Sidste af 111 fundamenter til Anholt Havmøllepark på plads

Flydekranen HLV Svanen har nu sat den sidste monopæl fast til havbunden i Anholt Havmøllepark, hvor 111 fundamenter er blevet installeret siden nytår.

Hvert af de 111 fundamenter består af en monopæl og et overgangsstykke. Monopælen rammes ned i havbunden, og herpå placeres overgangsstykket, hvor vindmøllen monteres.

Monopælene er stålrør, der har en diameter på 5,35 meter og er 37 til 55 meter lange afhængig af placeringen. En monopæl vejer fra 267 til 460 ton. Overgangsstykkerne måler cirka 15 meter i højden og vejer 170 ton.

Læs også: Tag med ud på bølgerne og se opbygningen af Anholt Vindmøllepark

Læs også: Sådan skal Anholt Havmøllepark anlægges

I onsdags placerede Svanen den sidste monopæl, og fredag aften løftede fartøjet Jumbo Javelin det sidste overgangsstykke på plads.

El i slutningen af året

Anholt havvindmøllepark opføres af Dong Energy, og MT Højgaard har ansvaret for produktionen og installationen af fundamenterne.

»I så stort et projekt vil der altid være udfordringer, men den grundige planlægning har betydet, at vi i fællesskab altid har været i stand til at finde den rigtige løsning hurtigt. Med fundamenterne på plads har vi taget et stort skridt hen imod at blive klar til at levere grøn energi til danskerne,« siger Flemming Thomsen, projektdirektør i Dong Energy i en pressemeddelelse.

I september begynder arbejdet med at montere vindmøllerne. Vindmølleparken forventes at give sit første afkast til elnettet i slutningen af året, og de 111 havvindmøller skal levere cirka fire procent af det samlede danske elforbrug.

Danmarks største havvindmøllepark tager form i Kattegat mellem Grenå og Anholt.

Emner : Vindmøller
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Fagligt set et utroligt spændende projekt - uanset hvad man måtte mene om økonomien. Men fundering og forundersøgelserne er virkelig interessante.

  • 0
  • 0

Fagligt set et utroligt spændende projekt - uanset hvad man måtte mene om økonomien.

Der må da være grænser for hvad ingeniører indlader sig på. Hvis der var et ingeniør-løfte, må man da sige det er brudt. Forbrugeren står jo til at tabe stort.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten