SF vil kortlægge risikoen for oversvømmelse

19. august 2011 kl. 16:399
I sidste uge efterlyste flere eksperter på ing.dk en kortlægning af risikoen for oversvømmelse i hele landet. Nu kommer SF med et udspil om klimatilpasning, der vil kortlægge sårbarheden for samtlige husejere inden to år.
Artiklen er ældre end 30 dage

Alle områder af landet skal risikovurderes, så ejere af huse og virksomheder kan se, om deres ejendomme befinder sig i et område, der bliver oversvømmet ved ekstreme regnskyl.

Det indebærer et nyt initiativ om en task force for klimatilpasning, som kommer fra SF, og som partiets miljøordfører, Ida Auken, ikke er i tvivl om, at også Socialdemokratiet og De Radikale vil bakke op om.

Task forcen skal sætte turbo på klimatilpasningen ved at kortlægge risikozoner, forske i klimatilpasningstiltag og bidrage til implementeringen af nye regler og initiativer, der skal fremme klimatilpasningen ude i kommunerne.

Initiativet kommer, efter at flere forskere på ing.dk for en uge siden efterlyste en kortlægning af risikoen for oversvømmelser ved ekstreme regnskyl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge professor Marina Bergen Jensen, Life, Københavns Universitet, kommer kortlægningen til at vise, at mange områder i fælleskloakerede oplande der faktisk er højrisikoområder. Men det er svært at vurdere i dag, hvor de metoder, som kommunerne anvender til kortlægning og indsats mod ekstremt vejr, er vidt forskellige.

Det er de, fordi staten i forbindelse med implementeringen af EU's oversvømmelsesdirektiv ifølge lektor Karsten Arnbjerg-Nielsen, DTU Miljø, har taget en aktiv beslutning om, at en sådan kortlægning ikke haster, endsige er særlig relevant for Danmark.

Karsten Arnbjerg-Nielsen påpeger, at alle bliver fattigere af fortsat at placere værdier i form af bygninger i områder uden at kende risikoen for oversvømmelse.

Ida Auken er ikke i tvivl om, hvorfor regeringen nøler med at implementere oversvømmelsesdirektivet. Det skyldes økonomi:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For hvis spildevandssystemerne skulle med, skulle regeringen også give kommunerne økonomi til at gennemføre det,« siger hun og fastholder, at EU's oversvømmelsesdirektiv skal implementeres rigtigt.

»Staten skal jo ikke betale for systemerne, men for kortlægningen og sikre, at opgavefordelingen er så klar, at vandselskaberne f.eks. kan håndtere deres del. Så kan det godt være, at folk får højere vandpriser, men når man som regeringen udskyder processen, så får folk oversvømmelser, en masse skader og højere forsikringspræmier,« fastslår Ida Auken.

SF vil afsætte 30 millioner kroner til task forcen i 2012. Den skal være uafhængig af den nye regering og kunne offentliggøre initiativer, konklusioner og anbefalinger, uden at regeringen blander sig.

Andre af task forcens 10 punkter kræver, at kommunerne laver en klimatilplasningsplan i løbet af to år, at regnen kommer til nytte i stedet for blot at ryge i kloakkerne, og at der bliver forsket i anvendt klimatilpasning.

Dokumentation

[Læs mere:](https://www.sf.dk/uploads/media_items/task-force-for-klimatilpasning.original.pdf og https://www.masterpiece.dk/UploadetFiles/10852/36/F%C3%A6llesrapport_Oversv%C3%B8mmelsesdirektiv_230311.pdf)

9 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
Indsendt af Henrik Pedersen (ikke efterprøvet) den man, 08/22/2011 - 20:52

Der findes et udmærket kort, hvor man hurtigt kan se konsekvensen af havstigninger over hele kloden: https://flood.firetree.net/?ll=55.7138,12.5664&z=2&m=5

Ved at lege lidt med havstigningen, kan man let finde udsatte landsænkninger. Som et eksempel har jeg zoomet ind på viadukten ved Ryparken Station i København, som altid bliver oversvømmet, når det regner.

Det fremgår også af kortet.

8
Indsendt af Henrik Pedersen (ikke efterprøvet) den man, 08/22/2011 - 20:47

Jeg og kolleger har beskæftiget os lidt med det for Aarhus' vedkommede: <a href="https://iopscience.iop.org/1755...2022">https://iopscience.iop.org/1755…;

Modellen ignorerer, at det også regner i Aarhus !

7
22. august 2011 kl. 14:55

Jamen hvad er så SF´ærinde? At hjælpe de stakkels borgere? Eller at sunderminere regeringen?

