Signalforvirring medskyldig i alvorlig togulykke i Vendsyssel

Plus3. juni 2022 kl. 05:583
Signalforvirring medskyldig i alvorlig togulykke i Vendsyssel
Føreren af bilen blev hastet til Aalborg Universitetshospital i kritisk tilstand. Illustration: Havarikommissionen.
Slukkede signaler betyder to forskellige ting, når lokomotivførerne møder dem, afhængigt af, hvilken strækning toget kører på.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når en lokomotivførerne møder slukkede signaler på nogle strækninger, så betyder det stands. På andre strækninger betyder det kør.

Denne signalforvirring var medskyldig i en ulykke ved Tornby i Vendsyssel, der bragte en bilist i livsfare, konkluderer Havarikommissionen i en ny rapport.

Et tog kolliderede i juli sidste år med en personbil på en overkørsel, hvilket sendte føreren på hospitalet med livstruende kvæstelser.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
4. juni 2022 kl. 08:41

Så man har et signal i toget der viser om der er problemer, det havde været bedre at man havde et signal på pulten der indikerede at der ikke var problemer.

Det traditionelle signal er netop et signal der viser klar bane, når overkørslen er sikret.

Men inden for luftfart er tendensen i retning af er "sort" kontrolpanel, hvor der kun er lys i de lamper som piloten skal forholde sig til. Som hovedregel fejlmeldinger, men også tre grønne lamper der indikerer understel ude og låst. De tre grønne lamper er en del af pilotens landings checkliste.

Grundlæggende er en lokomotivføre ikke interesseret i overkørsler, så længe der er sikret, og normalt sikres overkørslerne automatist, efterhånden som toget køre. Lokomotivføren skal derimod have en indikation, hvis den næste overkørsel ikke er sikret. Det er ikke mange biler der har et olietryksmanometer, de fleste har bare en olielampe der lyser ved fejl !

I det traditionelle system er et klar bane signal helt klart det sikreste, for mister en overkørsel al strøm, så er der ikke noget klar bane signal. Hvorimod et rødt lys der viser overkørsel ikke sikret, det forsvinder ved strømsvigt.

I ERTMS mister toget sin "køretilladelse" ved strømsvigt. Tilsvarende vil en bilmotor normalt stoppe, hvis strømmen forsvinder !

2
3. juni 2022 kl. 14:25

Rigtigt, men antallet af indikatorsignaler kan være en kilde til ikke at se det manglende.

Derfor er det typisk ved dagens opstart at teste all lights on for at eliminere lokal fejlkilde. (Praktiseres f.eks. i alle biler)

1
3. juni 2022 kl. 08:43

Så man har et signal i toget der viser om der er problemer, det havde været bedre at man havde et signal på pulten der indikerede at der ikke var problemer. Så vidt jeg husker var det en tilsvarende negativ fejlindikering der var medvirkende til ulykken på 3-mile øen.