Siemens udvikler 6 MW gearløs mølle
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Siemens udvikler 6 MW gearløs mølle

Siemens Wind Power er i fuld gang med at udvikle en 6 MW havvindmølle.

Møllen bliver næsten dobbelt så stor som selskabets største, eksisterende havmølle-model på 3,6 MW. Og går alt efter planerne vil man være klar til at rejse en protype allerede i løbet af næste år.

Den nye megamølle bliver designet uden gear og bygger dermed videre på Siemens succes med at udviklingen af en 3 MW 'direct drive' vindmølle-type, som nu er frigivet til salg:

»At vi er lykkedes så godt med det gearløse design har fremrykket vores udvikling af en 6 MW model, som altså også bliver uden gearkasse,« forklarede teknologichef Henrik Stiesdal en flok udenlandske journalister tirsdag.

Og så var der ellers lukket for flere informationer om virksomhedens nye gigant.

Han vil dog godt oplyse, at man endnu ikke har lagt sig fast på en vingediameter.

Successen med Siemens udgave af en gearløs vindmøller handler først og fremmest om et nyt, omvendt generatordesign. Her sidder rotoren yderst og statoren inderst, og det sparer plads og dermed vægt.

Derved kan både diameter og vægt på generatoren reduceres i forhold til konventionelle generatorer med permanente magneter. Således vejer generatoren til 3 MW typen blot 73 ton og har en diameter på 4,2 meter.

Samtidig har designet reduceret komponenternes antal til det halve - sammenlignet med en 3 MW mølle med gear, forklarer Stiesdal.

Det kompakte, patenterede design har i øvrigt også ført til, at produktionsomkostningerne til generatoren er reduceret markant.

Med udviklingen af den nye 6 MW offshore type melder Siemens sig hermed ind i koret af vindmølleproducenter, der satser på store offshore modeller.

Tyske Enercon og Repower har i dag 6 MW vindmølle-typer til salg kommercielt, og i december sidste år meldte Vestas ud, at de arbejder på en 6 MW mølletype.

Også kinesiske Goldwind arbejder på en 6 MW model og regner med at have en prototype klar i 2012.

Siemens oplyser i deres prospekt side 7 vedrørende deres 3MW gearløse mølle at den cirka producerer 11600 MWh ved en vind på 8 m/s i snit per år hvilket giver en kapacitetsfaktor på 11600/26280 = 44.1% hvilket må være ny rekord for den vindstyrke.

http://www.energy.siemens.com/hq/pool/hq/p...

Mit gæt er at Siemens gamle 2.3 MW mølle har en kapacitetsfaktor på cirka 25% ved 8 m/s så den producerer omkring 2.3.2524*365=5037MWh per år. Den gamle mølle er tungere og har 100% flere komponenter så den er formentlig ikke billige at fabrikere end den nye 3MW mølle som altså laver mere end dobbelt så meget strøm i løbet af et år ved samme vindforhold. Med andre ord så er det muligt at Siemens nye vindmølledesign har halveret prisen på onshore vindmøllestrøm måske i størrelsen fra 40 øre per kWh til 20 øre per kWh. I så fald vil vindmøllestrøm blive markant billigere end alle andre former for strøm inklusiv strøm fra kulkraft. Hvis mine gætterier er tilnærmelsesvis rigtige er det ikke svært at forstå at Simens har så travlt med at udvide produktpaletten med dette gearløse design.

  • 0
  • 0

Da nacellen kommer til at veje næsten 50 ton mindre (125 ton med gear til 73 ton med DD-løsning) må omkostningerne for transporten vel også nedsættes drastisk.
Håber virkelig der kommer god konkurrence på dette område med de andre møllefirmaer, så vi kan få prisen ned på miljørigtig energiproduktion, og dermed give større incitament til at benytte denne energi frem for kul eller olie.

  • 0
  • 0