Siemens skal levere møller til Danmarks største havmøllepark

Siemens Wind Power i Brande slår konkurrenten Vestas og skal levere møllerne til landets største vindmøllepark, Horns Rev 2.

Dong skriver i sin egen ansøgning om parken, at udgangspunktet for parken er møller med en kapacitet på 2,3 MW hver. Kun Siemens sælger havmøller i den størrelse.

Flere kilder bekræfter i vindmøllebranchen bekræfter over for Ingeniøren, at Siemens er valgt som leverandør af parken, som skal sættes i drift i 2009.

Horns Rev 2-havmølleparken, der skal ligge mellem 30 og 40 km vest for Blåvand Huk, kommer til at omfatte et areal på cirka 35 kvadratkilometer og får en samlet kapacitet på omkring 200 MW.

Hos Dong Energy vil underdirektør Kim Ernst hverken be- eller afkræfte konklusionen og tilføjer, at der ikke er indgået nogen kontrakt endnu. Siemens Wind Power har ingen kommentarer.

Med den forventede leverance til Horns Rev 2 er Siemens Wind Power godt på vej til at overhale storebror Vestas som energiselskabernes foretrukne leverandør af offshore-møller. De to er stort set de eneste leverandører på offshore-markedet for tiden.

Hvis man optæller de to producenters andele af eksisterende parker og ordrer på nye, så tegner den tyskejede producent sig nu for en samlet mængde eksisterende og kommende havvindkraft på 1.246 MW, mens Vestas er oppe på 1.187 MW.

Sammentællingen inkluderer foruden Horns Rev 2 en anden park, hvor der endnu ikke er afgivet ordrer, men hvor møllestørrelsen indikerer en Siemens-model.

Over for Ingeniøren forklarer Vestas den ændrede markedsfordeling med, at Siemens siden i foråret har været eneleverandør af møller over 3 MW til offshore-brug. Vestas stoppede på det tidspunkt alt salg af sin 3-MW-havmølle på grund af gearkassehavarier på to eksisterende engelske havmølleparker Barrow og Kentish Flats.

»Hvis vi ikke sælger noget et helt år, er det klart, at vores konkurrent kommer foran. Men vi ser mere på indtjening end på markedsandele,« siger administrerende direktør for Vestas Offshore, Anders Søe Jensen.

Han forventer, at Vestas' 3-MW-mølle til offshore-brug vil være til salg igen fra næste forår, når test af en ny gearløsning er færdig, og at offshore-kunderne så vil være der igen.

Vestas har leveret møllerne til Horns Rev 1.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Sikkert bare mig, men synes simpelhen det for dumt at Dong fravælger en dansk leverandør.. Dong burde være statsejet! og lave vækst i landet og ikke tjene penge på det danske el-forbrug og ikke tage en ordre fra udlandet nå vi har en af verdens bedste herhjemme, simpelhen for lavt ikke at give vestas den chance! Vi er DK vi er førrende i vindmøllekraft.. hvorfor skulle tyskland tjene på det? forstår det simpelhen ikke

 • 0
 • 0

Der er da gået en planøkonomi tabt i dig. Med din indstilling købte vi alle for dyrt ind hos den lokale lille købmand. Vil du betale mere for mælk end nødvendigt er? Nej vel. Hvad er forskellen mellem mælk og vindmøller. Se bare på det danske banenet. For at hjælpe en togfabrik i østjylland, er det danske banenet ikke baseret på EL; Er der godt.

 • 0
 • 0

Dennis mene at det er dumt at placere en vindmølle ordre i udlandet.

Siemens Wind Power i Brande er det udland?

Vestas i Randers er det dansk?

Jeg mener at vide at den største aktionær er hollansk

Storaktionærmeddelelse Vestas har dags dato modtaget meddelelse fra Fidelity International om, at FMR LLC c/o Fidelity Investments, 82 Devonshire Street Boston, Massachusetts 02109, USA den 7. december 2007 har øget sin beholdning af Vestas-aktier fra 9.140.295 (jf. selskabsmeddelelse nr. 39/2007 af 22. november 2007) til 9.354.995 aktier (5,05 pct.). Eventuelle spørgsmål kan rettes til Peter Wenzel Kruse, Senior Vice President for Group

 • 0
 • 0

Tror det kaldes nationalisme :P også alligevel ikke. Men altså man kan jo ikke sammenligne energi med dagligvarer, for når man gør det bliver forbruget stigende, og underordnet for det betaler man sig bare fra. Kan godt se jeg ikke har alt fakta om emnet hehe. Synes jo nok bare vis man har mulighed for at holde energi på nationalt plan, så skal det gøres. Energi burde ikke være styret af foretningsmænd men folk som er valgt til at få det bedste ud af staten.

 • 0
 • 0

Synes jo nok bare vis man har mulighed for at holde energi på nationalt plan, så skal det gøres.

Med den fællesmarked som vi har i Europa, vil jeg synes det er forkert hvis hvert land prøver at kæmpe for sig på energisektoren. Det eneste der kommer ud af det er nationale giganter med en slags monopolstilling (se DONG), som i tilfalde af små lande ikke engang er stor nok til at modstår at blive slugt. For Gazprom, E.On eller EDF er DONG kun en lillehaps, lige meget om den har 60 eller 90% af den danske marked.

Heldigvis er en monopolstilling ikke uendelig, som Vattenfall i Tyskland viser. Efter flere prishop og den dårlige omdømme forbundet med flere atomkraftværkers nødstop samt dårlig kommunikation herom, har 250.000 kunder forladt Vattenfall til fordel af andre.

For at spillet kan fungere, og for at udnytte de billigste vedvarende resurser skal der komme en fælles europæisk løsning på plads. Det kan jo ikke passe at der for to år siden var flere vindmøller installeret i Østrig end i UK, selv'om sidstenævnte har en meget større og meget billigere vindkraft som blæser over landet.

 • 0
 • 0

dennis du har ikke lavet dit hjemmearbejde, siemens har 98 % af deres produktion i DK. Og udviklingen foregår også i Brande og Ålborg.

 • 0
 • 0

til Horns Rev 2 er jo nok svært for DONG Energy, når Vestas ikke ved om de vil levere før engang til foråret. Energistyrelsen forventer, at parken går i drift i 2009. Den er en vigtig brik i deres strategi for CO2-reduktion, og skal tidsplanen holde, så skal man begynde med at bygge i 2008 - ikke at forhandle møllekontrakt. Og så er Siemens Wind Power i Brande nok det mest danske man kan vælge til Horns Rev 2.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten