Shell kæmper stadig med olieudsivning i Nordsøen

17. august 2011 kl. 14:442
Et nyt hul får olie til fortsat at fosse ud i Nordsøen fra den Shell-ejede boreplatform Gannet Alpha. Der er formentlig tale om en lækage i en sikkerhedsventil.
Artiklen er ældre end 30 dage

To tønder olie om dagen strømmer stadigvæk ud af den rørledning, som for en uge siden sprang læk på bunden af Nordsøen og udledte 216 ton olie i vandet, svarende til 1.300 tønder eller 207.000 liter.

Rørledningen tilhører boreplatformen Gannet Alpha, som er ejet af Esso og Shell, og operatøren, Shell, har siden udslippet kæmpet for at få lukket hullet i ledningen og begrænse skaden mest muligt.

Men der er tilsyneladende endnu ikke lukket helt for sluserne. Selv om Shell fandt og lukkede hullet rimelig hurtigt med hjælp fra en automatisk undervandsrobot, viste det sig, at olien efterfølgende blot fandt et andet smuthul at sive ud fra. Og dette hul skal nu lukkes, skriver Daily Mail.

Shell oplyser, at det har vist sig at være en sikkerhedsventil ved første lækage, der ikke slutter tæt og dermed sørger for, at der stadigvæk løber olie i den forkerte retning. Shell havde ellers prøvet at isolere lækagen ved at lukke ventilerne i rørledningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Shell: 216 ton olie slap ud i Nordsøen

Ifølge virksomheden sidder den skyldige ventil et sted, det er meget besværligt at komme til, men der bliver arbejdet på sagen. Der er tale om let råolie med et lavt voksindhold (API-36) foruden noget hydraulisk væske, der også løber ud.

Imens frygter miljøorganisationer for konsekvensen for havmiljøet, selvom olien ikke menes at ville nå helt ind til den skotske kyst, som ligger 180 km vest for Gannet Alpha. Verdensnaturfonden (WWF) udtrykker bekymring over de mange udslip, olieselskaberne har haft, og bekymringen går nu på, om selskaberne er rustet til langt større boringer ved Nordpolen.

Olieudslippet fra Gannet Alpha er det største udslip i nyere tid i britisk farvand. I 2009 strømmede der 51 ton olie ud og året før 37 ton. Til sammenligning nåede der at vælte godt 750.000 ton - eller 4,9 mio. tønder - olie ud i Den Mexicanske Golf, da BP's Deepwater Horizon eksploderede og sank i foråret 2010.

Dokumentation

Artikel i Daily Mail

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
17. august 2011 kl. 17:30

Jeg kan nu for min part ikke undlade at tænke på hvad der kunne ske, når et sådant udslip ville ske i de polare områder langs Grønland.

1
17. august 2011 kl. 16:47

der må være noget fuldstændigt pilråddent galt med de olieselskaber at de ikke bliver klogere og bruger den promille af en promille på at sikre at alt er i ordent