Sensor i ansigtsmaske opdager corona-smitte

29. juni 2021 kl. 16:05
Sensor i ansigtsmaske opdager corona-smitte
Illustration: Bigstock.
Sensorerne i masken kan byttes ud, så teknologien kan måle andre sygdomme eller giftige stoffer som nervegas.
Artiklen er ældre end 30 dage

Med en ny sensorteknologi kan en almindelig ansigtsmaske opdage en corona-infektion hos bæreren inden for 90 minutter. Sensorerne er placeret på indersiden af masken og analyserer de dråber, der opsamles i masken, når bæreren trækker vejret. Det skriver Psych News Daily.

Teknologien er udviklet af forskere fra MIT og Harvard Universitet, som har publiceret en forskningsartikel om deres resultater i tidsskriftet Nature Biotechnology.

»Denne test er lige så sensitiv som den mest sensitive PCR-test og lige så hurtig som antigen-testene,« siger Peter Nguyen, en af forskerne, der har udviklet masken.

Frysetørret teknologi

Sensorerne virker kun énn gang og skal derfor skiftes ud efter brug. Til gengæld kan brugeren selv vælge, hvornår de vil aktivere den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Dansk virksomhed spytter genanvendelige mundbind ud på trykkerimaskiner

Teknologien i masken er nemlig frysetørret. Med et tryk på en knap kan bæreren udløse en lille mængde vand, som også sidder i masken. Vandet hydrerer sensorerne, som begynder at analysere. Omkring halvanden time efter aktiveringen vises svaret på indersiden af masken, så det kun er tilgængeligt for bæreren.

En bred vifte af muligheder

Sensorerne kan inkorporeres i andre beklædningsgenstande, men hvis det drejer sig om at måle viruspartikler fra vejrtrækningen, er masken ideel. Det er imidlertid kun en af de mange anvendelsesmuligheder, som forskerne har i tankerne.

Prototypen er udstyret med sensorer der tester for coronavirus, men de kan udskiftes med sensorer der sporer influenza, ebola, zikavirus og andre smitsomme sygdomme eller endda giftgasser som sarin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Denne teknologi kan inkorporeres i sundhedspersonalets tøj, i laboratoriekitler, som bruges af videnskabsfolk, der arbejder med farlige materialer, eller i uniformen til militærfolk, som risikerer at blive udsat for gifte som nervegas,« siger Nina Donghia, en anden af forskerne bag sensor-teknologien.

Forskerne har taget patent på teknologien og håber at få en virksomhed med i den videre udvikling af sensoren. De regner med, at ansigtsmasken i første omgang vil være den mest sandsynlige anvendelse af teknologien.

Læs også: Forskere: Brugte mundbind kan anvendes i veje og fortove

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger