Siemens vil kopiere Apple med IoT-cloud

Illustration: Siemens

Siemens gjorde massivt fremstød for sin nye cloudløsning Mind­sphere på dette års Hannover-messe – en markant forandring i forhold til året før, hvor Mindsphere var gemt væk i et hjørne af Siemens’ kæmpestore stand.

På mange måder er forandringen sigende for den migrationsfase, som både Siemens og ­industrien som helhed har indledt: en forandring fra primært at være en leverandør af PLC’er og anden hardware til også at være leverandør af software og andre digitale tjenester.

Ind i it-sfæren

I Mindsphere betaler kunderne på abonnementsbasis Siemens for at lagre deres produktionsdata i skyen.

Det er én af årsagerne til, at man internt i Siemens omtaler Mind­sphere som en af de største strategiske satsninger i mange år og en IoT-platform, der skal bruges internt på tværs af Siemens’ divisioner inden for områder som industri, energi, transport og bæredygtige byer.

Med andre ord bevæger Siemens sig med Mindsphere stille og roligt ind på et forretningsområde, der hidtil har været domineret af cloud-løsninger fra traditionelle it-leverandører som Microsoft, IBM og Amazon.

»Det er et helt bevidst valg fra vores side. Enten vælger man som automationsleverandør bare at sælge hardware og stille interfaces til rådighed, eller også vælger man at sige, at man gerne vil følge kunden hele vejen rundt. Og det er det, vi gør i dette tilfælde. Vi vil gerne levere hele infrastrukturen til vores kunder i industrien,« lyder det fra Frank Faurholt, salgsdirektør i Siemens Danmark.

Et IoT-operativsystem

Som det er nu, er Mindsphere – der officielt blev lanceret i 2016, men først for alvor er blevet promoveret i år – primært en IoT-platform til datalogning i skyen.

Via en lille industriel pc fra Siemens eller andre gateways udviklet specielt til Mindsphere kan data fra såvel enkelte produktionsmaskiner som hele procesanlæg sendes op i skyen, hvor de kan lagres og grupperes efter ønske.

Der er ingen kodning eller programmering påkrævet for at sende data op i Mindsphere, understreger produktspecialist Morten Kromann.

Siemens’ forventning er imidlertid, at Mindsphere her i løbet af 2017 bliver et decideret åbent IoT-operativsystem, hvorfra produktionsvirksomheder ikke bare kan lagre og overvåge deres produk­tionsdata, men på sigt også automatisk drifte firmware- og sikkerhedsopdateringer, få diagnosealarmer fra produktionen eller automatisk lade Mindsphere udveksle datasæt med ERP-systemer, CRM-systemer eller endog andre cloud-løsninger.

Siemens har f.eks. indgået et samarbejde med IBM om integration af IBM’s løsning til kunstig intelligens, Watson, i Mindsphere. Så længere ude fremtiden kunne man forestille sig et scenarie, hvor Watson på baggrund af data fra ikke bare Mindsphere, men et væld af andre kilder kan forudsige produk­tions­mønstre og ­optimere produktio­nen, forudser Frank Faur­holt.

»Pointen med at få disse data op i skyen er netop at kunne kombinere dem med andre data, eksempelvis vejrdata, så et system som Watson ville kunne anvende dem til at finde mønstre og sammenhænge, vi mennesker ikke umiddelbart kan se,« siger han.

Vil kopiere iPhonens succes

Netop integrationen til andre cloud- og it-systemer er et nøgleord ved Mindsphere, understreger han.

Økosystemer er tilsyneladende det helt store buzzword blandt it- og IoT-leverandører i disse år. Uanset om man hedder Rockwell Automation, Siemens eller PTC, tales der om vigtigheden af økosystemer og partnerskaber, der kan byde ind med forskellige kernekompetencer i IoT-infrastrukturen – fra dataopsamling over app-udvikling og Augmented Reality-integration til cybersikkerhed.

Læs også: Opråb til industrivirksomhederne: Kom nu i gang med cybersikkerheden

I Siemens’ tilfælde har man foruden IBM indgået samarbejder med bl.a. Microsoft, Accenture, Atos og SAP.

I løbet af 2017 er det desuden planen, at økosystemet omkring Mindsphere for alvor skal bygges op. På den anden side af sommer­ferien kommer der en række apps til Mindsphere – såkaldte Mindapps – ligesom det står eksempelvis maskinbyggere eller robotintegratorer frit for at udvikle deres egne apps til økosystemet.

»Hvad var det, der gjorde iPhonen til så stor en succes? Det var jo netop App Store og hele økosystemet rundt om telefonen. I dette tilfælde kan eksempelvis maskinbyggere opbygge en forretning på at udvikle apps til Mindsphere,« bemærker Frank Faurholt.

Midt i migrationsfase

Som det er nu, skal man som produktionsvirksomhed investere i førnævnte gateways, hvis man vil have sine data op i Mindsphere-­skyen. Men Siemens forventer, at gateway-funktionaliteten i løbet af nogle år vil blive bygget direkte ind i meget af Siemens’ andet udstyr.

Prisen for en sådan gateway ligger på mellem 200 og 1.000 euro – afhængig af, hvilken type det er. Derudover betaler kunden en fast månedspris for ét login til 50 brugere samt en fast pris for datapakker af forskellige størrelser.

Med andre ord: nye forretningsmodeller til en ny tid – også selvom man er en over 150 år gammel virksomhed som Siemens.

»Vi er ligesom alle andre midt i en gevaldig migrationsfase. Men vi vil være med i kampen – og ultimativt vinde den,« slutter Frank Faurholt.

Læs også: Proprietær automation er fortid – IIoT tvinger leverandører til samarbejde