ville ikke turde lade de sprængningseksperter fælde mit æbletræ :-)

  • 27
  • 3

Nej, men det er jo kun fordi den væltede ind mod biblioteket og ikke ud mod publikum.

Den bygning, der blev beskadiget, da de rev trappetårnet ned, ligger 100 meter til venstre for siloen. Den mand, der står på p-pladsen i forgrunden, befinder sig cirka 100 meter fra siloen. 20 meter bag ham står flere hundrede tilskuere.

Video fra den første sprængning: http://kortlink.dk/tv2/tkbu

Ifølge lokalsprøjten (sn.dk) var der en tidligere militærmand med erfaringer i sprængninger til stede i fredags. Han havde advaret kommunen et halvt års tid forinden - om at undergrunden var så ustabil, at siloen kunne vælte den forkerte vej ved en sprængning - men var blevet afvist med beskeden om, at alt var i skønneste orden.

Ifølge dagens udgave af avisen, mener formanden for Dansk Sprængteknisk Forening, at en mulig årsag er, at siloen har haft ekstra armering nogle steder, hvilket har gjort den uharmonisk. Og at det kan være svært at finde ud af i forberedelserne. Militærmanden havde dog talt med en, som var med til at opføre siloen (der i øvrigt også mente at den kunne vælte forkert) - så helt umuligt har det vel næppe været.

  • 12
  • 0

fra de skårne kiler fjernet, eller lå de inden i / uden for siloen?

Det ser ud som om, den venstre del af siloen møder meget større modstand end den højre, da den "sætter sig", hvilket gør, at den højre del kommer længere ned - og dermed - - -

mvh Flemming - der absolut ingen forstand har på at vælte siloer ;o)

  • 8
  • 0

Det virker ret indlysende at det var en perfekt udført dårlig plan. Sprængningen og den initielle rotation mod venstre skubber underkanten af røret over sprængningen lidt til højre. Herved rager højre side røret ud over den nedre del, så der ikke er understøtning i det planlagte pivot-punkt. I stedet glider højre side af røret uhindret mod jorden, mens venstre side rager ind over underdelen og sætter sig herpå.

I disse tider kan det undre, at man ikke var i stand til at forudsige dette forløb med simulering.

  • 10
  • 2

Den sætter sig lige præcis så meget den kan, indtil den rammer forstærkningen omkring døren som er det helt store styrke problem i en cylinder

  • 1
  • 0

Sikkert er det at den faldt forkert, og at firmaet nok erstatter den revnede rude etc. og fjerner alt mm. - men at politiet indblandes fordi nogen sandsynligvis kommunen og de "sprængfarlige klåge" - skal ha vaske hænder - DET er ikke iorden og må arkiveres under "cirkus DK`s mafialignende magtfidusmageres afdeling for spøg & skæmt" De uansvarlige polypper sku spankes og sendes ud til seriøst arbejde - som at notere parkeringssyndere der parkerer 2 cm. skævt i parkeringsbåsene / kører 10 km for stærkt på motorvejen - eller assisterer en eller anden hel/ halv kongelig - politiker etc. med at drikke sin kaffe på en fortovsrestaurant i Århus - fordi befumlingen efterhånden er så tisse trætte af systemdanmark at disse måske ku få samme skæbne som i Ukraine hvor man putter DEM i skraldekasserne for at vise sin utilfredshed. - eller har vi i virkeligheden alt for mange polypper ?

  • 3
  • 18

Jeg er en ældre maskiningeniør, - og jeg hørte ofte, i mine unge dage, at 'der er forskel på teori og praksis' ! - Men livet har lært mig , at 'det er der ikke' !! - 'Hvis der er forskel på teori og praksis, - så er det fordi at teorien er mangelfuld' !! - Praksis er realiteten ! - Når tårnet vælter, først rigtigt - så forkert, - så er det fordi teorien, planlægningen, er mangelfuld ! - Godt at ingen kom til skade ! - vh Mogens F.B.

  • 15
  • 1

Som jeg så det før sprængningen, var der lavet en kile i "højre" med ben der skulle sprænges væk. OK i teorien, men.....da sprængningen indtræder læner siloen sig til højre i begyndelsen, men tyngde punktet er ikke flyttet nok, for da siloen begynder at hælde mod højre knækker siloen ved fundamentet til venstre. De to punkter som er dannet mellem knækrevnen og kilen kollapser og den venstre side af siloen er nu kommet udenfor fundamentet og da den side er den tungeste trækker den siloen siloen til venstre.......prøv at se det selv .

PS byt om på højre og venstre for jeg så en vidio fra den ande side :)

  • 4
  • 3

Ifølge dagens udgave af avisen, mener formanden for Dansk Sprængteknisk Forening, at en mulig årsag er, at siloen har haft ekstra armering nogle steder, hvilket har gjort den uharmonisk. Og at det kan være svært at finde ud af i forberedelserne.

