Sikkerhedsekspert tror ikke på opklaring af branden i Fredericia

Illustration: Lars Nordahl Lemvigh

I går nat stod flammerne op fra Fredericia Havn, da brandfolk kæmpede med at få slået luften ud af en oliebrand.

I dag står opklaringsarbejdet tilbage, men ifølge sikkerhedsekspert fra Cowi og ekstern lektor på DTU Frank Huess Hedlund er der ikke historie for, at det job kommer til at bære frugt.

»Det er langtfra alle tilfælde, hvor man opklarer brandene til bunds, og der er utilstrækkelig erfaringsudveksling,« erklærer han og tilføjer:

»Vi skal blive bedre til at opklare brandene og dele fejlene.«

Årsager ligger mørklagte hen

Branden i Fredericia opstod, da en tank sandsynligvis indeholdende 10.000 m3 urea ammonium nitrat (UAN) eksploderede. Og den blussede op, da en tank med palmeolie efterfølgende væltede og øsede olie ud over branden.

Læs også: Beredskabsdirektør: Sådan slukkede vi oliebranden i Fredericia

I Aarhus opstod der også brand i tanke med palmeolie i 2008 - en episode, som potentielt kunne have givet viden til at forhindre branden i Fredericia. Men årsager til brandepisoder ligger ofte mørklagte hen ifølge Frank Huess Hedlund, der selv prøvede at finde årsagen til Aarhus-branden.

»Jeg har søgt aktindsigt. Efter 4 måneder fik jeg endelig dokumenterne. Men selv for en risikoekspert som mig kan jeg ikke ud af dokumenterne læse, hvordan man skal undgå gentagelse,« forklarer han til Ingeniøren og spørger:

»Hvordan skal man kunne forhindre gentagelser uden kendskab til årsagerne?«

Læs også: Risikoekspert: Vi ignorerer eksplosionsfaren fra træpillestøv

Dårlig opklaring

Et andet eksempel på, at vi ikke bliver klogere efter en ulykke, er eksplosioner på en træpillefabrik. I 2002 havde fabrikken en eksplosion, som aldrig blev opklaret og i 2010 endnu en. Årsagen blev aldrig fundet og viden aldrig delt.

»Her kan man se, hvor dårlig opklaringen ofte er, « kommenterer Frank Huess Hedlund episoderne.

Han tror, at Fredericia kommer til at indgå i rækken af tidligere uopklarede sager:

»Englænderne har delt den første episode, hvor UAN antændte. Men jeg tror ikke, man gør det nu med Fredericia. For det er der ikke forudgående eksempler på i Danmark,« siger han.

Emner : Arbejdsmiljø
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Han tror ikke, Fredericia kommer til at stå udenfor rækken af tidligere uopklarede sager

  • eller: "Han tror, Fredericia kommer til at indgå i rækken af tidligere uopklarede sager" ? ;)
  • 3
  • 0

Hvordan ser det ud med påvirkningen af miljøet i havet og kysterne, med den mængde af urea ammonium nitrat - må der da være en ikke ubetydelig påvirkning. Er der nogen som undersøger dette?

  • 1
  • 0

at der ikke er nogen forskere, som udtaler sig om den påvirkning af miljøet. Der er ikke meget at hente via nettet heller som beretter herom. Men måske forklaringen ligger i at der ingen penge er i den slags forskning.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten