Seruminstituttet jubler: Ny aftale har sikret vores fremtid

Illustration: Victor Valore / Wikipedia

Statens Serum Institut er reddet og vil stadig have til huse i de lokaler på Islands Brygge, hvor instituttet har boet siden starten i 1902.

Sådan konkluderer instituttets ledelse, efter at regeringen og de danske regioner tidligere på ugen indgik en aftale om regionernes økonomi.

Aftalen indebærer, at 'der skal opretholdes et stærkt nationalt infektionsberedskab på Statens Serum Institut (SSI)'. Det betyder, at analyser, som er kritiske for det beredskab, fortsat skal udføres på Statens Serum Institut.

Frasalg rejste tvivl om instituttets overlevelse

Der blev rejst tvivl om fremtiden for seruminstituttet fordi to frasalg og en sparerunde har mere end halveret antallet af medarbejdere til nu under 700.

Særligt salget af vaccineproduktionen har gjort ondt og ifølge Ingeniørens og HK Statbladets kortlægning kostet staten mindst en milliard kroner.

Læs også: Salget af statens vaccine-produktion kostede én milliard

Samtidig var regionerne begyndt at udføre flere af analyserne selv, fordi ny teknologi har gjort det billigere end at sende dem til Islands Brygge.

Regionerne betaler 42,6 mio. kr. mindre til seruminstituttet

Frem til udgangen af sidste år betalte regionerne Statens Serum Institut for hver eneste analyse, men fra i år har seruminstituttet i stedet fået en fast pris. Det bliver nu gjort permanent, så seruminstituttet fremover vil få 151 millioner kroner årligt for at udføre ca. 155.000 analyser, fremgår det af et faktaark fra Sundhedsministeriet.

Læs også: Leder: Politisk makværk gør anerkendt seruminstitut til dårlig forretning

Bliver der tale om flere analyser, skal regionerne betale ekstra.

Til gengæld har regionerne selv tænkt sig at udføre ca. 32.000 analyser til en værdi af 42,6 mio. kr., som tidligere gik til seruminstituttet. Det medfører, at også forskning for 15 mio. kr. årligt flytter ud på landets sygehuse.

Vicedirektør: Vores eksistens er sikret

Ifølge vicedirektør Ole Jensen er der ingen tvivl om, at regionerne tidligere betalte et større beløb til seruminstituttet, end den nye aftale sikrer. Alligevel er han tilfreds.

»Der er truffet en beslutning om, at Statens Serum Institut, som vi kender det i dag, bliver ved med at eksistere,« fastslår han.

Læs også: Direktør for Serum Institut: Alle blev overraskede over, hvor komplekst det var at skille it-systemerne ad

»Det er ingen naturlov, at regionerne hjemtager opgaver for 42,6 millioner kroner. Men selv hvis de gør det, så er aftalen tilstrækkeligt til, at vi kan sikre infektionsberedskabet og køre den del af instituttet videre i balance med vores øvrige indtægter,« tilføjer vicedirektøren.

Ingen planer om flere fyringer

Statens Serum Institut er også på Finansloven, ligesom instituttet har andre indtægtskilder, f.eks. eksterne bevillinger til en del af sin forskning.

Læs også: Politiker: Regeringen har forsøgt at maskere, hvad salget af vaccineproduktion har kostet

»Vi har løbende tilpasset os, senest med kvalificeret ansættelsesstop, frivillige fratrædelser og syv afskedigelser, som vi varslede i sidste uge. Det vil vi også gøre fremadrettet, hvis det bliver nødvendigt,« siger Ole Jensen.

»Jeg tror ikke, at du finder nogen leder, der vil garantere, at der i fremtiden ikke kan ske flere afskedigelser, men med den viden, vi har i dag, har vi foretaget de tilpasninger, der skal til.«

McKinsey-rapport: Ingen aktuelle planer om yderligere opsplitning

En arbejdsgruppe nedsat af Sundheds- og Ældreministeriet sammen med Finansministeriet har hyret konsulentfirmaet McKinsey til at vurdere samtlige seruminstituttets nuværende opgaver efter det katastrofale frasalg af vaccineproduktionen.

Læs også: McKinsey kulegraver, om flere dele af Statens Serum Institut skal nedlægges

Det gælder både, om de bliver løst det rigtige sted, eller om nogle af opgaverne skal drosles ned, flyttes eller udvides.

Rapporten foreligger endnu kun i udkast, som Ingeniøren og HK Statbladet har fået afslag på aktindsigt i. Ole Jensen afviser, at rapporten kan ændre på, at Statens Serum Institut består med et national infektionsberedskab.

Læs også: Tidligere direktør står frem: Finansministeriet var advaret om katastrofalt vaccinesalg

Til spørgsmålet, om Seruminstituttet også bevarer sine øvrige opgaver, herunder f.eks. vaccineforskningen, eller om de stadig kan blive flyttet et andet sted hen på baggrund af McKinseys anbefalinger, svarer Ole Jensen:

»Det er der ingen aktuelle planer om.«

Han fremhæver derimod, at der også er mulighed for at udvide opgaverne på Islands Brygge.

