Shenzhou-3 klar til opsendelse

Det statslige kinesiske nyhedsbureau oplyser, at de tekniske problemer med Kinas næste ubemandede Shenzhou-kapsel er løst. Raketten med kapsel nu er kørt ud på rampen og opsendelsen er nært forestående.

En nært forestående opsendelse har også tidligere været annonceret, men i sidste uge indrømmede kinesiske kilder, at tekniske problemer havde udsat den planlagt opsendelse lige omkring nytår.

Nyhedsbureauet oplyser endvidere, at opsendelsen er en del af forberedelserne til en bemande kinesisk opsendelse, som måske kan finde sted allerede næste år.

En ledende person i den kinesiske rumadministration, Hu Shixiang, oplyser, at Shenzhou-3 fartøjet (som betyder Guddommeligt skib) og dets Long March raket nu er kørt ud på rampen på Jiuguan-rumcenteret. Rumcenteret ligger i den nordvestlige Ganzu-provins.

Hu oplyser endvidere, at udsættelsen omkring nytår skyldes "kvalitetsproblemer" med dele til fartøj og raket. Ifølge Hu skulle de problemer nu være blevet løst.

Siden den sidste opsendelse af Shenzhou-2 i starten af 2001 er der foretaget en række ændringer. Det omfatter bl.a. sikkerhedsforbedringer og forbedringer af jordstationer og kommunikationsskibe, som skal følge fartøjet under dets tur i rummet.

Hu siger under sin deltagelse i den nationale partikongres, at Kina ikke vil fremskynde sin første bemandede flyvning, og at den tidligt kan finde sted næste år.

Den første Shenzhou kapsel blev opsendt i november 1999 og kredsede omkring Jorden 14 gange, inden den landede igen. Shenzhou-2 blev opsendt 9. januar 2001 og kredsede omkring Jorden 108 gange. Da Kina aldrig har offentliggjort billeder af Shenzhou-2 efter landingen, cirkulerer der stadig rygter om, at landingen skulle være slået fejl, men det forsætter kinesiske embedsmænd med at afvise.

Det menes, at Kinas mål er er at landsætte en kineser på månen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten