Sensorer i rattet tjekker dit helbred under kørslen
Myldretid om eftermiddagen. Trafikken er blevet tæt og irritabel. Mørket har sænket sig, det regner, sigtbarheden er elendig, og cyklisterne kører, som om de er usårlige.
Pludselig begynder hjertet at galoppere, og den venstre arm gør ondt. Sveden springer frem, lydene bliver fjerne. En bil bremser hårdt foran. Hvor er bremsen? Kan jeg nå at standse?
Den situation arbejder tyske forskere fra Münchens tekniske universitet på at forhindre. De vil bygge ekstra alarmer ind i bilens computersystem, så bilister bliver advaret, før deres stressniveau bliver faretruende.
Nøglen til advarselssystemet er sensorer, der er skjult i rattet. Sensorerne måler hudens elektriske ledningsevne, der kan afsløre chaufførens stressniveau og blodtryk.
Andre sensorer måler reflektionen fra infrarødt lys, der lyses imod hænderne. Dermed kan pulsen og blodets iltmætning måles. Måleresultaterne sendes trådløst til en lille computer, der kan skrive en advarende besked i bilens display.
Bilen skal reagere
»Vores vision er at få bilen til at opdage, hvornår føreren ikke længere har det godt, og derpå skal den reagere med passende foranstaltninger,« siger professor, dr. Tim C. Lüth fra Technische Universität München.
Bilen kan for eksempel automatisk slukke for radioen og blokere indkommende opringninger på mobiltelefonen, når stressniveauet vokser. Og hvis chaufføren får det værre, kan advarselsblinket sættes i gang, og bilens bremsesystem kan få ordre til at bremse bilen roligt ned.
Hans forskerhold har samarbejdet med forskere fra bilfabrikanten BMW om projektet 'Fit4Age', der har fået økonomisk støtte fra Bavarian Research Foundation.
De indledende forsøg er gennemført i samarbejde med Münchens ældreråd, og de har været lovende. Over halvdelen af testpersonerne ønskede at få gentagne målinger under kørslen, og sensorerne i rattet sendte data i 80 procent af tiden.
Dokumentation
