Sensorer i delebiler skal kortlægge vejenes tilstand

Plus17. april 2019 kl. 12:002
Sensorer i delebiler skal kortlægge vejenes tilstand
Det nystartede projekt LiRA vil måle huller og ujævnheder på vejene. Delebilfirmaet vil nemlig bruge sensorerne, som sidder i de nye personbiler, til at opsamle data om vejnettet. Illustration: Foto: Miguel Tremblay/Wikimedia.
Nye personbiler er spækket med sensorer, som kan udnyttes til at måle, hvor hullet, ujævn eller glat en vej er. Det er målet i det nystartede projekt LiRA, hvor biler fra delebilfirmaet skal opsamle data om vejnettet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tænk hvis man kunne have et altid-opdateret digitalt kort over vejene i f.eks. en kommune – så ville små revner ikke nå at udvikle sig til store huller, inden en vejstrækning igen står for tur for et rutinetjek.

Det er tankegangen i et nystartet projekt ved navn LiRA (Live Road Assessment), hvor ideen er at udnytte de sensorer, som moderne personbiler i forvejen er spækket med, til at indsamle data, der efter en behandling i matematiske analysemodeller kan give et billede af vejenes beskaffenhed.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
21. april 2019 kl. 21:39

kommuner og staten altid havde midler til at reparerer huller og revner i kørerbanerne.

Det er ikke mit indtryk at vejmyndighederne mangler viden om kørerbaners dårlige tilstand. Eventuelt kunne de have hjemmesider hvor bilister kunne indberette dårlige kørebaner og foto af samme. F.eks. har nogle/alle? kommuner hjemmesider til indberetning af defekt gadebelysning.

1
19. april 2019 kl. 15:10

Det er sikkert en fin ide. Men tænk hvis der også var sensorer i deleblier der viste hvor delte bilerne var, altså muligjorde løbende monitering af udnyttelsesgraden og dermed bidrog med viden om delebilers effektivitet ift privatbiler og andre transportformer. Det var det jeg troede artikel 'Sensorer i delebiler...' ville handle om, indtil jeg fik åbnet artiklen. I virkeligheden kunne der være den type udnyttelsessensorer i alle biler for at lette effektiv udnyttelse af vejbaner, opkræving af kørselsafgifter mm