En antibiotikaresistent ‘superbakterie’ skabte i sidste uge overskrifter i USA.
Årsagen er, at en 49-årig kvinde fra staten Pennsylvania er blevet smittet med en E.coli-bakterie, som indeholder genet mcr-1, der dels er resistent over for et af vores ‘sidste udvej’-antibiotika, colistin, dels har den lumske egenskab, at det kan ‘smitte’ andre bakterier med denne egenskab.
Det kan det, fordi egenskaben er bundet til et såkaldt plasmid og ikke til bakteriens kromosomer.
Læs også: Amerikansk kvinde smittet med superresistent bakterie
Nu var faren for kvinden ikke så stor, idet bakterien måtte give op over for andre typer antibiotika, men forskere og læger frygter, at mcr-1’s evne til at hoppe til andre bakterier hurtigt vil udbrede problemet.
På Statens Serum Institut (SSI) interesserer lægerne sig i særdeleshed for carbapenem-resistente bakterier, som nogle steder bliver benævnt ‘mareridtsbakterierne’. Her er der tale om en gruppe bakterier, som slet ikke lader sig påvirke af de velkendte typer antibiotika, lige på nær colistin.
»Dem er vi meget bekymrede for, fordi carbapenemer er nogle af vores mest benyttede antibiotika til alvorligt syge mennesker, hvor colistin har ligget på hylden i mange år og er blevet glemt. Men smitter bakterierne hinanden og bliver resistente over for både carbapenemer og colistin, kan man godt sige, at vi nærmer os enden på den antibiotiske æra,« siger Ute Wolff Sönksen, afdelingslæge på SSI’s referencelaboratorium for antibiotikaresistens og stafylokokker.
Hun holder sammen med læger fra hele verden øje med, hvor bakterier med mrc-1-genet befinder sig, og allerede sidste år blev genet fundet i en prøve fra en dansk patient. Men det har også været fundet i mennesker i Kina, Vietnam, Canada, Holland, Sverige, Thailand, Laos, England, Tyskland og Schweiz.
Læs også: Gen-database opdagede hurtigt ny resistent bakterie
At genet nu også har nået USA, mener Ute Wolff Sönksen kan få en betydning for den globale bevågenhed.
»Vi gør rigtig meget her i Danmark for at undgå resistens, bl.a. ved at samarbejde med landbruget om ikke at bruge de samme antibiotika til dyr som til mennesker, men vi kan ikke klare det alene,« siger hun og fortsætter:
»Der er tale om et globalt problem, fordi bakterierne bevæger sig over grænserne. På den måde kan man godt sige, at det er held i uheld, at bakteriegenet nu får stor opmærksomhed i USA,« siger hun.
Læs også: Britisk rapport advarer: I 2050 kan resistente bakterier dræbe 10 millioner mennesker årligt
Så sent som i sidste uge udsendte den britiske regering en stor rapport, hvori der blev ringet med de store alarmklokker.
Økonomen Jim O’Neill, som var leder af rapporten, understregede, at det dels er vigtigt at få motiveret medicinalindustrien til at udvikle nye præparater, dels vigtigt at få en international bevågenhed sat i gang, så læger og dyrlæger bliver bedre til at styre udskrivningen af antibiotika, og landmænd og patienter holder op med at efterspørge dem i så høj grad.
»Vi skal stoppe med at spise antibiotika, som var det bolsjer,« sagde økonomen Jim O’Neill til BBC i forbindelse med udgivelsen af rapporten.
