Signalproblem: S-tog ‘forsvinder’ på Hillerødbanen
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Signalproblem: S-tog ‘forsvinder’ på Hillerødbanen

Illustration: dsb

'Alle tænkelige scenarier er blevet gennemtestet, før vi tager det nye signalsystem i brug på strækningen mellem Hillerød og Jægersborg.' Sådan lød løftet på Banedanmarks hjemmeside om udskiftningen af de gamle HKT-signaler med det såkaldte CBTC-signalsystem.

Men teknikerne fra Banedanmark og leverandøren Siemens har tilsyneladende manglet fantasi. For 26. april begyndte S-togene at forsvinde fra trafikledernes overvågningsskærme.

»Om morgenen mister vi kortvarigt overvågningen af to tog, da de kører fra opstillingssporene i Hillerød. Fejlen sker i forbindelse med delingen af et tog,« fortæller direktøren for Banedanmarks signalprogram, Jan Schneider-Tilli.

Jager fejl i simuleringsprogram

Sammen med signalleverandøren Siemens begynder Banedanmark med det samme at undersøge, hvordan fejlen kan opstå.

Illustration: Banedanmark

»Onsdag tror vi, at fejlen opstår, når toget bliver delt. I den situation bliver systemet så at sige uenigt med sig selv om, hvorvidt toget er samlet eller delt. Og anlægget skal så beslutte, hvilket tog der kører videre, og hvilket der bliver tilbage.«

Siemens’ teknikere forsøger ihærdigt at genskabe fejlen i deres simuleringsprogram, og torsdag går det op for dem, at problemet ikke er frakoblingen, men den ‘tilstand', som togene kører i, når de kører ind og ud af opstillingsområdet, forklarer Jan Schneider-Tilli.

Læs også: Banedanmark tager nyt CBTC-signalsystem i brug på S-banen

I CBTC-systemet sikres det, at togene holder en sikker afstand ved, at systemet lægger en såkaldt ‘flydende blok’ ind mellem togene. Blokkens længde justeres efter de oplysninger, som togene sender om deres placering og hastighed. Men når togene skal sammenkobles, er man nødt til at slå normaltilstanden fra, for at de kan få lov til at køre tæt på hinanden. Denne tilstand kaldes Coupling Mode (CM). Den samme tilstand aktiveres, når togene skal parkeres i opstillingsområderne.

»Når man kører ind i opstillingssporene i Hillerød, bruger man CM-tilstand, fordi togene der skal kunne holde helt tæt sammen, så vi kan udnytte sporenes fulde længde. Vi kan gøre det samme i Holte. Men det bruger vi, så vidt jeg ved, ikke i dag.«

Softwareopdatering indeholdt fejl

Hos Banedanmark er man glad for, at fejlen kan genskabes i et testmiljø, for så kan man finde ud af, hvordan softwaren skal ændres. Samtidig undrer teknikerne sig dog over, at problemet først er opstået 26. april, når man har brugt opstillingsområdet, siden man 4. april gik over til normalkøreplanen. I dag er teorien, at fejlen er kommet ind i systemet med en softwareopdatering, der skulle løse et andet problem med periodiske fejl.

Læs også: Nyt signalsystem til S-tog ramt af softwarefejl fra dag ét

»I vores opstartsfase havde vi et problem med, at der opstod periodiske fejl i togene, når de havde været ude af det område, hvor vi har installeret CBTC og kom tilbage. I lang tid resettede vi derfor togene, inden de kom tilbage til Jægersborg. Det betød, at de periodiske fejl forsvandt. Så installerede vi en ny software, som skulle fjerne behovet for at resette togene. Men så opstod denne nye fejl i stedet.«

Fordi fejlen kun opstår, når togene kører i CM-tilstand, har Banedanmark og DSB valgt ikke at bruge CM-tilstanden, indtil togenes software er blevet opdateret. Det vil ifølge Banedanmark tage fem uger at få den nye software udviklet, valideret, godkendt og installeret i togene.

Fem uger med stopfyldte tog venter

I mellemtiden kan opstillingssporene ikke bruges.

»Det betyder så, at DSB ikke kan lade tog overnatte i Hillerød. Så kan man selvfølgelig køre tomme tog op om morgenen, men det har DSB vurderet ikke kan lade sig gøre rent planlægningsmæssigt i en længere periode.«

Læs også: Nyt signalsystem til S-tog bliver et halvt år forsinket

Den 2. maj holdt DSB op med at forsøge at overholde den normale køreplan og gik i stedet over til at bruge den ‘udvidede weekendkøreplan’ med 10-minutters drift, hvor alle tog stopper på alle stationer, og hurtigtog udgår. Det forøger rejsetiden på de længste rejser med fem minutter.

Umuligt at opdage på forhånd

Selv om Jan Schneider-Tilli er irriteret over fejlen, mener han ikke, at den kunne være opdaget tidligere.

»Det er jo møgirriterende, når sådan noget sker. Og man kan altid diskutere, hvad man skal teste for, før man går i drift med et system, men man kan aldrig fange alt. Og her opstår fejlen først, efter at man har installeret en ny software. Det kan ikke opdages på forhånd.«

Læs også: Overblik: Sådan får Danmark en moderne jernbane for 91 mia. kr.

Om sagen får et økonomisk efterspil for Banedanmark eller Siemens, fordi DSB har måttet aflyse så mange tog, har parterne endnu ikke overblik over.

"Og her opstår fejlen først, efter at man har installeret en ny software. Det kan ikke opdages på forhånd."

Joda - man upgraderer vel ikke med utestet software???

  • 7
  • 1

.....altid inkompetent.

Den privatisering og opdeling der er sket med Etaten DSB til det nuværende rod, med en entreprenør der skal køre med tog, Her DSB´s efterfølger og en entreprenør der skal sørge for skinnelegemet og tilhørende signaler her Bane Danmark er et politisk misfoster, nok fordi at det er delt og at der på transportministerposterne sidder folk der er forvirrede på et meget højt plan.

Hillerød grenen af Stogs systemet har nærmest ikke fungeret som en pålidelig transportmulighed siden opdelingen. Har ofte haft lange fravær op til halve år.
Ligeledes har kystbanen lidt under dette.

  • 7
  • 4