Shima Communication kæmper for overlevelse

Ledelsen hos nordjyske Shima Communication, der udvikler mobiltelefoner (GSM/GPRS), kæmper i disse dage en desperat kamp for at skaffe penge til medarbejdernes løn for månederne april og maj.

Lønnen udeblev i april, og dengang gav de godt 80 medarbejdere ledelsen en chance for at skaffe nye investorer, men nu er fristen ved at løbe ud: På fredag skal maj-lønnen falde.

»Tiden er imod os, så vi skal finde en afklaring inden for de næste par dage, ellers lukker vi,« erkender Peer Lohmann, Shimas administrerende direktør, der i månedsvis har forhandlet med potentielle investorer med henblik på at få ny kapital til selskabet.

Shimas problemer skyldes ifølge Peer Lohmann »meget store udeståender med kinesiske kunder, som det ikke har været muligt at indrive.«

Han vil ikke afsløre, hvem de potentielle investorer er og heller ikke hvilke kinesiske kunder, der ikke har betalt eller hvor store beløb, det drejer sig om.

»Der er mange grunde til, at de ikke betaler,« siger han dog og nævner eksempelvis, at en af kunderne er kommet i problemer efter en afsløring af momssvindel.

Shima har kun eksisteret i omkring to år, og har efter en imponerende start – hvor det hurtigt stod klart, at selskabet måtte have sit eget nybyggede domicil – haft en turbulent tid det seneste halve år:Første antydning om, at noget måske var galt, kom allerede den 14. september 2001, hvor FIH (Finansieringsinstituttet for Industri og Håndværk) indskød 25 millioner kroner i selskabet. Dengang roste FIH Shimas evne til at opbygge »en interessant kundeportefølje på et af verdens største vækstmarkeder for GSM telefoner (Kina, red.).«Den 20. februar 2002 fratrådte stifteren Jørgen Bregnhøj pludselig sin stilling som direktør i Shima, og i stedet blev den daværende salgsdirektør Peer Lohmann konstitueret som administrerende direktør i selskabet.Den 1. marts flyttede Shima ind i det nye Domicil på Alfred Nobels Vej i Aalborg.Den 1. april udeblev medarbejdernes løn.De kommende to dage vil vise om nye investorer kaster en redningskrans ud til Shima Communication, eller om det nordjyske udviklingshus lukker, ligesom Aalborg har set Ericsson og Nokia Mobile Phones gøre det inden for det seneste halve år, mens en tredje af de store, nemlig Siemens Mobile Phones i Aalborg har været gennem flere fyringsrunder.