Sibiriske mammuttænder slår rekord: Dna-analyser gennembryder millionårs-muren

17. februar 2021 kl. 17:007
Sibiriske mammuttænder slår rekord: Dna-analyser gennembryder millionårs-muren
Rekonstruktion af steppemammutten baseret på det nye genetiske materiale. Illustration: Beth Zaiken/Centre for Palaeogenetics.
Svenske forskere har analyseret dna fra de første behårede mammutter, og hvad der ligner en hidtil ukendt mammutart, der levede for mere end en million år siden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Dna-analyser har gennembrudt millionårs-muren.

En forskergruppe anført af Love Dalén fra Center for Paleogenetics - et center oprettet i fællesskab af Stockholms Universitet og det svenske naturhistoriske museum - præsenterer i Nature dna-analyser af tre mammutter, der levede i Sibirien for måske op til 1,65 millioner, 1,34 millioner og 0,87 millioner år siden.

Dna-materialet stammer fra mammutternes kindtænder.

Der er nogen usikkerhed omkring alderen, som kan bestemmes på lidt forskellig vis. Så mammutterne er måske noget yngre. I en pressemeddelelse anføres, at det yngste mammut er 700.000 år og den ældste 1,2 mio. år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Under alle omstændigheder er det sikkert, at den svenskledede forskergruppe nu har slået den hidtidige rekord for analyse af gammelt dna, som tilhørte Ludovic Orlando.

Den blev sat i 2013, mens han var tilknyttet Center for Geogenetik ved Københavns Universitet og her analyserede en 700.000 år gammel knogle fra en hest.

Dette forskningsresultat blev ligeledes offentliggjort i Nature og af Ingeniøren udpeget til et af de fem største danske forskningsresultater inden for teknik og naturvidenskab dette år.

En stødtand fra en mammut stikker frem af et permafrostlag i Sibirien. Illustration: Love Dalén.

Et nyt stamtræ

Den yngste af de tre mammutter tilhører de første af de behårede mammutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De ældste tilhører en hidtil ukendt form for mammut, som forskerne nu kalder Krestovka-mammutten efter findestedet.

Dna-analyserne indikerer, at Krestovka-mammutten opstod fra ca. to millioner år siden.

Hidtil har man troet, at der på dette tidspunkt kun fandtes én form for mammut - steppemammmutten. Nu viser det sig, at der var to former, hvor den anden nu kaldes for Adycha-mammutten.

Tom van der Valk, der er en af studiets hovedkræfter, beretter, at der formodentlig er tale om to forskellige arter, uden at man dog endnu ved det med vished.

Mammutterne, der indtog Nordamerika for 1,5 mio. år siden, var af samme linje som Krestovka-mammutten.

Sådan ser mammutternes stamtræ nu ud efter analysen af de tre sibiriske mammutter. Elephas maximus eller den asiatiske elefant er den eneste nulevende af slægten Elephas, der har sin oprindelse i Afrika (vist med gult). Mammathus colombi levede i Nord- og Mellemamerika så langt mod nord som det nuværende USA. De behårede nordamerikanske mammutter levede i de arktiske område. Illustration: Nature.

Adycha-mammuttens efterkommere blev til de behårede mammutter.

Næste mål: 2 mio. år

Forskerne forventer, det vil være muligt at gå endnu længere tilbage i tiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De håber og tror, det vil være muligt at analysere dna, der er mindst 2 mio. år gammelt - ja måske helt op til 2,6 mio. år.

Men det er så nok også den absolutte grænse. Før den tid var der ingen permafrost, der kunne opbevare dna i en tilstand, der gør, at det kan studeres i dag.

Remote video URL

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
18. februar 2021 kl. 11:00

Ja, plus hele dybfrosne mammutter

I sin tid blev de også spist - uden at man døde af det. Den indfødte befolkning betragtede det vist som gave fra guderne når de fandt en.

4
18. februar 2021 kl. 08:40

Wow - jeg er ret imponeret over at man kan finde stødtænder fra mamutter. Det vidste jeg slet ikke. Men hvis de har ligget i permanent frost siden mamutten døde, så måske. Finder man så også hele mammut skeletter?

1
17. februar 2021 kl. 19:08

En behåret stødtand fra en mammut stikker frem af et permafrostlag i Sibirien.

Jeg ved godt at man skal kontakte osv. men den tekst er lige til Bagsiden.