Siemens' nye mølle-overvågningscenter kan afsløre fejl på et enkelt tandhjul

24. september 2014 kl. 05:126
Siemens' nye mølle-overvågningscenter kan afsløre fejl på et enkelt tandhjul
Illustration: Siemens.
Siemens Wind Power åbner onsdag et nyt center i Brande, hvor 130 eksperter overvåger driften af flere end 8.000 vindmøller.
Artiklen er ældre end 30 dage

I et nyt overvågningscenter udstyret med verdens største skærm skal 130 eksperter fra Siemens Wind Power i Brande fremover overvåge driften af mere end 8.000 Siemens-vindmøller verden over.

Overvågningscentret, som åbnes officielt onsdag eftermiddag, skal være med til at sikre, at de mange vindmøller hele tiden kører optimalt, og at alle potentielle problemer med møllerne bliver opdaget i tide og behandlet korrekt.

Herved kan vindmølleejeren undgå store og dyre havarier og får desuden mulighed for at tilrettelægge sin service på møllerne på den mest effektive måde, hvilket især har betydning på havet.

Alle Siemens-vindmøller har siden 1998 været udstyret med forskellige tryk, temperatur, vibrations- og accelerationssensorer rundt om i møllen, hvorfra data gennem årene er blevet indsamlet og fortolket rundt om i virksomheden. Det giver ifølge Ken Sørensen, Senior Vice President i Siemens Wind Power, en rigtig stor erfaring at bygge på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er målet, at Siemens' nye overvågningscenter vil kunne opdage 98 pct. af fejlene på større komponenter, inden de fører til et driftsstop, og reagere inden for ti minutter på 98 procent af fejlmeldingerne. Illustration: Siemens.

»Vi kender ‘normalbilledet’ af eksempelvis vibrationsmålingerne på gearkasserne så godt, at vi er i stand til at sige, at nu er det tredje tandhjul i planetgearet, den er gal med, og hvornår det bør udskiftes,« fortæller han.

Det betyder for eksempel, at servicefolkene kan nøjes med at medbringe og skifte et tandhjul på 20 kg i stedet for at skulle skifte en hel gearkasse på 30 ton, hvis skaden fik lov at udvikle sig.

Foreslår selv diagnosen

Ken Sørensen forklarer, at de værktøjer og modeller, som medarbejderne bruger til at sortere og behandle de meget store mængder data med, er udviklet inden for virksomheden, og at modellerne repræsenterer ‘state of the art’ inden for branchen. Et eksempel er software som Automatic Root Cause Identifier, som konstaterer eventuelle uregelmæssigheder og samtidig foreslår den mest sandsynlige diagnose for dem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et andet program er Automated Surveillance, der ved hjælp af dynamiske lineære modeller løbende sammenligner en mølles drift med de historisk baserede forventninger, man har, om, hvordan den ideelt set burde opføre sig.

Allerede i dag bliver mere end 200 GB data dagligt samlet sammen fra de 8.000 vindmøller. På ugebasis kommer der således 24 millioner parametre ind fra sensorerne på turbinerne, som bliver analyseret via mere end 300 millioner kalkulationer.

»Vore medarbejdere skal forstå at tolke de datasæt, de får i hånden. For eksempel er en høj temperatur i en gearkasse i Nordnorge sandsynligvis et problem, mens det ikke behøver at være tilfældet i en vindmølle i et varmere land,« forklarer Ken Sørensen.

85 pct. startes blot igen

Ifølge Ken Sørensen er målet, at operatørerne i centret selv skal kunne løse problemet ved 85 pct. af fejlmeldingerne. Altså ved at få lokaliseret fejlen, vurderet den og derefter starte møllen igen uden at involvere en tekniker i felten. Det betyder færre servicebesøg ved selve møllen og giver samlet set større energiudbytte fra møllerne.

»Centret er også bemandet med nogle meget erfarne teknikere, der kan hjælpe med at vurdere de mere komplicerede sager,« siger han.

Det er ligeledes målet, at man via overvågningen vil kunne opdage 98 pct. af fejlene på større komponenter, inden de fører til et driftsstop, og at overvågningsholdet reagerer inden for ti minutter på 98 pct. af fejlmeldingerne.

De mange indsamlede data kan ligeledes bruges til at lave statistik på de respektive mølletyper med på deres aktuelle placeringer, hvilket giver vigtig viden til arbejdet med hele tiden at optimere mølleparkerne.

Vestas driver et lignende overvågningscenter i Aarhus, som behandler data fra flere end 20.000 vindmøller.

6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
24. september 2014 kl. 23:00

Grundfos producerer de elektronisk styrede cirkulationspumper - Ja. Opdagede selv fejlen, men kan desværre ikke få adgang til at redigere i mit indlæg. "... du har ikke rettigheder ..." Kan i redigere i jeres tidligere indlæg?

5
24. september 2014 kl. 22:11

Kommentar til Holger Skjerning. Vindmøller ER High-Tech. De glade Tvind dage ligger mange år tilbage. Mange andre industriprodukter er også blevet avancerede. Tag noget så simpelt som en cirkulationspumpe til et centralvarmeanlæg. Danfoss har forfinet dette simple produkt, med en meget avanceret elektronisk styring af pumpens drift. Den avancerede overvågning af en vindmølle er ikke billig, men totalt set giver overvågningen væsentlige økonomiske fordele for både Siemens og for Siemens kunder. Win/ Win(d)

4
24. september 2014 kl. 15:12

Da jeg læste: "...130 eksperter overvåger driften af flere end 8.000 vindmøller", tænkte jeg slemme tanker: Da vindmølleeventyret gik i gang for mange år siden - og senere blev til et vindmølleboom - var et af argumenterne, at vi skulle have energikilder, som alm. folk skulle kunne forstå og forholde sig til og som blev finansieret af interessenter, der skulle bo i nærheden af anlæggene (her møllerne)..... Men jeg skal da love for, at det nu er ændret. Vindmølleteknologien er nu så avanceret og styret at multinationale selskaber, at kun få forstår teknikken og relativt få private er med til at finansiere møllerne. Set fra mit synspunkt, er teknikken nu lige så indviklet som i biogasanlæg, bioethanolanlæg, off-shore-olie- og gas-anlæg og i kernekraftværker. Så det er ikke længere det "folkelige islæt", der styrer udviklingen, men økonomi, politiske holdninger - og aversioner.

2
24. september 2014 kl. 08:20

Jeg kom også straks til at tænke på et PHK indlæg om et eller andet kontrolcenter med store smarte skærme, som ikke giver nogen mening, men ja - det er jo bare for show off. Kontrolcentret er sikkert super fint og meget brugbart :-)

1
24. september 2014 kl. 08:03

Når man kommer med et åbent postulat som dette så ville det være rart med oplysninger omkring det.

Flere af "verdens største skærme" er facader på højhuse eller fx tag på gågader som:https://en.wikipedia.org/wiki/Fremont_Street_Experience

Jeg har MEGET svært ved at forestille mig at Siemens har større skærme i deres nye control center og jeg kan på ingen både se hvad en så stor skærm skulle bruges til i en indv. bygning.

Men forhåbentligt vil dette nye center da påvirke at service på vindmøller vil være med til at gøre dem endnu sikrere og dermed til en endnu bedre investering.

Mvh J.S