Ligesom du er overfølsom for PAH ( ikke Per A Hansen) således er der nogle der har antennerne ude når SF er på banen

Forøvrigt lærte jeg at svømme på molen i Bogense Fiskerihavn hvor svineslagteriet, der forøvigt havde en funktionsdygtig FL Smith vindmølle i brug, også havde sit udløb (1953) . Mølletårnet står der endnu og kan ses på Vestre Havnevej :o)

5
20. august 2011 kl. 13:54

Det jeg egentlig opponerer imod Bjarke, er at der nu skal til at gå valgkamp i den her på ing.dk. Det kan jeg godt undvære.

Jeg tror ganske enkelt ikke på, at partifarve har haft nogen indflydelse på denne beslutning. Der skete det samme i det borgerlige Svendborg for få år siden. Her var årsagen dog, at man ingenting gjorde da skybruddet kom. De fleste politikere vil nok gerne have det eftermæle, at de har gjort det rigtige og i tide.

Sidst København blev oversvømmet gjorde man ingenting, og blev skældt ud for dét. Denne gang gjorde man så hvad man fandt mest fornuftigt, og blev "snydt" af vejret. Havde skybruddet ramt København, så ville der nok være rigtig mange der ville have godt tilfreds med, at deres kældre, som forsikringen ikke længere vil dække, ikke blev oversvømmet igen.

Det der efter min mening mangler er VAND-VID, så pløresund ikke vender tilbage til den tilstand det havde da jeg lærte at svømme. Som jeg læser artiklen er det netop det politikerne ønsker - mere viden om vand. O.k. jeg lærte da at holde næsen oven vande når der var "boller på suppen" ;-)

Jeg har ikke fulgt med i den politiske sammensætning i København i mange år, men kloaksystemet er jo ikke lige lagt ned i går. Så mon ikke der ligger et bredt ansvar over hele rækken for, at systemet er underdimensioneret ?

Derfor mit udfald til Ernst: Drop partipolitikken og kom med forslag af ingeniørmæssig karakter.

4
20. august 2011 kl. 12:15

Jeg synes at du skulle læse Krogagers indlæg en gang til......og tænke på at det er en S-SF ledet kommune der foretager en omgåelse.

Nød bryder alle love,

Men her er der tale om at boliger i risikoområderne skal investere i opbevaring af nedbøren, så den kan anvendes ved senere lejligheder og ikke i at forlange at kommuner der har solgt grunde i "bøllemosen" skal sikre at deres udstykninger også er kloakeret forsvarligt.

De forventede skybrud der foranledigede tømningen af kloakkerne i havnen udeblev.....så hvergang nogen tror...råber ulven kommer... så lukker man bare lort ud i havnen.

VANDVID :o)

3
20. august 2011 kl. 12:09

Kom med et kronstruktivt foreslag ,så ville jeg forstå bedre . Venligst Stoney

2
19. august 2011 kl. 22:46

Og hvad er så DIT forslag Hr. Krogager ? Tror du at mindre regulering vil give mindre vand i kældrene og lort i havnen ? Tsk tsk.

1
19. august 2011 kl. 21:58

Andre af task forcens 10 punkter kræver, at kommunerne laver en klimatilplasningsplan i løbet af to år, at at regnen kommer til nytte i stedet for blot at ryge i kloakkerne, og at der bliver forsket i anvendt klimatilpasning.

Anvendt klimatilpasning – 30 millioner alene i 2012 til "Task Force for Klimatilpasning" … Helt ærligt: Hvor langt ud på idiotiens overdrev tror venstreorienterede tosser og demagoger, man kan trække det godtroende stemmekvæg?

Dags dato kan man tilmed læse på ing.dk, hvordan holdningen til vandmiljøet er, når det kommer til stykket – når det kommer til byerne og det kollektive:

»Nu optimerer vi systemet og skaffer mere plads ved på forhånd at tømme spildevandet ud i havnen uden om renseanlæggene. På den måde er vi forberedt på skybruddet, og sikrer, at systemet kan tage så meget som muligt,« siger Svend Krongaard Hansen, chef for KE’s projektafdeling.

»Vi kan faktisk håndtere mindre skybrud, hvis afløbssystemet vel at mærke er tomt. Derimod har vi ikke en chance, hvis systemet er fuldt, når skybruddet kommer.«

Det ville have været en fin aprilsnar, men det er i dag den 19. august, og det er på ing.dk: https://ing.dk/artikel/121314-koebenhavns-kloakker-toemt-i-havnen-foer-regnvejr.

Som følge af reguleringsvanvid har man åbenbart fået indrettet systemerne og vandafledningen anno 2011, så det kollektive kloakvand med rotter og andre uartigheder vælter ud i havnen og borgernes boliger efter gode, gammeldags regnskyl, alt imens bønder får bøder for det rene ingenting.

Velbekomme!