Lars - det virker ulogisk at nogle skulle have armeret kraftigere opad! Men måske er man sluppet op for tentor 10 og har brugt tentor 12 etc.?

En anden ting kan være, at man ikke har haft helt styr på betonkvaliteterne! Det vil jeg tro kunne være svært at identificere af et sprængningfirma

  • 1
  • 0

Nej, nu er den vel snart berygtede 'sprængningsplan' stadig ikke offentlig viden, men lidt almindelig ingenørstatik kunne givetvis have forhindret misæren. Også beskeden erfaring med fældning af store træer ville også gøre det klart at 'benene' i kilen ikke skal sprænges ved store ladninger, men stille og rolig svækkes ved brug af små ladninger, som ikke ville have påvirket tyngdepunktets placering!

John Larsson

  • 2
  • 1

Måske ikke inde i biblioteket, som jo var tomt.

Men publikum står uforsvarligt tæt på.

Jeg kender ikke siloens højde, så: På Google Earth per 6. juni 2013 ses skyggen at pege i retning 237,6 grader. Billedet må derfor være taget kl 15:46. På det tidspunkt var solhøjden i Vordingborg 46,8 grader. Den 50 meter lange skygge siger derfor, at siloen var 53 meter høj.

På Youtube kan jeg se, at de nærmeste tilskuere står lige på den anden side af Sydhavnsvej; 73 meter væk. Kun 20 meter mere end siloens højde. Hvis siloen var væltet i deres retning ville de blive bombarderet af brokker.

Dengang de sprængte trappetårnet, kom der brokker meget tæt på publikum:

Se nedslag i venstre del af billedet her:

https://youtu.be/Atdj_uq76PY?t=24

og her i højre side af billedet:

https://youtu.be/gPCNBLzE5go?t=35

Og dengang faldt trappetårnet ellers (nogenlunde) i den rigtige retning!

Ved sprængningen af siloen havde man lavet dækning med containere. Men det nytter ikke meget, når de kun dækker for siloens fald i den rigtige retning; ikke for fald i den modsatte retning. Og det nytter heller ikke meget, når brokker tydeligvis tager ballistiske baner, som er meget højere end containerne.

Uforsvarligt!

  • 9
  • 0

»Du kan sammenligne det med at sidde på en stol, hvor man så fjerner forbenene. Det er en metode, som er meget brugt og anerkendt, både til siloer og skorstene.«

Kun hvis bagbenene kan holde, når forbenene fjernes.

  • 9
  • 0

Ja, det ser ud til at der ikke er blevet fjernet nok af benene i venstre side så siloen kollapser lidt derovre, blot for at finde ny understøtning og vælte mod højre i stedet. Umiddelbart ligner det at problemet er at der er blevet fjernet for meget integritet i højre side, så det der skulle have blevet stående som pivot i stedet brækker, og hele siloen forskydes mod højre i stedet.

  • 1
  • 0

Det var ikke alt, der gik galt. Faktisk begyndte det godt. Præcis sprængning og begyndende "drejning" i den rigtige retning. Men så fik tårnet mere understøtning i vælteretningen, og det fik resten at tårnet til at vælte i modsat retning. MEN... stort held: tårnet var nu sunket næsten 15 meter sammen og væltede derfor ikke nær så langt imod biblioteket, som hvis hele tårnet var væltet den vej. Så faktisk var det et kæmpe-held, at ikke hele biblioteket blev nedlagt!

  • 8
  • 0

Hvis man skal bruge analogien med stolen må benene vel siges at være placeret ganske tæt sammen i det her tilfælde. Ved at sprænge nogle af benene væk, overføres deres last kortvarigt til de/det resterende ben som så kollapser.

Stolen falder herefter lodret og kommer ned hvor den kort hviler på det der er tilbage af de bortsprængte ben samt det der er tilbage af de kollapsede ben og herefter kunne stolen vel vælte i en hvilken som helst retning- modsat den benrest der kunne tåle mest eller modsat den side den nederste del evt "rutchede" ud til

Jeg har ingen forstand på sprængning og underholder derfor bare tanken om, hvad man kunne have gjort anderledes- måske det ikke bortsprængte ben skulle have været lidt større?

  • 0
  • 0

Kilen er skåret for højt oppe, det er vist ikke raketvidenskab men fremgår ret tydeligt af videoen.

