Siemens får rekord-ordre på ny havmølle: 11 milliarder kroner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Siemens får rekord-ordre på ny havmølle: 11 milliarder kroner

Endnu findes møllen kun som prototype, men det har ikke forhindret et hollandsk konsortium med canadiske ejere i spidsen i at lægge en rekordordre hos Siemens Wind Power med dansk hovedkontor.

150 vindmøller med en kapacitet på 4 MW hver og en rotordiameter på 130 meter køber konsortiet Gemini for at stille dem op i den hollandske del af Nordsøen, 85 kilometer fra byen Groningen.

Siemens’ nye 4 MW-mølle er afløseren for den nuværende 3,6-MW-Mølle, som har sat sig tungt på offshore-markedet. I det hollandske projekt kommer de 150 møller til at levere 2,6 terawatttimer elektricitet hvert år. Ifølge Siemens' pressemeddelelse kan vindmøllerne hermed forsyne 1,5 millioner mennesker med strøm.

Siemens angiver, at ordren har en værdi på hele 11 milliarder kroner og er den største i verden nogensinde til en vindmøllepark, som er fuldt finansieret. Der er oven i købet tale om Siemens’ første ordre på havmøller i Holland.

Siemens' eget foto af prototypen på den offshore-mølle, som skal stilles op ud for Holland. Illustration: Siemens Wind Power

Siemens skal selv servicere vindmøllerne i 15 år, og dermed er der også tale om den største servicekontrakt til selskabet nogensinde. Siemens vil, skriver selskabet, ’introducere et avanceret logistisk koncept’ til havmøller i Holland.

Det inkluderer blandt andet, at mølleparken får sin helt egen servicehelikopter, som altid står til rådighed. Desuden skal der bygges et specialfartøj udelukkende til at servicere denne møllepark. Siemens stiller i udsigt, at vedligeholdelse kan udføres ’på næsten alle tidspunkter uanset vejrliget og bølgehøjden’.

Hvis servicekontrakt og alle underenterpriser tælles med, passerer projektet en værdi på 22 milliarder kroner, skriver Siemens.

Siemens’ finansielle arm stiller selv med 20 procent af investeringen i projektet, og selskabet forudser, at den model bliver mere udbredt i fremtiden. Hovedejeren er dog et canadisk firma, Northland Power, som sidder på 60 procent af aktierne. De resterende 20 procent ejes af hollandske partnere.

Havmølleparken forventes at være i drift i 2017.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det har tit været svært at få brugbare oplysninger om prisen på energiprojekter – altså hvis man ønsker af få det hele med.
Derfor er dette tilsyneladende interessant, om ikke fyldestgørende.

Siemens skal sætte 150 møller på 4 MW op i den hollandske Nordsø og servicere dem i 15 år.
Hvis servicekontrakt og alle underentrepriser tælles med, passerer projektet en værdi på 22 milliarder kroner.
I det hollandske projekt kommer de 150 møller til at levere 2,6 terawatttimer elektricitet hvert år.

Desværre finder man dog intet om omkostninger for at vedligeholde den nødvendige back up.
ALLIGEVEL
Hvis jeg ikke har regnet forkert bliver prisen 36.000 kr per installeret kW (Inkl. servise i 15 år.)
En anden betragtning giver:
22 milliarder kroner fordelt over 15 år = 1,5 milliarder/år, der med den forventede produktion af 2,6 TWh/år kræver en markedspris på 56 øre/kWh. Her vil det naturligvis være nødvendigt at fraregne værdien af de til de afskrevne og forhåbentligt brugbare møller efter de første 15 år.

Inden vi begynder at bruge for mange superlativer, ville det være godt hvis nogle kloge hoveder kunne kontrollere ovenstående og supplere med en beregning hvor der tages hensyn til renter og andet, der her er fejet ind under det store gulvtæppe.

  • 1
  • 7
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten