Seruminstituttet om nye tal: Antibiotikaforbruget til mennesker er bekymrende

Resistensudvikling på grund af antibiotikaforbrug er i stigende fokus, men folk spiser ikke mindre af den resistensfremkaldende medicin.

Det afslører nye tal fra Danmap-rapporten, der udkom i dag, og som er udarbejdet af Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Læs også: Stærk stigning i brug af antibiotika til fjerkræ

Heraf fremgår det, at selv om færre mennesker i 2015 har fået antibiotika, så er mængden stadigvæk den samme som sidste år, og 38 procent højere end for 20 år siden.

Hvad der bekymrer seruminstituttet er, at der er sket en forskydning i forbruget. Færre har nemlig indtaget typen benzylpenicillin, selv om dette er den mindst resistensfremkaldende type. I stedet er forbruget steget på andre typer.

Læs også: Markant stigning i tilfælde af multiresistente bakterier på danske hospitaler

Og så er der de helt skrappe midler, som man så vidt muligt skal holde fingrene fra, hvis de ikke er strengt nødvendige at bruge. Der er tale om de såkaldte last resort-stoffer, som lægerne gerne skulle kunne holde på hylderne til særligt grelle infektioner, hvor de sædvanlige antibiotika må give op.

Der er bl.a. tale om carbapenemerne, som står for 4 procent af forbruget på hospitalerne. Dette tal har heldigvis ikke rykket sig i negativ retning, selv det ellers meget gerne skulle have været faldet.

»Det er meget bekymrende, at forbruget af de kritisk vigtige antibiotika ikke er faldet mere de seneste år. Det stigende forbrug kan være medvirkende til øget resistensudvikling i bakterier på hospitalerne, en situation, der kan få meget alvorlige følger både for den enkelte patient og for svækkede patienter på hospitalet i øvrigt,« siger Ute Wolff Sönksen, Statens Serum Institut, i en meddelelse.

»Det er meget vigtigt, at der i fællesskab sættes ind over for resistensudviklingen, blandt andet ved at gennemføre en rationel og fornuftig antibiotikapolitik på hospitalerne,« siger hun.

Læs også: Seruminstituttet efter fund af superbakterie: Vi nærmer os enden på den antibiotiske æra

Ud over carbapenemerne er det fluorkinoloner og cefalosporiner, der er i søgelyset. Brugen af disse har været faldende over de senere år, men ikke nok, understreger seruminstituttet altså. Faktisk er forbruget af cefalosporiner steget det seneste år fra 11 procent til 15 procent.

Et lille lyspunkt er, at ungdommen indtager mindre antibiotika end tidligere. Bl.a. får de mindre mod akne, men ellers er forbruget af penicillin og makrolider faldet med 25 procent siden 2009.

»Faldet af antibiotikaforbruget i børn og unge er meget glædeligt. Vi håber, at dette også vil fortsætte i fremtiden. En anledning til et mere bevidst forbrug blandt børnene kan være antibiotikakampagnerne, der blev lanceret for tre år siden og har været målrettet mod børn og deres voksne, især for at forhindre unødig brug af antibiotika,« siger Ute Wolff Sönksen.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

tror nok problemet er større i fødevarer ost hvor antibiotika hældes i for at beskytte mod skimmel kød der er fuldt at antibiotika. de skjulte gifte gør os syge,

 • 0
 • 9

For et par år siden var jeg ved lægen med en infektion i min finger. Jeg foretrækker generelt at undgå medicin hvis jeg kan, men ville godt lige have hans vurdering på om der skulle gøres noget. Han sagde at det så ud som om det var på vej til at hele af sig selv, men at han da gerne ville skrive en recept på noget antibiotika.. Det havde han absolut ingen reservationer over for, og det overraskede mig lidt.

Jeg takkede nej til recepten og det gik da også over af sig selv efter nogle dage.

Antibiotika er fantastisk, men det skal udelukkende bruges i situationer hvor det vitterligt er nødvendigt og i de helt rigtige doser for at minimere risikoen for resistensudvikling.

 • 3
 • 1

Problemet med sådan en statistik er at den ikke fortæller noget om hvor vidt det var nødvendigt at bruge antibiotika og om det var muligt at bruge en mindre resistens-skabende udgave i stedet for det valgte.

Forskydningen i forbruget kan jo lige præcis skyldes at de andre typer ikke har virket på infektionen.

Så det ender med en sludder for en sladder da man skal gætte sig til hvorfor talene er som de er i stedet for noget seriøs fakta.

 • 4
 • 1

Udover problemerne med resistens så er der også mistanke om at behandlinger med antibiotika kan forskubbe balancen af bakterier i tarmene og bl.a. give folk livslange problemer med fordøjelsen og forårsage en lang række sygdomme. Det er ikke noget jeg vil gamble med så jeg vil gemme antibiotika til hvis det bliver virkeligt nødvendigt og ikke bare få at undgå lidt ubehag og nogle ekstra dage på langs.

 • 1
 • 0

Jeg kan undre mig over formuleringen (citat): "Resistensudvikling på grund af antibiotikaforbrug er i stigende fokus, men folk spiser ikke mindre af den resistensfremkaldende medicin." (citat slut), da antibiotika er receptpligtig medicin, som kun kan ordineres af læge eller tandlæge. Jeg må formode, at denne ordination er efter lægens / tandlægens faglig kvalificeret vurdering?

 • 3
 • 1

Den bekymring preller af på mig sålænge landbruget sviner med det!

Min første tanke da jeg så overskriften, var at det her problem overskygges af forargelsen over landbruget.

Faktum er at langt de fleste MRSA dødsfald hos ikke skyldes dyre MRSA men menneskelige. Selvfølgelig er begge dele et problem, men proportionerne er skæve. Det svare lidt til de gamle ordsprog at spare på tiøren og lade daleren rulle.

 • 1
 • 3

Jeg har selv fået antibiotika for mistanke om Borelia efter skovflåtbid, hvor der jo kom den kendte voksende plet efter nogle uger. Jeg tænker, at der er en stigning i disse tilfælde i et eller andet omfang. Der er jo efterhånden endda rådyr helt inde i haverne, selv om man bor i udkanten af byerne, samt flere skovflåter er inficeret med borelia. Skovflåterne er der hvor der er rådyr.

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten