Siemens skal bygge ultrabillige havvindmøller i Aarhusbugten
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Siemens skal bygge ultrabillige havvindmøller i Aarhusbugten

Siemens Wind Power har vundet opgaven med at bygge og servicere 20 havvindmøller på hver 4 MW i en ny møllepark i Aarhusbugten, ejet af selskabet Havvind Århus Bugt. De to parter indleder nu kontraktforhandlinger, som forventes afsluttet i starten af 2015.

Med opgaven har Siemens Wind Power også vundet retten til at demonstrere, at man kan bygge havvindmøller til langt under den pris, som for eksempel anlæg af Anholt Havmøllepark kostede.

Læs også: Aarhusianere: Nu halverer vi prisen på strøm fra havmøller

Dong Energy og selskabets partnere får 1,05 kroner pr. kWh for strømmen fra Anholt Havmøllepark, mens parken i Aarhusbugten afregnes til landmølletakst, hvilket bare er 25 øre pr. kWh oven i elmarkedsprisen. Den lå i 2013 på omkring 39 øre pr. kWh i årsgennemsnit, hvilket så vil give en totalpris på 65 øre pr. kWh. I praksis kan gennemsnitsprisen dog dække over meget store udsving over døgnet og over året.

Formand for Havvind Århus Bugt Søren Egge Rasmussen forklarer, at fastsættelse af den præcise pris er del af forhandlingen mellem Siemens og HÅB, hvor også den langsigtede serviceaftale er et vigtigt element:

»Men vindmøllefirmaerne har tidligere sagt, at prisen på havvind skal ned med 30-40 pct. i forhold til dagens priser. Og det mål skal der jo arbejdes for at nå,« siger han og tilføjer, at projektet giver gode muligheder for at gennemføre nye løsninger og nye samarbejder i en totalentreprise.

Den valgte vindmølle er en 4 MW offshore-model med gearkasse, der er en videreudvikling af selskabets meget populære 3,6 MW- model. Vingefanget på modellen er 130 meter.

Nettilslutning af hele vindmølleparken forventes at ske i 2017.

Havvind Århus Bugt, der står bag projektet, ejes fortrinsvis af jyske elselskaber med aarhusianske NRGI som hovedaktionær.

For 60 øre kan der købes træpiller der giver 1.5 kWh el og 1.5 kWh varme i eksisterende elværker.

  • 5
  • 11

parken i Aarhusbugten afregnes til landmølletakst, hvilket bare er 25 øre pr. kWh oven i elmarkedsprisen. Den lå i 2013 på omkring 39 øre pr. kWh i årsgennemsnit, hvilket så vil give en totalpris på 65 øre pr. kWh.

Ifølge Energinet.dk var gennemsnitsprisen i DK-Vest 29,1 øre/kWh i 2013.

Som bekendt presses elprisen nedad når der er høj vindproduktion/lavt forbrug, så vindmøllestrømmen generelt sælges billigere på markedet end gennemsnittet.

Når man korrigere for dette, så blev vindmøllestrømmen solgt for 24,8 øre/kWh, så totalprisen indenfor støtteperioden bliver kun 49,8 øre/kWh.

Endvidere skal nævnes, at en vindmøllepark med så høj kapacitetsfaktor, som her må forventes, vil støtteperioden allerede være opbrugt på de første ca 6 år af levetiden, så støtten vil kun udgøre ~6 øre/kWh i gennemsnit for hele levetiden.

Vi taler altså om grøn strøm til omkring 31 øre/kWh, inklusiv profit til investorerne.

  • 18
  • 1

Nu er Anholdt Vindmøllepark ikke specielt repræsentativ.
Der blev politisk presset igennem på et tidspunkt hvor markedet var overophedet, med det resultat at der kun var en byde.

  • 4
  • 1

Hvad dækker EB overskriften "ultrabillige" over?

Ja Siemens Wind Power skal opføre en vindmøllepark med traditionelle vindmøller, hvor strømmen kan sælges for omkring 65 øre, men er det "ultrabilligt"?

Øv, her troede jeg at sensationsoverskriften dækkede over at Siemens havde opfundet en helt ny revolutionerende vindmølle, hvor selve møllen kostede en brøkdel af tilsvarende møller.

  • 0
  • 0