Seruminstituttet: Fremover måske også med veterinærberedskab

Statens Serum Institut har sammen med Københavns Universitet budt på opgaven med det veterinærmedicinske beredskab, som i dag ligger hos DTU.

»Når det med den nye aftale med regionerne er slået fast med syvtommersøm, at Statens Serum Institut stadig skal have diagnostik hos os, så passer det veterinære beredskab rigtig godt. Der er et stort fagligt sammenfald mellem de udfordringer, som seruminstituttet i forvejen løser, og veterinærberedskabet.«

Ole Jensen nævner som eksempel influenza, hvor virus kan smitte både dyr og mennesker og udvikle sig til nye influenzastammer, der kan resultere i en verdensomspændende influenzapandemi. Et andet eksempel er antibiotikaresistens, da der både anvendes antibiotika til mennesker og dyr.

Researchen til artiklerne om salget af Statens Serum Instituts vaccineproduktion er foretaget i samarbejde med journalist Rasmus Lindharth fra HK Statbladet. Vi har delt dokumenter og interview-noter. Rasmus Lindharth har tidligere skrevet en række artikler om salget. Fagforeningen HK Stat organiserede bl.a. laboranter i vaccineproduktionen inden salget.

Emner : Sygdomme
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Instituttet får færre penge! McKinsey, statens "autoriserede" nedrivningskugle, skal stadig blandes ind i beslutningen! Og enhver medarbejder SSI, er no demoraliseret og demotiveret i mange år frem!

Men hvis regeringen, virkeligt mener det alvorligt, så SSI strals genoptage vaccine produktionen, og på bedste ultra-liberale beskub, udkonkurere AJ-Vaccine.

 • 6
 • 3

Næste mål må være at privatisere Snapstinget, Folketingets restaurant på Christiansborg.

Jeg er overbevist om, at samtlige medlemmer af Folketinget vil stemme for, at priserne kommer til at afspejle de faktiske omkostninger.

 • 11
 • 0

Nogen af problemerne med reorganisering af vacciner til passende lejligheder er tjenestemandslignende ansættelser. 2 millioner er nævnt for at komme af med delvist eller helt overflødige medarbejdere på seruminstitutet. Det er det samme som det koster at komme af med DSB tjenestemandsansatte. Derfor har vi stadig jernbaner. Som ingeniør i profitorienterede firmaer har jeg aldrig været i nærheden af så umoralske krav på resten af samfundet. Når jeg ikke passede i firmaers profil ,måtte jeg se at finde noget andet og uden et velment lykke på rejsen. Den danske model er dybt forældet og ikke mere levedygtig. Lykke på rejsen.

 • 2
 • 13

Tjenestemænd har lavere løn og ingen strejkeret

Der er flere ulemper, end hvad wiki fortæller.

F.eks. kan en tjenestemand med meget kort varsel flyttes til at gøre tjeneste i en anden landsdel. Enhver tidl. officer i hæren kender det, Vedbæk i dag, Varde om 3 måneder.

Den store omkostning ved at afskedige en tjenestemand skal medvirke til høj jobsikkerhed som gengæld for ulemperne.

 • 10
 • 1

Tjenestemænd evalueres som andre og i tilfælde af tjeneste forseelser afskediges de også med kort varsel.

En politimand eller en militær mand der har sit våben med hjem for at underholde gæster med en privat skydekonkurrence eller en pædofil lærer kan ikke påkalde sig tjenestemands beskyttelse.

Forskellen er at overholder en tjenestemand sine kontraktlige forpligtelser, men hans stillingstype eller stilling er overflødige, kan hans arbejdsgiver ikke afskedige ham som andre, men må i tilfælde af afsked betale hans fulde løn i adskillige år derefter uden at kunne kræve en arbejdsindsats derfor. Det gælder for postbude, lærere, politi, jernbanefunktionærer, toldere og og embedsmænd fra kontorchefer og højere op, i de offentlige etater.

Men som før nævnt kan embedsmænd forflyttes, hvilket kan give en del problemer da ordningen stammer fra en tid, hvor der kun var en forsørger i en familie. Idag hvor der er to indtægter i familien kan det give forviklinger hvis kun den ene forflyttes.

Uden jeg har belæg derfor, kunne der ligge et politisk motiv bag den udflytningsiver politikerne udviser, da det er åbenbart,når en etat flyttes til provinsen siger mange tjeneste mænd op.

Jævnfør unge officerer og katastrofen Skat !

 • 3
 • 1

Frem for alt skal ministrenes transport privatiseres - Hvem ved? Måske er det billigere for Danmark at sende ministrene rundt med bus, tog, metro m.m. - så laver de i hvert fald ingen politiske ulykker SÅ længe ;)

De allerbedste hilsener

 • 1
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten