Seruminstitut: Måske 3. influenza A-bølge i december

Svineinfluenza-epidemiens anden bølge er nu ved at klinge af, konstaterer Statens Serum Institut. Men SSI forudser en tredje bølge, enten i december eller i starten af 2010.

I alt vil mere end en halv million danskere have haft H1N1-smitte, inden året er omme, vurderer SSI.

»Virus vil højst sandsynligt fortsætte med at cirkulere og komme i en tredje bølge, enten fordi der en ophobning af modtagelige individer i samfundet, eller fordi virus har ændret sig en smule,« forudser overlæge Steffen Glismann fra Seruminstituttets epidemiologiske afdeling.

»Vi ved, at influenzavirus løbende ændrer sig, men vi har ikke noget at sammenligne med fra andre lande, så indtil videre må vi sige, at det kan ikke udelukkes, at der kommer en mindre influenzabølge i løbet december eller i starten af 2010,« siger Steffen Glismann.

Størst modstand blandt ældre

Siden H1N1, eller influenza A, første gang slog til i sommer, er der, ifølge SSI's nyhedsbrev, EPI-Nyt, påvist 4.504 tilfælde, deraf 768 i første bølge og 3.736 i anden.

I den første bølge var 59 procent mellem 10 og 29 år, mens der i den anden bølge har været en overvægt af børn og unge mellem 1 og 19 år.

Ud fra de påviste antal H1N1-tilfælde vurderer SSI, at mindst 200.000 har været ramt af influenza A. Eftersom en tredjedel af H1N1-infektionerne er asymtomatiske, anslår SSI, at mindst 10 procent af befolkningen har haft en H1N1-infektion, når året er omme.

Eftersom SSI for to år siden, i samarbejde med vagtlæger og praktiserende læger, etablerede en landsdækkende overvågning af influenzalignende symptomer, har seruminstituttet kunnet følge epidemiens udvikling dag for dag.

Den toppede i uge 46, hvor der blev rapporteret om 448 tilfælde af influenzalignende symptomer hos børn under fem år. Lavest incidens har der været hos mennesker over 65 år.

Kun én vaccinationsdosis

På basis af nye data fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMEA, revurderer Seruminstituttet nu sin vaccinationsanbefaling. Det har nemlig vist sig, at vaccinen er så effektiv, at en enkelt vaccinationsdosis er tilstrækkeligt til børn fra ti år samt til voksne og ældre med normalt fungerende immunsystem.

Børn under ti år, der stadig anses for at udgøre en risikogruppe, skal dog stadig have to doser, anbefaler SSI.

Dokumentation

SSI: Status for influenza-epidemien