Seruminstituttet på vej med Covid-antistoftest

Illustration: Bigstock/Daniel Chetroni

Især inden for sundhedsvæsnet er der disse dage stor interesse i at kunne antistofteste personalet.

En antistoftest kan nemlig fortælle, om en person allerede har været smittet med Covid-19 og derfor har antistoffer i kroppen, der kan beskytte mod fremtidig sygdom, forårsaget af virussen SARS-CoV-2.

»Når personer har et højt antistofniveau, så har de meget svært ved at blive smittet igen i en periode op til 2 år. De kan så sendes tilbage på arbejde uden større risiko for selv at blive smittet eller sprede smitten til andre, da de nu er mere modstandsdygtige«, siger Karen Angeliki Krogfelt, professor i medicinsk mikrobiologi ved Roskilde Universitet til Politiken.

Indtil videre er antistoftestene ved at blive valideret på Statens Serum Institut, og professor på SSI Anders Fomsgaard siger til avisen, at antistoftestene sagtens kan begynde, inden epidemien forventes at toppe i midten af april.

Læs også: »Vi bør tage pandemier meget mere seriøst i Danmark«

Ingen klar plan endnu

Politiken har endvidere spurgt sundhedsmyndighederne, hvordan en testplan kunne se ud, men er blevet sendt videre til SSI, som ikke kender til nogen strategi, men indtil videre er de fleste enige om, at sundhedspersonalet er et god sted at starte.

Herved kan man prøve at sikre, at der er personale nok på sygehusene, der ikke selv risikerer smitte, fordi de har været der.

Derudover vil Statens Serum Institut gerne sikre et arbejde med at udvinde antistoffer fra blod fra raskmeldte med henblik på at bruge det som antistofbehandling til de syge.