SF: Drop Bisphenol A - vi har snakket om det i 10 år

Forbrugerordfører i SF Pia Olsen Dyhr vil vide, om og hvordan miljøminister Troels Lund Poulsen (V) vil arbejde for et EU-forbud mod anvendelse af Bisphenol A, indføre et forbud i Danmark indtil skærpede EU-regler er trådt i kraft og tage kontakt med de enkelte medlemslande med henblik på forbud i flest mulig lande.

»Vi har talt om Bisphenol i over ti år, og nu er der videnskabeligt belæg for at handle, så nu er det på tide, vi gør noget. Jeg vil gerne have udfaset alle phtalater i produkter, der har kontakt med kroppen, og der findes jo alternativer til de stoffer i dag, så hvorfor ikke bare komme i gang« siger ordføreren, der stiller §20-spørgsmålene på baggrund af Ing.dk's artikel om stoffet Bisphenol A i går.

Bisphenol A er på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer, og bruges i mange forskellige produkter som plast, maling, lak og lim. Stoffet nedbrydes ret let i vand, og det ophobes ikke i særlig høj grad i organismen. Derimod er det mistænkt for at være hormonforstyrrende og for at have skadelig virkning på menneskers og dyrs frugtbarhed.

ARKIV 030426, barn, dreng, lille, sutteflaske, mor, made, mad, MODEL RELEASED, Illustration: Johan Adelgren

Senest har tidsskriftet Environmental Health Perspectives offentliggjort en undersøgelse, der antyder sammenhængen mellem børns agressive adfærd og stoffer, moderen blev påvirket af under graviditeten.

Pia Olsen Dyhr beder i den forbindelse miljøministeren indhente en faglig vurdering til artiklen Prenatal Bisphenol A Exposure and Early Childhood Behavior fra Environmental Health Perspectives og oplyse, hvilke initiativer artiklen giver anledning til.

»Jeg har noteret mig, at ministeren har sagt, at han vil gøre noget på dette område, men nu skal der handling til,« siger hun.

Dokumentation

Prenatal Bisphenol A Exposure and Early Childhood Behavior

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Bisphenol A er sammen med Epichlorohydrin de 2 råstoffer der bruges i 50 % af den epoxy resin som konsumeres på verdensmarkedet. Andelen af Bisphenol A er betragtelig da den udgør hovedparten af ”skelettet” i polymeren og er derfor ikke lige til at fjerne. Som det fremgår af artiklen bruges epoxy til en lang række formål såsom malingssystemer, kompositter, forsegling af elektronik, og ikke mindst til tandfyldninger. Et forbud vil føre til at vi ikke længere kan bruge disse produkter, hvilket jeg på nuværende tidspunkt vurderer som usandsynlig. Plastindustrien bruger mange grimme stoffer, som er mistænkt for dit og dat, men vi kan ikke fjerne dem alle på nuværende tidspunkt.

Jeg tror ikke politikerne er klar hvor mange af produkter hvori der indgår Bisphenol og hvilken konsekvens et totalt forbud måtte få.

Så om igen!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten