Endnu findes møllen kun som prototype, men det har ikke forhindret et hollandsk konsortium med canadiske ejere i spidsen i at lægge en rekordordre hos Siemens Wind Power med dansk hovedkontor.
150 vindmøller med en kapacitet på 4 MW hver og en rotordiameter på 130 meter køber konsortiet Gemini for at stille dem op i den hollandske del af Nordsøen, 85 kilometer fra byen Groningen.
Siemens’ nye 4 MW-mølle er afløseren for den nuværende 3,6-MW-Mølle, som har sat sig tungt på offshore-markedet. I det hollandske projekt kommer de 150 møller til at levere 2,6 terawatttimer elektricitet hvert år. Ifølge Siemens' pressemeddelelse kan vindmøllerne hermed forsyne 1,5 millioner mennesker med strøm.
Siemens angiver, at ordren har en værdi på hele 11 milliarder kroner og er den største i verden nogensinde til en vindmøllepark, som er fuldt finansieret. Der er oven i købet tale om Siemens’ første ordre på havmøller i Holland.
Siemens skal selv servicere vindmøllerne i 15 år, og dermed er der også tale om den største servicekontrakt til selskabet nogensinde. Siemens vil, skriver selskabet, ’introducere et avanceret logistisk koncept’ til havmøller i Holland.
Det inkluderer blandt andet, at mølleparken får sin helt egen servicehelikopter, som altid står til rådighed. Desuden skal der bygges et specialfartøj udelukkende til at servicere denne møllepark. Siemens stiller i udsigt, at vedligeholdelse kan udføres ’på næsten alle tidspunkter uanset vejrliget og bølgehøjden’.
Hvis servicekontrakt og alle underenterpriser tælles med, passerer projektet en værdi på 22 milliarder kroner, skriver Siemens.
Siemens’ finansielle arm stiller selv med 20 procent af investeringen i projektet, og selskabet forudser, at den model bliver mere udbredt i fremtiden. Hovedejeren er dog et canadisk firma, Northland Power, som sidder på 60 procent af aktierne. De resterende 20 procent ejes af hollandske partnere.
Havmølleparken forventes at være i drift i 2017.
Du kan personalisere job så de bedre matcher dine skills og karriereønsker.
Log ind og opdater din profil for at se personaliserede job.
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard
Det har tit været svært at få brugbare oplysninger om prisen på energiprojekter – altså hvis man ønsker af få det hele med.
Derfor er dette tilsyneladende interessant, om ikke fyldestgørende.
Desværre finder man dog intet om omkostninger for at vedligeholde den nødvendige back up.
ALLIGEVEL
Hvis jeg ikke har regnet forkert bliver prisen 36.000 kr per installeret kW (Inkl. servise i 15 år.)
En anden betragtning giver:
22 milliarder kroner fordelt over 15 år = 1,5 milliarder/år, der med den forventede produktion af 2,6 TWh/år kræver en markedspris på 56 øre/kWh. Her vil det naturligvis være nødvendigt at fraregne værdien af de til de afskrevne og forhåbentligt brugbare møller efter de første 15 år.
Inden vi begynder at bruge for mange superlativer, ville det være godt hvis nogle kloge hoveder kunne kontrollere ovenstående og supplere med en beregning hvor der tages hensyn til renter og andet, der her er fejet ind under det store gulvtæppe.