Sensordata skal flyde over radio- og tv-sendenettet

Illustration: Teracom

Hver dag bliver der sat nye sensorer op, der måler hvordan landbrugsmaskiner kører, luftkvaliteten i større byer, mængden af affald i kommunale skraldespande, og hvor en pakke befinder sig undervejs i fra A til B.

Alt sammen er kendt som Internet of Things(IoT) - altså opkoblingen af fysiske enheder til internettet. Fremover kan en stor del af sensordata bliver sendt over det danske radio- og tv-sendenet.

Danske Teracom, der er svensk ejet og driver alle de nationale radio- og TV-master i Danmark, begynder nemlig etableringen af et landsdækkende trådløst IoT-netværk med Lora-standarden til kommunikation mellem IoT-sensorer og IoT-gateways.

Dermed tager de kampen op med teleselskaber som TDC og franske Sigfox, der også har leverer IoT-netværk til sensordata med andre såkaldte Low Power Wide Area-netværk, der er kendt som henholdsvis Narrowband IoT og Sigfox.

Illustration: Teracom

Læs også: Trådløse teknologier kæmper om at blive ‘dimsernes netværk’

Teracom vil udnytte sin etablerede infrastruktur; de høje master i hele landet til etablere et Loranetværk.

»Vi har fulgt udviklingen på IoT-markedet nøje gennem nogen tid og ser nu en klart stigende aktivitet, deriblandt mange pilotprojekter i kommunerne,« siger Teracoms adm. dir. Martin Løbel.

Lanceringen sker få måneder efter TDC som det første danske teleselskab har lanceret en dedikeret netværk til IoT med deres narrowband-teknologi, der er koblet op på det eksisterende LTE-mobilnetværk.

Læs også: TDC gearer mobilnettet til Internet of Things

Klik på grafikken for at forstørre Illustration: MI Grafik

Starter i hovedstaden

Teracom, der ejes af den svenske stat, bruger også sit landsdækkende net til beredskabskommunikation til blandt andet kystradioen og det danske forsvar, ligesom teleselskaberne køber sig ind på det.

I alt ligger der i den danske jord cirka 3.500 kilometer fiberkabler, som leverer forbindelsen til de høje radio-/TV-master, som kan ses i landskabet. Teracom har omkring 75 ansatte i Danmark.

Netop den etablerede infrastruktur er afgørende, ligesom Teracom allerede har en dedikeret IoT-serverplatform, som kan bruges til at håndtere de data, der indsamles fra LoraWan-netværk.

»Det ligger lige for, at vi nu vælger at gå ind på dette marked. Vi har jo allerede et landsdækkende IP- og broadcastnet og en unik kompetence omkring etablering og drift af professionelle og sikre trådløse netværk. Og med vores nye nordiske IoT-server-platfom og et tæt samarbejde med udvalgte partnere, er vi særdeles godt rustet til at tilbyde vores kommende IoT-kunder de komponenter og den knowhow der skal til, for at udnytte mulighederne i IoT.

Teracom starter i hovedstaden, men forventer at være landsdækkende i løbet af forholdsvis kort tid.

Det er ikke kun teleselskaber, der ligesom Teracom vil etablere dedikeret netværk til transmission af sensordata. Flere kommuner og energiselskaber er også begyndt at etablere egne Lora-netværk. I stedet for at konkurrere med kommunerne, vil Teracom forbinde de kommunale netværk.

»Vi starter i københavnsområdet, hvor vi er klar til at dække Storkøbenhavn om en månedstid, og så udbygger vi dækningen i takt med at det bliver efterspurgt rundt om i Danmark. Vores løsning giver mulighed for at sammenkoble eksisterende LoRaWan-net med hinanden til et fælles net. Flere kommuner har for eksempel allerede LoRaWan-installationer og flere af dem er allerede på vores IoT-platform. Løsningen kan lidt sammenlignes med, at du kombinerer flere lokale wifi-netværk til én samlet løsning og dermed opnår en bedre geografisk dækning,« pointerer han.

Læs også: Kommuner og energiselskaber vil drive egne datanetværk

En gateway dækker op mod 40 kilometer

Han fortæller videre, at Teracom kan dække København med gateways ved hjælp af bare to til fire af de eksisterende master, da hver enkelt mast kan have en rækkevidde på op mod 30-40 kilometer. Det forudsætter dog, at sensorerne placeres i en meters højde over jorden udendørs.

»LoraWan er et smalbåndet netværk, og det giver en ekstrem følsomhed, selv med meget små mængder data, der transmitteres. Derfor kan vi opnå den store rækkevidde,« siger Martin Løbel.

Når Teracom får et landsdækkende netværk, bliver anvendelsesmulighederne også større.

»Fase to bliver at få forbundet hele Danmark i et LoraWan-netværk, som især kan bruges til at tracke eksempelvis godstransport på tværs af landet, og i landbruget, hvor man har brug for opsamling af data over geografiske afstande,« siger Martin Løbel.

LoraWan kører på et ulicensieret frekvensbånd, men Teracom understreger, at de kan etablere lukkede netværk til kommunikationen mellem gateway og server

»Når man forbinder missionskritiske systemer skal du have en høj oppetid og en høj grad af sikkerhed. Det kan vi med vores redundante it-setup,« siger Martin Løbel.

Læs også: Smart city: Kommuner snubler i datakaos