Siloen var bygget på søjler, så der kunne køre en tankvogt ind under. Kilen er hugget ud i bunden af den cylindriske del, men man har også skåret et snit i modsatte side, så da sprængningen går, er der ikke noget der hindre siloen i at skride baglæns, og falde nærmest lodret mod terræn, for at derefter at vælte baglæns. Sprængningerne destruere de resterende søjler, men er i sig selv ikke kraftige nok til at påvirke faldet. Se videoen sekund 04-06, det er der det går galt. Hvis man set sprængningen af trappetårnet, falder det også lodret inden det begynder at vælte. 2 m ved siden af, det er da meget godt ramt, når man vælter et 50 m højt tårn.

  • 4
  • 0

Jeg er fuld af beundring over vores sprængningseksperter, det er utroligt at se ingeniør-kunst, når der sprænges (selvfølgelig ikke denne gang). Der er rigtig mange parametre, der skal tages hensyn til. Og denne uheldige sprængning bliver helt sikkert i fremtiden brugt positivt, for sprængningseksperter er (også) bagkloge og kan forhåbentlig bruge videoerne til noget fornuftigt bagefter. Jeg har kun en kommentar : shit happens i den virkelige verden. Jvn shit happens, har jeg set et fuldkommen perfekt fældning af et stort bøgetræ, der under fældningen pludselig 'slap roden' i et knæk, løftede sig 20 cm og roterede 180 grader om sig selv, hvorefter det faldt i den modsatte af tilsigtet... Alt kan ske i den virkelige verden, så... Rolig nu

  • 5
  • 2

I store træk er der vel kommenteret det der skal i tråden, så her kan jeg som ikke fagmand næppe bidrage med noget nyt, blot bruge mine øjne og logiske sans. Men det kan jo hurtigt udvikle sig til en 911-konspirationsteori, når fagfolkene bag kommer med hovedrystende sammenligninger med stoleben der knækker o.s.v. På den video som TVØST har optaget ude fra vandet, fremgår det endnu mere tydeligt hvad der går galt. https://www.tveast.dk/artikel/silo-spraeng...

Som flere har kommenteret, er kilen alt for højt oppe, og et sekund efter sprængningen ses tårnet på vej nedad UDEN for sit grundplan, og mens der nu er frit under bygningen ind mod biblioteket, bliver muren stoppet i tiltænkt faldretning, og så vipper skidtet modsat - såre simpelt - ligesom en dårlig planlagt træfældning.

Helt i 911-stil vil jeg anbefale man totalt stopper med at sprænge bygninger væk, men som ved sammenstyrtningen af WTC-7 i et meget kontrolleret frit fald, blot tænder et bål på toppen i den ene side - og venter.

  • 2
  • 5

nemmest at være bagklog bagefter ;o)

Men efter at have set den video, der linkes til lige ovenfor, udrer det mig, at man ikke har udnyttet det faktum, at siloen allerde var skåret rigtigt meget op qua gennemkørslerne - og "bare" sprængte benene mellem dem væk - eller også sprængte dem væk. Billedet efter tårnet er væltet viser jo, at dette fundament var solidt nok til helt at overleve - og dermed en stor ubekendt i faldet.

Men igen: Hvad forstand har bønder på agurksalat? ;o)

mvh Flemming

  • 2
  • 0

Men efter at have set den video, der linkes til lige ovenfor, udrer det mig, at man ikke har udnyttet det faktum, at siloen allerde var skåret rigtigt meget op qua gennemkørslerne - og "bare" sprængte benene mellem dem væk - eller også sprængte dem væk.

I virkligheden vil nedrivningsfolk nok helst undgå sprængning, men når man kommer over 25-30 m er det den eneste praktiske mulighed. Hvis man kan sprænge højere oppe mindsker man opsprøjt og chok påvirkning på omgivelserne.

  • 0
  • 0

Hvis man går ind på spraengteknik.dk kan man følge nogle links og se sprængning af trappetånet og nogle af forberedelserne til sprængning af siloen, bl.a. anbringelsen af sprængladninger i benene.

  • 0
  • 0

Er armeringen overskåret modsat forbenene.! https://youtu.be/yJ1spWfaSgc Hvis det er tilfældet, står eksperterne virkelig med røde ører. Analogien med en stol er god. Hvad sker når bagben er savet over, og forben fjernes abrupt

Jeg vil hellere komme med den vigtigste lære fra træfældning: 'Du må aldrig, aldrig røre ved fældekammen! Den er det hængsel, der styrer dit træ!'

Her saves 'fældekammen' over i sprængningsøjeblikket, som om svækkelsen af bagkanten har omfattet fjernelse af armeringsjern, som du er inde på.

  • 0
  • 0

Hvorfor bruger politiet overhovedet ressourcer på sådan en sag, det er jo reelt en forsikringsag ! Sprængning er altid en nedrivnings metode med en vis usikkerhed, derfor en tilpas stor sikkerhedszone.

  • 2
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten