Sikkerhedsrobot druknede sig selv i indkøbscentrets springvand
Det vakte megen moro, da en sikkerhedsrobot fra producenten Knightscope midt på sommeren kørte ud i et springvand i shoppingcentret Georgetown Waterfront i Washington DC, USA.
Robotten med produktnavnet Knightscope K5 og kælenavnet Steve er en såkaldt sikkerhedsrobot: Den er i stand til at analysere det miljø, den befinder sig i, og afgøre, om der er noget galt. K5 bruger kunstig intelligens (AI) til at analysere input fra en kombination af mikrofoner, videokameraer og andre sensorer. Hvis noget ikke er, som det skal være, kan den afgive en høj lyd, som måske får kriminelle til at opgive deres forehavende.
Læs også: Kina vil være verdens epicenter for kunstig intelligens i 2030
Producenten reklamerer med, at K5 er langt billigere end en menneskelig sikkerhedsvagt og aldrig bliver træt.
Talrige kommentarer i kølvandet på den noget våde afslutning på 'Steves' arbejdsdag gik da også på, at trætheden og de monotone arbejdsopgaver alligevel havde fået robotten til at drukne sig selv.
Our D.C. office building got a security robot. It drowned itself.
— Bilal Farooqui (@bilalfarooqui) 17. juli 2017
We were promised flying cars, instead we got suicidal robots. pic.twitter.com/rGLTAWZMjn
Robotter har brug for vejledning
Men David Bruemmer, teknisk direktør for 5D Robotics, der fremstiller software til positionering baseret på AI, understreger i en artikel i magasinet Robotics Trends, at Steves tur i springvandet blot er et eksempel på, at robotter og kunstig intelligens stadig har store begrænsninger:
»Den virkelige historie her er, at når det gælder brugen af robotter i dynamiske, ustrukturerede miljøer, er pålideligheden af AI fortsat en udfordring. Knightscope er et banebrydende robotfirma, og de har et fremragende team af robotudviklere. Problemerne med pålidelighed er et problem, ikke kun for Knightscope, men for hele miljøet omkring robotudvikling,« siger han.
Læs også: Ung lidar-troldmand lover 40 gange kraftigere sensorer
Problemet er, at selvom robotterne er udstyret med masser af sensorer og avanceret AI, så farer de alligevel vild engang imellem – præcis ligesom mennesker gør. Det kan skyldes mange ting: Lav belysning, tåge, for mange mennesker, støv eller objekter som er blevet flyttet. Så mister robotten simpelthen orienteringen.
Det kan også være relativt simple og kendte teknologier som GPS, gyroer og omdrejningstællere, som ikke sender det rigtige signal tilbage til softwaren.
Hvor er jeg?
For Steves vedkommende skete fejlen netop, fordi der ikke var overensstemmelse mellem, hvor mange omdrejninger hjulenes sensorer meldte tilbage, og positioneringen via GPS. Noget så simpelt som en løs flise med en glat overflade fik hjulet til at spinne, hvilket fik det system, der bruges til at detektere trapper og andre pludselige fald, til at sætte ud.
Dermed opdagede robotten ikke, at den kørte ud over kanten til springvandet.
Læs også: Sex-robotter med kunstig intelligens vil gøre almindeligt samleje dødkedeligt
David Bruemmer fortæller, at han selv har dårlig stedsans, og at det ikke skyldes mangel på intelligens, at han nemt bliver usikker på hvilken vej, han skal gå. Det samme kan ske for en robot, og derfor skal robotter hjælpes på vej på samme måde som mennesker bliver det, når vi sætter vejskilte, kørestriber og trafiklys op, så det bliver mere sikkert at køre bil:
»Alt dette var nødvendigt for at skabe en verden mennesker kan aflæse. Det samme gælder for robotter, droner og selvkørende biler. Hvis vi vil have robotter og selvkørende biler til at være pålidelige, skal vi give robotter en verden de kan aflæse,« siger han.
