Siemens fortsætter jagten på ingeniører
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Siemens fortsætter jagten på ingeniører

Siemens ændrer ikke ved sin vækststrategi for vindkraft i Danmark, selv om vindmølleforretningen pr. 1. oktober bliver skilt ud i en selvstændig division, som det netop er blevet offentliggjort.

Inden for de seneste tolv måneder er der kommet nye 300 medarbejdere til, og den udvikling vil fortsætte det næste års, fortæller teknisk direktør Henrik Stiesdal.

Medarbejdervæksten sker i takt med, at Siemens realiserer planerne om at bygge nye forskningscentre i Brande og Aalborg, etablere et kompetencecenter for havvindmøller i Vejle og placere en ny salgs- og projektstyringsgruppe i Ikast. Tidligere på året blev det meldt ud, at der bliver brug for 500-600 nye medarbejdere.

Direktør i Siemens Danmark, Jukka Pertola peger på, virksomheden har stort behov for ingeniører ikke bare til vindmølleforretningen, men også til udvikling af det nye signalsystem til S-togsnettet.

Med andre ord bliver der ikke ændret ved den vækststrategi, som blev meldt ud hen over sommeren, og ifølge Henrik Stiesdal går det planmæssigt frem med at ansætte nye medarbejdere

»Samlet set er vi forkælet med de medarbejdere, vi kan få, men der er også faglige felter, vi ikke kan dække så godt,« siger Henrik Stiesdal.

Dele af udviklingen flyttes

Det sidste betyder, at virksomheden nok beholder hovedparten af sin forskning og udvikling i Danmark, men at de flytter dele af udviklingsarbejdet til andre dele af verden, hvor der er mange højt kvalificerede eksperter, som er svære at opdrive herhjemme:

»På den tekniske side vil vi fortsat have en stærk forankring i Danmark, men hvor det giver mening, vil vi også flytte dele af udviklingen til udlandet. For eksempel kan vi få aerodynamikere af langt højere kvalitet i Boulder, Colorado, end herhjemme, ligesom ingeniører i Shanghai og Indien er meget dygtige til 'low cost design',« siger Henrik Stiesdal.

Ingen grund til bekymring

Han mener ikke, der er grund til bekymring for danske arbejdspladser, selv om nogle af forskningsaktiviteterne flytter, og produktionen i videst muligt omfang skal foregå på lokale markeder:

»Da Bonus Energi blev købt af Siemens i 2004, var der stor skepsis i forhold til, om de danske arbejdspladser ville blive bevaret. Den gang var vi 700 i Danmark. I dag er vi 5.200, og har samtidig iværksat en investeringsplan på en milliard kroner,« siger Henrik Stiesdal.

I den nye Wind Power division bliver Brande hovedsæde for den europæiske, mellemøstlige og afrikanske forretningsenhed. Henrik Stiesdal forventer derfor, at flere medarbejdere fra Danmark vil blive udstationeret til nogle af de nye kontorer, der er planer om at åbne i Europa, Mellemøsten og Afrika

»Folk, der kender virksomheden rigtig godt, kan være med til at bringe vores måde at drive forretningen på ud til de nye markeder,« siger han.

Akut ingeniørmangel i andre brancher

Det er dog ikke kun vindmølledivisionen, der mangler ingeniører. Ifølge Jukka Pertola, direktør i Siemens Danmark, er der også akut behov for ingeniører på en række andre områder, blandt andet til at sikre det nye signalsystem til S-togsnettet, som Siemens netop har vundet kontrakten på. Det er især software, hardware og stærkstrømsingeniører, der er i høj kurs.

Jagten på de nødvendige medarbejdere foregår blandt andet gennem et tæt samarbejde med DTU og andre ingeniørskoler for at øge kendskabet blandt studerende. Derudover forsøger virksomheden at lokke ingeniører dertil fra udlandet. En opgave, der ikke er helt ligetil med de rammebetingelser, der eksisterer i Danmark, mener Jukka Pertola:

»Vi kan godt tiltrække udenlandske medarbejdere, men med en af de højeste indkomstskatter i verden kan det godt være svært. Og en udenlandsk ingeniør studser da også lidt, når han kommer hertil med sin gamle Golf og skal betale tre gange prisen i vægtafgift,« siger Jukka Pertola.

»Vi kan godt tiltrække udenlandske medarbejdere, men med en af de højeste indkomstskatter i verden kan det godt være svært. Og en udenlandsk ingeniør studser da også lidt, når han kommer hertil med sin gamle Golf og skal betale tre gange prisen i vægtafgift,« siger Jukka Pertola

Så er det jo bare fedt at vi er igang med at få en ny regering som virkelig har fattet pointen :(

  • 0
  • 0

Så er det jo bare fedt at vi er igang med at få en ny regering som virkelig har fattet pointen :(

Ja, udover højere indkomstskatter, lovede Thorning for at års tid siden at "tilgodese erhvhervslivet" med en række nye skatter og afgifter. Jeg kan desværre ikke finde den avisartikel, hvor hun var citeret, men jeg var flad af grin, da jeg så den formulering.

  • 0
  • 0